Jak odstavit závisláka

ronja55
26. únor 2019

Hezký vecer, synovi je 17 měsíců. Chci začít pomalu s odstavovanim protože plánujeme sourozence. Syn je ale totální závislák a chce se kojit skoro pořád. Každý den je jiny ale není výjimkou že chce i co hodinu ve dne v noci. Je schopný mi v obchodě strhávat tričko a řvát na cely obchod mimi(neumí říct mliko). Už mě to celkem unavuje, jsem nevyspala, bolí mě prsa a myslím že tolik mléka už ve svém věku nepotřebuje. Je veliký má 14 kg a 85 cm, tak že určitě nestrádá. Jak mám postupovat? Utnout to že dne na den nebo se snažit nějak omezit(myslím že to v našem případě asi neklapne). Díky

patmouse
26. únor 2019

@ronja55 Myslim ze kazdy vam bude radit neco jineho. Ale pridam tedy svoji zkusenost. Treba pomuze 😉
Ja odstavila dceru asi v 19 mesicich,kdyz jsem cekala druhe a zacly me bradavky dost bolet (jinak bych mozna kojila i dal).
Mala taky pila rada,ona hlavne malo jedla a byla drobna (coz je stale), takze jsem byla rada,ze ma navic jeste i moje mliko,protoze umele nechtela. Navic se mi taky obcas sapala po prsech i na verejnosti a to mi uz dost vadilo.
Procitala jsem ruzne stranky o kojeni i diskuze a nakonec jsem se rozhodla to utnout takrka ze dne na den,protoze ty bradavky jsem mela cim dal citlivejsi a uz to pro me bylo dost neprijemne. Zacala jsem ji rikat,ze mam bebi a ze mlicko neni a svete div se, ona to “pochopila”. Parkrat teda byla mrzuta a v te dobe byla chvili nemocna (ryma,kasel,teplota), takze to jsem ji parkrat dala a zpocatku jsem ji jeste “dovolila” prso pred spanim,protoze byla zvykla tak usinat. Ale pak mi uz vadilo i to,tak se naucila usinat i bez toho.
Byla jsem fakt prekvapena,ze to vzala uplne v klidu,proste “mami bebi” a behem par dni si uz na prsa ani nevzpomnela.
Prvni dny jsem teda mela prsa jak kameny,nalita a tvrda,ale masirovala jsem je ve sprse a davala si studene obklady a do tydne to bylo v pohode.
A u druheho prcka jsem se zse krasne rozkojila a bez problemu kojim porad (bude mu 5 mesicu).

cilkat
26. únor 2019

Když se podíváš do mého "blogu", tak jsem tam shrnula svou zkušenost s odstavováním... Malej byl sice starší, ale taky totální závislák... šli jsme postupně a bylo to v pohodě. Důležitý bylo fakt mý pevný rozhodnutí (nechala jsem si na to udělat i kynezilologický odblokování...)

jenny91
27. únor 2019

@ronja55 Já mám doma taky závisláka, momentálně ročního. Do odstavování se mi vůbec nechtělo, ale naštěstí se nám zadařilo i tak. (Jsem ve čtvrtém měsíci a v době početí jsem kojila téměř plně.) Snažila jsem se omezovat četnost, aby byly mezi kojeními větší rozestupy.

hanih
27. únor 2019

Napíšu svůj postup a zkušenost. Dceru závislačku jsem odstavila v 21 měsících a šla jsem na to postupně. Trvalo nám to dva měsíce, ale bylo to téměř bezbolestné. Nejdřív jsem jí sebrala kojení přes den. Vysvětlila jsem jí, že mlíčko ve dne už není, že mi dochází, a místo kojení jsem jí nabízela normální jídlo, pití nebo pomazlení, aby si vybrala, co zrovna potřebovala. Pláč byl jen s prvním vynecháním a jen krátký. Pomazlení to spravilo. Pak už jen občas přišla a sdělila mi, že "míko něni". Asi po měsíci, když si zvykla, jsem zrušila kojení v noci. Taky jsem vysvětlila stejně jako poprvé a když se vzbudila, nabídla jsem vodu nebo pomazlení. To už proběhlo úplně v pohodě. Nakonec po dalším měsíci jsem zrušila i uspávací kojení. Postup stejný jako u předchozích. Místo kojení jsme usínaly v objetí. Takže můžu konstatovat, že se nám to podařilo naprosto skvěle, ač jsem z toho měla strach. Nicméně je to jen jeden z možných postupů, musíš odhadnout své dítě, co mu bude vyhovovat nejlépe, jestli postupně odebírat po fázích, nebo dělat větší rozestupy mezi kojeními, nebo utnout najednou. Slyšela jsem i rady, že má maminka na víkend odjet a nechat tatínka s dítětem samotného, ale to si musíte být fakt jistá, že to to miminko dá a nebude celý vínekd plakat. Držím palce!

