Jak uspat devítiměsíční miminko? Přes den nechce spát

miska3101
21. čer 2018

Ahoj,mám 9-ti měsíční miminko. Je to nespavec přes den. Naštěstí spí v noci. Aby usnula,musím jí uhoupávat na rukou,jenže už začíná být dost těžká,má 9kg a uhoupávání trvá i 30min. Když jí jen položím do postýlky a hladím,tak neusne,začne plakat. Snažím se jí přes den dát aspoň 2x 30min spát a občas si říkám,jestli by to nechtělo jí dát jen 1x až bude pořádně unavená. Jak uspáate?

novissova
21. čer 2018

Já jsem měla úplně to samé. Přes den Sice spal, ale v noci hrůza a děs neustále u houpání v noci se často Budil.. tak jsem si řekla že už toho mám fakt dost že si potřebuji taky odpočinout abych na něj měla přes den sílu. Takže jsem ho prostě dala do postýlky zpívala hladil a zpívala hladil a než se naučil že takhle prostě dokáže taky usnout. Na co jsem přestala kojit a když plakal Chodila jsem za ním po intervalech.. trvalo to tři dny a od té doby spí krásně celou noc a usne hned sám v postýlce. Držím palce

absintka19
21. čer 2018

Bohuzel neporadim. U nas od malicka funguje polozeni, pohlazeni,pusinka, rict dobrou noc a odchazime-zacali jsme od 3m a do 10min si najde polohu a potichoucku usne. Necham se ale inspirovat pro druhe mimco, to nevime jake bude. No u nas je to jednoduche i v 13m ma pres den 3 spanky, dopolho hodinu po obede 1,5-2hod a odpolko tak 30min. Spinka celou noc bez jidla i piti 21-8.

radecka1
21. čer 2018

Nejmladší kojím a při tom většinou usne, nebo s ní pak ležím, ona sebou hází sem a tam, tak ji chvilku nechám, a když začne být klidnější, tak jí začnu hladit na zádech nebo na bříšku a za chvilku usne. Musí být ale temno, takže zatemňovací závěsy. Starší, dokud byli v postýlkách, tak stačilo šimrat na ručičce, zádech nebo bříšku a teď si k nim musím lehnout do postele a čekám až usnou. Vždycky nejdřív přečteme pohádku a pak už nikdo nesmí mluvit, ani já, ani oni. To nemluvení platí i u mladší, tam maximálně občas řeknu hají.

radecka1
21. čer 2018

@absintka19 Tak to máte super. Raději se moc nenamlsejte, ať pak nemáte šok. Ale třeba bude další stejné. Mám skoro stejně starou holčičku a ta spí přes noc taky těch jedenáct hodin, ale většinou se vzbudí v 1 a pak v půl 6, napije se a hned usne (v 1 už jí dávám jen vodu). A přes den spí většinou 45 min. a když mám smůlu, tak jí stačí i půl hodiny.

penelopaw
21. čer 2018

Syna jsem uspávala kojením (doteď si pamatuju, když už byl větší, jak si žužlal prso a já počítala do 500, než budu mít jistotu, že usnul a budu se moct vyplížit z postele) nebo v kočárku. Na holčičku bohužel není tolik času, takže když je unavená, poznám to podle signálů, dám jí do postýlky a zdřímne si sama. Pouštíme jí k tomu hrací strojek, který má spojený i s usínáním nočním (ale u 9 msíčního miminka nevím, zda by si na nějaký nový zvukový rituál zvyklo). Bohužel je to ale většinou tak na těch 20 minut, protože brácha jde a budí ji ☹. Ale za sebe bych zkusila kočárek, monotónní drncání po chvíli uspí obě moje děti, popř. šátek?? Ale zas pokud chceš dělat nějaké svoje věci, tak těžké mimino na břiše není ideál. Ještě si pamatuju, že u syna jsem to pak řešila tím, že jsem s ním zůstala ležet v posteli a buď si dáchla taky, nebo jsem si četla knížku, zatímco spal, a trochu se zregenerovala. Ovšem pokud potřebuješ využít spánkového času pro sebe a povinnosti v domě, tak nejlepší je mimi šoupnout nějaké druhé osobě, aby šla "venčit".

