Je možné, že 90 ml mléka co 2 h nestačí?

debie_p
20. čer 2017

Ahoj všem, jdu si tak trochu pro radu a "konzultaci".
Od minulé středy jsme po bojkotu kojení a úbytku mléka začali dokrmovat UM. Asi jsme to vzali trochu hopem a dnes už krmíme přes den jen UM, v noci ještě občas v leže nakojím, ale jak ubylo mléko a zhoršila se kvalita, tak malého nezasytí a už i v noci musím dát jednu dávku UM.
Malý má 2,5 měsíce a 6kilo, narozen s váhou 4280g, takže žádný drobeček, vždycky hodně hltal.
Když jsem kojila, chtěl někdy po dvou hodinách, někdy po hodině. Jen jednou se mi podařilo že jedl až po třech nebo čtyřech hodinách.
Když jsme začali dávat UM, řídila jsem se tím, že by měl vypít cca 150ml na kilo váhy za den, takže u nás 900ml na den. Když beru jeho návyk krmení cca po 2-2,5 hodinách, vychází mi to na cca 90ml na dávku. Ale mám pocit, že mu to nestačí, ptž mi vždy po vypití křičí. Myslím si, že to souvisí s kolikou kterou trpí od měsíce, ale je možné že mu prostě těch 90ml co dvě hodiny nestačí?
Chtěla bych krmit po delších intervalech víc ml, ale nevím jak ho to "naučit", bojím se že se spíš bude přejídat a bude stále chtít po dvou hodinách jíst.
Taky docela často blinká a to pak nevím, jestli prostě udělat novou dávku, nebo počkat a uspávat ho "vyblinkaného", to pak ale bude mít o to dřív hlad, ne?
Docela s tím bojuju, je to na palici, nejdřív problémy u kojení, teď u krmení...😕😕

karlajasmine
20. čer 2017

@debie_p Ja si myslim, ze to naprosto zbytecne resis... Muj syn od narozeni pil maximalne co 2 hodiny, pres den spis co hodinu a pul nebo i co hodinu (plne jsem kojila) a v noci podle toho, jak se vzbudil.. obcas spal treba 6hodin v kuse a pak se budil po hodine, nebo naopak spal treba 2 hodiny a pak se budil po 2 hodinach atd.. Proste jsem kojila i 16x za den. Syn se neprejidal, pribiral naprosto krasne tabulkove, nikdy neblinkal ani si neublinkaval. Proste potreboval pit po hodine. Pil vzdy max 15min a pak uz nechtel. Kazdy dite je jiny, je nesmysl cpat dite do nejakych tabulek a snazit se umele prodluzovat interval kojeni nebo krmeni. Kamaradce treba syn od narozeni pil po 4hodinach (taky plne kojil) a kojil se hodinu, a kdyz mu cpala prso driv, tak proste nechtel. Jo, mela to lepsi v tom, ze si mohla klidne na 3 hodiny zajit do mesta a nechat dite manzelovi, ja to tak nemela, ale tak aspon jsem si toho vic vazila, kdyz jsem si nekam odbehla na hodinu a pul :D

JInak 'ubytek mleka' kolem 2,5 mesicu je bezna vec, souvisi to s rustovym spurtem kolem 3.mesice a taky s tim, ze se tvorba mleka upravuje, prsa uz nejsou tak nalita jak v 6ti nedeli a mleko se tvori samotnym sanim. Na tvem miste bych kojila ted pres den co hodinu, aby ses zase rozkojila, davky UM snizovala, a urcite se velmi brzy vratis k plnemu kojeni.

Jinak i kamaradka, co mela dite od narozeni na UM, taky nejela podle zadnych tabulek, protoze dite ji proste nechtelo pit co 4 hodiny ale jak kdy - nekdy co hodinu, nekdy co 2 hodiny, nekdy co 3... Kazde dite ma jiny traveni, jiny zaludek... Jeden mesic ji treba vypil dvojnasobek UM co mel a dalsi mesic zase polovinu.