izz76
27. únor 2019

@ronja55 Moje dcera byla kolem. 1,5r taky extrémně závislá, protože jsem měká a asi líná matka tak se mi ji odstavit nepovedlo.. Vysvětlit si nic nenechala, nedat znamenalo nekonečný řev, což já vydržela asi 2minuty,nakonec jsem dospěla k tomu, že kojit X krát za den je pro mě jednoduší než odstavit.. Toto závislé období začalo samovolně ustupovat před druhým rokem, postupně se dcera bez nátlaku kojila méně a méně, až jednoho dne prohlasila, že je velká a mlíčko nechce.. To už ji byly 3a2mesice, ale poslední půl rok se kojila jen jednou dene, ke konci třeba 3x týdne.. Takže moje rada zní neodstavovat, ale samozřejmě chápu, že ne každá máma chce kojit 3roky 😉

ronja55
autor
27. únor 2019

@izz76 já nemůžu neodstavit. Ráda bych kojila do samoodstavu ale manžel má zdravotni problémy a nemůžeme počít druhé dítě přirozenou cestou. Tak že půjdu v létě na umělé oplodnění a to se bohužel neslučuje s kojením....

kittyy17
27. únor 2019

@ronja55 dej ho na pár dní na hlídání babičce, když nebude mít nablízku zdroj, ani si nevzpomene.

ronja55
autor
27. únor 2019

@kittyy17 nikdy ho babička nehlidala víc jak hodinu. Tohle bych mu neudělala. Nevydrží beze mě. Ale díky za radu.

tynka9
27. únor 2019

Odstavovala jsem malého před prvním rokem právě kvůli dalšímu těhotenství - kojila jsem do 4. měsíce, ale mlíka hodně razantně ubylo a zároveň kojení bylo hodně bolestivé, a malý se v noci budil 5-10x, což mi taky moc nepřidávalo, navíc na tandem jsem se opravdu necítila (hlavně kvůli sobě, musím tu být pro obě děti použitelná maminka, a myslím, že bych to fyzicky moc nedávala).

Malý byl taky dost závisláček, i když normální jídlo mi jedl moc pěkně, stejně chtěl pořád mezi jídly i kojit. Pak jsem po zjištění těhotenství musela občas po doktorech, hlídal manžel. Já v nervech, jak to zvládnou, když chce každou chvilku kojit. A bylo to úplně v klidu, prostě když jsem nebyla těch pár hodin na dosah, tak si ani nevzpomněl. Tak jsem postupně ubírala jedno kojení za druhým. Sice se mi sápal do výstřihu, ale vysvětlovala jsem, že teď spapal to a to... a snažila se zabavit jinak. Po asi 2 měsícich mi zbylo jen dopolední kojení a uspávací + noc. Ještě spal 2x denně a dopoledne se mi většinou nehodilo chodit někde s kočárkem, tak jsem ho vždy nakojila a hezky mi usnul, to samé večer - prostě usínal u prsa. Hned jak jsme zjistili, že bude druhé, tak jsme zkoušeli i flašku, ale to byla veliká hysterie, tak jsme toho nechali a dali mu ještě pár měsíců. Zkusila jsem to podruhé cca 14 dní před 1. narozeninami. Vybrala jsem značku mlíka, co mu od nich dávám i kaše, dala jsem už to od 12. měsíce (je trochu ochucené). Flašku kupodivu vzal, ale jednou mi vypil 30ml, podruhé 100ml, pak vůbec nic... nabízela jsem, ale extra nenutila. Vždycky chtěl po flašce ještě dokojit a v noci flašku nebral. Po těch 14 dnech (akorát večer před 1. narozeninama) vypil celou flašku, chvilku si brebentil, pak se přitulil, já řekla pohádku a usnul. V noci se vybudil, dala jsem maličko pod tlakem flašku, ale jak ochutnal, vypil celou a spal dál... a od té doby nekojím. Jinak z 5-10 kojení za noc byly 2-3 flašky (včetně uspávací) a teď po dalších 3 měsících spí dokonce více méně celou noc a flašku má jen večer a nad ránem. Mlíčko mu chutná, na flašku se jen třepe a vypadá moc spokojeně... a já jsem taky, protože kojení už mě opravdu hodně bolelo a vyčerpávalo a zároveň jak se mu zlepšilo i spaní, tak to je i pro mě hodně velké plus.