kreatura
21. čer 2018

Kluky jsem si od mala naučila spát v postýlce, s tím, že do té 6 odpoledne spávali v obyváku a pak jsem je přenášela do ložnice a chodila je pak krmit už tam a ráno zase kolem 6 jsem si je přenášela do obyváku, jak byli starší, tak se občas objevil nějáký problém, že nemohli usnout, plakali, nebo tak, asi kolem 4 - tého měsíce jsem je uspala v posteli a hned jak vypadali, že spí, jsem je přenesla do postýlky a šla jsem si po svém, kolem 6 - tého měsíce byla krize, kdy nechtěli usnout ani v posteli, ani v postýlce a tak leželi v postýlce, četla se pohádka ( to už od narození ), no a kňurali, spávali s cumlem, tak jsem jim dala ten, sedla si na postel a čekala až usnou, většinou to trvalo max 15 minut..
Drželo je to asi měsíc takové pokňurávaní před spaním a od té doby už spí krásně..
Od 4 - tého měsíce spí celou noc, teď jim je 17 měsíců a problém nemáme se spaním žádný, spí 2x přes den a pak večer, jsou zvyklí, že když už na nich vidím únavu, tak je dám do postýlky a jdou spát, lehnou si, chvilku si něco povídají a do 5 minut spí, bez cumlu, flašky, bez ničeho... Ale na začátku to někdy bylo také krušné než usli, teď jim stačí pohádka, pusa, říct dobrou noc na to mi buď zamávají, nebo pošlou pusu a spinkají 🙂
Cumel měli od narození jen na spaní, přes den jsem jim ho brala a od 13 měsíců cumel nemají vůbec... Takže nic na udyndání nemají, kromě tedy plyšáků, ke kterým se tulí 🙂

6miska4
21. čer 2018

Dcera dřív také usínala večer u kojení. Teď už dva týdny ne. Nejdřív nakojím a dám na postel, tam se kutálí a dělá blbiny dokud není unavená. Když začne fňukat, tak jí položím vedle sebe, dám dudlíka a usne. Někdy se ještě párkrát zvedne a kutálí se. Netrvá to déle než 30 minut 🙂

absintka19
21. čer 2018

@radecka1 rozhodne jsem nohama na zemi, to se nebojte. Kazde ditko je jine. Nase prvni je hold bezproblemove, papa vse, pekne spi, zoubky ji netrapi, je to vymodlene miminko, a je skutecne za odmenu.

sell1
21. čer 2018

Přes den jsme často na cestách, takže syn krasne usne v autě nebo v kočárku. A kdyz jsme doma a je opravdu unaveny, pak ho stačí položit do postylky, dat dudlicek a usne. Ale kdyz je tak napůl, tak musí dostat mlicko, vodicku, pustit pohádky, dudlicek a uhladit po tvaricce dokud neusne. Ale třeba na dceru kamarádky tohle nefunguje, protože je to jeste větší živel než ten nas 🤔 hodně štěstí s uspavanim

miska3101
autor
21. čer 2018

Hm,tak koukám,že všechny děti se položí do postýlky a spí. Jen já musím uhoupávat. Pane bože ,co dělám špatně? Dneska jsem dopo uhoupávala od 9 do 10 na rukou😢

luj89
21. čer 2018

@miska3101 Ahoj, ja uspavala drive kojenim (cca do 2 mes.), pak uz u kojeni dcera usinala mene a mene. Dokud byla v hlubokem kocaru, usnula v nem. Ted usne (sice teda horkotezko) v aute. Jistotka je ale od narozeni satek a uhoupat na mici (do 10 minut spi) nebo venku ,za chuze, to ale trva nekdy dele. Je ji rok a zmenu neplanuji 🙂. V satku mi spi 2x 2 hodiny denne, po roce ji tedy asi zkusim odkladat, predpokladam ale, ze se ji tim spanek zkrati... V noci se budi uz jen tak 2x-3x na kojeni a hned usne. Komu deti usnou samotne v postylce, vetsinou tomu predchazela metoda vyplakani, na coz teda nemam srdce a hlavne to neni nic prijemneho pro ditko... Takze radsi budu do 5 let uspavat v satku, nez nechat dite vyplakat.

