Kdy se Vám dítě vzpíralo na všechny 4 (Vojtova metoda)?

kcd6
22. zář 2022

Ahojte,
mám 8 měsíční miminko. Zvládá se plazit, zkouší u toho i zvedat zadek. Ručičkami je opřeno na loktech. Podle pediatričky by už mělo lozit na všech 4 a poslala nás na rehabilitaci. Tam nám paní řekla Vojtovu metodu, ale řekla jsem ne, protože mi to přijde příliš drastické na to, že je mé dítě zdravé a donošené. Kamarádkám, které mají děti, se nejdříve začlo takto dítě vzpírat v 10 měsících. Čekala jsem spíše nějaké fyzické cvičení.
Jaké jsou Vaše zkušenosti?

inah91
22. zář 2022

Nás malý se začal v 8m plazit, v 10m teprve lezt, a až ve 14m začal pomalu chodit…
Měl jako malý diastazu a proste slabé břicho, cvičili jsme jeden cvik Vojtovky jak byl malý…

katule1990
22. zář 2022

@kcd6 Syn se začal plazit v 9 měsících a lozit až cca ve 13 měsících. Doktorka nás na žádné rehabilitace neposlala. Jestli se plazí pěkně symetricky, tak bych to v 8 měsících neřešila. Přijde si na to sám/a 😊.

trifani
Autor odpověď smazal
Zobraz
vineta
22. zář 2022

V 8 měsících začala zkoušet na kolínka, v 9 se rozlezla. Vojtovku jsme cvičily z jiných důvodů dřív.
Neodmítala bych Vojtovku, pokud fyzio shledala důvod.

kubesovaadelka
22. zář 2022

@kcd6 hele každé má své tempo, malou posílali na rhb, že je moc spastická a zdvihá zadek a nease hezky koníčy, pak zase že zdvihá hlavu a má ještě ležet apod. Ani jednou jsem tam nebyla a ani mě to nenapadlo, protože jak říkáš ty, je to zdravé miminko a za našich babiček nic takového ani nebylo. Samozřejmě rhb nezlehčuju, pokud je nějaký výraznější problém, ale to dítě si to musí uvědomit v tom mozečku sám a bohužel teď má jinou "práci" než řešit vzpřímení. Pokud nevidíš větší nebo hlubší problém, tak bych to neřešila. Jako tohle je můj názor. Vždyť ty miminka se každý den musí naučit tolik nových věcí poznávat a vstřebat tolik nových informací, že nechápu, jak Dr. jakmile dítě trošku vybočuje z tabulek, tak hned je to rhb a jiné. Jediné co, zkus ho metodou hry nějak lákat na to vzpřímení jestli chceš, jinak bych ho nechala a on na to přijde.❤️☺️

barunkiss
22. zář 2022

Dcera se začala plazit kolem 7 měsíce a lézt až začátkem 9. Mám pocit. Chodili jsme sice na fyzio, ale jen proto, že jsem sama chtěla. Dcera měla problémy už i u cvičení na brisku od narození. Každé dite má svůj čas. Moje fyzio říkala, že raději později a správně než brzy a špatně 🙂

janule0123
22. zář 2022

@kcd6 v 9 měsících začala pruzit na kolinkach… chodila na vojtovku od 5 měsíců, u nás jsem viděla teda, ze je potřeba a jsem za vojtovku rada .. najdi si dobrého fyzio co se specializuje na prcky ideálně na vojtovku i bobata (nechce se me hledat jak se píše, my jsme byli jasni kandidáti na vojtovku) .. pokud je dobrý, zhodnotí co je pro vás lepší- jestli jenpotreba cvičení , nebo bude prcka jen hlídat jestli jde správně ku predu … jinak vojtovky bych se nebala, pokud bude potřeba … někdy to proste nesepne kde má, neotevre se ten správný šuplík😂 a je potřeba tomu pomoct … zabije to dost času každý den, dite to neboli, jen je proste nerado když mu nutis nějaký pozice ….

grelen
23. zář 2022

@kcd6 Na lezeni je myslim hranice 12 mesicu dokdy musi umet. A mas pravdu ze i kolem me vetsina mimin zacina lezt az tak v 10, takze si nemyslim ze to je duvod na Vojtovku. Muze tam byt ale neco jineho co doktorka a fyzioterapeut vidi a tobe nedostatecne vysvetlili - treba oslabene brisni svaly. Nicmene, v tomhle veku cvicit Vojtovku uz neni zadna sranda. Ja jsem chodila s malym na fyzio od 4 do 11 mesicu (kdy konecne zacal lezt) a Vojtovku jsme cvicili hlavne ze zacatku, ono jak vyrostou tak zacnou hledat unikove cesty a je narocne je v te pozici udrzet i pro zkuseneho fyzioterapeuta, natoz pro nezkusenou matku - aspon pro me uz to misty bylo nemozne. Takze ke konci uz jsme cvicili spis takovy ruzny lehci alternativni cviky.

dashyyy
23. zář 2022

My jsme začali s vojtovkou v 10měsících, taky jsem z toho byla přešlá, ale bylo to to nejlepší, co jsme mohli udělat.. neuškodí, jen pomůže a pokud je tam nějaké oslabení, lepší ho řešit teď než třeba za 10 let

me_druhe_ja
23. zář 2022

To mě vždycky tak neskutečně nasere: jakmile dítě neodpovídá tabulkám tak šup Vojtovka. To je tak špatně. :( Vojtova metoda je zázračné cvičení, ale pro děti, co mají nějaký vážný neurologický problém. Ne pro zdravé děti, co jen potřebují víc času. V 8 měsících je na lezení ještě spousta času!!!!! Oficiálně klidně až do roka, ale často to bývá mezi 9-10m. Fakt ty doktory nechápu....

pinkninja
23. zář 2022

Já si myslím, že vývoj dětského těla je složitější, než aby stačily rady na MK. Pakliže se dítě plazí symetricky, dělá dílčí pokroky a nepřeskakuje vývojové stupně, určitě lze počkat. Faktem je, že zhodnocení fundovaný dětským fyzioterapeutem není na škodu a ano jsou to profesionálové, ale taky jen lidé deformovaní svou profesí. Málokdo je 100% zdravý. Vojtova metoda je, co se týče “léčby” hybných poruch, špička. Rozhodně to není týrání dítěte, ale obrovsky přínos, pokud se použije správně. Použití metody u staršího batolete je slozitejsi, ale mozne. Nakonec je treba říci, ze “necvicenim” v odůvodněnem pripade, má dite zaděláno na pekne problemy do budoucna… Zkratka je treba vse zvazit a rozhodnout se. Drzim palce.

tereterez
25. zář 2022

@kcd6 mezi 7 a 8 měsícem se uacals pokoušet perovat na kolinkach a první popolezeni po 4 bylo v 8,5 měsících 🙂 doktorka na 8 mesicni prohlídce se jen zeptala a víc to neřešila. Od té doby co se rozlezla si hned začala klekat u nabytku a chvíli na to stoupat.

andreacantu
1. říj 2022

@kcd6 podle vlastniho miminka radit nebudu ta litala strasne brzo, ale kamaradky chlapecek se do roka jen plazil ani nesedel a pak behem jednoho tydne sednul, sel na kolena a zacal litat tam a zpatky. Pokud se toci a je pohyblive tak bych to neresila, ne kazde ditko jede podle tabulky u lekare a ma svuj rezim .