Jak připravit dvouletou holčičku na příchod miminka?

partyzanka91
10. led 2016

ahoj je v takovém případě vůbec nějaké možnost. Takto staré děti ještě uvažují pouze v přítomnosti a neumí si představit věci které nevidí. Vůbec nevím jak mám dceru připravit na miminko aby to pro ní nebyl šok. Nedá se jí to žádným způsobem vysvětlit, to že je mimi v bříšku nemůže pochopit když ho nevidí. A když se vžiju do její mysli - celý den je doma se mnou, je zvyklá že si s ní hraju a hned se snažím řeši její potřeby, to proč je rozladěná apod. Příjde babička a hned se jí začne věnovat, přinese jí věci, v MHD je středem pozornosi a každý se soutředí na ní. Najednou ze dne na den si přinesu domů mimino a budu si všímat i jeho na úkor Míšina času a potřeb, Miminko bude potřeba nakojit tak nebudu moct řešit že Míša je zrovna rozmrzelá protože je ospalá. Když se do ní vcítím tak není divu že asi bude žárlit a dělat potíže. Mám vplánu zapojovat jí hodně do péče o miminko, jako že je to hra a věnova se jí když bude malej spát a nebo třeba i během toho kojení (ale v rámci možností) ale nevím jestli to stačí. Míša je zvyklá mít pro sebe všechen můj čas a pak už to bude třeba jenom polovina mého času a to bude málo. Jeden krok jsme už udělali a to takový že Míša už nespí v miminkovské psotýlkce, ale pořídlili jsme jí (už na podzim) větší postel, protože kdyby s příchodem miminka musela zároveň spát jinde než je zvyklá bylo by to pro ní ještě horší. Takhle postýlka slouží jako skladiště pro oblečení, kojící polštář a jiné věci co by zatím překáželi. Ale je to fakt jen miminum, příjde mi to vůči ní dost nespravedlivé že jí nemůžu na miminko alespoň trochu připravita že to bude velkej šok. Díky moc je vás tu jistě hodně co máte děti s dvouletým rozesupem tak jestli máte nějaké fígle jak je co nejlépe zblížit tak pište

lajla
10. led 2016

@partyzanka91 popravdě já to vůbec neresila... Zbytečně si nedelej vrásky🙂 ono to samo vyplyne...aspoň u nás...žárlit bude tak nebo tak...spíš bych se snažila ať je schopna si vyhrát i sama to je důležité...ostatní se zajede v procesu🙂mám děti od sebe 3 roky, 20 měsíců a 2 roky

foxisssss
13. led 2016

Starsi zacala zarlit az ve chvili,kdy se mimco zacalo pohybovat a brat ji hracky 🙂 nijak jsem ji predem nepripravovala,je trochu svehlavicka a pochopila to sama,casto mi lezela u briska a ptala se,kdy uz bude miminko venku? Je mezi nimi rozdil 26mes a ted jsou z nich velke partacky,ikdyz taky maji chvile,kdy se chteji snad i zabit 😀

anetka1701
13. led 2016

Mám od sebe holky 2roky4měsíce. Nějakou radu nemám, Starší začla ségru řešit tak nějak až když jsem měla fakt pupek :o) Jinak jsme po porodu dali starší od miminka dárek, dostala kočárek s panenkou aby si taky mohla vozit :o) Snažila jsem se jí v rámci možností zapojovat do péče (nosila mi plínu, podala dudlík) a zároveň jsem se snažila najít si čas i pouze na starší - šli jsme na procházku, na zmrzku... U mně hodně pomohlo že jsem měla mladší v šátku, tak jsem měla na starší hodně volné ruce :o) Hlavně to chce aby starší viděla, že je pořád pro vás moc důležitá a fakt si ten čas specielně na ní najít...

Jo a chce to neupřednostnovat mladší... Například, když chce Jednička pití a Dvojka v tu chvíli začne plakat,tak nejdřív udělat pití a pak až se věnovat miminku - a neodcházet od starší a nepřerušovat třeba nějakou činnost kvůli Dvojce, pokud to nebude nezbytně nutné... Ona to pak pochopí i naopak - dyž kojíš a věnuješ se malé, tak počká...

812014
13. led 2016

@partyzanka91 jsem v uplne stejne situaci. Dcera mela pred tydnem 2 roky a v breznu bude mit sourozence. Je jedine dite vobou rodinach, je vymazlena a logicky zvykla na to ze se kolem ni toci svet. O vanocich jsme ji prestehovali do vlastni velke postele do pokojicku ale kazdou noc k nam chodi zpatky do manzelske postele. Strasne zarli i kdyz se s manzelem objimame nebo libame. Vzdy vriska "ne, ne" a odtrhuje nas od sebe. Kdyz vypravim o miminku myslim ze to vubec nechape. Bojim se co prijde az se mimco narodi.

korin
15. led 2016

Naše děti jsou od sebe bez 14 dní dva a čtvrt roku. Synovi jsme říkali, že miminko bude hlavně jeho a taky trochu mámy a táty 😀 Ze začátku byl nadšený, pomáhal, po dvou měsících malé začal ubližovat... Časem se to zlepšilo. Když plakali oba, řešila jsem nejdřív jeho a až pak mimčo. Někdy bylo potřeba ho jednou rukou krmit a druhou držet mimčo a kojit 😉 Pokud to jde, zapoj manžela či babičky a děti si mezi sebe aspoň občas rozdělte.

1miska
15. led 2016

deti jsou od sebe 1 rok a 10 mesicu a uplne v pohode 🙂 dokud byla v brisku, tak ho hladila a rikala ze je tam miminko, ma ho rada a popravde jsem to nejak vic neresila, jediny problém je trochu kojeni, kdy chce taky na klin a taky mazlit - a jinak jak psali upřednostnit ze zacatku ji, vic nez dřív se ji venuje manzel, babicky.... malicka dostala plno novych věci, starsi jsem koupili taky atd.....