Kde máte miminko přes den?

chloi
27. dub 2017

Zdravím, můj dotaz se týká toho, kde máte miminko přes den. Máme tříměsíční berušku, zatím jsem jí měla v takovém tom pojízdném košíku a tahala jí všude sebou, ale koš už je nám opravdu tip top. Postýlku máme nepojízdnou, tak jí nemůžu vláčet třeba do kuchyně a aby byla malá celý den v ohrádce, na to mi přijde malá. Co byste doporučovali? Koupit druhou postýlku a mít jí v obýváku (je spojený s kuchyní) nebo nějaký jiný tip? Všechno mi přijde neideální, jak jsem byla zvyklá na ten koš.

janickajana
27. dub 2017

Mám kolébku na kolečkách a tu mám všude s sebou, když nespí tak v houpátku nebo na dece na zemi v pokojiku kde na ni vidím z kuchyně ( v hrací dece) Nebo chodítku denně cca půl hodiny déle ne. Zatím vystačujeme. Je nám 6 měsíců. Stihnu uvařit a vše 😉 Ale je fakt že musí vědět že jsem u ní poblíž.

chloi
autor
27. dub 2017

Hrací deku taky mám, ale je prostě ještě malinká (teda spíš věkem než rozměry), na chvíli si na dece hraje, ale je hned unavená. Na chodítko je také malá.

hankaros
27. dub 2017

Měli jsme ohrádku, kde se dal rošt dat do vyšší polohy,tak byla tam s hračkami nebo u mě v nositku/satku,když se chtěla chovat. U našich byla pak v cestovní postýlce.

88jani
27. dub 2017

obývák máme spojený s kuchyní, mám rozložený gauč, tak je na něm zabarikádovaná, aby nespadla, ... nebo na tu chvíli, když něco potřebuji udělat je ve vajíčku- tam se ji líbí, kouká na mě jak vařím, když se koupu, tak ji mám vedle vany a děláme na sebe blbosti 🙂

jiriknatal
27. dub 2017

My mame v obyvaku cestovni postylku, kdre jsme ji davali pres den. (Obyvak je take propojen s kuchyni) a taky mame 3mesice🙂 aleted se ji spis vice libi ve velke posteli. V cestovni postylce je obcas, zapnu ji tam kolotoc a to ji na chvili zabavi🙂

letadlo13
27. dub 2017

Měla jsem v kuchyni nedaleko od krytého krbu hrubě složenou deku a na ní mimčo a hračky. Bylo těm teplo, i když "na zemi". Jinak máme jako spaní futon na rámu, který není v součtu vyšší než 30 cm. Je u zdi, tak používám i ten. Ložnice slouží i jako herna. Mám i cestovní postýlku, ale není skladná do našeho, zatím malého, domku.

j.a.n.i
27. dub 2017

@chloi Malé mimino v cestovní postýlce, větší na hrací dece a v postýlce jen spící... a ještě větší pak všude v prostoru 😀

steffi23
27. dub 2017

Doporucuji, aby bylo mimi co nejvice na tvrde podlozce a melo moznost se hybat a tim rozvijet. Idealni jsou penove puzzle, na to hraci deka a podnety-hracky, hrazda, pracujici maminka. Mam tri deti, vzdycky jsem to tak praktikovala a deti dobre prospivali. Nemam patent na rozum, ale rozumne stridejte postylku, houpatko a podlahu. Dejte na intuici mamy🙂

hanih
27. dub 2017

@chloi Doporučuju pěnové puzzle a nějakou deku. Nemyslím, že by na to byla malá. My jsme takhle dceru začali dávat někdy po druhém měsíci a moc se jí to líbilo. Ve třech měsících se už začala otáčet na bříško a různě rotovat, takže už ani moc jiných možností nebylo. Myslím, že jsem i někde četla, že je to ideální pro vývoj miminka - může pozorovat, kde je co kolem, snažit se dosáhnout na hračky, hýbat, otáčet podle svého, je motivováno k plazení (chce se dostat k věcem v okolí) atd.

moni_moj
27. dub 2017

Co koupit kolečka na postýlku? S brzdou, tak jsme to měli u nás.

hanka_333
27. dub 2017

Pořídili jsme starší kočárek a bez boudy ho používám jako náhradu pojízdného košíku. Ráno a občas přes den jsme spolu v kuchyni, kočár beru treba i ke sprše... Jinak v obýváku je na zemi hraci deka. Střídám hráci deku, kočár a letiště v ložnici.

