Je čas zrušit odpolední spánek?

28. bře 2022

Dobrý večer, prosím i radu a zkušenost. Vždy jsme měli velice spavé dítě. Posledního cca ctvrt roku ji musíme budit jak ráno, tak odpoledne. Nedávno jsme zkoušeli jak dlouho vydrží ráno spát když ji nevzbudime. Nakonec jsme ji museli vzbudit ve 13 protože už jsme museli jet k přátelům. Když se vzbudí tak je v pohodě. Není nijak unavená nebo tak. Standardně ji budime v 10. Pak chodí ve 14h odpoledne spát a zase ji musíme vzbudit, většinou 16-17. A pak chodí spát kolem deváté. Tato to fungovalo skutecne snad ctvrt roku bez problémů. A nyní je teda období problémů se spaním. Odpoledne teda ještě usne poměrně dobře. Sice chvíli bulí, že nechce ale když stojíme vedle postýlky tak brzy zabere. Ale večer už ne. Řve jak tur, nepomáhá nic...
Je ji 21 mes. Je mi jasný, že tj zase nějaké období změn a potrebuju přijít na to, jakých. Abychom mohli nějak fungovat dal. Nedávno jsme ji vzbudili tedy až kolem ty jedny a nedali ji odpoledne spát. Večer teda byla už strašně přetažená, ubulená... ale vlastně usnula. Pak se teda asi ještě 2x v noci probudila a řvala ale stačilo pohladit a spala dal.

Dnes jsem zkusila ji vzbudit v 9. Odpoledne od 14 do 16. Kolem osmé už jsem viděla, že je unavená ale v posteli to samé. Řev. Nechci vypisovat jak jsme vše zkoušeli. Spát s nama nechce, na ruce taky neusne, pohádky, zpívání, rituály... nepomáhá. Jsme s ní při usínání v pokoji ale ne. Prostě nemůže usnout. Nakonec ji většinou vytáhnu z postele a nechám ještě hrát. Běhá sem a tam, hraje si a jde spát třeba o půlnoci. O půlnoci sice taky zakňourá ale už je prostě fakt unavená takže třeba do 20ti minut usne.

A teď moje otázka zní... nemám ji odbourat to odpolední spaní úplně? Já už fakt nevím. Zkusím ji ho zítra zkrouhnout na 1 hodinu. Ale bojím se, že to stejně nepomůže.

cherie24
28. bře 2022

Já takto rušila kolem druhého roku. To přechodové období mezi spánkem jo a ne je takové na nic. Někdy vydržela a v 7 už spala, to jsem chtěla jít slavit 😆 jindy to byl masakr jí vůbec udržet aspoň do těch 7, to už byla přetažená, pořád se vztekala, válela se hysterická po zemi. Někdy nezbylo než ji třeba ve 4 uspat a holt s ní tejčit do 12 večer. Teď už vydrží i bez spánku klidně do deseti večer a je jí 2,5. Ale zas ráno si teda ráda pospí 😁 Já jsem to pak odbourala, protože usínala po obědě celkem dlouho, dělala u toho kraviny a protesty, pak když jsem jí vzbudila byla protivná a nedotažená a byla vzhůru minimálně do 11 večer. Takže jsem usoudila, že mi to za ty nervy nestojí. A to jsem spoléhala na to, že mám děti blízko k sobě, tak že ty večerní/noční prdíky dospím aspoň po obědě. Takže teďka mám jednu, co nespí v noci, druhá nespí přes den a já nespím vůbec 👌👌Je to neskonalé štěstí ty děti 😁

jjasmina
28. bře 2022

Jej no mě kdyby spalo dítě od večera a spala by až do 13h to mi přijde teda strašně moc, možná i konzultaci s pediatrem

autor
28. bře 2022

@jjasmina to ne. Nic ji není. Kdyby byla nemocná nebo tak, tak usíná i líp a jinde a tak. Říkám, fakt je ti spave dítě. Spí ráda. Ale jakmile ji vzbudim tak je prostě veselá, akční a vydrží dloooouho.
Já jsem byla taky vždycky dost spava tak to nějak neřeším. Jen potrebuju přijít na klíč k tomu novému spacimu období, a bude zase dobře..

autor
28. bře 2022

@jjasmina jinak v tech 13 jo... ale ona nespala od večera. V ten den usnula nekdy 23 nebo i později.