ronja55
autor
27. únor 2019

@tynka9 díky ale já umělé dávat nechci. Malý je už dost velký a nemusím kojení ničím nahrazovat. Kojit ještě chci. Alespoň do těch 20 měsíců. Na konci léta jdeme do gennetu na umělé oplodnění a to už nesmím kojit. Myslím že v našem případě bude asi nejlepší to utnout že dne na den. Prostě říct že už mlíčko není. Omezování u nás nefunguje. Malý to nechápe že mu sice dám ale ne každou hodinu ale 3 krat za den.

mialagia
27. únor 2019

Taky jsme odstavovaly postupně asi 2 měsíce a bylo to v pohodě..ale dcera teda asi nebyla zase takový závislák, nesápala se mi nikdy do výstřihu apod.a v noci spala..tak jsme postupně odbourávali jednotlivé kojení, poslední večerní jsme nahradily mlíkem, chvíli teda trvalo, než jsem našla lahvičku, kterou dcera akceptovala, nicméně má jí doteď jako rituál, ale většinou už si dává čajik a ne mlíko..tenkrát jsem dostala mj radu pokud dítě pije hodně, a i v noci, tak že je lepší to utnout, nevím mno, prý zalepit náplastí bradavky a říct, že maminka má bebí.. 😉

izz76
28. únor 2019

@ronja55 Pak jedině zkusit prášky na zastavení laktace Dostinex, i když nevím jestli po dlouhodobém kojení zaberou.

kittyy17
28. únor 2019

@ronja55 oba kluci nebyli kojení vůbec.
Starší bez flašky neusnul do dvou let, flaška byla zklidňující prostředek při záchvatu vzteku, při přetažení, jediné jídlo které do sebe dostal, když rostly zuby. Ve 2,5 letech jsem mu ji sebrala, protože před spaním vypil 3dcl mlíka a pak se počůral v noci do postele i skrz plinku.

Mladší usínal v pohodě i bez flašky, nikdy ji moc nechtěl na zklidnění, od půl roku spal celou noc bez krmení. Od dvou let najednou chce mlíčko v noci, před spaním, když rostou zuby a nechce oběd. Když mu nedám 2-3 láhve denně, je děsně protivný, i když měl jídla dost. Ráno k snídani, odpoledne po spaní, někdy večer před usnutim, a někdy v noci když nebylo večer... Večer mu na usnutí stačí jenom cucik necelá polovina láhve, a umí se pěkně zatvrdit když nechci dát, klidně hodinu sedí na posteli a řve Mlíčko!
Má 2,25 roku, a já se marně snažím odstavit od flašky. Má z toho miminkovsky žlutý řídký hovínka, pokadi se do pliny i třikrát denně, ani nemusí moc tlačit. A já ho chci učit na nočník a nechat nahatého po bytě...

Takže z mého pohledu, každé dítě je originál, a není pravda že od roku mlíčko nepotřebují. Není to jen o nutričních hodnotách...

