Ahojte, naše malá mívala silné koliky, proto se naučila usínat v náručí s mírným poplácáváním po zádíčkách a kolébání.Už má 7 měsíců, trochu ztěžkla 🙂 a kromě usínání v kočárku jinak neusne..než v náručí. Předem předesílám, že nechci křičící metodu a spí pouze na bříšku - když mívala koliky, dělalo jí to dobře, takže kolotoč nebo tak něco podbného je taky vyloučeno...Děkuji za rady.
Dcera spí od ukonč. 1. měsíce až do teď (10 měs.) jedině na bříšku, ale nijak jsme neuspávali, když začne být protivná, je mi jasné, že chce spát, takže jsme ji vždycky dali jen na bříško do postýlky, ona si trošku pokňourala, aby si dovybila baterky🙂, a usnula. Teď už chodí, takže jí dám do postýlky ve spacím pytli, ona tam píďalkuje a pak to zařízne. Pokud by brečela hodně, tak ji samozřejmě vyndám, protože je mi jasné, že spánek se konat nebude. Od narození ale spí celou noc (12h s jedním probuzením na čaj), přes den pouze 2krát cca 30 minut. A dcera má už od porodnice dudlík, takže se většinou ududlala.
Obě moje dcerky spaly od narození na bříšku. Já se přiznám, že jsem si děti naučila usínat na flašce... Dám do ruky flašku, pustím kolotoč a odcházím - když mimčo dopije, "zavolá" mně, já přijdu, flašku vyměním za dudlíka a položím na bříško a mimčo usíná... U mladší to teďka funguje tak, že dostane do jedný ruky flašku, do druhý dudlíka a pak si to sama vymění a spí :oD Já pak flašku vezmu když jí jdu zkontrolovat... Už to máme nacvičené, funguje to dobře - starší to měla přesně stejně taky, jsou jí tři a půl a mlíko z flašky před spaním už dááávno nepije :o)
@florane Ještě můžeš zkusit vytvořit v postýlce falešnou náruč. Osvědčilo se mi dítěti dát něco k tvářičkám, do čeho zaboří nosík a spí. Dobrý je třeba trošku slehlý kojicí polštář z dutého vlákna, dávala jsem ho do postýlky kolem horní části těla dítěte. Malá se mi do toho vždycky "zahrabala" a spokojeně spala. Skrz duté vlákno se dá dýchat, takže jsem nemusela mít strach. Plánuju to i pro svoje třetí dítko, jen co přejde z kolíbky do postýlky (takže tak v půli roce). Zatím má v kolíbce vložnou tašku ze starého kočárku a spí v tom. Miminka milují malé prostory.
Dcera právě leží na bříšku a dává si a zase vytahuje dudlík z pusy. U toho kňourá, dokud neusne (klidně i 20 min, ale není to řev, prostě se jen snaží sama sebe uspat).
@florane Já monitor dechu nemám. Momentálně mi spí dítě na péřovém polštáři, je tak utěsněné, že se přetočit nemůže, ani kdyby chtělo. Obecně je potřeba prostě zajistit, aby se cítilo jako v náručí - dát třeba takovou tu jemnou příjemnou deku, abys dítě nepokládala na studené a zajistit dítě proti pohybu. Nejvíc je budí to, když se jim pohnou ruce a tak. Jde to vyřešit i plyšákama - dobrý jsou z ikei, ať už ta krysa, králík nebo něco jiného. Dítě tím prostě zapřít, aby sebou nemohlo cuknout (pak se leká a budí) a zároveň aby mělo do čeho zabořit nosík, opřít si tvářičku. Opravdu to moc pomáhá.
Ale je pravda, že ona je takový atyp🙂. Ten první měsíc jsme se divili, proč stále pláče, tak jsem ji chovala, stahovala zavinkou, tisknula k sobě, snažila se ji uspat i v manželské posteli. No a pak jsme náhodou přišli na to, že chce spát na bříško, potřebuje kolem sebe prostor,takže žádná zavinovačka, žádné spaní těsně u maminky... Takže spinká pouze ve své postýlce v dětském pokojíčku, potřebuje absolutní klid, protože i sebemenší šramot ji okamžitě probudí. Takže v devět večer ji dám do postýlky, zapnu chůvičku s monitorem (máme 2v1 Angelcare) a vidím ji zase až ráno, protože jen se dotknu kliky, tak ona se probudí. Max jednou za noc chce cucnout čaje, pak ale opět hned usíná.
napadá mě Hacka a uspávání společným ležením. Navíc v tomhle věku se objevuje separační úzkost, může se to tak přenést z jednoho na druhé 😉
@carrie_b právě naše malá kvůli žloutence strávila prvních pár týdnů sama v porodnici ☹ a tam mi už sestřičky říkaly, že se jí na bříšku líbí, že je to vidět..tak už byla od nich trochu naučená. Jinak by mě to asi ani nenapadlo, pak začaly koliky a spaní na bříšku bylo jediné řešení..Hlavní je, že víme, jak se jim to líbí 🙂
na bříšku a jen hladit, poplácávat po zádíčkách asi nezabere, že?