Ahoj! Chtěla bych se zeptat, jak se u Vás na péči o miminko podílí jejich otcové? V čem Vám pomáhají, nepomáhají a máte nějaký čas pro sebe? Věnujete všechen čas miminku, domácnosti a manželovi, ale co sama sobě, když už je ta vzácná chvíle a dítě spí? Co děláte, jak to řešíte apod. Díky!
Mám v tomto úžasného manžela - s koupáním se střídáme pravidelně, malé dokonce koupe vlasy a mě kontroluje jestli to taky dělám 😀 Přebaluje, uspává v Manduce, krmí... Sice chodí do práce a domů přijde pozdě, ale na hraní s malou si čas najde každý den. Já se snažím stíhat vše, ale někdy mi to přerůstá přes hlavu. Mám i práci bokem z domu, takže mi to taky bere čas. Ale máme nosítko a šátek a to mi umožňuje mít volné ruce a přitom malá neleží někde sama 🙂 Občas máme doma jak po výbuchu, ale na druhou stranu zase Emily bude malá jen jednou a úklid mi neuteče, její dětství ano 🙂
U nás manžel pomáhal jak se dalo. Opravdu byl opora. Jediné co nedělal rád bylo přebalování pokakané pleny :o) Tak jsem to dělala já, ale pokud nebylo zbytí, zvládl i to.
U nás se manžel o malého stará hodně od začátku. Často přebaluje, nachystá jídlo, nakrmí ho, nachystá koupání, uspí jej, chodí na procházky, když malej že začátku nemohl moc v noci spát, tak mě nechal, ať se vyspím a s prckem chodil po bytě a uspával ho. Stejně tak pomáhá v domácnosti, nakoupí, umývá koupelnu, vysává, plní myčku. Já občas chodím taky do práce, tak hlídá, nebo také když si chci zajít sama do obchodu, ke kadeřnici... Prostě u nás platí, že se podílíme na všem, jak na péči o domácnost, tak i na péči o syna. A navzájem si vyjdeme vstříc, když jeden z nás potřebuje čas jen pro sebe. Pro prcka by snesl modré z nebe, moc si miminko přál a tak s ním tráví opravdu hodně času. Jinak děkuji za otázku, když jsem tak dala dohromady, co všechno dělá a vidím to napsané, tak mu musím častěji dávat najevo, jaký je to super manžel a tatínek 🙂 ale samozřejmě, že občas si taky vyměníme pár názorů, aby to nebylo zas tak dokonalé 😀
Manžel nepomáhá. Domácnost i dítě jsou snad obou, takže se staráme oba 🙂 Já samozřejmě větší měrou, protože on chodí do práce a dělá na baráku, který rekonstruujeme. Ale třeba šestinedělí byl celé doma a dělal úplně vše naplno jako já (kromě kojení teda 😀 ). Jinak vykoupe, přebalí, nakrmí, uspí, přečte pohádku, hraje si s malým, jdou spolu ven, jedou na výlet (když já mám třeba své plány), fakt cokoliv 🙂
Manžel se snaží i když má své chvilky, kdy mám pocit, jakoby bylo dítě moje práce a pokud chci pomoct, musím požádat a on má právo říct ne.
Ale... každé ráno chystá snídani nám i prckovi, každé úterý hlídá od 8 do 12 a já chodím do práce, přebalování, krmení, koupání žádná věda, ale dělá to zřídka, protože chodí domů pozdě, většinou už mrňous spí. Dokonce už 3x i uspával. 🙂))) Jednou jsem už byla i na noc mimo domov a zvládli to taky bez problémů. Občas, když nemá ráno žádné jednání a nespěchá do práce, vezme si mrňouska vedle, přebalí ho, obleče, nakrmí a mě nechá ještě hoďku dospat. Ale domácnost je téměř 100% na mě. Když mu napíšu seznam, zajede po práci na velký nákup a sem tam vysaje, to je celé. Jo a ještě si svede vyprat věci z fitka. 🙂)
Od narození se stará na jedničku s hvězdičkou. Nemá problém s ničím - přebalí, dá malému najíst, vykoupe, jde s ním na procházku, cokoliv. Věnuje se mu opravdu, jak může. A pokud chci mít čas pro sebe (zajít si na nehty, s kamarádkou na kafe, na vínko), tak bez problémů hlídá a zastane mě na 100%. 🙂
Jinak manžel pomůže i s domacnosti, pokud je třeba. Ale do te ja si moc krom vynášení koše a myti nádobí zasahovat nenechám 🙂)).
Vůbec, nebo teď už je ochotný chvilku pohlídat, ale je tu jen proto, aby zavolal maminku či hasiče v případě potřeby, jinak se děti, 3 a rok a půl hlídají sami a podle toho to tady pak vypadá :-/
@valkyra222 u nas je to to stejne... ted jeste s tim rozdilem, ze ani to financni zajisteni neni..