kreatura
21. čer 2018

@luj89 Tak nám děti tedy nikdy neplakali, spíše kňourali, ale nebylo to niják zvláštní, ani silné kňourání, přirovnala bych to nějákému pobrukování a trvalo to tak 3 - 4 dny, jen při večerním usínání a max 15 minut to dělali, no a pak už spinkali bez problémů a jak jsem psala výše, také jsme měli měsíce, kdy jsem je musela nějákým způsobem uspat, většinou usli během chvilky vedle mě v posteli a pak jsem je přenesla do postýlky, nikdy jsem je neuspávala na rukách, nebylo potřeba, prostě máme asi klidnější děti, nebo nevím, ale pláč mi také hodně vadí, takže bych asi déle jak minutu nevydržela být někde, kde by mé miminko hodně plakalo 🙂

g_m
21. čer 2018

@miska3101 Já si myslím, že problém je hnedka v začátku. Od narození jsme ji učili usínat v postýlce. Nikdy jsme ji nenosili nebo nehoupali na rukách, aby usla. Maximálně jsem seděla u postýlky a měla na ní položenou ruku, aby mě cítila. V 9 měsících už je složité přeučovat něco zažitého, ale pokud ji to budeš chtít odnaučit, tak se bez křiku neobejdete. Když začala malá lozit a víc si stoupat, tak jsem ji prostě držela na boku v postýlce, dokud neusla, i když hulákala. Za pár dní pochopila, že se jde spinkat a už přestala vyskakovat apod. Teď je super, jak je starší, i nějaký rituál. Než jde spát, tak se podívá na jeden díl krtečka, dostane po něm polévku a už ví, že se jde spát a sama jde k postýlce... Má rok a půl a v září čekáme druhé, nedovedu si představit, že bych ji měla tahat, má 13kg...

pety91
21. čer 2018

Moc neporadím, podle mě je to hlavně o dítěti, naše taky zlobily.

kreatura
21. čer 2018

@g_m Máme to podobně, jen naši kluci ( 17 m. ) se na pohádky moc nedívají, jen když jim stříhám nehty, aby mi u toho vydrželi, jinak jsme venku, nebo si hrajeme, od malička také spávali v postýlce a nemám s ní nejmenší problém, stačí mi teď říct, že se jde hají a už stojí u postýlky a buď na mě natahují ruce ať je tam dám a nebo mám vyndané šprušle u postýlky a vlezou si do ni sami 🙂 Takže my máme večeři, koupel se zoubky, nočník, hají s pohádkou a dobrou noc s pusinkou a od 7 večer do 6 - 7 rána o nich nevím 🙂

preiba
21. čer 2018

@miska3101 od půl roku jsme neuspávali vůbec, do té doby pouze když měl bolesti z kolik a to hopsáním na gymn. míči s malým v náručí...jinak naštěstí stačilo říct dobrou noc,dát polibek,pustit medvídka a spal.
Od cca 10m spinkal úplně celou noc od 19-7 a to mu vydrželo doteď, odpolední spánek máme od 11-13/14h. 🙂
Druhý prcek může být ale úplně pravý opak,takže jsem zvědavá. 😂
Občas nějaké období přišlo,to je jasný. Třeba se zuby nebo tak kdy s párkrát vzbudil...
Co písničky?

preiba
21. čer 2018

@miska3101 Je pravda ,že si tyhle návyky dělají miminka už opravdu odmala...proto bude těžké ji to teď odnaučit. Bude chvíli plakat než to pochopí,že budete jen vedle no a držet jinza ruku u postýlky,ale zvykne si. Malý spal od narození ve svém pokoji a měl klid, vždy jsem jo položila a šla... Každopádně přeji hodně štěstí a pevné nervy! 🙂🙂🙂

pavlina212
21. čer 2018

@miska3101 No jediná rozhodně nejsi. My uhoupáváli taky takhle dlouho, pak začalo fungovat uspávání u prsa, ale až někdy kolem jednoho roku. To mi zas ale odmítal přes den ležet a čekat na usnutí. Bylo to děsný a nerada na to vzpomínám. Zkoušeli jsme toho hrozně moc (kromě toho, abychom ho nechali plakat nebo samotného). V každém období pomohlo trošičku něco, pak to zas fungovat přestalo (zpívání, houpání - když jsem ho neunesla, seděla jsem na kraji postele a houpala ho na kolenou v zavinovačce, ze které samozřejmě čučely nohy, pamatuju, že pak pomohlo, když pochopil, že mamka to s tim spinkání myslí fakt vážně a neustoupí, přestal bojovat proti a usnul). Nerada na to vzpomínám, ale beru to jako součást mateřství. Některé děti jsou prostě akčnejší a dráždivější a než se jim ustálí spánek a vše kolem něj, trvá to déle.

