Jak pomoct miminku spát déle přes den?

jana_os
3. říj 2020

Ahoj holky,
Mám 2.5 měsíční miminko, které přes den spí pouze 1 cyklus spánku, tj.30 min. Spánků za den dáme 5-6, ale jen po 30 minutách. Máte některá zkušenost s nějakými metodami, které by mu pomohly spát déle? Většinou mi usne u prsa, po přendání do kočárku se lehce vzbudí a povozením hned zase usne. Usíná dobře, většinou fakt odpadne u prsa. S délkou nočního spánku problém nemáme. Předem moc děkuji za zkušenosti a rady.

sigyn
3. říj 2020

Nám takhle spí také a to má půl roku. Někdy je to 20 minut, někdy 2 hodiny. Podle toho, jak má náladu. Nejdéle spí vždycky v kočárku

areh
3. říj 2020

Syn měl jako miminko období, že spal 3x20 minut. Mohla jsem uspávat jak jsem chtěla, ale víc nedal. Byla jsem ráda, že spal dobře v noci. Na denní spánek pomohl čas. Spal prostě jak potřeboval.

majkll
3. říj 2020

Mame to podobne jako @sigyn... nekdy 20 min, nekdy 2 hodky, nekdy vubec mezi kojenim. Mala je od narozeni ziva. Od 1. Mesice toho moc pres den nenaspi, ale v noci spi krasne a za to jsem moc rada🙂 takze Ti moc neporadim, ale jak to tak ctu, tak je to bezne🙂

olga_
3. říj 2020

U nás se osvědčila na denní spánek hacka/hojdavak a v šátku dítě taky zaručeně spalo déle.

daisymaminka
3. říj 2020

@jana_os Dceru nešlo první 2,5 měsíce ani spící odložit do kočárku nebo snad vozit. Byl to děs. Celé léto a půlku září zavření doma a spala jen na mně. U prsa. Ale tak jsem to občas zkusila ji přendat do kočárku, pak mě to zase přešlo a pořád dokola... až pár dní před 3 měsíci jsem ji spící dala do kočárku na zahradu a spala 3h. Seděla jsem na schodech a nevěděla co mám dělat. Furt jsem ji chodila kontrolovat a nechtěla jsem začít žádnou práci, neb mi bylo jasné, že se přece hned vzbudí. Ale nevzbudila. Prostě u nás to chtělo zkoušet a čekat.
O odpoledním spaní jediné v šátku, kdy jsem ji musela nosit jen já, protože to nikdo jiný neuměl ani nechtěl, ani nemluvě. Vzala na milost kočárkem až v 5 měsících. Konečně ji pak mohli vozit i jiní členové rodiny.

ruzova_pastelka
3. říj 2020

U nás to bylo stejné - sama spala 30, max 45 minut. Pomáhal fyzický kontakt nebo i přímo kojení, pak se to natáhlo na 1,5 až 2 hod.

mariladka
3. říj 2020

Syn měl tyto 30min intervaly taky, do 10m jsem uspávala v kočárku a vždy kolem 30min se začal probouzet, pokud jsem vozila, spal i déle, ale jak se stálo, tak 30min bylo našich. Někdy se povedlo uhoupat a usnul na dalších 30min. Prostě míval po 30min lehčí spaní. A někdy se budil i s brekem, to znamenalo, že chce ještě spát. Někdy se zadařilo a po vyndání z kočárku jsem nakojila a ještě usnul. Když bylo léto (syn je lednový, takže měl 6-7m)) a bylo vedro, tak jsem uspala doma u prsa, nechala si ho položeného na kojícím polštáři a spal klidně i dvě hodky (když se začal probouzet, dala jsem zas prso 😀). Ale delší spánek přes den začal mít až po té, co jsme ho v 10m začli dávat spát do postýlky, začínala být zima a mě se nechtělo trajdat venku. Ze začátku se také budil po půl hodce, postupně se to prodloužilo na hodinu, pak i 1,5hod (ale to pak spával dvakrát denně). Zaručenou metodu tedy nemám, asi to chce čas. Nebo zkusit na kočárek takové to hopsadlo, že houpe kočárkem ikdyž stojí a pak by mohl spát déle. Kamarádka ho měla, pochvalovala si to, já to objevila pozdě.

