Jak si uspořádat doma vybavení pro miminko

malinkaelinka
6. bře 2019

Ahoj všem,
v srpnu očekávám narození prvního potomka a tak začínám uvažovat, jak si vše doma uspořádat. Je mi jasné, že každá to máme jinak, atd,, ale určitě se najdou praktické tipy, které využiju nejen já.
Takže - bydlíme v patrovém rodinném domě - dole obývák částečně spojený s kuchyní. Ložnice, dětský a hostinský pokoj jsou v patře. Společné spaní s dítětem v posteli nechci a ráda bych se tomu vyhnula, takže dítě určitě do postýlky - tu budu mít zpočátku přiraženou ke své posteli, pak bude u zdi, nakonec se odstěhuje do dětského pokoje (ale to si dřív jak ve dvou letech dítěte moc nemaluju).
Pak uvažuju, kde bude dítko přes den - druhou postýlku do obýváku? (postýlku nebudeme kupovat ani jednu, jsou u babičky na půdě, koupíme jen matrace). To bych viděla tak do půl roka, pak na zem deku, dítko na ní a místo postýlky postavit ohrádku (opět od babičky z půdy), kam půjde dítko v případě nutnosti (taky musím někdy čůrat, sprchovat se, obstarat psa, otevřít pošťačce atd.) A mít ještě něco k tomu? Nějaké lehátko, aby na mě dítě vidělo, až budu vařit, uklízet, nebo dělat cokoliv jiného?
A pak přebalování - určitě chci používat látkové pleny a určitě chci dítě umývat pod tekoucí vodou (sami s manželem máme na toaletě bidetovou spršku, takže omytí považuju za top očistu). Nabízí se umístit přebalovák do koupelny - místo tam určitě je. Ale koupelna je dole, takže to by řešilo provoz přes den a při večerním koupání. Ale dítě se přebaluje i v noci, pak tedy mít druhý nahoře, ale kde, přímo v ložnici? Nechci budit manžela... ale lítat do dětského pokoje? (teda ono je to pár kroků, ale víte co, člověk je v noci tvor líný)... nahoře máme rovněž toaletu s umyvadlem, to je sice malinké, ale stejně jsme tam chtěli dávat větší, tak by se koupilo pořádné, aby se i tam dítě dalo umýt.
Pak si ale říkám, zda tedy nemít jen jedno přebalovací centrum rovnou nahoře a přebalovat dítě jen tam.
Co se týče přebalováku - nechci vyloženě kupovat kus nábytku, který se jmenuje přebalovací, nahoru chci pořídit nějakou komodu, kde budu mít uložené veškeré dětské věci (oblečení, čisté pleny atd.) a na tom mít případně přidělanou desku, která zvětší manévrovací prostor a na tom přebalovat. Do té koupelny bych pořídila něco subtilnějšího, asi jen s nějakou poličkou a asi by tam ten kus nábytku taky zůstal, na ručníky atd.
Co se týče skladování plen - ty budou v koši v technické místnosti u pračky, takže přenášet je budu muset ať budu přebalovat v koupelně nebo nahoře.
Už jsem slyšela taky rady, že se dá přebalovat kdekoliv - na gauči, na koberci, na pračce, na jídelním stole... TAk my žádné tyhle plochy nedáme - místo gauče máme ušáky a tam dítě fakt nepřebalím, koberec dole nemáme, pračka je v té technické místnosti, jídelní stůl máme takový dost nestabilní (starý rozhrkaný, schovaný pod fešným ubrusem), takže určitě budu muset nějakou plochu pořídit.

Prosím podělte se o tipy, jak to máte doma udělané vy a jak to máte během dne. ONo je taky možné, že ze začátku budu trávit s miminkem dost času v ložnici, tak je možná dost zbytečné mít ještě cokoliv dole.... nevím, nevím.

Díky všem.

janager
6. bře 2019

@malinkaelinka Zdravím nastávající maminku🙂 máme podobně uspořádáný dům a v dubnu se nám má narodit druhý syn. Nevím, jestli jak to plánuju, to bude pro nás vyhovující, ale pro inspiraci...(s prvním dítkem jsme bydleli v bytě 3kk, takže pro nás taky nová situace).
Dle mě je důležité si nejvíce věcí nasměřovat tam, kde se bude nejvíc přes den. Čili my máme udělaný na míru přebalovací pult na komodu v obývacím pokoji spojený s kuchyní, kde budu mít věci pro prcka, plínky, oblečení, mazání...v koupelně to mít nemůžeme, máme tam chladno, takže nejspíš ze začátku budeme koupat ve vaničce v obýváku a nebo normálně v koupelně a pak ho zabalenýho přeneseme do toho obýváku. (To ještě uvidíme). A do ložnice plánuju pořídit menší přebalovací podložku na veliký peřiňáku, když bude potřeba přebalovat v noci. Plus tam chci mít po ruce overaly, když by bylo potřeba převléknou. Co se týče spaní a celkově pobytu v postýlce. Tak budeme mít v ložnici klasickou postýlku, ze začátku a hnízdem, aby se tam necítilo špatně ve velkém prostoru (uvidíme, jak se mu to ale bude líbit) a dole v obýváko-kuchyni že začátku tak na 2-3m kolíbku a později také poděděnou starší postýlku. Podle mě je nejhorší, mít ty věci všude možně po baráku. V bytě to bylo jednodušší, teď musí člověk trošku uvažovat nad tím, aby si ulehčil situaci.
My ještě budeme muset přemýšlet nad tím, jak zamezit tomu, aby náš dvouleťák miminku něco neprovedl. Když jsem šla v bytě na záchod, byla to minutka a nechala jsem prcka v postýlce, ale teď sw starším nevím nevím. To budeme muset přemýšlet.
Jo a pak ještě když mu bylo cca těch 10m, měli jsme v obýváku cestovní postýlku. Protože klasická byla už moc vysoká a když jsem potřebovala nutně na chvilku odskočit (pošťák, WC), dala jsem ho tam. Jinak to měl otevřený a měl to takové hrací místo, když jsme ještě neměli funkční podlahové topení.
Jenže... člověk si něco nějak představuje a realita je jiná. 🙂