autor
28. bře 2022

@cherie24 hrozný no. Na druhou stranu ji ty 2 prostě ještě nejsou... já nemám potřebu udržet denní spánek nutné. Spíš naopak. Dost mě irituje furt podle toho řešit den a tak. Ačkoli si člověk prostě odpocine. Ale přijde mi, ze jako ho spíš potřebuje ještě. Tak bych ji zas nerada nějak ublizila. Říkám si ale, že hodinka odpoledne spoustě dětem stačí...

cuuza
28. bře 2022

Já bych teda zavedla vstaváni max v devět ráno, ale pokud to vašemu životnímu stylu vyhovuje...

cherie24
29. bře 2022

Pokud se dá vzbudit, tak bych spánek nechala třeba tu hoďku. 🙂 U nás to bylo snad ještě horší, protože když jsem jí vzbudila, tak pak byla protivná a ukňouraná až do večera. Tak to jsem jí radši nechala spát a byla vzhůru do půlnoci s milým dítětem než se snažit přežít do večera s dítětem na zabití. U nás byl ten hlavní popud, že malá dělala u uspávání hrozné kraviny. Musela jsem na ní ječet nebo jí čapnout a držet v posteli i přes řev, jinak se neuklidnila. Večer pak ještě v 11 lítala jak fretka a opět nastal uspávací teror. Takže jsem celkem rychle usoudila, že takové stresy nemám za potřebí já ani malá a spánek jsme ke spokojenosti obou zrušily. Od té doby koukneme na pohádku, obejmeme se a usne.

autor
29. bře 2022

@cherie24 TAK nějak je to i u nás. Kolik jí bylo, kdy jste ho zrušili?

autor
29. bře 2022

@cuuza já jsem taky spíš sova. Takže za tu desátou jsem byla hodně ráda. Devět ještě snesu. Ale včera vstávala v devět a rozdíl žádný no... tak je otázka, jestli není lepší jí nechat se prospat ráno, třeba do deseti, jedenácti. A pak prostě zrušit odpolední spánek.

cuuza
29. bře 2022

Já jsem tak sova, ale řídila bych se přirozeným denním režimem, světlo=čas bdít, tma=čas spát. Podporuje to správnou hladinu melatoninu.
Starší od dvou let nespal a bylo to v pohodě, některé děti spí po o i v pěti letech, některé to odbourají brzy...

sirinfirst
29. bře 2022

Prospat celé dopoledne mi v pohodě nepřijde. Ráno bych ji vzbudila v normální hodinu. Pro mne je to max v osm, i to mi přijde dost dlouho. Pak po obědě hodinu (ne ve dvě odpoledne, po obědě) a pak unavit. Prostě začít vytvářet "normální" spací návyky.

autor
29. bře 2022

@sirinfirst pro každého je ale normální něco jiného.

lady742
29. bře 2022

Takhle moc spát není úplně o k,asi bych opravdu konzultovala s Mudr,zda ji nemůže něco chybět,že je takhle unavená 🤔

sirinfirst
29. bře 2022

Ve školce na vás do 11 čekat nebudou 😁

lidija1234
29. bře 2022

Mě to teda taky nepřipadá úplně normální že takhle dlouho spinká. Musí to být hrozně těžké sní sladit den. Mě spí malý od 7 do 6 do rána. Během dopoledne má tak max hodinový spánek a po obědě beru do kočárku a to spí jak kdy ale my jsme ještě malincí 😁pokud vám nepláče když ji vzbudíte zkusila bych ji přehodit režim, ráno brzo vstávat,hned po obědě spát třeba na hoďku a večer ji dávat dřív spát

daisymaminka
29. bře 2022

Prosím, neberte to špatně. Chápu, že jste sova, ale taky mi to nepřijde úplně ok, aby dítě v roce a 3/4 chodilo spát o půlnoci a spalo do oběda. Protože za rok už třeba bude pomalu čas na školku a to pak bude hukot. Školky jsou obvykle do 8h, nějaké soukromé třeba do 9h.

