Milé maminky, možná zní název diskuse divně, protože všude čtu, jak každá máma pozná, co dítěti chybí a proč tedy pláče. Já bohužel mezi takové maminky nepatřím :( Máme doma úžasného 4 měsíčního kloučka, doposud byl strašný pohodář, měli jsme štěstí, že i bříškaboly nebyly tak zlé a daly se zvládnout. Poslední týden jsem ale zralá na Bohnice, protože už prostě nevím, co s ním. Ze dne na den přišel zlom, malého chytají hysterické záchvaty pláče, průběžně celý den, v noci je klid a celou ji prospí. Všechno je v pohodě a najednou během okamžiku, aniž bych si byla vědomá nějakého podnětu, začne plakat. Někdy se utiší za deset minut, jindy pláče s malými přestávkami na kojení 3 hodiny. Teplotu nemá, nemocně též nevypadá. Napadly mě zuby, ale půlka lidí mi tvrdí, že to je příliš brzy (má 4 měsíce, ale gestačně jen 3), navíc dásně vypadají klidné. Druhá půlka tvrdí, že to jsou zuby. Tomu by odpovídalo to, že šíleně slintá, v pusince má pořád vraženou ručičku, když mu dám do pusy svůj prst, tak jej kouše. Kousátka ale odmítá. Zažily jste některá něco podobného a víte, co to způsobilo? Vím, že miminka pláčou, ale můj instinkt mi říká, že tohle prostě normální není.
Očkován byl kdy?
A co hlad? Mne to mala zacala delat v obdobi rustoveho spurtu. Je ji 5 mesicu, po zubu ani pamatky, slini o sto sest a rucky ma v puse porad pokud nema hracku..
Ockovan byl pred dvema tydny, dostal prvni davku hexavakciny a tyto potize zacaly az o tyden pozdeji. Zitra jdeme na prevenar, tak snad se to nezhorsi. A s tim pitim..v pondeli prso odmital, poradne se napil o pul osme po probuzeni, pres den jen lehce cucal, ale po chvilce u prsu zacal hystericky rvat. Kolem crvrte uz jsem byla nervozni, ze musi mit urcite zizen a ze v tom horku musi pit, tak jsem mu rozmrazila odstrikane mliko a z flasky tak dostal cca 100 ml a jak byl rozpity, vyuzila jsem toho a dopil se z prsa. Pak uz problem nebyl
K tomu hladu, taky me to napadlo. Spurty jsme uz ale zazili, ale ten plac byl jiny. Ted ho k prsu prikladam pri kazdem zachvatu, nekdy to pomuze jindy bez uspechu. Nebo si jen lehce cucne a spis se dudlanim uklidni.
@lpch tak ocko bych pro sichr odlozila, nekdy muze vest k nechutenstvi, odmitani prsa-zbytecny predcasny odstav. A hlavne jsou hice, silna zatez i bez vakciny. Plakat muze i kvuli te hexe, ale i kvuli spurtu- chce to nabizet prso casteji no. A zvysit tok mleka. Koukla ses do pusenky, zda nema treba aft? To me taky dodatecne napadlo ze ho treba boli nejaky aft v puse.
Já bych byla s dalším očkem opatrná...
Jestli jen cucá a po chvilce řve, může to být reakce na slabý tok mléka. Zkus navýšit laktaci, masírovat, nahřívat prso před kojením, ať to lépe teče, a během pití, techniku stlačování prsu. Může jít taky o bojkot kojení i o spurt. Pokud máš mléka dost, může mu vadit, že to teče moc rychle. Když se vzteká, zkus dát odříhnout. Někdy je to i zaražené říhnutí. U nás to byl skrytý reflux. Malý často říhal, nebo plakal, že mu nejde odříhnout. Jídlo se mu jakoby vracelo, ale neblil. Druhý syn má teď taky reflux a blije, takže tam aspoň vím, proč brečí. U obou jsem to měla od 3. měsíce a plus do toho přišel ten bojkot kojení. Zuby to u nás nebyly.
No moje holcina takhle rvala,kdyz mela hlad,ve 4.m.uz ji mleko rozhodne nestacilo.
Pomohla kase v 3,5m., zpocatku lzicka do davky mleka, od 4.m.prikrmy a bylo po placi 🙂
@arwen_arina pani koji. 🙂
@panickatlamicka treba to prave klouckovi uz nestaci, myslim jen to mleko
My jsme měli ve 4 mesicich úplně to samy a ukázalo se ze to byl hlad, za ten měsíc nic nepribral..v 5ti měsících jsme začali se zeleninou a měla jsem zpět své spokojene dítě. Plně jsem kojila ale už byl proste pripraven i na tu zeleninu. My jsme ockovali prvni hexu až v peti měsících, takže s tím to nesouviselo.