Přebalování a oblékání nikdy nemusel, ani mu to nějak nešlo🙂 ale jinak se vším pomáhá. Uspává, hraje si, dřív nakrmil (malá jí už dlouho sama), chodí na procházky, koupe... jen s domácností nepomáhá, úklid a většina vaření je na mě, on spíš nakoupí s malou během procházky. Ale uklízení u něj byl problém i za svobodna 🙂 A technické věci v bytě dělám taky já, ale to proto, že bych na to čekala půl roku (vrtací kladivo je můj nejlepší přítel 😅 )
S dítětem muž celkem pomáhá, u nás je spis problém s finančním zajištěním :(
Manzel funguje perfektne od narodenia syna. Prebaluje, kupe, uspava, krmi, cita synovi,hra si s nim. Najnovsie zacali trenovat tenis a bedmington, futbal uz im ide vyborne 🙂. Ked poziadam, tak povysava a vytre podlahu ale velmi nerad vari a perie. Co mi ale nevadi, rada ho rozmaznavam dobrym jedlom.
manžel je v tomhle úžasný, třeba uspávání je jeho parketa, Malá je na to zvyklá,že ji tatínek uspává.... Dokáže se o ni sám postarat (když jsem šla s kamarádkami do kina nebo tak)... od malinka přebaluje, koupe, krmí.... co je potřeba když já třeba vařím, uklízím nebo tak... sice chodí pozdě z práce ale každý den si najde čas si sní pohrát, mají úžasný vztah.. když je potřeba po vysává atd. 🙂
Manzel mi nepomaha...manzel je proste otec a plne sa podiela. Mne to povedala svokra a podla mna, by to malo byt vytesane nad kazdou porodnicou. Bola to rada, Eva, Peter musi robit od prichodu z porodnice vsetko, co ty a ty mu to musis dovolit...Rada nad zlato. Zvlada vsetko, ale total. Bola som teraz 7 dni v nemocnici a dali to no problem. Maleho 1x strazil v noci, ked mal 2,5 mesiaca, ked chcem ist niekde no problem, vlastne som najspokojnesia, ked je maly s otcom, mam vtedy v "dusi klud". Cez vikendy vstane rano on, ja spiiiiiiiim.... je fakt super.
@lavenderl mám dvě děti, dceři bude na jaře pět a synovi byl akorat rok, takže min spí, začíná chodit ale rozum nemá, zlobí nás stoličky....takže nekdy se v noci nevyspim a pokud uz spí malej, nespí ještě dcera , která není velký spác.dcera chodí na dopoledne do školky ale rána velmi náročná když musím vypravit na osmou sebe a dvě děti, třída je v patře tak vytáhnout malého z futsalu kočáru a vynést do školky pak zas zpět domu, no proste čas vyloženě na sebe nemám skoro zadny, ale časem by se to mělo zlepšit, teď je nejvíc práce okolo malého, domácnosti Furt jen uklizim a není to vidět,také dcera potřebuje zábavu aby se nenudila a manzel pomáhá hlavně tím, ze převážně vaří on
O deti se manzel bez problemu postara.zvladne kolem nich vse,o vikendech pravidelne vari,chodi na velky nakup.z prace jezdi vetsinou az vecer,tak jim to vynahrazuje o vikendu.pokud nema rano jednani,vodi syna do skolky.
Poslední dobou mám pocit - pokud je manžel doma, tak že já kmitám kolem něho a dětí a chvilku si s nima nesednu. Ale k tématu - manžel se postará bez problémů na 100%. Teď o Vánocích to došlo až tak daleko, že mladší syn je na něm na 1000% závislej, manžel nesmí ani na WC bez něho. Já ho nesmím ani vzít do náručí :/ Úplně se děsím až manžel půjde do práce.
Tak já jsem asi trošku divná 🙂 Mně manžel také pomáhá, o malého se zvládne postarat téměř se vším všudy, jídlo převážně připravuje také on, protože já na to nemám čas, když ho poprosím tak třeba i vytře, myje nádobí, no jak si co rozdělíme, ale je to vše tak nějak na tom, abych to řídila.Jde mi hlavně o to, že si neodpočinu psychicky. Vše okolo malého, kdy bude jíst, kdy spát a kdy to a ono, pořád vše nosím v hlavě já a přitom je to každý den plus minus stejné, chodí spát v pravidelné časy a jídá také tak. Manžel je schopný se mě po 5 minutách co malý dojedl zeptat, když začne malý trochu hučet a být nespokojený, kdy jedl a kdy půjde spát. Někdy mi přijde jak v jiříkově vidění. Když už mlý spí a já bych si chtěla dělat něco svého, když už mám ostatní hotové, tak zase chce manžel, abychom se věnovali sobě, takže klusák k němu a jedu pořád něco podle někoho, jen ne podle sebe. Nemohu nic udělat v klidu. To jsou jen zlomky, nevím, jak to přesně popsat a asi to ani dostatečně nejde. Samozřejmě se o tom všem bavíme, ale tak nějak to nemá řešení...Jsem pořád unavená a nemá sílu na nic víc, než na nutnosti. V noci spánek také nic moc..
