Jak jste zabavili novorozence, když přes den nechtěl spát? Ten náš kuliferda spí přes den čím dál tím méně, po kojení je minimálně hodinu až dvě vzhůru, někdy i do dalšího kojení (cca po třech hodinách), ale protože mu není ještě ani měsíc, nejde ho nijak rozumně zabavit, aby nebulel (teda kromě dudlíku, který jsem zezačátku vůbec nechtěla používat, ale v rámci svého duševního zdraví na něj přišla řada velice brzy). Na nošení po baráku v náručí sem tam, což by taky jakž takž bral, ho nechci zvykat, protože mých lehce přes 50 kg by to asi do budoucna nemuselo vydržet ve zdraví a v šátku řve ještě víc 😒 Máte podobnou zkušenost nebo vám malá miminka spinkají (spinkala) přes den pěkně? V noci je to docela dobré, někdy si chvíli pobečí, ale usíná po kojení celkem brzy.
Nevím, jestli nebudeme mít trochu netýkavku, ale ono dělání obličejů ho baví tak 5 minut a pak začně i přes máminu blízkost natahovat 😒 Klidný je, když si dudá a rozhlíží se okolo, když se motám kolem (vařím, žehlím nebo jsem na netu 🙂 ), ale pak si říkám, že tím ho zrovna moc nerozvíjím...
to tak neřeš, zase ho nemůže moc zahlnit a mimi stejně neudrží moc dlouho pozornost
luthien, takhle malé miminko ještě nepotřebuje nějak extra rozvíjet, neboj 🙂
škoda že ti v šátku řve, já měla ty první měsíce malou v nosítku furt a ani jsem o ní nevěděla... co třeba permanentní přícuc?
janeyzelvicka: myslíš permanentní přícuc k prsu? No, vzhledem k tomu, že mám kvasinkovou infekci v prsu a kojím se zaťatýma palcema u nohou, tak to by asi nešlo... Jaké jsi měla nosítko? Líbí se mi Ergo s novorozenecko vložkou, ale ta cena... 😨
luthien my měli to samé když byl malé a jediné co pomáhalo a jak jsem si zachovala své duševní zdraví bylo být venku a jezdit s kočárkem - tam byl spokojený a spal tam, malý je říjnový a venku jsme byli i přes zimu i 5 nebo 6hodin, ted je mu 8měsíců a spinká krásně
smardik: v říjnu bývá fajn počasí - ani vedro, ani zima... On ale nespí ani v kočárku, odpolko jezdíme, když přijede taťulda z práce, ale on kouká nebo pláče i v kočárku. Je to prostě malý nezbeda. Navíc je venku pořád jako v prádelně, nic moc příjemné na procházky (momentálně opět bouří a leje).
luthien, tak to by fakt nešlo... už mě teda nic nenapadá, sice pamět ztrácím rychle a malá už je o dost větší, ale pamatuju si, že ji nic moc nezajímalo... zkoušela jsem to s knihama, pohlednicema, ukazovala jsem, ale bylo jí to šumák...
Nosítko mám alpino. Ergo a manduca je dražší, to je fakt, ale jestli se mi nějaká koupená věc vyplatila, tak to bylo jednoznačně nosítko. Pořád ho hojně využívám 🙂
Hele a co dát nějkou hračku - teda kolotoč na postýlku. My měli kolotoč z ikei a pak jsem tam koupila takový ty malí hračky. Připevnila jsem to na provázek a malá do toho ručičkou mlátila a strašně se jí líbilo, jak se to točí. Já taky malou nechtěla tahat.
Tak u nas taky takhle brzy zabral kolotoc, ale hraci deka ani napad😀
luthien to je blbé 🙂 když ani kočár ne, já teda chodím ven i ted (když je teplo do lesoparku kde tak nepraží) at malý nedostane úpal a v dešti (pokud teda nelije úplně šíleně) protože doma bych se zbláznila. zkus ten kolotoč ten našeho hodně zaujal - měli jsme obyč a ten vůbec, pak jsem koupila fisher-price a ten se mu líbil hodně 🙂
Kolotoč zatím nemáme, o víkendu na něj asi řada přijde ;o) Budu ještě zkoušet i ten šátek, ten by mi přišel ideální - nebyl by sám a já bych mohla dělat nějaké drobné domácí práce. Zatím to prostě jistí ten dudlík, který zejména laktační poradci dosti odsuzují...
janeyzelvicka: na fotkách je u toho alpina dítě vždy na zádech maminky, jde nosit i vpředu?
