Každý den vstávám v 5! Jak to zlepšit?

sim244
27. dub 2021

Ahoj holky, jdu si postesknout.
Můj syn má pevný režim, po obědě jde mezi 12:00 a 12:15 spát, spí tak hoďku a půl někdy jen hodinu. Večer jde nejdéle ve 20 hodin do postele. Ještě pár měsíců zpět vstával mezi 7:30 a 8:30. No teď vstává nejdýl v 5. Žádná změna u nás není, vyběhanej z venčí je, zuby taky nerostou.
Už jsem fakt unavená, když nevstanu s nim, tak vstávám do práce a to jen o půl hodiny dřív, tudíž v 4:30. Jindy jsem si po 12ctkách aspoň odpočinula a spala do 8, ale teď nemám ani to. Nemám ani chvilku na sebe, chodim spát v 22 hodin.

Najdou se chytré, které mi budou řikat, že si nemám na co stěžovat a bla bla, ale já byla na něco zvyklá a teď se to bezdůvodně změnilo. Do toho k němu ještě třeba 2x nebo 3x vstává partner v noci, takže ten to ráno dospává.

Nevíte třeba jak to zlepšit? Děkuju.

areh
27. dub 2021

@sim244 syn taky vstával hodně brzo, druhý teď taky. Nepomohlo nic. Šel spát dýl, vstával stejně 🤷🏼‍♀️ jestli změna nastala v poslední době, není to světlem?
U nás to je teda od narození. Vstáváme nejdýl v 6. Staršímu jsou 3 a půl. Aspoň ho nemusím budit do školky (aspoň něco pozitivního jsem si na tom našla)

crutela
27. dub 2021

Asi mě tu někdo možná zlinčuje, ale já prostě roztáhnu gauč v obýváku, pustím pohádky, dovolím tablet, nanosím tam jídlo a “spím” vedle malé od 5 treba do 7.
Je to jediná možnost, jak si ještě trochu odpočinout. Pak už to rozjede a je konec. :D drž se!

hezz17
27. dub 2021

Ja takhle vstavala cca od 1 roku do 2.5 😑 a fakt nejsem ranni ptace. Teď je ji 3,5 a vstava nekdy i v 6.30 😀 nejvic spala, kdyz chodila do skolky. To byla vystavena nejen fyzicky, ale z kolektivu, deti, novych veci.... i psychicky a spala klidne 19-7 plus poledni spani.

pipi_puncocha
27. dub 2021

Syn funguje v režimu "slepička," jak se rozední, vyskočí a začne pobíhat. Bude hůř, v letních měsících ten východ slunce někdy začíná číslem 4. Aspoň důvod se těšit na podzim.😅

klokanka31
27. dub 2021

@sim244 Já tohle řeším teď od té doby co se měnil letní čas. Malá mi od narození spala celou noc do cca 8-9 hod. Ale teď chodí spát cca 21-22 hod., kolem 1 hod.se budí se strašným pláčem (nevím jestli noční běsy nebo separačka), takže než usne tak jsou 2 hodiny, a po 5. se budí, usne ještě po jídle třeba na půl hodinky, a to je vše. Nevím co s tím, ale někdy jsem už fakt vyčerpaná.

jako_mala_holka
27. dub 2021

Já taky nejsem ranní ptáče a tim padem mě to vstávání vyčerpává, je to hrůza, malá 10m dřív vstávala na mléko třeba kolem 6 a pak ještě v pohodě usnula a spala třeba do 8-9, teď aktuálně buď spí celou noc nebo si kolem 4 dá mleko a po 6 už je vzhůru a chce vstávat... Přizpůsobila jsem se, vstanu s ní, a pak když kolem 9h chce spát, tak si lehnu taky, jsme takhle schopné hoďku dvě dospávat... Odpoledne chodíme ven a tam spí ještě třeba půl hoďky... Jsem zvědavá, co bude, až bude starší 😄 nekdy teda spí jen jednou denně třeba hoďku okolo poledne a to s ní spát nemuzu, to bývá dost hrozné 🤣

izzylka
27. dub 2021

Syn tak vstává od mimina až do teď 🤷🏻‍♀️ už jsem si zvykla 😂 třeba do 7 ráno jsem spala naposled před porodem...od té doby pravidelně mezi 5-6...většinou 5:30 😂😂 taky jsem čekala, že se.to věkem zlepší....jsou mu 4.5 roku a nejdéle vstává v 5:45 😂😂

sim244
autor
27. dub 2021

@pipi_puncocha to mě pobavilo, musim si zapamatovat. 😂

andelka
27. dub 2021

Nic. U nás nefungovalo nic. Starší od miminka vstával brzy. Prostřední od batolete taky. 5.15 běžný čas. Kolem 6 vstávají dodnes ( je jim 9 a 11), i o víkendu. Nejmladší to má jinak. Vstává kolem 7:30-8h, ale taky usíná kolem 22h. Změny času nedělaly nikdy nic.

