Jak se zachovat?

magdasan
14. črc 2016

Ahoj děvčata.Dnes jsem měla nepříjemný zážitek v Centru pro rodiče s dětmi, kam s malou (10m) občas zajdeme,jelikož je velmi společenská a v přítomnosti větší skupiny lidí si, narozdíl ode mne, velmi libuje.Jsme tam nejmladší a proto ji pečlivě hlídám, aby jí nějaké větší děti v zápalu hry nepřeválcovaly a pod...Vím, že děti jsou děti a toho malého špunta sedícího na zemi si prostě nemusí všimnout.Dnes do ní ale jeden chlapeček,cca 3roky schválně najížděl motorkou.Stojím většinou kousek od ní,takže než jsem stihla udělat těch pár kroků, asi dvakrát do ní slušně drcnul.Chytila jsem motorku a vysvětlovala jsem mu,že malou musí objet, že do ní nemůže najíždět.Pokračoval v tom dál, jen už mu to nešlo,když jsem mu držela motorku.A to celé pozorovala jeho matka a neřekla k tomu ani popel!Až zasáhla kamarádka co ho zná a bez pardónu ho i s motorkou otočila a odstrčila.Po celý den přemýšlím, jak se v takovém případě zachovat.Vzít dítě a odejít z dosahu?Požádat matku dotyčného dítěte ať chlapci domluví?Čapnout cizí dítě a zabránit mu v jeho počínání?Jak by jste takovou situaci řešily vy?

zitova
14. črc 2016

@magdasan neprijemne.. zobrala som vzdy dieta a odisla

markyska88
14. črc 2016

Čapnout matku a vyliskat 😀
... myslím, že bych udělala to stejné, co kamarádka.

emisekkk
14. črc 2016

Jasně mu vysvětlit, že takto ne a pokud by to s ním nehlo - tak jak kamoška. Udělala bych to stejné. Bez pardonu - pokud to neudělá jeho matka, tak to udělám já.

verusky
14. črc 2016

devcata, az budete mit chlapecka nebo devce chlapecke povahy v jeho veku, poznate, ze to neni tak snadne. matku nevychovate a co vite, treba by ji stropil scenu atd... Vy hlidejte svoje dite a chlapce odstrcte a vysvetlete mu to Vy 🙂
taky jsem neco takoveho kdysi resila s prvni dcerkou, ted uz mam nadhled...

brunetka11
14. črc 2016

Když se nám něco podobného stalo, zabránila jsem dotyčnému dítěti, aby ubližoval našim. Tzn. chytla jsem autíčko / motorku a důrazně řekla, že tohle ne. A nasměrovala ho jinam.
Nespoléhám na součinnost jejich rodičů. Některým to nedochází, jiní to třeba jen přehlédnou. A jiní jsou prostě tupí.
Jejich problém, vyřeším si to sama.

lamarika
14. črc 2016

Stejně jak píšou holky 😉 Jednou bych vysvětlila, že takto ne a pokud by to nezabralo, tak jak kamarádka😉

eficenka
14. črc 2016

@magdasan
také se mi to u dcerky stalo.
chytla jsem motorku a říkám - bylo by ti příjemné, kdybych si vzala motorku a jezdila na Tebe? jestli chceš do něčeho narážet - můžeš to zkusit u své maminky 🙂

magdasan
autor
14. črc 2016

Jj,kamarádka to okomentovala slovy zvykej si...ale když já taaak nesnáším konflikty a tady to vypadalo, že máma klučiny na to vyloženě čeká, až mi bude moct říct ať nesahám na její dítě 😒 Měla jsem z takovýchto situací strach už jako těhule a jako napotvoru mám neskutečně společenské dítko 😀

panickatlamicka
14. črc 2016

Chlapecka bych czala za ruku,totalne ignorujic jeho matku bych ho dovedla ,ze mu treba neco koupim,ze to je lepsi nez nekomu lamat packy motorkoz. A jen by se priritila jeho matka,rekla bych "o paedon,moc se omliuvam. Kdyz nikdo predtim nezasahl,jak malicky najizdel do me dcery,tak jsem myslela,ze je tu klucik bez doprovodu. " 🙂

japona
14. črc 2016

@magdasan Pokud nezasahnou rodiče dítěte, udělala bych to jako Vaše kamarádka..

