Jak podpořit lezení?

annah1111
10. pro 2024

Zdravím , mám syna 10 měsíců, který se plazí, občas zapéruje. Chodíme na fyzio, trénujeme kolínka, ale syn už je na mě alergický :D
Co pomohlo Vám, aby se díte rozlezlo? Nějaké tipy?

Děkuji 🙂

pe_tu_ss_ka
10. pro 2024

Koberce (máme všude plovoucí podlahu nebo lino), nebo https://www.geckoeco.cz/?gad_source=1&gclid=Cjw...
Aby jim to neklouzalo

annah1111
autor
10. pro 2024

@pe_tu_ss_ka máme podložky, koberec a i přesně tyto kalhoty a plazí se dál :D

pe_tu_ss_ka
10. pro 2024

@annah1111 u syna jsme museli posílit břišní svaly u dcery zase svaly na rukou a druhé vzpřímení.. se synem jsme to řešili na fyzio a u dcery, kde šlo o ruce. Jsem vzala velký gymnastický míč, položila jsem ji na bříško, chytla a zatlačila do míče v kyčlích a houpala pomalu dopředu/dozadu a do stran. Ono ji to nutilo do toho druhého vzpřímení.. ona všechno brala honem a místo lezení, chtěla stát a nejlíp chodit za starším, i když byla jak hadrová panenka, jak neměla posílené ty správné svaly pro to stání.. při tom plazení jsem pak třeba synovi dávala různý překážky a tím ho brzdila.. nebo jsem u někoho viděla, že pod bodycko strčily snad balónky a oni si pak nechtěli na to bříško lehat

rosalindamelinda
10. pro 2024

Já jsem zastáncem toho, nechat to na dítěti. Do ničeho dítě netlačit a nespěchat, prostě počkat. Během vývoje postupně všechno přijde samo, tak jak to má být. Dítě se to naučí, chce to jen čas a trpělivost. To rodiče jsou moc hrr a nejraději by měli všechno hned 😝

cuuza
10. pro 2024

Vzít si ho do postele, namuchlat tam peřiny a nechat ho, ať si to zkusí překonávat...

chybadel
10. pro 2024

@annah1111 taky se mi mala plazila od 7 do 10 mesice pak ze dne na den zacla po čtyřech nedělala jsem nic jinak jak si zacla stoupat k nábytku vedela ze musí na vsechny 4 😂👍

cilkat
10. pro 2024

Schody. (V devíti měsících se syn plazi a to i venku na betonu... ale schody dával nahoru i dolů (tím jeho plazením). V deseti měsících najednou lezl.)

gruyerre
10. pro 2024

@rosalindamelinda hm, to jsem si u prvniho ditete taky myslela a do ničeho ho nenutila. Takže nikdy nelezl a rovnou chodil. Až později jsem se dozvěděla, že problémy, které má, pravděpodobně souvisí s tím, že přeskočil fázi lezení. Rozhodně nejsem zastáncem nějaké urychlování čehokoliv u dětí, ale zrovna tohle bych teď udělala jinak, než dřív.

alice180
11. pro 2024

A co šikmý sed jde do něj ?

pampeliska1313
11. pro 2024

Záleží jestli je ready. Cvičili jsme vojtovku od pěti měsíců, neudržel v trakčním testu hlavu. Pak zvládal cviky co měl dělat na podporu lezení a posílení břicha a rukou a nevim čeho, ale furt nelezl (výjimečně na čtyři a jinak nic) fyzio na nej koukala, ze by to mel uz dat a furt nic, ze “ asi se mu nechce” Zkoušela sem dávat šátek pod bříško a jako “dopomoct” ze sem ho nadzvedla občas, aby šel na čtyři a získal jistotu, že prý někdy deti nelezou, protoze se proste jen cítí nejistě.. to se mu stejně nechtělo, nechala sem to ještě nějakou dobu a pak jsem dala do overalu lahvičku na mliko. To mu vadilo a najednou v pohodě lezl.) Fyzio ale na nej koukala a mela jsem od ni slovo, ze ty svaly mel dobry, jinak bych do toho nesla.) a i kdyz je mel dobry, lezl pak dlouho a chodit začal asi ve 20m (ty první krůčky) že byl na hranici. Proste to ta hlava potrebovala.)

annah1111
autor
11. pro 2024

@alice180 právě, ze ne. Ale dáváme ho do nej, řekla nám to Fyzio

alice180
11. pro 2024

@annah1111 jo to je dobře, že aspoň pasivně, aby naposiloval ty břišní svaly takhle. A nakroky necvicite? My jsme cvičili minimálně třikrát denně. Pomocí stolu dát hračku na stůl malýho jsem oprela i tři končetiny nejdřív ruce a pak jednu nohu o bérec taky o stůl jako kdyby si chtěl dolezt pro hračku, druhá noha mu visela volně a cílem bylo aby tu volně visací přitáhl a opřel ji taky o stul. To samé na druhou nohu a takhle několikrát.

Pak už kdyz se někam plazil jsem mu nadzvedavala hrudník postupně pak začal lézt bez moji ruky. Teď už jen leze.

annah1111
autor
11. pro 2024

@pampeliska1313 dekuji za odpověď, na fyzio chodíme, snažím se s nim cvičit, ale proste on uz nechce, malej je těžkej pohodář proste a vyhovuje mu, jak to je.. tak se obávám, ze to taky bude na dyl..
Ja uz jsem toho taky zkusila dost, ale můžu se stavět na hlavu.. kdyz chce, tak péruje krásně, ale fakt hodně málo..
Fyzio nám taky rikala, ze je vše ok

pampeliska1313
11. pro 2024

@annah1111 ja teda mela super fyzio. Rikala, ze proste na hřišti bejva tohle a tohle (treba ty sítě na lezeni) at ho tam dávám, kdyz nechce po schodech a tak. Ale jinak jsme fakt cvičili. Jo, prorval to. Ale je to par minut. Kolik času jsme tim strávili denne - max dvacet minut? Že cviky nemusí bejt dokonale. Ja jsem teda v tomhle byla “tvrda” ze se proste jelo. Ale jako nevedeli jsme jestli bude chodit, nebo kulhat a tak, mela jsem fakt strach. Kdyz uz ale zvládal krásně ten sikmej sed a různý vylomeniny, tak jsem chytla podezření, ze je taky pohodlnej a to pro me znamenalo proste jediny a to mu to pohodli překazit.😅 aby lezl. Spis nerozumím moc tomu, ze mate dávat dítě do sedu, vzdyt když na to ma svaly, posadi se samo.

annah1111
autor
11. pro 2024

@alice180 tónuji zajímave, můžeme to také vyzkoušet, děkuji za tip. Rozumím tomu, ze ten cvik se tedy děla na stole?
Snad bude spolupracovat 😀

annah1111
autor
11. pro 2024

@pampeliska1313 my mame taky super fyzio, my, pouze nám řekla, jak posilovat a pomáhat, aby začal lézt, takže xkrát za den, kdykoliv je možnost. Ale jak píšu, malej prostě uz moc nechce spolupracovat.
Ten šikmý sed je také na posílení, ale myslím, ze mu to i víc ukazuje ten svět z výšky, tak třeba potom bude mít víc tendence jit výš.. aspoň v to doufám 😂

alice180
11. pro 2024

@annah1111 no nám to fyzio ukazovala na tom jejich lůžku, ale doma podobný je pouze stůl. No jakoby na kraji stolu aby ta druha noha ta neopeřená byla ven. Ta poloha je na všech čtyřech akorát opora je i tři končetiny.