krystalka
27. dub 2017

@chloi - měli jsme ještě jednu postýlku v obýváku, kuchyň je hned vedle, oddělená jenom průchodem bez dveří, takže mě syn měl na očích 🙂, druhou postýlku jsme měli nahoře v patře v ložnici....jinak občas jsem si ho brávala třeba do kuchyně do autosedačky - vajíčka, nebo později do té polohovací jídelní židličky....později byl na dece v obýváku a do postýlky jsem ho dávala jenom když jsem potřebovala udělat něco, co by pro něj mohlo být nebezpečné, kdyby se mi k tomu připletl, nebo když jsem šla pro něco na zahradu, nebo někomu otevřít a tak....

g_m
28. dub 2017

Máme ještě jednu postýlku v obýváku. Tu má jen na hraní a je v ní jen přes den, ve 3.měsíci si už hrála s kolotočem se zvířátky a cucala plastový špendlík 🙂 Pak jsme rychle pořizovali pěnové puzzle, protože se začala otáčet. Ale vydržela klidně i půl hodiny na hrací dece.

anniesfibis
28. dub 2017

takto mala miminka maji byt u mamy nebo jineho blizkeho cloveka- noseny v satku nebo hure v ruce. Tvrda podlozka je vhodna na par minut denne..

panickatlamicka
28. dub 2017

@chloi ja mela malou v satku/nositku-kdyz chtela byt u mne- a nebo nazemi nadece do choditka dite nepatri, leda bys mu chtela zmrvit pohybovy aparat a pozastavit pm vyvoj. 🙂 vhodna nejsou ani lehatka, kde mrne pololezi polosedi akouka..

linee
28. dub 2017

@chloi mne se nejvice osvedcila cestovni postylka-navic jsem ji brala na cesty na spano,takze dobra investice.Na deku mi prijde jeste malinka,moc volneho prostoru🙂 ale vzdy byla se mnou ve stejnem pokoji

duck09
28. dub 2017

Myslím,že nic nezkazíš cestovní postýlkou, pokud ji chceš mít v nějakém takovém prostoru podobném košíku nebo když Ti usne na delší dobu a chceš mít jistotu, jinak už co nejvíce na zemi na dece. Tam se dá případně taky dobře usnout 🙂

bekyc
28. dub 2017

Dokud se ještě syn moc nehýbal, měla jsem ho na gauči obloženého polštářema, jak začal rotovat a otáčet se, byl prostě na zemi na dece nebo na hrací dece. Měl tam spoustu místa, myslim že postýlka by mu nestačila. Od 3 měsíců byl někdy i v houpacím lehátku, třeba když jsem vařila, tak aby na mě viděl. Neumim si teda představit, že bych ho celý den měla v šátku nebo nosila na rukou...

anniesfibis
28. dub 2017

@bekyc proc ne? pravd v satku udelste vse..mate volbe ruce a dite si spi/bdi/koji se.vse jak potrebuje

bekyc
28. dub 2017

Syn být v šátku nechtěl, chtěl mít svůj prostor, vydržel tam jen jako uplně malé miminko a pak ho vzal na milost až někdy v 8 měsících. Mezitím strašně řval, když jsem ho uvázala. Měl období kdy nemusel ani chování.

tery_s
28. dub 2017

Já jsem ji maličkou měla taky na velké pohovce v hnizdu, potom obestlanou polštáři a nad ni hrazdu s hračkami, vydržela tak i hodinu cinkala do hraček byla klidná někdy usla, spát jsem dávala do postýlky do ložnice normálně s chuvickou, kdybych ji nechala spát v obýváku budila bych ji zvuky z kuchyně a nemohla bych nic udělat. Takže na spánek vždycky do postýlky. Na vaření jsem ji měla v tom houpacím lehatku je to tvar vajíčka, takže lze použit i to bylo cca půl hodky, fakt bych s ni nevěřila v šátku, kdy stojím nad parou vše jde na miminko, občas něco prska - vařit s miminkem v náruči fakt NE !! Na hraní puzzle, hrací deka, obrázky hračky měla takový koutek vystlany v obýváku, kde se taky chvíli zabavila a při otáčení lezení je důležitý bezpečný prostor. Jsou proste činnosti, kdy je v pořádku a bezpečne mít dítě odložené - jdu do sprchy, umit si hlavu, veset prádlo, vařit. Není nutné mít neodlozitelne dítě svázané 20h v šátku, navíc naše tam být naštěstí ani nechtěla od 4m se točí na bříško rotuje a chce mít prostor. Určitě si najdete co bude vyhovovat vám jedtli se to má dělat takhle je mimo - jestli dáte dítě denně na 10min do choditka nebo půl hodiny do lehátka - mrzák z něho nebude 😂

