Jak podpořit druhé vzpřímení?

26. bře 2023

Ahoj!
Prosim, napiste mi svoje tipy, jak podporit dcerku, aby se zacala vzprimovat na ruckach. Je ji cerstve sedm mesicu a strasne se ji nechce. Vsude se dokouli, hraje si na boku na predlokti s vytrcenou nohou, pivotuje, snazi se trochu plazit, ale na ty ruce se nevzprimi. Syn uz mi na 6,5 lezl a sedl si sam, tak uz zacinam byt lehce nerves. (Ach to vecne porovnavani 🤦) Dcera je ale vetsi a tezsi a mesic byla zbrzdena frejkovkou.
Na fyzio jsme byli pred dvemi mesici, dostaly jsme cviky, ktere uz dcera prekonala, ted bychom meli jit za necele tri tydny, tak jsem zvedava, co nam pani rekne. Snazim se s ni cvicit na overballu i velkem gymnastickem mici, drzet za panev a delat trakare na ruckach, ale furt nic a nic.

cuuza
26. bře 2023

Vždyť děti dělají rychle pokroky, nelze jít na fyzio dřív, proč tak dlouhé pauzy?

autor
26. bře 2023

@cuuza Netusim, pani nas takhle objednala.

cilkat
26. bře 2023

Syn začal lézt v deseti měsících a podle fyzioterapeutky to bylo v normě!
Trakař bych s takle malým dítětem nedělala... v trakaři neudrží záda kolikrát tříleté děti a to i když je držíte za pánev, nikoliv nožičky. Nespěchejte, neurchlujte, nekažte jí střed těla a záda. Naopak - nechte ji kutálet, krásně tím zpevňuje šikmé svaly, které většině populace chybí... Fakt má čas.
Jeden "zákeřný" fígl, jak dítě nutit se zvedat je dávat mu zajímavé hračky nikovil na podlahu, ale třeba n 15 cm vysoký stupínek... (zároveň to vypadá "uklizeně", když máte hračky třeba vyrovnané na krabici) dítě pak musí řešit, jak se dostat nahoru a je samo motivováno jít do vyšších pozic.
Ps: pokud pivotuje, je na natažených loktech, ne? Takže nejde o sílu paží, ale o fixaci ramen a žeber kolem... Píšete, že si hraje v oporu na boku - takže vlastně v šikmém sedu: radujte se! To dítě ví, jak má ta pohybová posloupnost správně vypadat! Nerve pohyb přímímy svaly ale jde tak, jak všichni fyzioterapeuti pracně učí (i) dospěláky... Ano, nechtě ji na té fyzio zkouknout, ale myslím, ež opravdu není, co hrotit.