@arwen_arina proto je v takovych pripadech potreba navysit laktaci, casteji kojit a nedavat kasi, ktera neni uplne vhodna a vyzivove toho moc neposkytuje. Neni vhodne ani prechazet na um ci um prikrmovat. Ja osobne bych byla svolna max k rozmixovane trosince cukety.
@panickatlamicka cuketu??? No chudak dite teda :(( vzdyt to nema zadnou vyzivovou hodnotu...jeatli uz ma ukonceny 4.mesic, muze pridat i masozeleninovy prikrm,ktery je urceny pro tento vek, popr.nedrazdive ovocne pyre...
Dejte detem poradne najist, jak by se vam libilo, kdyby vas nechavali o hladu,zenske 🙂 a mleko je fajn, ale pak uz nestaci a je potreba pevnejsi strava...
@arwen_arina promin, ale s tebou se o tom hadat nebudu. Kase je nevhodna, zrovna tak napr.pribinak v 7 mesicich. Nejspis se ridis doporucenimi na sklenickach a krabickach z obchodu. 🙂 prilis brzke zavadeni prikrmu muze vest k predcasnemu odstaveni. Pokud detatko je jedlik a ma zajem uz o zeleninku, tak zacit pouze s ni, vzdy dokojit. Kdyz podle tebe neni vhodna cuketa, kterou jsem uvedla jako priklad, proc myslis, ze je vyzivove vhodna kase? Protoze se to pise na tech hezkych barevnych krabickach, do kterych se kasicky sypou v tovarne? 🙂 myslim, ze spravne to se svym detatkem vyresila @karlajasmine . zavedla zeleninu, ne na ukor kojeni a brisko miminka je spokojene.
@panickatlamicka a proc teda na kasi pisou "od ukonceneho 4.mesice"?
Tak jasny, nejdriv zeleninu a pak ovoce a maso, tu kasi opravdu jen lzicku na zahusteni mleka, nikdo nerikal,ze musi snist hrnec betonove kase:D moje osmimesicni holka uz kasi neji ani
I kdyz na 4.m.prohlidce se me doktorka ptala,jestli uz davam obilnou kasi a zeleninu a ze mam brzy pridat ovoce a maso a nejpozdeji v 6.m.lepek,vejce a jogurty.
@arwen_arina aby si to koupily zeny, co veri napisum na krabickach. 😉 ?
@panickatlamicka tak asi pro legraci tam napisy nebudou...ale i kdyby,tak ryzova kase se da uvarit i bez polotovaru
A kojit muze pani klidne dal,ale dala bych mu k tomu neco navic, asi to to dite potrebuje, roste,dela pokroky,potrebuje energii
Moc dekuju za nazory. Co se tyka veku, tak ted cerstve mel 4 mesice. Co se tyka laktace a kojeni, posledni cca 3 tydny kojime co 2 hodiny, driv vydrzel 3 hodiny, ale to ted zvladne vyjimecne. V techto dnech kvuli horku prikladam i casteji, treba co hodinu a pul. Pred ctyrmi dny jsem zapojila do pitneho rezimu navic davku kojiciho caje, bile kafe a hodne vody. Vysledek je ten, ze mam nalite prsa, z druheho prsu nez ze ktereho maly pije mi mliko strika. Zitra jej nicmene u doktorky zvazim a uvidime, jestli tam bude vahovy prirustek nebo ne
@lpch Pokud to nebude hladem, tak to taky muze byt neco, co se v USA rika, ze zpusobuje ''4month sleep regression'' nebo tak nejak, proste ze dite zacne byt mnohem drazdivejsi, protoze dela najednou velke pokroky v psychice, zlepsuje se mu zrak, hmat, cich a motoricke dovednosti, a mozecek to nestiha zpracovavat. Takze se hodne k miminku tulit, mazlit, uklidnovat, a snazit se ho nepretezovat podnety z venku (ale zaroven ho samozrejme rozvijet).
@arwen_arina hahahahaha...muj skoro dvouletak je v podstate jen na koze 😁
Ty zoubky to ale klidne byt muzou. Nema treba po ockovani? Jak ti ji, ma chut k jidlu?