Je problém, když se dítě zahledí?

1mommmmmmmy1
16. srp 2022

Ahojte, citala som na nete, ze ked sa zahladi dieta (syn ma 16m), tak to moze byt epilepsia. 😳 Syncek mi to robi kazdy den podla mna ked papame. IBA ked papame. Teda sedi vo svojej stolicke a sa zamysli na 3-4 sekundy... Urobibto mozno 2 x - 3x pocas jedenia. Jeme pomaly, v klude, v tichu.

Poviem uprimne, ja to robim hrozne casto, kedykopvek, a aj ja to robim, ked mu davam jest. Ja s atiez zamyslim a pozeram do nicoty.... ale toto ma znepokojilo, co som citala... :(

Vase deti to robia tiez alebo je to problem?

emillyhk
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 Nevím, jestli to je problém, ale dělá to syn (18m) i já 🤷‍♀️

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@emillyhk a ako dlho alebo ako casto to robi tvoj syncek?
Aj ja to robim, uplne sa vypnem

emillyhk
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 Někdy to nedělá vůbec, někdy při obědě, třeba na pár vteřin? Já ho v tomhle asi až tak nesleduju. Ale dělá to spíš když je unavený, to samé já. Přesně jak píšeš, úplně se vypnu...

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@emillyhk presne takto aj moj, pri obede na par sekund. Ale ani to nie vzdy. Vies co, zlakla som sa, lebo sme boli u dr, a sa pytala, ci nema nejake pozeranie sa do nicoho, teda zahladenie sa, zmurkanie, pretoze to moze byt epilepsia. Absencia. A samozrejme ma vystrasila, tak som pozrela aj nejake videa na youtube a precitala si o tom, a fakt sa zadivaju tie deti, ale na dlhsiu dobu.

lv
16. srp 2022

Ahoj, nehledej mu diagnozy, s největší pravděpodobností máš úplně zdravé dítě, reaguje jak má, všechno je v pořádku

emillyhk
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 Uf, ještě že náš pediatr se takhle nevyptává 😄 Já si opravdu myslím, že je to normální, zvlášť u klidné činnosti, kde vlastně jen sedí a jí, ty jsi taky v klidu... Něco jiného by asi bylo, pokud by se mu to stávalo třeba uprostřed hry, při chůzi a podobně. Ale uvidíš, co ti ještě napíšou jiné maminky. Jak píšu, mě to přijde normální 😊

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@lv
@emillyhk dakujem kocky, ja som bola uplne v tom, ze to je 100% v poriadku. Ved to robim aj ja velmi casto.... Ale na poradni, ked sa ma opytala, tak odvtedy mi preplo tak trochu.

hvezdicka09
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 muzes zkusit když se takto zakouka mu fouknout do obličeje, pokud zareaguje je to ok. U absenci bys ho z toho zakoukání nijak nevytrhla. My mame epi v rodině a tak paranoidne syna sleduju, obcas se taky zakouka, ale reaguje na to zafoukani, to mi poradila dr na neurologii. Když někdy pozoruju děti na hřišti dělají to taky, jsme jen lidi 😊

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@hvezdicka09 aha, to ma nenapadlo. Skusim, dakujem, niekedy ale nestihnem ani vyslovit jeho meno, kedze je to iba na par sekund. A tvoj syncek sa na ako dlho zadiva? Alebo ako casto?

martiniquest
16. srp 2022

Zahledet se do blba povazuji za naprosto zdravou a mozku prospesnou vec. Je to forma meditace. Deti to delaji casto, u dospelych se to vetsinou vytraci a je to skoda, protoze je moc zdrave na par vterin uplne vypnout.

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@martiniquest kiezby si mala pravdu 🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

vikinkav
16. srp 2022

Sestrenice syn se zacal takhle zakoukavat z niceho nic vic a vic, nekolikrat denne, a epilepsie to je 🤷‍♀️
Jen sdilim zkusenost, nerikam, ze je to stejne u vas, pravdepodobne to nic nebude 🙏

properjoey
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 já mám epilepsii a jako malá jsem měla absence, ty ji nemáš určitě, u absence nevíš, že ji máš 😉 úplně se vypnes, nereagujes. Když to udělá syn zkus na něj fouknout nebo trošku do něj drknout, jestli zareaguje...absence samozřejmě mohou trvat i jen pár sekund, ale neřekla bych, že by se takhle pravidelně vyskytovaly jen u jídla a nekolikrat za sebou

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@properjoey reaguje ano, stale kebyze sa zahladi. Dnes napriklad sa zahladil na 3 sekundy, ked palickou hrabal v piesku. Ale ked sa zahladil, tak pomaly, pokojne, ako to robime my dospely. Jaj a ked sa zahladil, dnes tak pritom aj hrabal v piesku, nezastavil sa, bol pritomny len na tych par sekund zlsa zahladil myslite si, ze aj to moze byt? Ci absencia je ina? Dakujem
@vikinkav

Inak, pytala som sa 3 kamosky ktore maju cca v rovnakom veku deti, a vsetky hovorili, ze ich deticky tiez sa zapozeraju. Preto nechapem, ze teraz co je normalne a co nie...

