Je velký problém, když je dítě "dopředu"?

martsla
25. led 2016

Chodíme s dcerou na rehabilitace do Motola - má vadu ručičky tak, aby se vyvíjela celkově souměrně apod... Byli jsme před dvěma měsíci u doktorky - dcera(tři měsíce) tehdy dle doktorky již odpovídala konci druhému trimenomu (6.měsíc)a doktorka jí hrozně chválila že je moc šikovná...dcera se již tehdy otáčela na obě strany (na jednu sice kvůli ruce nevhodným způsobem), pásla koníky a snažila se plazit... Na rehabilitace jsme pak jezdili 2x týdně.. Já jsem s ní od té doby cvičila jen pár cviků s rukou podle rehabilitační sestry a motivovala hračkami k lepšímu otáčení a plazení, žádné cviky z vojtovky jsem s ní zatím necvičila,jen tu ruku...
Dnes jsme byli u doktorky na kontrole (musí se vždy po 2 měsících rehabilitací) a byla tak jiná doktorka,ta naše má dovolenou...Dcera byla vyspaná tak se "předváděla" a divočila...otáčela se, pérovala na kolínkách... pak jí dala doktorka do ohrádky že potřebuje vědět jak reaguje a zda se přitahuje...a dcera se tam přitahovala až se postavila... doktorka jí položila a ona to udělala znovu (nikdy dříve to doma neudělala - i postýlku nemám danou úplně dolů že je času dost a netráví tam čas kromě spaní) a doktorka se do mě pustila že určitě dceru vodím za ruce a co si dokazuju a že jí zničím záda...a že je to hrozně špatně...že nebude lézt ale rovnou se snažit chodit a nebude mít dobře zpevněná záda..Křičela na mě a vůbec nebrala moje argumenty že to dcera nikdy neudělala a že jí opravdu nikam netlačím☹ No co budu povídat, sedla jsem do auta a obrečela to:-/ vždy mi dceru chválili a teď tohle... Tak se ptám máte někdo zkušenost, že se dítko "náhodou" postavilo a pak dalších pár měsíců spokojeně lezlo? Jinak doma dcera zatím opravdu snahu stavět se nemá...

uzsezasenudim
25. led 2016

Osobní zkušenost úplně nemám, neb jsem to byla já, kdo se v 7. měsíci postavil u doktorky a ťapala sem tam. A ona taky hulákala na mojí máti, co si myslí, že dělá, že mě zmrzačí. No moje máti je velmi ale velmi svérázná paní a tak jí zpátky taky seřvala, že jsem její třetí dítě a že by dala bůhví co za to, kdybych ještě pásla koníky a ať si na ní neotvírá ústa 🙂 Koukám, že máte taky príma doktorku. 🙂 Pokud se Vám doma nezvedá, tak je to asi dobré, né? Navíc si myslím, že dítě ve vývoji uplně nezastavíte. Teda pokud ho nechcete jak nějakek magor vázat k posteli 😉

drakenn
25. led 2016

Drsny pristup! Muj mladsi se postavil v 5 mesicich take uplne sam... pozdeji lezl a je zdravy, nema zadne problemy. Starsi syn mi pro zmenu na konci 4 mesice preplazil cely pokoj 4x5 metru.. chodili oba cca od 7-8 mesicu..zkus se nad tim povznest. Sama mas ciste svedomi, ze nic nedelas zle! Mas holt sikovnou dcerku a dite se chova tak, na co vyvojove ma

elvira
25. led 2016

Doktorka to s lidmi očividně umí... 😝
Pokud víš, že malou nestrkáš tam, kde být nemá, nechala bych to být.
Všude píšou, že se má nechat tempo na dítěti, neposazovat, nevodit za ruce, nedávat do chodítek, ale čistě počkat, až dítě samo.

alboo
25. led 2016

Pokud dite nepostavujes ty, nezvedas do sedu a podobne neresila bych to. Jinak klidne muze a zrejme bude lezt...

sisinka74
25. led 2016

Moje dítě se plazilo, pak se začalo stavět a až obcházelo nábytek, tak teprve lozilo po kolenách. Sedět začla až nakonec.