Jinak jsem chtěla napsat, že podle mně je u tak malého dítěte ten denní spánek ještě dost důležitý. Ale je to člověk od člověka. Než aby dítě bylo vzhůru do jedenácti a spalo do oběda, radši bych spánek zrušila. Ale nastolila jasná pravidla. V 8 se vstává a v 8 se chodí spát. Nebo v 9, pokud vám to vyhovuje víc. Jsi unavená po obědě? Zdřímni si. Dala bych tu hodinku třeba. V 8 večer ještě nechceš spát? Výjimečně? Ok, ale do 9 budeš v posteli. 🤷‍♀️

me_druhe_ja
29. bře 2022

Já jsem taky sova a na jednu stranu bych byla "ráda", kdyby dítě spalo do 10 a ještě ho musela budit. Ale na druhou stranu vím, že to není dobré.... nicméně opravdu bych to konzultovala s Dr, protože ten celkový spánek je opravdu extrémně hodně na tak staré dítě. Fakt může chybět něco. Osobně bych nechala udělat krev. Sice je to krásný takhle spavé dítě pro rodiče, ale určitě by mi pípal v hlavě maják, že je něco špatně....
A skrz tu školku a následně školu je Opravdu nutné začít ten režim pomalu posouvat....Já sama nejsem proti násilnému uspávání a nebo buzení, aby bylo vše přesně podle plánu rodičů, ale zas odsud pocud no....

9radka9
29. bře 2022

Nejdou jí spodní poslední stoličky? Nám takto pláče u spánku/usínání z tohoto důvodu, mrkněte do pusy jestli má zduřelé dásně

cherie24
29. bře 2022

Kolem toho druhého roku. Asi těsně před, protože na podzim už nespala a je zářijová. Cca 2 měsíce trvalo než se to ustálilo s tím spánkem jo a ne. Někdy vydržela bez problémů do 9 večer, jindy prostě musela jít spát i v ty 4 hodiny, jindy jsme se to snažili vydržet a v 7 už ležela a usínala. Fakt každý den úplně jinak, podle denního programu a ranního vstávání. Ale teda taky vstávala třeba v 9 v 10, někdy i v 11 dopolko 😄 Já jsem si ji vždy nad ránem přenesla do ložnice, protože u mě spala o dost déle a navíc máme v ložnici roletu, takže tam je tma tmoucí a pospaly jsme si spolu. 😁😁 Teďka to má už takové ustálenější. Cca kolem 9 vstává a v 9 už je nachystaná a nějak do těch půl 10 usne. Ale když na to přijde nemá teda vůbec problém vydržet a ponocovat a ráno si pospat do oběda. 😀

autor
29. bře 2022

Holky, tak jsme dnes asi zrušili prostě odpolední spánek. Vstavala v 9, dopoledne jsme měli celkem aktivní tak se unavila, ale v postýlce odpoledne jen řev, nic jiného. Takže jsme ji vyndali a celkem v pohodě vydržela. Občas trochu protivná ale nic strašného. Po 19h koupat, těsně před 20 usnula úplně nádherně , bez řevu. Uf... tak doufám že se nebude budit co půl hodinu nebo ráno v 5. Ale jestli šlo jen o to, tak je to hotova vec.

te_reza
29. bře 2022

Trochu bych udělala režim. Spát celý dopoledne a větší část odpoledne...nvm no. Mi přijde jako zabitý den. Přechod na jeden spánek je opruz a není to hned. Zrušili jsme ho asi ve 2 letech. Začátek jsem uzpůsobila tak, aby ve 3-4 odpoledne nepadala na hubu a vydržela do normální hodiny. Pak prostě lehla a spala téměř na hned.

ejmate
29. bře 2022

Já myslím, že vstáváte ráno hrozně pozdě. Naše dcera kdyby spala do 9, tak to ji už odpo nemá cenu dávat spát, usnula by pozdě, pozdě vstávala a večer by šla vážně o půlnoci.
My vstáváme mezi 6:30-7:00. Pak jde spát ve 12 po obědě, spí hodinu až dvě a večer usíná mezi 20-20:30. Takhle to máme od 2 let. Teď ji budou 3 a je to pořád stejné. Když odpo nejde spát, je zbytek dne na zabití 🙈

leymea
29. bře 2022

Taky mi tedy prijde zvlastni, ze dite spi takhle dlouho. Chapala bych kdyby se to stalo vyjimecne,ale jinak mi to prijde hodne divny. Urcite bych se u doktorky sverila.
Uvidis jak to bude fungovat dal bez toho odpoledniho spanku 🙂