Proste na hodinky a tabulky se vykasli a jed podle sveho instinktu a hladu ditete.

debie_p
autor
20. čer 2017

@karlajasmine
My už jsme kojení vyřadili, protože se mi mléko už netvoří, malý se vůbec nechce k prsu přiblížit a když chci odsát povede se mi to jen jednou max dvakrát denně, tak chci přejít komplet na UM, nechci už s kojením stresovat, jak sebe tak malého. Snažili jsme se od porodu, byly s tím jen stres a problémy.

Mě nevadí ho krmit častěji, ani mi moc o ty hodiny nede, spíš jen nevím, jestli mu teda mám dávat víc, pokud mi při vypití 90ml evidentně ještě chce pít? Nehci ho nějak překrmovat...

berrusska
20. čer 2017

@debie_p zkusila bych nejdřív "naredit" UM vodou a udělat tak "slabší mleko" . Objemove bude mit větší dávku ale zároveň se nebude prejidat. Treba by ho takto stačilo ošidit. A pokud by měl stále hlad pak bych teprve navyšovala dávku UM podle návodu.

karlajasmine
20. čer 2017

@debie_p tak zkus treba dat vic a treba ti tim padem vydrzi dyl mezi davkama 🙂 Neboj, ono to je na zacatku proste hodne o krmeni/prebalovani/uspavani a je to stres, ale dulezity je to moc neresit a brat to tak, ze stejne nedopustis, aby ti dite hlady umrelo ani aby se ti prejedlo do obezity, Ono potom i s prikrmama si clovek rika ''kolik mu toho nachystat'' apod.. Ale dle meho nazoru je nejlepsi to nechat na diteti, vetsinou ty deti vi, kdy maji hlad a zizen.

kexina
21. čer 2017

Malému je 12 týdnů a taky je na umělém mléku a máme to podobně. Dřív jedl tak co tři hodiny, teď si klidně řekne i po hodině. Teď poslední dobou zabírá dávat mu menší dávky (klidně i po 30 ml) a postupně, někdy tak vypije na jednu dávku 150 někdy třeba jen 60. A dávám do každého krmení o trošku víc vody, ono v těhle vedrech má taky dost často spíš žízeň než hlad.
Každopádně se tím netrap, ono je každé dítě jiné a každé si řekne jak chce jist (koneckonců taky máš někdy větší a někdy menší hlad).
Konzultovala jsem to i s doktorem, jestli malému třeba něco nechybí, ale taky souhlasil že je prtě v pořádku, jen má jiný "režim".😉

panickatlamicka
21. čer 2017

@debie_p jen drobnost: kvalita mm se nezhorsila. 🙂 prvorozeny mi taky blinkal ( byl na um), tak jsem mu vzdycky potom udelala „pro pocit" jeste trochu um).

baris
21. čer 2017

@debie_p UM bych rozhodně neředila .

Dcery byly na UM a jedly cca co 2 hodiny. Mezi UM jsem jim dávala čaj a to už od 1 měsíce. Někdy vypily za den cca 60ml vody, v létě i 300ml čaje.

poah
21. čer 2017

Doktorka mi rekla,ze deti s porodni vahou nad 4kg byvaji hodne nenazrani.(Taky jsem takoveho mela doma), Pokud krici hned po dopiti flasky,tak ma jeste hlad.Prvni bych zkusila prvni udelat slabsi mliko,pokud to neprojde,tak proste delat vetsi davku. Intervaly bych zamerne neprodluzovala,zvlast v tomhle horku nemusi mit ani tak hlad,jako spis zizen.Zkuste mu dat napit vody nabo caje,pokud bude dal rvat,tak pak mliko. Navic pokud je to blinkajici miminko,tak doporucuji spis davat min a casteji,nez hodne naraz. Pokud se poblinka,muzete zkusit ho tak dat spat a znovu nakrmit po probuzeni,pokud bude chtit,proste to chce zkusit,kdyz bude hodne rvat,tak ho dokrmite. Nebudte zoufala,zlepsi se to!! Mame tu i na konikovi skupinu Nekojici maminky,tam vam vzdy nekdo ochotne poradi.