Jsem už z toho nešťastná mám syna teď v květnu mu budou dva roky je to strašně hodný chlapeček ,ale je trochu svůj a má takový ten svůj svět a když je do něčeho ponořený nevnímá a někdy nereaguje ani na zavolání .....A čím je člověk pro něj cizejší reaguje ještě míň ! Jinak je zvídavej a nepřijde mi nějak zvláštní přijde mi dost takovej jako introverd .Jenže to je jeho otec taky je hodně takovej tichej a nekomfliktní a dycky býval takovej samotář ! jenže moje rodina mě tlačí abych malýho řešila , že to není normální i když ho vídají opravdu málo a to nehledě nato že ho nikdy neměly přes noc a vůbec co jde o hlídání byl jen jednou u mé kamarádky která si ho totiž nemůže vynachválit ! Ale i ona mi říkala , že si všimla , že když na něj mluví že na ní nereaguje ! Volala jsem dnes k jeho obvodní lékařce ta mi přislíbila že se na něho koukne a pak nás asi pošle na neurologii ! Jsem z toho fakt vyřízená nemáte někdo podobnou zkušenost z dvouletým dítětem ?
@sonicata no tak dcera když je do něčeho zažraná tak taky dobu nereaguje.... Ale to je snad v tomhle věku normální ne? Kór když někoho,, nezná".... 😉 🙂
@metallico_mondo no taky si myslím každopádně jsem rzhodnutá ho raději vzít k obvodní lékařce což teda už si pijdu jak exot
Já bych se dopředu nehroutila... Uvidíte, jaký názor bude mít doktorka... Na druhou stranu, jestli má syn něco "jinak", než je běžné, čím dřív se to začne řešit, tím líp...
@sonicata připomíná mi to chování syna mé kamarádky. Ten je tak od 2 let posílán na různá vyšetření (spíš na popud kamarádky, protože ho měla až dýl, a má strach, že by mohl mít nějakou poruchu), a zatím nikde nic "neobjevili". Jen, že má autistické rysy, ale zatím ji nikdo neřekl nic konkrétního. Byli myslím na vyšetření zraku, sluchu, na neurologii, u psychologa... Nevím přesně, k jakým odborníkům chodí, ale oproti jiným dětem je rozdílný. Už od narození jsme si (my z jejího okolí) říkali, že je trochu jiný než ostatní děti, je to prostě tím specifickým chováním. Ano, je to introvert - jako malý zkoumal, jak se točí kolečka na motorce, neustále dokola otevíral a zavíral branku na pískoviště, chodil tam a zpátky (dovnitř - ven) u automaticky otevíratelných dveří v obchodech - ano, dělají to i naše děti, ale dělá to většina autistických dětí. Na volání nereaguje (na cizí vůbec ne, na volání maminky občas, ale většinou pro něj doběhne, aby někde něco neprovedl - nerozbil skleněnou vitrínu apod.), i když maminka si myslí, že ji poslouchá. Zdá se mi, že má omezený pud sebezáchovy (ve 3 letech by třeba skočil z 1,5 metrové prolézačky na zem), ale to asi má většina menších dětí (i když si myslím, že v tomhle stadiu je to u mnohem mladších dětí). Nemluví běžnou srozumitelnou řečí. Kamarádka to odůvodňuje tím, že je strašně zaneprázdněný a když chce, tak slyší, a řekne si, co potřebuje, ale toho jsem nikdy nebyla svědkem.. Když něco chce, většinou něco "sdělí", ale není mu rozumět. A když mu není porozumněno hned, začne skákat, vztekat se, potom křičet.. Samozřejmě je mu rozumět, když se člověk soustředí a když maminka před tím řekne, jaká slovíčka už umí a jak je vyslovuje, tím pádem je mu rozumět (například jablíčko - akako - ve 3 letech). Ve školce se moc nedruží, ostatní mu "dávají zabrat", podle vyprávění kamarádky. Na druhou stranu, umí počítat do deseti - sčítat, násobit. Umí celou abecedu - vše se naučil sám. Přečte si sám věty v knížce - ne přeslabikováním - čte srozumitelně - plynule. Umí pár slovíček anglicky - tatínek je učitel AJ - a to co malý odposlechne, tak si pamatuje. A UMÍ psát. Kamarádka mu říkala (když po ní chtěl, aby s ním počítala 😅), ať se podívá po bytě a nakreslí ji, "co vidíš u nás v bytě". A on, místo toho, aby kreslil, napsal větu "u nás v bytě" - bez toho, aby to někde viděl, aby ho to někdo učil, naučil se to svou zvídavostí.. Pokud to bude i Váš případ, určitě není potřeba se z toho hroutit, ale mít všechna vyšetření, aby se určilo, o co vlastně jde. A pak se přizpůsobit tak, aby i Váš syn mohl žít svůj život - bez jakýchkoliv přítěží okolí - i kdyby mělo jít jen o nějakou ADHD poruchu, nebo tak 😉
@madulinka Normálně mu rozumět není, ale čte srozumitelně? To jste se do tý historky nějak zamotala.
