Jak skloubit péči o novorozence a tříleté?

5. lis 2023

Čauky ženy, jak fungujete s novorozencem a tříletým dítkem doma? Dcera je nemocná a nechodí tedy do školky .... Týden s náma fungoval doma tatínek a moc pomohl. Teď jsem byla dva dny sama a mám jí pořád za zadkem. Chápu to... Problém je , že je hodně hlučná a já mimčo pomalu nemůžu ani uspat. Každý reakce, že jdu uspávat či tak vyvolá u ní pláč. Mám pocit, že se z toho po💩... Jak to zvládáte vy?? Fakt nechápu... Jak někdo zvládá i tři malé děti a já nejsem schopná se postarat o dvě 😭😭😭😭. Nechci na ní být stále tak hrrr

palja
5. lis 2023

U nás to bylo stejné. Novorozenec a tříletá. Jakmile jsem šla uspavat, tak ta starší pořád rusila a mlaskala a hulakala. Takže jsem dala malou do postýlky a zapnula jsem jí kolotoč a ona si musela usnout sama. Přes den to fungovalo. Ale večer jsem je musela uspat obě, takže starší se nakonec umordovala a usnula a pak teprve přišla na řadu malá.

lentilkah
5. lis 2023

Ono si to casem sedne, neboj. Tyhle pocity neschopnosti si prozila asi vetsina.
Ja uspavala u prsa a pak jsem kolikrat mela malou i pri spanku na kline a se starsim cetla, hrala hry atd. Kdyz byl hlucnejsi a vzbudil ji, tak stacilo znovu soupnout prso a hned zase usnula.

mafulin
5. lis 2023

Mě zachraňovalo nositko, v tom syn spal a já mohla dělat věci se starším. A taky jsme chodili pořád ven, v dešti, sněhu, větru..
Vydrž, sedne si to a bude to lepší a lepší. Ty začátky jsou prostě mazec a člověk to musí nějak přežít.

eliska_r
5. lis 2023

U nás to naštěstí nějak jelo samo od sebe.
Přes den jsem proste nechala miminko spinkat s námi v místnosti a bavili jsme se nějak “normálně”. Když jsem potřebovala uspat, uspala jsem v nositku a když jsme chtěli mít víc prostoru, odnesla jsem míči do jiné místnosti nebo nechala v nositku.
Večerní rutinu jsme jeli všechno najednou. Koupání miminka, staršího v jedné vaně nebo proste při jednom. Starší ve vaně, mladší ve vanicce. Já rychle sprcha ve sprchaci. Pak uslo mimco, já nebo muž šel uspat staršího. Během toho se vzbudilo mimco..
mám kluky 15m po sobě. Posílám moc síly. Bude lépe 🌞

prejeta_zaba
5. lis 2023

No, nějak to jít musí. 🤷‍♀️ Já jsem to musela zvládnout během covidu, školka nebyla. Co nejvíc chodit ven, stále se věnovat staršímu dítěti, mimino buď na zemi na dece nebo v nosítku. Nedávat si vůbec žádné cíle, jenom se dožít večera, i když bude domácnost jako po výbuchu. Pusť jí chvilku na uspání mimina pohádku nebo běžte všichni ven, mimino usne v kočárku. U kojení jí čti nebo dávej nějaké úkoly. Zkusila bych taky nějaké hračky schovat a dávat ji je jenom občas, když budeš potřebovat klid (budou neokoukané a na chvíli ji zaujmou).

moonulka
5. lis 2023

Mě se druhé narodilo, když dcera neměla ještě ani 2,5 roku, nikam ještě nechodila. Takže celý týden jsem na ně byla sama. Mimčo bylo přes den hodně v šátku, když jsem se věnovala starší. Ona se ještě kojila, takže často se kojila s miminkem, to u kojení uslo a ona nerušila 😄

zmrzlinka
5. lis 2023

To chce čas.Musite se naučit fungovat celá rodina.A co jí pustit pohádku než miminko uspiš?

veru181
5. lis 2023

Během uspávání pouštím staršímu videa. Zbytek si tak nějak sedne, někdy je lépe, někdy hůř. Snažím se věnovat v rámci možností oběma najednou.

vikinkav
5. lis 2023

Pust ji na tu chvilku telku? 🤷‍♀️

jirovapa
6. lis 2023

První dvě děti mám od sebe 2 roky. Starší dcera dostala svoji panenku a starala se o ní jako já o miminko. To hodně pomohlo. Že mi třeba říkala - maminko pssst, teď mimi spí (panenka). Takže když jsem jí řekla, že teď malá sestřička spinká a budeme potichu, tak většinou šla uspávat tu svojí panenku do pokojíčku. Když malá spala, tak jsem se snažila věnovat starší nebo ta se mnou vařila, věsila prádlo apod. Někdy to byl mazec, ale časem si vše sedne. Držím palce 🍀.

pavca1982
6. lis 2023

Já mám první dvě děti od sebe 23 měsíců a další dvě 21 měsíců znám to.😉 Druhé dítě si časem zvykne chce to čas. Hodně může pomoct nosítko, nebo hacka.Obojí je velký pomocník.

lcn162
6. lis 2023

Mladší usínal přes den v houpatku u zapnuté pračky, v nosítku, v kočárku (doma i venku) a nebo u prsa a to jsem u kojení seděla na zemi a se starší hrála hry, skládala puzzle nebo jí četla. Snažila jsem se starší motivovat, že když mladšího nechá usnout, něco si spolu zahrajeme nebo uděláme. Mladší si pak zvyknul a usínal i když starší zpívala a byla hlučnější.

mokosh
6. lis 2023

Přes den nechávám od začátku miminko spát v kuchyni s obývákem, kde trávíme čas s ostatními dětmi, takže je zvyklé na provozní hluk a nijak cíleně neuspávám. Večerní rutinu dělám dohromady. Starším napustím vanu a mimču vaničku. Nejstarší školačka už se o sebe dokáže postarat sama, takže jen dozoruju a mimčo a prostřední dítko mydlím, suším a strkám do pyžam. Pokud doma večer není tatínek, tak pak miminko uvážu do šátku a usne při tom, když se snažím uložit dvě starší dítka.
Určitě si taky za chvilku najdete svůj rytmus. U nás byl první večer bez tatínka peklo. Sice nikdo neplakal, ale starší děti na miminko žárlí a jsou na mě neustále nalepený 🙂 . Na konci šestinedělí mi vrátí rodiče psa, kterého jsem jim dala na hlídání, to jsem teprve zvědavá jak do toho budu ještě chodit venčit maxipsa. Přeju hodně sil.