lucie01
21. čer 2018

Prvního syna jsem houpala na baloně - to byla cesta do pekel, protože mě pak děsně bolela záda. U druhého prcka jsem si pořídila nosítko a pokud bylo potřeba, tak jsem ho uhoupala tam, většinou do 10 minut spal. No a jednoho krásného dne, nefungovalo ani nosítko - já už nervní, tak jsem ho položila do postýlky, že mu udělám ještě jednu dávku mlíka a než jsem se vrátila, tak spal. Takže teď to dělám tak, že si vypije mlíčko, dám do postýlky, dudlík a má takového ňuňacího medvěda a za chvilku spí.

eithelwing
21. čer 2018

U nás bylo usínání přes den šílené - takže usínala při nošení, houpání a v kočárku. Chodila jsem na hodinové a delší procházky a holt práce doma stála. Musela jsem jezdit, jak se zastavilo, byla malá vzhůru.
A pak, najednou... Mi usnula v kočáru sama, než jsem vyjela. A od té doby jsme to zkoušely a postupně si vypilovala usínání i přes den v postýlce, kdy ji zazpívám, a pak u ní jen sedím.

ladyhacek
21. čer 2018

syn také 30-40min ale nedoporučuji nechat jen jeden spánek my to zkusili a stejěn 30 min a pak to bylo horší > ale už neívm od kolika měsíců ten jedne spánek denně byl.
Jinak syn zásadně v kočáru a večer u prsa > do 18m - cca do 2 let usínal po obědě v kočáru. Teď ve 3 letech už usne i po obodě v postýlce po přečtení pohádky odcházím-občas si ještě brebentí a pak to zalomí. Večer, čteme, pak zazpívám a odcházím buď usne nebo za mnou ještě 10x příjde - že chce čůrat, pít, čůrat, kakat, přikrýt, pít, čůrat.... 😃

raduushka
21. čer 2018

Pokud je takhe zvyklá od narození, tak vlastně ani neví, že se dá usnout i jinak než na rukou a pokud ji to chceš přenaučit, tak se to prvních pár dní neobejde bez pláče a křiku a když si to vezmezmeš, tak kdyby sis třeba zlomila ruku, taky by jsi musela přestat a naučit ji usínat v posteli vedle sebe a nebo samotnou v postýlce...

calvac
21. čer 2018

@miska3101 Nijak,polozime do postylky a usne bez revu sam,jsou mu ctyri mesice. Starsi to mel uplne stejne,dnes je mu 7 let.

swetlusska
21. čer 2018

Nám dítě nespalo nikdy, po roce jsme rezignovali s uspáváním, nemá to cenu, když není dítě unavený. Nejlepší je vypozorovat únavu (u syna je to většinou 6 hod od probuzení), jdu si lehnout s ním na gauč, dělám že spím a dítě usne taky (a já většinou teda taky). Prostě nejjednodušší způsob, žádný tahání na rukou a ještě si odpočnu.

katka865
21. čer 2018

@miska3101 uspavam v kocarku nebo u prsa. To ze se tady nektere maminky neustale ve vsech diskuzich chlubi ze maji bezproblemove deti neznamena ze jsou takove vsechny. Kazde dite je unikat. Dejte mu co potrebuje a ono se vam to vrati. S dcerou jsem chodivala spat i po obede. Sama neusnula a casto se budila a kdyz byla sama tak plakala. Ze dne na den prohlasila ze chce spat sama a od te doby staci dat pusu a odejit. Sice to bylo ve 3,5 letech zato bez place a presvedcovani. A to jsem mela pocit ze ji budu uspavat az do dospelosti 🙂

bartakova_veronika
21. čer 2018

v tomhle asi neporadím .... jestli jste jí takhle uspávala od narození tak je jasné že si na to bohužel zvykne .. já mám doma 8 měsíční dcerku a naštěstí bez problému mi krásně usne po snídani, po obědě a po večeři .. nemusím vůbec uspávat .. ráno jsem jí naučila že se nasnídá, chvilku si pohrajeme a jdeme na hoďku a půl ven než půjde svačit .. po půl hodině až hodině mi usne a spí klidně i hodinu ... takže občas svačinu dostane klidně o půl hodiny později když spí tak jí nebudím ... po obědě je zvyklá že uložím do postýlky, chvíli si tam hraje a pak usne. A po večeři? úplně to samé .... nají se, přebalím, uložím, dám dudlíka do posinky a někdy si chvíli hraje, někdy se tam vrtí a usne 5 - 10 minut .. občas jí to trvá i půl hodiny někdy i déle .. záleží jak hodně si hrajeme přes den a jak dlouho spí po obědě ... většinou mi spí 1,5 - 2 hodiny a v noci spí 10 - 12 hodin 🙂 jsem ráda, že mám tak zlaté dítě a vůbec jí nemusím uspávat ... ale já jí to neučila nikdy ... jo občas se stane že nedokáže zabrat, tak jí uložím do košíku a uvozím jí v něm 🙂 ale to bylo spíš dříve .. teď už umí krásně usnout sama a to ještě ke všemu spí úplně sama v pokojíčku už asi od 3,5 měsících