😒
@nutricnihodnota ano, čte srozumitelně, když to čte, ale když něco říká sám, rozumět mu není..
@sonicata dnes jsem mluvila s kamarádkou, ma autistického chlapečka a dnes jsme se bavily, jak na to přišli...říkala, ze si hrál jinak s hračkami, ze třeba dokázal hodinu točit kolečkem u autíčka, místo aby s nim jezdil po podlaze, ze třeba dvě hodiny sedel před prackou a pozoroval, jak se točí buben, ze ho nedokázali naučit třeba ani papá udělat. A nemluvil do tři let, pak ho dali na pozorování do kojenaku tady u nás a pak teda na další vyšetření.
@sonicata "toto" jsem mela doma 🙂 nyni mam petileteho naprumerne inteligentniho uzvaneneho kluka 🙂 dejte mu cas
Můj syn je poměrně stejný. Velmi klidný, má rád pevný řad a nerad mění zaběhnuté rituály, věnuje se vždy jen jedné činnosti a nemluví. Byla jsem s ním na vyšetření u psychologa a ten nenašel žádnou vadu. Je prostě introvert a bude od září navštěvovat speciální školku kvůli mluvení.
Mám taky dojem, jak už bylo uvedeno výše, že může být zapříčeněno špatným sluchem, nechte se vyšetřit i na ORL.
@madulinka Malej teda rád věci zkoumá ,ale né že by až tak teda jako teda syn kamarádky jak píšete ! je klidný miluje děti a kolektiv to je taky rozdílné a teda žádné takovéhle jakoby věci navíc neumí přijde mi spíš že na učení je lenivej a když mu něco nejde buď odejde a nebo prostě řekne hm a zkusí jiný způsob nemá žádné výbušné jednání když zavolám tak z 10případů přijde hned 7x a 3x tak do pár vteřin se otočí a reaguje ........Já osobně si myslím že to není nic vážného vlastně nikdo na něm nic nepozoruje až na mojí rodinu a já jsem si všimla s kamarádkou že je občas jakoby ve svém světě a musí se víckrát zavolat nebo na něj sáhnout ! Ale je fakt že já jako malá ve škole když mě třeba zaujal kos na stromě tak mohla učitelka říkat co chtěla a mámě říkali že jsem jak duchem mimo !
Jinak si myslím že mu nic není podle mě je to je takovej introverd ,ale zase opravdu děti miluje kamarádčiný syn je pro něj modla je od něj o 4roky starší teda ale on ty starší strašně baští přijdou mu jak nadlidi co všechno dokážou prostě je miluje s maldšíma dětma nebo stejně starýma vychází normálně hraje si a klasika sem tam se perou o nějakou hračku !
