Jak podpořit 10m. dítko v lezení?

11. zář 2024

Ahoj, potřebuju radu, zkušenosti jak pomoci dítku v lezení. Náš syn se plazí, dělá šikmý sed a začal si před pár dny stoupat u nábytku. Podle Dr je to problém a mám ho víc motivovat ale já už nevím jak. Dávám před něj hračky, je na čtyřech, vypadá že poleze a pak sebou plácne na zem a plazí se. Když je na čtyřech ukazovala jsem jak má postupovat, dávala mu míček na bříško pod bodycko ale vždycky si stejně lehne. Přijde mi že je liný. Nemáte nějaký nápad... Ráda bych se vyhla fyzio...

ivakalinova
11. zář 2024

Zkus koberec, často jim to na ostatních podlahách klouže 🙂

uzivatelkapetra
11. zář 2024

Nebo si sedni a natáhni nohy a motivuj ho hračkami, aby je přelézal.

evely
11. zář 2024

Syn začal lézt pozdě, skoro v roce. Seděl sám, plazil se na všech površích. Dle fyzio (byli jsme u dvou) byl ok, žádný problém. Cviky bojkotoval, už jsem nevěděla, jak ho přesvědčit k lezení. Jenom na zkoušku jsem mu dala měkkou silikonovou kostičku do bodýčka a druhý den lezl. Nezkoušela bych to, ale pokud nemáte od fyzio potvrzeno, že nemá žádný problém kvůli kterému neleze.

nelly_strokova
11. zář 2024

Zrovna včera jsem viděla na instagramu videa, jak připravit dítě na lezení. https://www.instagram.com/reel/C_qqoPuswGt/?igs...
Má tam dohromady tři videa, jen ty první už jsou někde dál. Určitě tímhle cvičením není co zkazit.

cilkat
11. zář 2024

Proč se chceš vyhnout fyzio? Za mě naopak fyzio fajn...
A hele, líný není - plazení je energeticky náročnější, než lezení. Jenže na lezení musíš mít určitým způsobem zpěvněný střed těla a jístotu, že když tím ramenem hneš, tak nesletíš na čumák. ... Syn to tak dlouho měl - vlastně si stoupal dřív, než lezl. Ale uměl třeba vylézt/slézt schody, ale na vodorovném povrchu se plazil... Super na trénování pro něj byla stará madrace na podlaze (jo, fyzio mi nevěřila, že dítě zvládá lézt na měkkém povrchu, když na pevném odmítá ... to samé pak s chůzí) a samozřejmě koberec - čím víc drhnoucí, tím lepší.

autor
11. zář 2024
alice180
11. zář 2024

@cilkat souhlasím fyzio je super. U prvního jsme šli až když bylo v podstatě pozdě. U druhého chodíme od tří měsíců a je fajn, že ho jednou za měsíc někdo zkoukne a řekne mi jak ho podpořit ve správném vývoji. A třeba opraví případne nevhodné pohybové vzorce.

mysh_me
11. zář 2024

Mate doma predpokladam hladke podlahy? Na nich se skvele plazi a pri lezeni podkluzuje, takze tento problem ma spousta deti 😉 resila jsem s obema svymi detmi a obe nakonec lezly, takze tady jsou nejlepsi tipy:
1) zakryj hladke podlahy, staci koupit nejaky koberec ve vyprodeji, nemusi to byt nic specialniho, jen uplne obyc koberec. Pokud maji deti penove puzzle, ty mas cvicebni podlozku, jogamatku, cokoli tohoto typu, zakryj tim doma co nejvetsi plochu a co nejvic na tom budte.
2) prelezani nohou je super tip, proste natahnes nohy a at se dite pres ne plazi tam a zpet - zacne vice pouzivat kolena a natazene ruce.
3) na stejnem principu funguji prekazkove drahy - schovej pod podlozku v nepravidelnych intervalech cokoli, cim vytvoris boule a prekazky (smotana deka, knizky, polstar, plysaci) a nech to dite prelezat, resp plazit se po tom.
4) schody. Pokud mate doma nejake schody, nech dite at po nich leze nahoru. Samozrejme u nej musis stat a hlidat kazdy pohyb, aby nespadlo, ale to ze se musi zvednout na kolena a pritahnout rukama na dalsi schod, je nejlepsi priprava na lezeni a hodne se tim posilujo prave ty potrebne svaly.
5) dej tomu cas. Davej mu hodne prilezitosti na posilovani a lezeni, a uvidis ze casem to plazeni opravdu opusti. Ja u obou deti cekala dloooooouho, zacali lezt az kolem roka, ale vyplatilo se to a stalo to za to. Zadny zazrak na urychleni toho uceni neni, nekomu to proste trva dele, tak jen motivuj a vydrz, ono to prijde!

sasanka88
12. zář 2024

Ja chodila s ditem na rehabilitace radili mi tam smotat do pruhu kus latky, pleny nebo deky. Tuto latku podlozit pod rucicky ditete tak ze ho budete nadzvedavat. Dat do vzdalenosti 3 nebo 4 metry hracku nejlepe nejakou zvukovou na kterou dite neni moc zvykle. A lezt s nim a takto ho nadzvedavat pri lezeni.

mignet
13. zář 2024

U nás pomohlo přesně to, jak píše @sasanka88
Cvičili jsme i s přiměřeně vyfouklým overballem pod bříškem, houpali dopředu-dozadu, aby se posílily ruce a horní část těla. Pak se dítko už hezky samo vyhouplo na všechny čtyři a sebejistě pérovalo na kolínkách a přešli jsme k dopomoci se smotaným ručníkem pod hrudníčkem. Trénovali jsme tak několikrát denně a do týdne se lezlo. Ještě jsme k tomu měli koupené speciální tepláčky na lezení, aby neklouzala kolínka a nechávala jsem doma bez ponožek.

klika1881
14. zář 2024

Nam zacala dcerka lezt kdyz jsme ji polozili ve vyssi trave na zem.. jak ji to pichalo do briska, tak se zvedla, popolezla a od te doby lezla vsude 🙂

saralinda
14. zář 2024

Náš syn se taky zvednul ve vyssi trave 👍

helach
14. zář 2024

Právě fyioterapeut vám pomůže. Nám stačila jedna návštěva. Jinak jsou problém kluzke podlahy. Dneska bych pořídila celoplosny koberec a za dva tři roky ho vyhodila. Dost nám pomohly i protiskluzové kalhoty na lezení.

marioneta246
14. zář 2024

Lezli jsme s manželem taky🤦‍♀️, děsná sranda a asi největší motivace, pes. Jinak našemu tráva nikdy nevadila a večer kolikrát jsem mu z bodýčka sypala i kamení 🤷. Prostě salámista.

urtica
14. zář 2024

U nás byl příčinou kiss syndrom, s ním ale většina fyzioterapeutů nepomůže (ani ho nepozná). Syn se rozlezl až po odstranění blokády. Toto je dobré vyloučit, jinak může klasická fyzioterapie i uškodit.

lennus
14. zář 2024

Nám poradila fyzio dát overball do bodýčka nebo ho převázat šátkem přes břicho. Fakt se rozlezl. Ale on byl narozený o 7t. dřív a plazit se začal v roce a v 1r a 3 m. začal lézt.