vladienka
21. čer 2018

Mna bavi ako niektore zeny pisu ze nikdy neucili uspavat ma rukach, ze od narodenia polozily, pripadne hladily atd. No holt su deti ktore uz od porodnice nemozete len tak polozit a oni zaspia.. my sme cca 2 mesiace uspavali aj hodinu pochodovanim po byte, inak plakala az blinkala.. teraz ma necely rok a uspavam u prsa, pripadne sa od neho odtrhne a chvilu sebou melie a tak na preskacku kym zaspi. Blahozelam vsetkym ktorym deti zaspavaju same, ale myslim ze pani to nepomoze 🙂 takze skusat spievat, hladkat, lezat a drzat za ruku, ak kojite, prso je vacsinou top

bartakova_veronika
21. čer 2018

@g_m taky si myslím že to bude složité tím, že se uspávalo na rukou při houpání ... dcerku jsem to také neučila ... byli jsme 3 týdny v porodnici protože byla maličká takže 14 dní inkubátor ... po vyndání to bylo nesnesitelné pravidelně 3 - 4 noci od 17 hodin až někdy do 23 hodin pořád v kuse brečela .. snažila jsem se jí co půl hodinu kojit ale nepřestalo to ... podle mě to bylo trauma z vyndání inkubátoru ... pak už byl klid ... následně asi 2 měsíe jsem s ní spala v pokojíčku ale ona v košíku a já na gauči .. když se naučila spát 6 hodin v noci tak jsem jí zkoušela nechávat samotnou v pokojíku to bylo někdy kolem 3 měsíce ale nechávala jsem rozsvícenou lampičku ... no a asi od 4 - 5 měsíce začala postupně spát celou noc a bez lampičky ... od 5 - 6 měsíce spí krásně celou noc a není problém když je po večeři nebo po obědě uložit do postýlky a zachvilku usne ... nechtěla jsem jí učit houpáním na rukou a další jiné vymoženosti ... jsem ráda, že ví kdy má jít spát a opravdu usne aniž bych musela u ní být .. prostě uložím a zachvilku je tuhá ... 🙂

bayt
21. čer 2018

@miska3101 A co hojdavak? To se mimčo taky houpe, ale je to snazší jak na rukou.

junkka
21. čer 2018

Ježiši to jsou zase názory tady. Mám dvě děti a každé je úplně jiné, ikdyž se k nim chovám stejně. Baví mě, jak některé ženy tady tvrdí, jak si děti naučily na to a na to. Možná by si občas mohly připustit, že to bude spíš povahou dítěte (pokud ovšem nenechávají dítě vyřvat, tam je pravda, že se to pak naučí).
Dcerka mi taky krásně usínala u kojení a v polospánku jsem ji přenesla do postýlky, kde sama usnula. Šlo to krásně az do 8 měsíců, kdy si během 3 týdnů sedla, začala lozit a stoupla si. Takže nastalo období, kdy i skoro spící dítě si v postýlce stoupalo, únavou hystericky brečelo a nebylo schopno samo usnout (zkoušela jsem všechno). Nakonec jediné, jak usnula bylo, když jsem ji násilím držela v náručí a houpala na balóně. I třičtvrtě hodiny, hořely mi ruce a záda bolestí, ale vyplakat bych ji nenechala, od toho jsem matka. V náručí jsem uspávala až někdy do 13 měsíců (14 kg), pak už jsme přešly na to, že jsem ji držela pevně u sebe přitulenou v posteli a prostě ji uspáváme stále tím, že vedle ní ležíme, ona se přítulí a usne.
Syna jsem zase uspavala na balone ze začátku, trpel na bolesti briska a ja s nim skakala vecer i nekolik hodin v kuse, obcas jsem u toho brecela. Pak to prostě přešlo a usíná sám v postýlce. A opět bych nikdy netvrdila, že jsem si ho tak naučila. Protože jakmile mu to přestane jít, budu holt zase skákat jak mimino píská.
Vydrž, přejde to ;) Zkusila bych pořídit ten gymnastickej balon, to je bozi věc. A obcas to zkoušela jinak, dřív nebo později to klapne ;)