anita003
29. bře 2022

Mám/měla jsem stejně spavé dítě a bylo to naprosto boží... Dokud měla 2 spánky, tak mi chodila spát sice pozdě, tj.mezi 21.-22.hod, ale vstávala kolem 10... Pak šla spát po obědě mezi 13.-14hod a spala klidně i 3 hoďky... A pak teda samozřejmě nemohla večer usnout 😀 ale i tak jsem se dlouho toho jejího odpoledního spánku nechtěla vzdát, i když už nechtěla usínat 😀 v cca 2,5 letech už prostě neusnula a chodí teda spát večer v pohodě mezi 19.-20.hod... A fakt si nedělej hlavu s nějakým tvořením "normálního" režimu a nedejbože ranním buzením (taky jsem sova 😀 ) - nedávno se nám narodilo mladší dítě a starší se najednou budí sama kolem 8. (ač ji mimino nebudí), takže do doby, než půjde do školky, bude všechno jinak... Teď si to užívej plnými doušky, je to paráda! 😀

jjasmina
30. bře 2022

@ejmate u nás se to strašně odvíjí dle toho, kdy vstane třeba, pokud do 8, spát dám, pokud dyl, nespí a vytuhne bez práce v 8

klaruskaholubinka
30. bře 2022

Něco podobného teď zažíváme u 8mesicni, ráno vstává v 6 i dřív, kolem 10-10:30 je unavená a spánek potřebuje, když spí třeba jen 15 minut potřebuje jít spát kolem 15, jenže jak odpoledne spí tak večer je to horor, vůbec nechce usínat 🙁, hodinu než usne v postýlce, řev, pořád by vylezala, tak ji pořád chodíme pokládat. Taky už přemýšlím jestli ji dát spánek jen po obědě. Jinak starší jsem rušila spánek v 18 měsících a když byl den že usnula tak večer taky horor. Pokud chceš aby večer usínala v pohodě třeba kolem 8, tam bych ji odpoledne nedávala a nebo ráno opravdu třeba v 8 vzbudit a aby šla vážně ve 12 zase spát a nechat hodinku

klaruskaholubinka
30. bře 2022

Ještě mě napadlo jaký má pohyb přes den, my chodily každý den do lesa na procházku dopoledne aby mi večer v pohodě usínala, neměla problém ve 2 letech i 9 km ujít. On čerstvý vzduch a pohyb venku je jiný než být zavřený doma.

roriska
30. bře 2022

my jsme denní spánek rušit nemohly, když nespala přes den, v noci se pořád budila.. Ale u vás bych vybrala jedno řešení a toho se držela . Za mě - ráno vstávat co nejdříve, už ta devátá mi přijde hrozně pozdě, ale teď po změně času dejme tomu, a fakt budit a dávat spát každý den stejně..

kajka321
3. dub 2022

Nemám sílu číst všechny komentáře, tak pokud budu opakovat, tak se omlouvám. Každý jsme jiný a každý potřebujeme spánek jinak, ale.. strašně moc věcí lze natrénovat a pak se toho držet (a to i u dospělých). Za mě: problém není ve večerním usínání, ale v ranním vstávání. Dítě potřebuje svých XY hodin spánku (to může být u různých jedinců různé), ale to kdy se vstává lze upravit a automaticky se tím upraví i večerní spaní. Děti poměrně často vstávají v 6 - 6:30 (tedy pokud chodí normálně spát). Rozhodně to v tomto věku není o rušení poledního spánku. Další věc, tím jak dítě dříve vstane tak také půjde spát dříve kolem poledne. Dětem stačí dopoledne kolem pěti hodin, pak polední spánek (optimálně 1,5-2,5h) a pak delší časový úsek bez spánku odpoledne, často dětem vyhovuje 7h. Pokud má dítě odpoledne kratší dobu vzhůru mívá problém usnout..no a pak samozřejmě vstává pozdě, protože se potřebuje dospat.. Má rada je jasná, vstavejte v 7, pak spánek 12-14 a pak spát v 8 max 9. Vydržte, dá se to naučit ( né večerní usínání, ale to vstávání.. usínání prijde, jakmile se ustálí vstávání). Přeji hodně štěstí..