sim244
autor
27. dub 2021

Děkuji za odpovědi, člověka chtě nechtě potěší, že na to není sám. 😃😊 co mne potěšilo méně, že tak vstávají i v pozdějším věku, sakra

crutela
27. dub 2021

@sim244 Budeme je na oplátku budit v pubertě s kocovinou! :D

keksik002
27. dub 2021

@sim244 zatemnit ;) syna budí svetlo

lalolita
27. dub 2021

@sim244 bohužel nepotěšim, mladší malá nespac už miminka,v noci jsme vstávaly jednou 19x😀 nespala pořádně nikdy. Jsou ji 4roky pryč a může jít spát v 7,8,9 a klidně i později,ale vstává tak 5:30 - 6:30 při posunu času chodí i v 5:25. Bud ji chytnu a prostě budeš aspoň ležet,nebo se stěhujeme do obýváku pustím" Tlapkovku" nebo prostě dostane tablet a já aspoň do těch 7:15 ležím a pospavam. Pak už je to mamí,já mám hlad a mami mužem jít ven😀😀😀 do školky však měla problém vstávat a to se jí v těch 7 nechtělo. Těžko říct,jestli se to zlepší 😀😉

te_reza
27. dub 2021

Museli jsme zatemnit okna, jako total zatemnit

lalolita
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
27. dub 2021

@crutela jako proč ne,na tohle období se i těším 🙂

andelka
27. dub 2021

@sim244 my jsme kluky od 6,5 a 8 let odsunuli do pokoje na konci bytu. Aby nás ráno nerušili.

mamikry
27. dub 2021

@sim244 Staršímu je 6 let a vstává kolem 5 - 5:30. Spaní mu prodlouží jedině školka, protože se mu tam nechce 😀. Je nespavec od miminka. Naštěstí si sám vstane a maminku nechá dospat.

janule1940
27. dub 2021

Mate zatemnovaci závěsy?slunce vychazi dříve a deti se obecně řídí světlem mnohem víc než dospěli.mohlo by to vás problém vyřešit.my mame zatemnovaci závěsy a kolem 6.30 kousek odtahnu a syn se začne budit.

crutela
27. dub 2021

@jjasmina Já jsem v divném rozpoložení, když si vzpomenu, co jsem vyváděla já! 😁🤦🏽‍♀️

alokina
27. dub 2021

Ahoj a kolik má malý?
U nás je to trošku jinak. Já vstávám dobrovolně v 5, abych pustila slepice a stihla uvařit a uklidit, než se děti vzbudí 😁 a jsem ráda,že mám ten den takový delší 🤩

antoinet
27. dub 2021

Jestli chceš změnu, budeš muset něco změnit. Dítěti se s věkem potřeby spánku zmenšují, takže nezačne jen tak vstávat ráno později. Ještě dodám, že změna režimu se projeví tak za cca 14 dní, efekt nelze čekat okamžitě. Co změnit:
- to zatemnění
- určitě dávat dítě spát přes den dříve a nechat ho maximálně hodinu, navrhovala bych tak 11-12 hodin, pak teprv oběd, pomůže kočárek
- více unavit přes den, doporučuje se venku 2 x 2 hodiny

zelenaesmolda
27. dub 2021

@sim244
tak zkus maleho davat spat pozdeji

sim244
autor
27. dub 2021

@janule1940 máme jen obyč žaluzie, zkusim to dnes nějak vymyslet.

sim244
autor
27. dub 2021

Synovi jsou 2 a čtvrt, když jde spát dýl večer, tak vstává stejně a venku jsme skoro celý den pokaždé, vyblbnutej je...

klokanka31
27. dub 2021

@crutela 😂😂😂😂

odula
27. dub 2021

@sim244 hele dcera mela taky "obdobi", kdy vstavala v pet. nezavisle na tom, jestli bylo svetlo tedy. trvalo to asi... pul roku? pak se to zacalo zlepsovat. Vstava tedy porad jako prvni z rodiny (v sedm), ale my jsme spaci, druha dcera spi klidne do deviti... ale summa summarum, pravdepodobne to prejde, rozhodne to bude casem lepsi (kdyz bude starsi, i kdyby vstaval v pet, tak si u tebe v posteli muze prohlizet nebo hrat), zatemneni urcite zkus (pac jak znamo kazdej jsme jinej - a tu dceru "space" svetlo spolehlive vzbudi klidne v tech pet a pak uz neusne). tak at to rozklicujes!

sigyn
27. dub 2021

Nám pomohlo zatemnit okna - rolety nepomohly, tak jsem přes to ještě hodili černý šátek.

me_druhe_ja
27. dub 2021

Taky bych zkusila brutálně zatemnit. 🙂 My máme venkovní žaluzie a ty jsou totálně tmavý. 🙂 Když jsem byla u loni v ČR u našich, tak ti mají jen obyč žaluzie a druhý den jsem letela shánět zatemňovací závěs. 😀

janule1940
27. dub 2021

@sim244 kdybychom meli doma jen žaluzie,tak v lete vstávají deti o půl 4,fakt,nekecam,jen,co je pošimrá sluníčko,jsou vzhuru.