malinkaelinka
autor
6. bře 2019

@janager takže budeš mít taky 2 místa na přebalování... My máme obývák spíš menší, navíc už tu bydlí králík a osmáci a pes, nábytku tady moc nemáme, takže kromě postýlky už tady nic nevymyslím, aniž bych o to zakopávala.
Přesně jak píšeš, nechci mít ty věci roztahané po celém baráku, pak někde pobíhat a cokoliv hledat... až bude mrňous větší, poputuje se všemi svými cajky do pokojíčku, ale to nějaký čas potrvá....

kristyn.g
6. bře 2019

Také latkuji... Mám v obýváku kolébku na kolečkách a přebalovací pult na kolečkách který vozím do koupelny když koupeme. Pult má dvě police v jedné mám košíky s plenkama a za nima další věci a pod nima oblečení. V krabičkách co patří do IKEA zásuvek. Mám i komodu a skříň ale komoda je v podstatě teď prázdná, vše mám v tom prebalovaku... V noci dvouměsíční spí ve svém pokoji v postýlce. Když slyším že v noci brečí že krmení jdu udělat krmení ( nekojim) a plenku beru sebou a prebalim v pokojíčku na posteli. Máme tam postel pro nás. Přes den jsme stále v obýváku. Lehátko máme taky. To pouzivame až teď dost. Koš na plenky mám u prebalovaku. Cítit není nic.

kristyn.g
6. bře 2019

A monitory dechu mám v postýlce i kolébce

lv
6. bře 2019

Lehátko ano, a s tím umyvadlem na noční mytí bych to moc neplanovala, miminko se dá prebalit v polospanku, kdežto vodou ho vzbudis 🙂 a ano, volila bych věci dole i nahoře, část oblečení, a pult v ložnici.

veronicka89
7. bře 2019

Ano prebaluje se i v noci akorat si nemtslim ze je kvuli toho nutno tolik blvosti dookola ... Ze nechces vzbudit prebalovanim chlapa ? Tak ono to dite vydava nejake zvuky uz pred tim samotnym prebalovanim 😀 to prebalovani je na tom to nejtizsi.

Coz je fajn v noci prebalit co nejrychle co nejtisehi s nejmensi namahou bez chuze a s minimem svetla 😉

Na zadek v noci se pouziva klidne hadrik a cista voda 😉 v nejake misce ( mas 2 misky )

🍀

malinkaelinka
autor
7. bře 2019

@lv No a pokud bude podelane až za ušima, umýt ho musím, takže to umyvadlo bude fajn mít po ruce.

malinkaelinka
autor
7. bře 2019

@veronicka89 tak mě třeba kolikrát nevzbudi zvuky, ale spíš světlo, manžela zrovna tak (vyzkoušeno), takže jsem to myslela z tohoto hlediska 🙂 a jasně, málo znečištěné dítě otru perlanem, ale hodně zaneradene teda radši umyju. A nevím, cos myslela těmi blbostmi okolo? Já chci mít v prebalovaku čisté pleny a oblečení, možná nějaký ten perlan a čistý ručník. Ale chci to mít na jednom fleku, abych s pocuranym dítětem v podpaží nebehala po domě a něco neshanela :D Proto bych radši "přebalovací centrum" než prebalovat kdekoliv ( a jak jsem psala, stejně žádné plochy v bytě nemame). Nicméně díky za postřehy 🙂

veronicka89
7. bře 2019

@malinkaelinka jako ja nevim jestli si to dobre pamatuju 😁ale nemyslim si ze te ( chlapa) vice vzbufi svetlo nez plac vasehö prvorozeneho miminka . Kinak jak uz pisu podle me je fajn prebalovat v klidu v tichu bez svetel ( v koupelne) bez tekouci vody ...atd .. Proste co nejjemneji ptz ono clovek cjce at pak miminko spi ze ko 🙂

No uvidis 😉 ono ty veci nejsou na pevno , tak si to klidne das dalsi noc jak ti to vyhovuje... 😉

asojakova
7. bře 2019

Meho chlapa pak uz klolikrat nevzbudilo ani jeceni mimina 🙂