smardik: jsem sice doma chvilku, ale ten pocit na zbláznění znám 😀
Luthien, jasně, vpředu to jde 🙂 Já nosím jen vpředu, zatím jsem nezkoušela dát malou na záda a samotné by mi to asi ještě nešlo, nevím, jestli bych ji dokázala dirigovat tak, aby se chytla na zádech a já to nějak pozapínala 😀 takže když jsem sama, jen vpředu, vzadu pak s dopomocí. Jestli chceš, koukni ke mně do alba, v albu Opice ... 2 je právě manža s malou a má ji vepředu (fotka 8), dál je pak fotka i s nosicí bundou...
luthien bud ráda že ti chce aspon dudlík, můj ho plival nebo ho z něj natahovalo, šátek, vak jsme měli ale řval v něm jak hysterka, kdyby neměl rád i kočár zblázním se z něj. a ted čekáme druhé, budou od sebe 15měsíců tak se jen modlím at to druhé není to samé
janeyzelvicka: pěkné fotky 😉 , mrkla jsem na to nosítko, malá v něm vypadá dosti spokojeně. No kéž by se něco takového podařilo i nám (právě mi tu to naše zvíře bečí na klíně, potřebuje se prostě někdy unavit...).
smardik: no, tak budu nakonec ještě ráda, že zabírá aspoň ten dudlík 🙂 Druhé mimi bude určitě hodné nebo budete zase hodně cestovat s kočárem 😉
Jo, a co je ještě bohužel nutné, aby usnul a co mi rve srdce, je opravdu těsné zabalení do klasické zavinovačky i s ručičkama dovnitř 😒
luthien.k - to je normální. Oni to některé dětičky tak chtějí. Ta moje zase chtěla spát jen málo uzažená. Já měla zase problém v tom, že jsem měla na balkóně starý kočárek - blázen jsem si myslela, že mi tam bude spát a já něco udělám. To jsem se šeredně spletla. Ta by se tam uřvala. No a když jsem jí přendala do jejího venkovního tak byl klid a ona usnula za chvilku. Jenže jsem s ní musela ven. Zlepšílo se to, až když byla zima a malá byla ve fusaku - to kočár na balkóně zkousla.
luthien, souhlas s tereziep, pročpak ti to rve srdce? Pro miminka je to přirozené, vždyt v děloze byla taky tak "těsně zabalená" 🙂 hlavně když je tak spokojený 🙂
luthien taky jsme museli balit s ručkama jinak se mi odstrakoala od prsa, poprvé jsem na sestřičku koukala co jí to dělá 😅 , ale malé to evidentně nevadilo, časem ty packy začala sama vystrkovat
Když mu ty ruce "svazujeme" 😎 , tak se docela vzteká, ale brzy se uklidní. Srdce mi to rve proto, že se nemůže svobodně hýbat 😅 Ale jakmile by je měl venku, tak se prvním samovolným zašermováním vzbudí...
tereziep: no jo, jsou prostě vybíraví, potvůrky jedny 😉
ahojky tak já mám doma totéž ale zvykl si na ruce a tak se mi často stává že ho mám celý den v náručí, nedokážu ho nechat plakat jsem slaboch no.
já mám manducu je to super ale v tech parnech ho do toho nechci dávat
U nás se do toho taky vkládá tatínek se svými názory a protože už jednoho prcka má a ví, jak je težké odbourávat různé zlozvyky, tak mě rozhodně nenechá malého při bekotu neustále nosit a ani třeba zvedat ho večer řvoucího z postýlky. Takže ho hladím a zpívám mu, ale připadá mi, že to stejně moc nevnímá a potřebuje se prostě unavit...
já už ho to asi težko odnaučím , bojím se že vyplakáváním si ůže neco zbůsobit a je mi ho hrozne líto ☹ je vymodlenej a bude asi taky hoooodne rozmazlenej no 😕
Holky, já myslím, že tak malinké miminko prostě potřebuje uspokojit své potřeby, a tou nejhlavnější potřebou je máma 😵 také si myslím, že vyplakáváním si může něco způsobit, protože z nějakého důvodu brečí (i nepřítomnost jejich jediného centra zájmů - maminky, je přece důvod 🙂 ), a když my ho "nevyslyšíme", tak jim to určitě v hlavičce jen tak nesepne, jsou ještě malí (tedy vaše miminka) To není slabošství, to je podle mě normálka. 🙂 Anit, tím, že ho chováš, když pláče, určitě nezpůsobuješ rozmazlenost 😉
Rozmazlené dítě je to, které sebou práská o zem a chce sladkost a maminka hned běží mu ji koupit, nebo prostě takové, které šéfuje celé rodině 😅 znám dost dětí, které rodiče nechávali vyřvat, a rozhodně jsou rozmazlení, a naopak rodiče, kteří se s dětma mazlili, chovali, ale nehodlali ustupovat nárokům vztekajícího se batolete 🙂