terezapetrova
14. črc 2016

@magdasan požádat matku (nemusí si daně situace vzdy všimnout anebo to ignoruje :( ) a klidne to i slušně vyřídit se zlobicim dítětem kdyz jeho zástupce nereaguje

naomi6
15. črc 2016

@magdasan Zareagovala jsi myslím dobře. Když není schopná jeho vlastní matka, řekla bych mu, že se to nedělá a zabránila mu v kontaktu s dcerkou. Tohle se fakt děje, znám to sama. Kolikrát jsem takhle taky zasahovala v mateřském centru. Maminky se vybavují a svých dětí si ani nevšimnou. Držímm všem palce 😉

properjoey
15. črc 2016

Pokusila bych se klukovi domluvit a když by nepomohlo, tak bez pardonu otočit a odjeď...a kdyby se vrátil, tak bych mu klidně i sebrala motorku, když si to nezařídí jeho máma...

luciiinka87
15. črc 2016

Stalo se mi neco podobneho v hracim centru tady u nas. Male byl rok a pul a byla jsem s ni v sekci pro takhle malicke, do max.3 let. Sjela na skluzavce a hned se za ni vynoril tak peti lety kluk a sklouznul se takovou silou, ze malou dost spatne nakopnul do zad. Maminka si ocividne sedela s kamaradkou u kaficka a tatinek, ktery na to koukal, se jenom pousmal a pronesl: ty deti, co... Jsem mu venovala zabijeci pohled a sve placici dite jsem si odnesla a radeji jsme uplne odesly, protoze za tu hodinu, co jsme tam byly, jsem si vsimala jak to chodi - deti se vypusti a maminky se k nim otoci zady a bumbaji si kafe a papaji dorticek. Rodicu, ktere se opravdu zajimaji o sve dite a vysvetluji, ze je neco nepatricne, tam bylo pomalu. Nechapu tenhle trend.

medved09
15. črc 2016

To je důvod proč obdobné instituce s děti zásadně nenavštěvuji. 😀
Nemám nervy na podobné matky a spratky...

rybamrazena
15. črc 2016

Neudržela bych se - vynadala bych nejdřív děcku a pak jeho matce - pěkně od plic. Zároveň by to byla moje poslední návštěva takovéto drůbežárny. Už vím, proč mě holky varovaly, ať se takovým místům vyhýbám obloukem 😀

hankar20
15. črc 2016

Ja sem ve výchově trochu raznejsi... Mala je extra divoka, tak si nemohu nikde dovolit sednout a krafat natoz popijet kafco...bohužel v našem okolí jsem jediná ostatním matkám je fuk co jejich deti delaji... No v tvém případě bych capla motorku jak ty, zkusil by na dceru najet i když bych ji držela tak bych hocha z motorky zvedla a posadila ho na nu u matcinych nohou s hoooodne hlasitým prohlášením ať si vrazi do své mami když ji je fuk ze to boli....zkusit to udělat ma mala tak je ve vteřině bez motorky a našla bych ji velmi klidnou zabavu...

anadriewen
15. črc 2016

@magdasan Bohuzel je to poměrně bezne😔Naposledy jsem byla svědkem toho,jak se dva starší kluci (cca 3 roky) klouzali na skluzavce.Prisel k nim třetí mladší (cca 2 roky) a zajímal se,co dělají,chtěl se k nim přidat.To těm dvěma sigrum nebylo po chuti,a tak po něm začali házet štěrk,asi aby ho zahnali.Kdyz hodili asi třetí hrst,zvedl se tatínek toho malého a šel jim vysvětlit,ze tohle teda ne.Matka jednoho z těch starších to nehodlala řešit,jen od stolu komentovala:"Ježíš,co se do těch deti s..e,než aby je nechal,at si to vyřídí..."No a skončilo to samozrejme tak,ze nakonec ten malý kluk vzal taky hrst štěrku a zkoušel házet kolem sebe,asi si to vyložil tak,ze to je ta správná hra,když to dělají ti větší kluci😔Takze ignorace dle mého názoru rozhodne nevhodného chování na hřišti vedla ke špatnému příkladu dalšímu diteti😔
Takže na tvém miste pokud to chlapec neudělal nějak omylem,naopak to dělal schválně a opakovaně a matka byla ze stáda blbek,bych hosika důrazně upozornila,ze se to nedělá,ze na motorce muže jezdit,ale nenarazet do ostatních deti.Kdyby to nepomohlo,pohrozila bych,ze na hřišti nebude moct s ostatními byt,pokud toho nenechá.A kdyby ani to nepomohlo,oslovila bych matku,at si ho laskavě srovná.
Hlavne se nebát ozvat,někdo musí dětem rict,co je a co neni spravne,když to nezajímá vlastní rodiče...

