Ahoj, zajímá mě jak zvedáte a nosíte své děti, když už například udrží hlavičku nebo sedí a později. Do kdy podpírat hlavičku? A zvedá se vůbec někdy jinak? Malá má 6 měsíců a váží skoro 7kg a docela se pronese. A zvedání v ne úplně ideálních polohách už také není tak jednoduché.
Při zvedání jsem hlavičku podpírala tak do 3. měsíce (do doby, dokud děti hlavičku sami pořádně nedržely). Se starším synem jsem chodila na rehabilitaci a když tentkrát sestra viděla, jak 4. měsíčního syna zvedám a podpírám mu hlavičku, tak mi řekla, že už nemusím, že jí drží sám a už není malé miminko. Tak jsem se tím řídila i teď u dcery.
Já jsem kolem těch 6 měsíců zvedala nabalením.
Od narození zvedám obě děti nabalením, pak nad hlavičkou nemusíš skoro přemýšlet. Doporučuji Něžnou náruč rodičů, co se zvedání a nošení dítěte na rukou týče.
Tak o tomhle jsem viděla před časem pěkně udělané video 🙂 http://www.playtvak.cz/spravna-manipulace-s-mim...
Nicméně to už bylo pro mě trochu pozdě, protože malý už je trošku starší 🙂
Hlavičku jsem podpírala, dokud ji sama nedržela - to asi poznáš - já ve chvíli, kdy už suverénně pásla s hlavou vztyčenou a čučela po okolí, jsem si pomalu dalapadla s nějakým podpíráním 🙂 jinak dokud nedržela, zvedala jsem "na zajíčka", kdy zadíčka a hlavu držíš v jedné rovině na předloktí, pak když už držela, tak jsem zvedala hlavně nabalením, kdy dítě chytneš dlaní pod hrudníkem a sbalíš si ho zády k sobě (vlastně ti jakoby visí přes předloktí) - ono je to i nejsnazší pro zvednutí z lehu na břiše nebo z kleku, takže jakmile se dítě plazí nebo leze. Dají se tak teda zvedat i nedržící prťouskové, ale tam jsem byla radši když jsme byly tváří v tvář, nabalením jsem ji vyndavala akorát z autosedačky, tam to jinak nešlo.
Naše malá (11m) už leze, sedí a stojí, plus pochoduje kolem nábytku, takže ji už nějakou dobu zvedám normálně oběma rukama kolem hrudníku, ona si sama natahuje ručičky nahoru, když chce ke mně.
Řekla bych, že ve chvíli, kdy se dítě samo vertikálně vzpřímí, ať už do úplného sedu nebo kleku, tak už mu zvedáním kolem hrudníku nijak neuškodíš, když už se samo beztak udrží na svislo.
A ad nošení - nosím v ergonomických nosítkách (manduca, tula) a v šátku, tím si šetřím ruce i záda 🙂
Navíc dítě na těle = moje ruce volné k dalším činnostem.
Kdyžtak koukni tady na MK je skupina Nošení dětí.