vladienka
3. říj 2020

Nic, je to obdobie a prejde to 👍

drakenn
3. říj 2020

A proč by vlastně měl spát déle?

jana_os
autor
3. říj 2020

Holky dík, asi je náš fakt dost, kterým miminka chrupkají po pulhodinkách. Máme s denním spánkem problém snad od narození... On by po té půlhodině ještě chtěl spát a nemůže zabrat. Je to stejné v kočáře, nosítku i na prsu. Prostě 30 minut a konec. Nejhorší je, že s ním nikam nemůžu, protože prostě po probuzení chce ven z kočárku i nosítka. Normálně, jak vidí, že je doma na chodbě, tak se celý třese, že už je doma 😃

mariladka
3. říj 2020

@jana_os já bych řekla, že to je snad běžné, kamarádka měla spáče i přes den, že ji spal dlouho. Blbé je, měl to i můj syn, že prostě bylo vidět, že není vyspaný a ještě by chtěl spát. Prostě asi jen vydržet a čekat kdy to přejde a bude spát déle. Možná dozraje jako ten náš na delší spaní. Až třeba se bude víc hýbat, bude víc unavený. A v postýlce, nebo v posteli s tebou, to jsi zkoušela? Spal by déle?

veru181
3. říj 2020

Nám pomáhá procházka nebo drndání v kočárku, bílý šum z youtube a když jsem s ním v pokoji (buď taky spím, nebo když něco dělám na notebooku, beru si ho k němu). A když se vzbudí se špatnou náladou (= ještě by spal, ale nejde to) nakloním se k němu do postýlky, tvář na tvář, a někdy ještě hezky zabere a vzbudí se pak usměvavý 🙂

cinam
3. říj 2020

Zase jestli spí 30 min 5-6x za den, tak toho naspi dost. Ono s tím asi moc neuděláš. Já vždy, když se snažila se spánkem něco dělat, regulovat to, tak to bylo daleko horší. Mě třeba malej v tomto věku spal přes den jednou, ale za to 4 hodiny v kuse. No a v noci ale, to spal 6 hodin na etapy s dlouhými pauzami mezi usnutim. Tak ono co je lepší 😊

jana_os
autor
4. říj 2020

Holky a od jakeho věku se vám miminko zabavilo v kočárku? Malý jak se probudí, tak je hned řev 😔

vladienka
4. říj 2020

@jana_os este je malicky na vsetko.. moje obe deti do 4 mesiacov nechceli byt v kociku vobec, ani na spanok... vacsinou sa to lepsi sportakom cize ked dieta sedi cca 8-12 mesiacov

normalnimatka
4. říj 2020

děti mi moc nikdy nespaly dýl, než půl hodiny. a to podotýkám, že na tu půlhodinu se teprv musely postupně naučit... ze začátku taky spávaly spíš 10-15 min, někdy 20..až to skončilo na půl hodině.
když to bylo podle mě moc málo, a rozdělit spánek dvakrát za den pak znamenalo horší usínání večer (rozuměj, jeden spánek dopoledne, druhej odpoledne), tak jsem pak dělala to, že jsem po probuzení dítěti strčila hned prso, aby usnul znova, a zas si dal půlhodinu a to bylo všecko.

jinak "zabavit se" v kočárku, to jako nevim, jak se dělá:D buď jsem je tam dala vláčný až krémový, a při jízdě usnuli, a nebo jsem je tam radši nedávala:D jako aby leželi a koukali třeba půlhodiny do stropu nebo na nebe, to jako fakt je utopie:D

jana_os
autor
5. říj 2020

Právě v kočárku mi spí nejlíp, povozim a je na těch 30 min. tuhý... Dávám ho tam ale úplně ko, když mi usíná u prsa. V postýlce se hned vzbudí a se mnou spí neklidně, furt hledá prso 😃 zkoušela jsem ho i nechat dumlat, ale stejně se vzbudí... Zkusím ho hned jak se v kočárku začne klubat, nakojit. Jinak včera, když jsem mu dámala po probuzení do kočárku hračky a zpívala, tak chvilku vydržel koukat.

jana_os
autor
5. říj 2020

Jo a ráno se i do půl 11 vydrží válet se mnou v posteli, pozuzlava prso a pospavá.