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@vikinkav
@martiniquest
@properjoey
@emillyhk
@lv
@emillyhk pozrite sa, nasla som taketo video, toto je vlastne ta absencia? https://vm.tiktok.com/ZMNt6chgk/

Lebo takto intenzivne to moj nerobi. A urcite ked sa moj zapozeral, a kyvala som mu, alebo tlieskala, tak hned reagoval. 🙏🏼

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 a niekedy sa stane, ze mu ani nestihnem zatlieskat, lebo to trva iba momentku. 2 sekundy

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

Nasla som este jedno video https://youtube.com/shorts/ha2cCi0-FiY?feature=...

Tak naozaj by som pri tomto uz spozornela. Je to ine uplne, ako to robi moj syn. 🙏🏼 Dufam, ze to fakt bude u neho v poriadku.

emillyhk
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 Tak takhle moc to u nás není. Ale dobré vědět, na co dát eventuálně pozor.

treasurka
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 třeba čůrá

vikinkav
16. srp 2022

Ja myslim, ze kdyby to bylo ono, tak by ti to pripadalo divne uz pred tim, nez te na to upozornila doktorka. Ze bys to pozorovala jako neco neobvykleho.

cilkat
16. srp 2022

Kdykoli řekněte před lékařem něco o vypadcich, prostě vás pošle na neurologii preventivně... Ve většině případů tam fakt nic není.
Pokud se zasekava výhradně u jídla, může se třeba i soustředit na nějaký vjem v puse (když byste lovili popcorn že zubu, budete vypadat stejně...)

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@treasurka vidis, to ma nenapadlo. Inak presne to. Niekedy mi zamrzne ked cura. 🙏🏼🙏🏼

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@vikinkav presne nad rym som rozmyslala, ze toto by si vsimla asi kazda matka, ked dietatko vypne tak dlho a vobec nereaguje....

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@cilkat ano, toto je tiez pravda. Ze uz aj preventivne poslu pre istotu. Inak, dnes mi vonku na ihrisku akurat sa zahladil, ked si cupol a kreslil do zeme, tak sa pri kresbe na 2 sekundy zapozeral, ale pritom "kresbu" neskoncil. Kreslil dalej aj pri tom zahladeni sa. Neviem, ci sa nepozeral na schody pretoze hned sa aj postavil a siel na schody. Dnes mi pri jedle nerobil nic. Bol fit. Taketo zadivania ma inak parkrat iba do tyzdna.... Tak neviem, ci teraz to oznamit Doktorke ci nie. Zbytocne sa budeme stresovat....

hvezdicka09
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 no on to dělal hlavne jako miminko, normalne několikrát denně Koukal nepritomne do blba. Jelikož mame epi v rodině samozřejmě mě to vyděsilo, kdybych o tom nevěděla ani by mě nenapadlo ze je něco spatne. Byli jsme u dr, byl na vyšetření, nic se nenašlo, dr mi poradila to foukani. To jsem zkoušela a vždy zareagoval, tak už to ted neřeším. Mam i pocit ze už to nedela.

hvezdicka09
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 pokud se zahledi a u toho dal vykonává činnost, absence to určitě není. To by opravdu v písku dal nehrabal. Podle mě to co popisuješ je normální.

1mommmmmmmy1
autor
16. srp 2022

@hvezdicka09 joj dufam. 🙏🏼 Citala som ale, ze denne je veeela takychto zadivani u epi, niekolko desiatok.

properjoey
16. srp 2022

@1mommmmmmmy1 jakmile reaguje, je to jenom zahledění...při absenci nevíš nic, je tam částečná ztráta vědomí, takže nespadnes, můžeš dokonce chodit, nebo třeba psát, nějak podvědomě, jedna má známá u toho zvládá i zalévat kávu horkou vodou...ale ty nevíš, že to děláš...u mě to bývalo tak, že zásek v půlce věty a když jsem se "probrala" všichni blbě koukali a já nechápala proč...ty jako epileptik nevíš, že ten záchvat máš, nevnimas okolí

novamamina
16. srp 2022

Já jsem četla že tím mozek odpočívá. Když je moc vjemů, nebo už únava, tak se prostě na vteřinku potřebuje "restartovat". Nehledala bych v tom hned nemoc.