Proto dobře zvaž, jestli je pro dítě dobré ho ve 20 měsících odstavit bez náhrady

ronja55
autor
1. bře 2019

@kittyy17 umělé mi nepozře. Neumí ani pít z flašky. Nikdy z ní nepil. Čaj pije z normálního hrnečku. A doopravdy nevidím důvod proč mu dávat umělé mléko. Jí mi 4 až 5 normálních jídel za den a z toho jsou 2 mléčné. Prso má stejně už hlavně na podudání a uklidnění. Vždy si jen cucne a stačí mu to. Tak že opravdu mliko nepotřebuje. A to že vám pijí vaše děti umělé ve 2,5 letech mi tedy normální nepřijde. Je to jen zlozvyk nic víc.

mialagia
2. bře 2019

@ronja55 souhlasím, že um nepotřebuje, ale když to pak utneš, tak alespoň na přechodnou dobu by mu určitě pomohlo k uklidnění aspoň před spaním mlíčko, stačí ale už čerstvé plnotučné a nebo taky ne, bohatě mu nutričně stačí mlíko v kaši nebo jogurty apod.jinak podle mě nejde o to že by dítě odmítalo mlíko, ale jde o to najít láhev, ze které ho vypije..🙂

kittyy17
2. bře 2019

@ronja55 nevíš ještě CO je období vzdoru.
Dítě ve dvou letech nepotřebuje obsah lahve, potřebuje se nakojit. Potřebuje sat a uspokojit se, uklidnit, uvolnit sáním endorfiny. Zažívá při tom pocit bezpečí a slasti.
V období vzdoru je tak emočně nestabilní, že kojení může být jediný prostředek k uklidnění. Nekojene dítě se spokojí s náhražkou v podobě láhve a dudliku, kojené dítě má problém najít jiný zdroj uspokojení.
Můj starší ve dvou letech byl hodinu před obědem unavený a podrážděný, a stačilo málo. Třeba jen po příchodu domů jsem mu vyzula boty, a on se začal vztekat že se vyzuje sám. Řval, válel se po zemi, vztekal se a nedal se nijak uklidnit. Slova účinkovaly jako hrách na zeď, při obejmutí mě kopal a odtahoval se, když jsem ho ignorovala, mlátil hlavou o podlahu. Vydržel klidně i hodinu vyvádět. Zabrala jedině flaška. Nechtěl mlíko, ale tu flašku. Vypil a byl klid. Dala jsem mu stejné mlíko do hrnečku, a nevypil ani hlt. Dala jsem mu do flašky kravské mlíko, čaj, teplou vodu, džus, bylo mu to jedno. On chtěl kojit.
Není to zlozvyk, je to potřeba. Některé děti ji mají silnější.

Proto radím, pokud máš doma zavislaka na kojení, a sama víš že se tím jen uklidňuje, neber mu jeho jistotu bez náhrady. Než ho odstavis, nauč ho pít z láhve. Philips Avent natural má podobnou techniku sání jako kojení. Dej mu do toho své odstrikane mléko, a až se to naučí, dej mu třeba plnotučné.

ronja55
autor
2. bře 2019

@kittyy17 tak nemůžeme škatulkovat jednotlivé děti. To že vám se válí dítě po zemi a kope vás neznamená že to bude dělat můj. A rozhodně nebudu dávat jako uklidnění láhev. Pokud se jen vzteká tak ať se vyvzteka. Tohle už taky máme za sebou a syn to zkusil párkrát a pak zjistil že si řevem a vztekáním nic nedomuze a dělá to minimálně. Prso mu dám když se opravdu třeba někde praští a bolí ho to tak aby se uklidnil nebo když vidím že je hodně unavený tak si u toho usne. Ne když se dítě vzteká. Ale děkuji vám za vaše postřehy. Já znám svoje dítě a vím že mi mléko z láhve nepřijme. Mám to vyzkoušené asi tak milionkrát. Prostě absolutně bojkotuje jakoukoliv láhev. Už od narození. Tak že to opravdu nemá smysl zkoušet.

valeri10
2. bře 2019

@ronja55 já odstavila dceru v 18 měsících tím že jsem si zalepila bradavky, že mám bebicko a bylo to. Jeden večer fnukala a pak už ne. Jen pár dnů koukala jestli mám ještě bebicko. A chtěla ho Teda všem ukazovat 🙂😀. Taky byla dost závislá i když teda jen v noci. Úplně jsem zírala jak to šlo hladce. Tak to chce se toho nebát. Třeba to bude u vás taky v pohodě.