@lavenderl mne partner nepomaha skoro vubec, obcas dojede na nakup. Financne to mame skoro napul, jsem s malou 90% casu sama, mame dva psy... Zvladne se o malou postarat dobre, ale dela to velmi zridka. Jsem neskutecne psychicky unavena z toho, ze nemam nikoho, kdo by si malou vzal na hodinku nebo dve. Ted ji rostou 4 zuby najednou a vecer jen sedim a koukam do zdi - jako bonus dostanu vynadano, ze mi rve dite a ze chci v noci spat a nemam ve 3 rano chut na sex. Toz tak 🙂
@msimankova No tak u nás to není až tak, ale jinak je to velmi podobné.Manžel tedy nakupuje, téměř jen on, to ano, ale jinak také nemám kdo by mi třeba na dvě hodky ulevila a jsem s malým pořád jen já. Když je manžel doma, tak se tak nějak střídáme, ale jinak dělá dvanáctky a to jsem s ním doma dva dny úplně sama od rána až do večera, kdy už malý spí, přijíždí manžel, to já už bych se poroučela spát a na sex taky není ani pomyšlení. Z toho manžel pořád usuzuje, že už ho nechci a pořád řešíme blbosti, na které nemám ani sílu. Pak dvě noční a přes den spánek, takže 4 dny mám malého v podstatě na krku opravdu jen jáa to pak člověk touží si trochu oddychnout, ale jak?
@lavenderl Můj muž je asi něco podobného co Váš. Zvládne se na 100% postarat, ale musí mít "někoho v zádech", kdo by řekl kdy a co je potřeba. Kdykoli se vrátím z poradny, tak je malý pokaděný a nepřebalený, čemuž se muž vždy diví. Nedělá mu problém přebalit, jen "nevěděl, že je to potřeba". Jezdí na nákupy, ale se seznamem a nic navíc nekoupí, ani nic pro sebe, což mu vždy připíšu, protože nevím, co mám pro něj pořád vymýšlet. Malý od něj nechce moc baštit, protože nemá trpělivost, teď už je to lepší, svačinky jí malý sám a krmím ho jen u oběda a jogurtů....trošku mám obavy z porodnice, ale tam se muž pojistil tím, že bude mít v zádech moji mamku.
Co se týče druhé věci, čas pro sebe jsem si našla vždy, raději budu o hodinku denně míň spát, ale přečtu s i v klidu část knihy a dám si kafe. Totéž se sexem, potřebuji společné chvíle s mužem, takže i za cenu spánku 2-3 hodiny denně jsme jej s mužem praktikovali min. jednou týdně. Prvorozenný je poměrně nespavé miminko, dodnes k němu vstávám i 6x za noc, ale zatím to zvládám.
Když dopoledne spí, vařím uklízím a večer jak usne relaxuju. Cca 1 za čtvrt roku "mám propustku" a jdu si posedět ven. Jednou měsíčně nám hlídá babička nebo ségra a vyrazíme si s mužem 🙂
@lexikorka Jo, tak to by tak odpovídalo a s tím přebalením, to je trefné :¨) Já už si ted také říkám, že se holt méně vyspím, ale musím se taky trochu uvolnit a něco si užít. Ten sex je tedy určitě x týdně i více bych řekla, to jo, ale někdy večer prostě padnu k tv a jsem ráda, že jsem ráda a to muž taky někdy nechápe 🙂
@lavenderl u nas je to i se sexem komplikovanejsi proto, ze jsme oba meli obraceny rezim, ja ho uz jaksi mit nemuzu a partnerovi zustal. Vstava v 1 a domu se vraci v noci a nebo o vikendech jen na chvili odpol. Tuhle mne vzbudil v 5.30 a ohromne se divil, ze jsem nasrana a ze teda nic.
@lavenderl Ja mam asi stesti na muzskeho i na deti. 😊 Vsechny tri deti jako miminka jen spinkaly a papaly, obcas potrebovaly pochovat, a nic vic. Takze ani nebylo s cim pomahat, i kdyz si muz obcas sam vyminil aspon prebaleni. To spis je manzel neocenitelny ted v pomoci se starsimi, treba pro rannim oblekanim a snidani, zatimco se s mimcem jeste valime. ☺️
@lavenderl Tak to u nás jak kdy 😀 Většinou je grogy muž z práce a já se mu připomínám 🙂 Někdy spolu spíme 2x denně a jindy 14 dní ne, zas až tak to nehrotíme, prostě podlevzájemné chuti 😉
Ale raději si dopřeju chvilku sama pro sebe než ten sex jako takový. Běžně taky relaxuju tak, že mi muž vytuhne na klíně a já si čtu 😀
Manžel chodí do práce plus má ještě nějaké další povinnosti, takže po tuto dobu je dítě a barák můj džob 🙂 Ale když je doma, tak se o péči dělíme tak nějak půl napůl, jak se to hodí. Akorát nekojil 🙂) Jinak umí a dělá s dítětem vše co já
Partner se stará hlavně o finanční stránku sem tam si s malým pohraje vezme ho ven ale přibalil ho za ty dva roky jen jednou a nikdy ho nekoupal ani ho nikdy sám neoblece. Je to ten typ co si udělá dítě a starají se druzí. :(