janey díky za utěchu přesně to si myslím také ale převaha názoru je nebýt otrokem určit ě pak důsledná budu ale to bude až bude chápat .ted je to bezbranné stvoření které miluju 🙂
Ahoj holky, tak my máme doma taky takovýho malýho nespavce, už asi tak od třetího týdne, byla to hrůza. Bojovala jsem sama se sebou a k tomu mimoušek vůbec nechtěl spát. Každý mi říkal, nakojíš a ono to bude spát do příštího kojení, ale ejhle, chyba lávky. 🙂 Jako první jsme pořídili kolotoč nad postýlku, který opravdu zabírá dodnes. Malé se to hrozně líbí. V šátku ani v nosítku jsem ji nemívala a nemívám. Paradox je, že když třeba malá řvala a už jsme nevěděli s taťkou co s ní, dali jsme ji do postýlky, pustili kolotoč a byl klid. Teď usíná taky sama v postýlce, přes den i před spaním večer, naučila se to tak nějak sama, nikdy nevyváděla, a jsem za to hrozně vděčná. Ono se to časem pravděpodobně změní, ale teď si to náležitě užívám. 😉 Jinak zabírá kočár, ale malá už je teď zvědavá a spává mi v něm jen tak hodinku, když jdeme na vycházku. Dřív to byly třeba hodiny čtyři. Jo a ještě jsme pořídili lehátko s melodiemi a vibracemi, tam jsem ji dávala taky brzy a dost zabíralo. Hrací deku opravdu až později. Tu jsme jí pořídili až teď, kdy má skoro 4 měsíce a moc se jí líbí. Takže držím, holky, pěsti, ať vám to krásně a dlouho spinká a nabírá síly. 😉
ahoj, určitě ne nechávat cíleně "vyplakat" - to je šílený termín i otřesná praxe 😠 , takhle malé mimi potřebuje přítmí, klid, ležet v košíčku co nejlblíž maminky, dudat (když chce) a ono si bude koukat a pospávat jak bude chtít. všechno ostatní novorozence jen rozrušuje a přetěžuje, obtěžuje. Ale hlavně: chováním ho nerozmazlíte ani nevypěstujete zlozvyky. Pláč z pocitu bezmoci mu ublíží mnohem víc. V prvním roce je chování nutnost a nezbytnostj - oba jsem chovala podle libosti a jsou to kluci pohodáři.
Jestli jsi zjistila, že potřebuje zabalit, klidně ho bal - našemu to taky pomohlo. Taky byl uřvaný, jak jsem ho zavinula do pleteného šálu, tak usnul jak larvička. (u prvního syna jsem to zjistila až pozdě ) Když jsem ho nechala vklidu celý den ležet a přistřčila k otevřenému balkonů, střídavě prospal celý den a byl hodný.
Fakt nepotřebují bavit - i když to tak vypadá. Nakojit, pochovat a položit dřív, než se unaví, rozruší a rozpláčí. Zjistila jsem, že to funguje - teda většinou 😉 Pevné nervy, ale útěchou je, že to tak neuvěřitelně rychle uteče, že za půl roku budete mít doma úplně jiné dítě. Těch pár uplakaných týdnů se překlene hodně rychle 😉 🙂
Nám se osvědčil taky kolotoč a kočárek. A taky máme chůvičky kde lze pustit několik melodií tak ji položím do postýlky, dám dudlík a pustím písničku a usne. Dávám ji taky do lehátka a to lehátko má takovou hrazdičku na které visí plyšové hračky tak na to kouká a šermuje rukama a kope nožkama. Většinou ji to vyčerpá že usne 🙂 Ale někdy nepomůže taky nic, tak přemýšlím o nosičce.
Tak jsem si to tu pročetla a žádné rady u nás nějak nezabírají, malému budou 4 týdny a dudlat nechce, v kočárku na procházce většinou pláče, melodie apod. ho uklidní max. na čtvrt hodinky a zase pláče... jediné, co funguje, je ten výše zmiňovaný "permanentní přícuc", což ale není úplně praktické 😅 a pak ještě většinou zabere, když ho nosím, ale nesmí to být naležato, ale jedině "nastojato" na rameni. A né že si s ním někde sednu, musím s ním pěkně chodit. Zkoušela jsem ho dát do babyvaku, ale plakal taky. Tak už nevím, co s ním 😕 Myslíte, že z toho v nějakém snesitelném časovém horizontu vyroste?
@romcovaklarka:nevím,jestli ti to pomůže,ale já to teď s mladším synem měla taky.Pořád byl u prsu,ve dne,v noci,přes den toho moc nenaspal.Pak měl v 5-ti týdnech růstový spurt a všechno se změnilo.Takže radím,vydržet😉
nám se osvědčilo, že nejlepší zábava je máma respektive mámin obličej a na něm různé ksichty a časem ocenila hrací dečku, jinak klasika nošení bo bytě, od okna k oknu, měla ráda, když jsem přes ni přetahovala plínu a vždycky na ni kukla 😀