magdasan
autor
15. črc 2016

@medved09 Ani já ne, ale když malá je tam tak spokojená...Vezmu ji v kočárku do parku a kňourá, nudí se.Sedíme venku na zahrádce kde kouká na dětský koutek jak si děti hrají a nevím o ní dvě hodiny.

mysicka_lb
15. črc 2016

Ahojky, já už mám dvouleťáka a v podobných situacích reaguju úplně stejně, jako bych reagovala, kdyby do jiného dítěte najížděl můj syn. Prostě řeknu, že se to nedělá, a v případě opakování dítěti fyzicky zabráním to dělat, např. mu chytím tu motorku, nebo si stoupnu mezi něj a druhé dítě. Nikdy nikoho teda nemlátím, ani své dítě, ani jakékoli jiné dítě, takže není problém v tom, že bych třeba v nějakých situacích musela cizí dítě uhodit. Ale myslím si, že není vhodným řešením sebrat své dítě a jít s ním pryč. Právě proto, že když je to dítě už větší, učí se tím, co se může a nemůže. A není (podle mě) možné reagovat v situaci, kdy zlobí můj syn, že se to nesmí, a v situaci, kdy zlobí jiné dítě, pasivním útěkem.

Jinak ale co jsem matkou, ze zásady nikdy nemluvím do výchovy jiným matkám, ani tu jejich výchovu nijak neodsuzuju, byť je pro mě sebemíň pochopitelná. Takže to, že si maminka svého dítěte nevšímá, ať už jde o záměr, nebo o její nedbalost, nijak nekomentuju a neřeším. Ať si dělá, co chce, třeba dvě hodiny kouká do mobilu - její věc, ji už vychovávat rozhodně nebudu. Ale její dítě mému dítěti ubližovat nemůže a zamezím mu v tom. A kdyby se to snad matce nelíbilo (nikdy se mi to nestalo), budu s ní zase řešit jen to, že její syn do mého najíždět nebude, ne to, že kouká do mobilu nebo se vykecává a nehlídá své dítě, to už považuju za její věc a do toho jí mluvit nehodlám.

magdasan
autor
15. črc 2016

Díky všem za odpovědi, asi se budu muset naučit ozvat. Nechápu takové matky, co je jim jedno, jak se jejich děti chovají vůči ostatním a mám pocit , že diskutovat s nima o tom bude pro mne dost stresující, ale přece nebudu kvůli takovým ...píp... odpírat dceři co má tak ráda.

marton
15. črc 2016

@medved09 přesně tak. Mateřská centra a jiné dětské koutky jsou pro mě noční můrou. Ne ty děti, ale rodiče. Nějak mě nebaví neustále sekýrovat svoje děti.

eficenka
15. črc 2016

@magdasan
můj muž je občas výbušný, když jednou kluk odstrčil ze skluzavky naši o 2 hlavy mmensší dcerku, jednou řekl že si může strkat radši plyšáky.
udělal to podruhé - manžel zvýšil hlas a říká - ještě jednou a strčím tě tam já... no a chlapeček se už u skluzavky neukázal. musíš bránit své dítě - prvně vysvětlit a vklidu doporučit jinou alternativu ( narážet do gauče, žide, házet plyšáky atd) a pak kdyžtak drsněji 🙂