puresin
28. dub 2017

@chloi My mame prave ohradku. Je dost prostorna na hrani i prebalovani, dno mam zatim nahore kvuli pohodli. Mala v ni ma matraci a vymekcene prosteradlo, takze je to zaroven velka postylka a bezpecny prebalovaci pult. 🙂

bekyc
28. dub 2017

@tery_s Já uplně souhlasím
Tím nechci šátek nějak pomlouvat, taky ho občas nosím, teď už spíš v nosítku na výlety, ale opravdu můj názor je, že toho víc udělám bez dítěte v šátku. To už je ale na každém.

anniesfibis
28. dub 2017

@tery_s a kdy vykouri denne 2 cigarery, taky mu to zivot neznici..

tery_s
28. dub 2017

@anniesfibis pokud nebude vyrůstat ve městě ve smogu, tak je určitě fajn nekourit 😉

ninive211
28. dub 2017

Také souhlasím s tím, že není dobré mít neodložitelné dítě a neustále ho nosit (to se vám spíš později vymstí, ve třech měsících váží pět, šest kilo, tak to jde, až bude mít rok a bude se chtít taky stále nosit, už to tak veselé nebude). Jasně, pokud to potřebuje např. kvůli kolikám, nemoci, růstu zoubků, že ho to uklidňuje, tak jo, ale ve třech měsících už miminko potřebuje aktivně i trénovat koníčky, zkoumat ručičky, hračky, příp. se pomaličku pokoušet o překulení na bok. To celodenním nošením v šátku fakt nenatrénuje, maximálně si tím maminka odrovná záda 😉 Aktivní zkoumání světa kolem v průběhu bdělého stavu (na zemi na podložce anebo třeba v té ohrádce) je určitě potřeba.
A plně souhlasím s tery_s, že vařit u sporáku s dítětem na břichu není nic jiného než hazard! Vysávat, žehlit nebo třeba vytírat podlahu si taky takto nedokážu představit (ano, jsem spíš nenosící matka, v kuse jsem nosila - v manduce - nejdéle 1h na procházce, pak mě tak neskutečně bolela bedra a kyčle, že to nešlo).

panickatlamicka
28. dub 2017

@tery_s riziko tam je. Tudiz nechapu, proc to diteti delat. I kdyz jsi to napsala tak sebejiste, ze mas pro to urcite nejake dukazy. Jadukazy pro to, ze dite muze mit zmrveny aparat nemam, ale vychazim z doporuceni fyzioterapeutu. ti jasne rikaji: nac rskovat zdravi ditete-choditko je zkratka potencialne skodlive VZDY. 🙂

ninive211
28. dub 2017

@panickatlamicka Souhlasím, že chodítko fakt ne a nejlépe NIKDY. Prostě vůbec nepořizovat a už vůbec ne pro půlroční (nebo dokonce mladší!) dítě.

panickatlamicka
28. dub 2017

Ja to mivala pul napul. Kdyz bylo potreba neco zamichat na plotne, tak jsem mrne mela v nositku.. kdyz jsem senaspoluvareni s miminem na hrudi ,,necitila", radsi jsem vypla sporak, malou uspala apakvarila... a onatwz-nekdy byla radsi na dece, prip nagauci. @bekyc

andysek2512
28. dub 2017

Já malého nechávala na gauči, nebo byl na dece na zemi, případně v lehátku aby na mě viděl a já na něho 🙂 jinak jsem měla šátek a nosila ho hodně, měl období kdy chtěl se jen nosit atak 🙂 pro mě šátek byl velký pomocník, nějaké 2 m jsem ho jinak ani neuspavala🙂 teď mu je 13 m a nosí se v nositku jen na výlet, takže nemyslím si že nošením by se mělo něco vymstít, ale každého vec🙂
Chodítko určitě ani neporizuj🙂