mandala
25. led 2016

@uzsezasenudim Tvoje mamka ji dobře odpověděla, já bych asi stála s otevřenou pusou a začala bulet 😀
@martsla No nevím, mám tři děti a dosud jsem nepřišla na to, co udělat, aby se děcko nestavělo do té doby, než já budu chtít. 😉 Z doktorky si nic nedělej, někdy jsou fakt na zabití. 🙂

sara84
25. led 2016

Sam se taky postavil a pak lozil, tj lozi jak tryskomys a poleze si tam,kde se chce postavit. Chuze ho nepremisti za meme do kuchyne. Vklidu, poleze, nebojte 🙂

naomi6
26. led 2016

@martsla My jsme s bráchou oba rovnou chodili, nelezli jsme, stavili jsme se prý sami, mamka nás nevodila za ruce. Já chodila sama strašně brzo, už v 8 měsících. sama jsem se prostě přitahovala, brácha také chodil brzo - v 9 měsících. Nikdo nás nenutil, dělali jsme to sami. Oba jsme zdraví, jsme v pořádku, záda máme rovná 😉 . takže se nestresuj. Ta paní doktorka je prostě k.... Každé dítě je jiné, některé leze, jiné ne. Já bych se nebála. držím palce.

martsla
autor
26. led 2016

Holky děkuji všem za reakce a uklidnění... byla jsem z toho včera fakt v šoku☹ Dcera doma nemá asi moc možnost se přitahovat do výšky - v postýlce jí nenechávám na hraní...jen u kočárku (joolz) vím že se přitahovala do sedu tak jsem madlo dala pryč a bylo...a zase spokojeně ležela🙂 Jinak si spokojeně plazí a válí sudy... Tak snad si najde svojí cestu a své tempo i bez doporučených tabulek... Každopádně jsem si vydupala kontrolu na pondělí u naší doktorky a ne u této co jsme byli...

dora13
26. led 2016

Muj syn je psychomotoricky spis pomalejsi (do tabulek se vejde, ale vzdy spis na spodni hranici, chodil v 16 mesicich) a driv stal nez lozil a lozil pak skoro pul roku (nikdy jsem neposazovala, nepomahala, nic). Byla bych v klidu, kazde dite proste nejede presne podle tabulek, i kdyz si to doktori mysli.

sisinka74
26. led 2016

@martsla my jsme taky malou nenechávli v postýlce, ať se nemůže přitahovat. Ale naší rodiče nás nechávli všechny a jejich rodiče ty naše taky a světe div se, oni žijí a bez následků DDDDD

dora13
26. led 2016

@sisinka74 s temi nasledky je to diskutabilni, s ohledem na to, kolik lidi z nasi generace a starsi ma problemy se zady...

sisinka74
26. led 2016

@dora13 téměř všichni a světe div se, i děti těch, co jejich děti nebyly v postýlkách, choditkách a jiných, dnes přísně haněných věcech DDDDD

martsla
autor
26. led 2016

Právě že ty záda pokud opravdu nejsou správně zpevněná ale u prcka převládne zvědavost i když na to ještě ty svaly nemají je prostě problém... Jenže na minulé kontrole měla dcera svaly v pořádku - jen na jedné straně břicha je měla více vypouklé ale to se hned srovnalo když se začla správně otáčet... Proto mě asi i tak zaskočila reakce doktorky... ani se na ní pořádně nepodívala a už na mě řvala... Starší syn byl právě "ukázkové" dítě - tedy až na váhu a výšku... teď je mu 9,5 a že by měl záda nějak ukázkový to tedy ne☹

dora13
26. led 2016

@sisinka74 jsme sedici generace, neni divu. Choditka, visitka a urychlovani vyvoje tomu jeste pridava, takze proc tim zvysovat pravdepodobnost?😊 (nechci se dohadovat, na toto tena uz mam oddiskutovano az az, jen nemam ten argument "...a zijem" moc rada)

sisinka74
26. led 2016

@dora13 jasně, já bych se taky nerada dohadovala, protože respektuji každého názor. V každém případě, bez chodítka se dítě rozhodně obejde D

dora13
26. led 2016

@sisinka74 souhlasim😊

mogwaika
26. led 2016

@martsla mně se syn stavěl v pěti měsících a plazil se, v šesti obcházel nábytek a střídal to s lezením po čtyřech až do jedenácti měsíců, až pak začal chodit. Vliv to možná mělo na hrubou motoriku, která je doteď nedovyvinutá a časté pády. Ale nikdy na nás nikdo neřval, vždy jen chválili, že je hodně napřed. Fyzicky je na tom v pěti - záda dobrý, beze změny, bez problémů, jen má plošší nohy. Chodítko neměl ani aktivní, ani pasivní

riga
26. led 2016

@martsla holčičku bys neměla nosit ve vertikální poloze. Nijak nepomáhat do sedu, v sedu. PODPOROVAT POLOHU NA BŘIŠE a hlídat správné otáčení přes přitažené kolínko. Nikdy nezvyšovat tlak na plosky nohou (ponoukalo by ji to si stoupat).