@78marcela jejda tak to ne Sebík jediné u čeho vydrží dýl jsou oblíbené pohádky ale cca 20-30minut kouká pak i třeba u toho hraje ale furt obněňuje hračky auta taky obrací točí s kolečkama ,ale i s nima jezdí po kolečkách to je teda častější .........teď ho začalo bavit dělat jak bourají a padají z gauče ...děsná hra 😀 ale viděl to u 6letého syna kamarádky jak mu to ukazuje a od té doby je to bomba hra 😀 ovšem jen pro něj 😀
@chroustinka děkuji moc za uklidnění 🙂 tatínek syna je velice chytrý a má neuvěřitelnou paměť myslím že náš brouček bude po něm
@sonicata my měli u dcery úplně to samé, ale je nedoslýchavá, o této možnosti jste neuvažovali? Mluvit normálními slovy tedy začala okolo 2 let a jinak také introvert, přesně co popisujete, ovšem my měli diagnózu už od cca 8 měsíců, takže se tomu nikdo nedivil, autistické znaky tam byly také a stále jsou, ovšem u takových dětí je to zcela normální...mluvila také svým jazykem, ale rozuměla všemu, pokud se mluvilo na ni, umí odmalička odezírat, protože původně byla velmi těžce nedoslýchavá u nás se to naštěstí zlepšilo a malá začala tedy i sama normálně mluvit, teď se domluví bez problémů i s cizím člověkem, ačkoli občas se stane, že se mne někdo zeptá, co říkala, když se nesoustředí a spěchá, protože nemluví zcela korektně, ale právě to, že tyto děti dovedou odezírat a je to pro ně přirozené diagnostiku hodně znesnadňuje, protože když vám dítě rozumí a dá se s ním domluvit, koho by napadlo, že dobře neslyší...přeji hodně štěstí, z vyšetření si nic nedělejte, alespoň budete klidnější, když se zjistí, že je opravdu jen introvert, nebo uděláte to nejlepší pro něj, pokud by se ukázalo, že něco není v pořádku 🙂.
@sonicata zkontorlovat sluch na ušním, můj syn měl tekutinu ve středouší, nedávno mu vzali mandle, píchli uši a odsáli tu vodu a od té doby obrovský obrat, reaguje líp, opakuje slova a rozmluvil se parádně.. na cizí lidi taky moc nereaguje, proč by měl.. je mu ukradená i tchýně a to i ted po té operaci.. takže bych se nehroutila a mazala na to tympano, nedoslýchavost je u malých dětí častá, řeší se obvykle celkem snadno a pak nastane velká změna... pokud kluk nereaguje příliš na příbuzné, se kterýma se nevídáte často ale s vaší nej kamarádkou komunikuje, byť svým způsobem, tak by se toho autismu tolik nebála 😉 😉 😉
to je ještě strasne maly a ještě kluk. to vite, to ma vždycky každý kopu ocekavani. můžete preventivne nechat zkontrolovat ouška. ale v tomto veku bych nic neresila. ted dost tezko ještě definujete co mu muze ci nemusi byt. muze mit takovou povahu a ve dvou letech je většina deti svých. ze nemluvi, nemluvi kopa deti ve dvou letech a tak dále a tak dále. jestli reaguje na pokyny a s vámi komunikuje tak počkejte, da se hodnotit tak az se bude blížit spis k 2,5 - 3 letem a i zde jsou nesmirne rozdili. Dcera v roce pul mluvila, malovala a kde co, syn se teprve posadil a také nic neresi. Na pokyny reaguje, no a nejake odplinovani a kde co az bude mit naladu. Dcerka se mohla pretrhnout dokázat vse co nejlepe, on je proste chlapsky v pohode. Mama vyresi, není na co tlacit. Prosim jen nedejte na rodinu, samozrejmne jako mamy mame jiny pohled ale v jeho veku je to zatím celkem nehodnotitelne. Ve trech letech nastava u deti zlom a kopa deti co cuci do zdi zacnou reagovat a dospivat.
Jinak to s neslysenim ma i ta moje dcerka co se muze pretrhnout byt dokonala, když něco dela tak se do toho zažere, ja muzu ječet ale otoci se tak na po sedme a to uz skoro ječím. BOhuzel to ma po tatinkovi 🙂)))))))) ...............Obzvlast při sledovani televize se vzije do deje a nevi o svete. A uz ji je pet a predpokladam, je to na cely život 🙂))) ouška ma v poradku.
@maki73 ano to už mě taky napadlo a opravdu už mě i na tuhle myšlenku přivedla i kamarádka .....ale je fakt že jako miminku hned asi v měsíci kontrolovali sluch byl rozený sekcí a prostě u nás v porodnici to tak dělají že raději posílají a bylo vše v pořádku ,ale díky za tip ;.-)
@sonicata jen pro přesnost - v porodnici kontroluji zda je v pořádku sluchová dráha do mozku, ta tekutina je ve středním uchu a vznika zejména při zvětšené nosní mandli, je to něco jiného. Ale pokud by slyšel na hovor z dálky tak slyší dobře. Taky bych mu asi dala čas ale vyšetřenim nic nezkazíte.
@vercik83
@romantika
@kammka
@maki73
@mandala
@pavlapl
@chroustinka
@78marcela
@nutricnihodnota
@yagga
@alutep
@metallico_mondo dnes jsem šla k obvodní protože mi to prostě nedalo a hlavně i pro to abych mohla své povedené rodince říct , že se sakra pletou co čert nechtěl syn si začal docela mnout ouško ,ale díky bohu to asi budou jen zuby ! Doktorka Sebíka prohlídla nechala ho chvilku se projevovat zeptala se mi na pár otázek a řekla mi , že vypadá absolutně normálně a že pokud komunikuje se mnou a navazuje oční kontakt , že se ničeho nemá bát a hlavně nedat na řeči a že děti se nedají srovnávat a hlavně je prý dost malej na nějaký soudy ,ale že pokud by něco mělo být , že už by to bylo vidět a to prý není ...... Takže Vám všem děkuji za rady tipy a uklidnění 🙂
naše dr byla taky furt v klidu, až jsem ho nechala vyšetřit na ušním, když byla dcera na kontrole.. tympano dopadlo děsně.. on slyšel, reagoval na hlasitější podněty, kontakt očima navazoval, komunikoval tou svou hatmatilkou, měl svůj slovník.. ale nedělal pokroky v řeči, nic nevyslovil správně krom mama a a tata.. a ještě ahoooj, to mu taky šlo.. dle ušařky měl vodu ve středouší, což zapřičiňuje nikoli hluchotu, ale takový jako šum, nic neslyší zřetelně, leccos přeslechne, neslyší sebe.. teď má výkon za sebou a je to veliká změna,vyšetření týden po výkonu dopadlo super, dělá pokroky, začíná líp vyslovovat.. fakt jsem ráda, že jsem nečekala, až dětské dr dojde, že tohle už není v pořádku, že není horší průměr, ale že je daleko za normou.. dohánět to bude dlouho, muví hůř, než kluk od sousedů, který je mladší o rok...já bych teda šla na to ušní, tím nic nezkazíte, stát vás to taky nebude nic. naše dětská si před tím vyšetřením na ušním posadila kluka na přebalovák, dívala se mu do očí cca z 30cm, mluvila na něj, on jí ukazoval.. a z takového "pohovoru" usoudila, že je v pořádku a není co řešit, za půl hodiny mi už dr z orl řekla, že je to na odebrání nosní mandle, možná i seříznutí krční a hlavně píchnout uši a odsát tu vodu, možná dát trubičky...měla na to nářadí, aby se mu koukla do nosu, krku, uší, a to hezky hluboko.. měla na to přístroje, aby mu zkontrolovala sluch.. dětská vám řekne prd, jestli to dítě opravdu slyší, nebo jen reaguje na zvuky, které ale nedovede zpracovat.. vyšetření je jednoduché, bezbolestné a trvá asi půl minuty.
@sonicata ahoj, a ako komunikuje? rozprava?