Ideálně by neměla stát před lezením (pozor! plazení není lezení), sedět až z lezení.

Jestli bude holčička zrychlená, tak bude 🙂 , s tím nic neuděláš, ale zařídila bych se tak, abych jí směřovala v žádoucích mantinelech.

Ať se daří. 🙂

riga
26. led 2016

@martsla to řvaní si příště nenech líbit. Doktorka se neumí chovat, tak by jí na to měl někdo slušně upozornit.

martsla
autor
26. led 2016

@riga Dík. Normálně si nic líbit nenechám a mám dobrou vyřídilku... ale na tohle jsem nebyla připravená... chodili jsme tam s dcerou rády... rehab.sestra je milá a naše doktorka taky... Vždy jí chválili a ani nás nenutili do cviků u kterých by brečela apod... Takže jsem prostě žádný křik ani nic podobného nečekala
Do sedu se dcera vůbec nesnaží a ani my jí tak nedáváme... je ještě i v hluboké korbě a protože je celkem drobná tak tam ještě i dost dlouho asi bude....
Na břichu je ráda - i tak spinká...dám jí na záda a pak se sama v noci překulí na bříško a spinká... S tím otáčením na jednu stranu je to u ní trošku těžší kvůli té ručičce ale to vím jak má s jejích handicapem vypadat... děkuji za radu.... Odstranila jsem všechny hračky ve výšce aby neměla snahu se kvůli nim zvedat ze země...

riga
26. led 2016

@martsla Právě! Rodiče jsou ve vztahu ke svým dětem zranitelní, tak snadno pro ten okamžik znejistí, není se co divit, když se před lékařskou "autoritou" složí.

Asi bych se k tomu při příští návštěvě vrátila.

mrskato
26. led 2016

@martsla Ahoj, moje dcera stála v 5. měsících, lezení přeskočila a o skvělé chůzi se dalo mluvit v 11ti měsících. Ono to jaksi nejde říct dítěti: nestůj, teď máš lézt. Co doktor, to názor, každopádně ta doktorka bude nějaká kráva, neměla na tebe ječet, už jen to, že jsi s dcerkou chodila na rehabilitace, mělo jí trknout, že děláš vše proto, aby to bylo v pořádku. Na tvém místě bych si s tím nelámala hlavu, je to kráva... (omlouvám se za hrubá slova, ale k takovému chování se nedá říct nic slušnějšího)

veruska007
27. led 2016

@martsla Tohle bych vůbec neřešila, řekla bych si, že je .... a nechala to být. Jinak předčasný vývoj u dětí prostě může být, já třeba dle rodičů v 7 měs. už běhala, nejstarší syn také začal chodit okolo půl roku, dr. málem spadla ze židle, když jí ťapal po přebalováku. Dr. nás pro jistotu poslala na ortopedii, tam řekli, že syn je ok. Doteď nemá žádné problémy. Vývoj je prostě individuální - někdo chodí v půl roce, někdo v 1,5 roce.

Jinak jsem to probírala s fyzioterapeutkou a ta říkala, že lezení je nutné, ale nemusí předcházet chůzi. Syn napřed chodil, lezl až pak - až si hrál s vláčky a autíčky.

martsla
autor
27. led 2016

Dnes jsem byla s dcerou opět na rehabilitaci...měla jsem jít jen k sestřičce jako vždy, ale už u recepce na mě čekala doktorka z minule... vzala si mě do ordinace a omluvila se...prý to přehnala a svou reakci vysvětlila - měla k tomu pro mne pochopitelné osobní důvody.... Vlastně mi jí bylo hrozně líto, jen kopala kolem sebe a já to odnesla protože jsem jí připomněla situaci doma blbou poznámkou... prý si to uvědomila když jsem zabouchla dveře s tím že mě ani mou dceru nezná tak jak může dělat nějaké závěry... Každopádně dcera má od rána od ortopeda protézku na zpevnění ruky a LEZE 😀 nelezla asi z důvodu že se o jednu ruku nemohla pořádně opřít .... Jinak holky moc děkuji za uklidnění :-*