Dobrý den maminky,
malé jsou 3 měsíce a pořád spí v noci v zavinovačce. Poslední dobou se nám ale zdá, že už se jí tam nelíbí. Ale bez zavinky neusne. Potřebuje mít stažené i ručky, když se snažíme, aby spala bez zavinky, tak se to občas přes den povede. Ale dost ručkama mlátí a vydrží tak spinkat jen chvíli.
Jak jste to prosím vaše dítka odnaučily? A v čem spávali, peřinka, spacák,...? Všude vidím fotky, jak spinkají dítka v peřinkách, v dekách, s ručkama nahoře, což se nám povede jen zřídka. My máme pořád tu vánočku :(
Moc díky.
Ona si řekne sama, až nebude chtít, neodnaučovala bych, nevidím v tom problém. Malýho zavinuju na usnutí doteď a to má 9 měsíců, bez toho mi neusne. Na samotné spaní pak už potřebuje trochu prostoru, vytáhne si ručičky a lehne si na bok. Řeším to zamotáním do deky, z té se zvládne vyboxovat sám, když chce. Když se mi v noci vzbudí, tak ho zase zamotám do vánočky, dám dudel a zase usne. Když byl menší, kolem těch vašich 3 měsíců, tak jsem ho vázala do osušky (taková spíš větší plena to je), protože zavinovačka už měla odrovnaný suchý zip a vůbec nedržela.
@petra57 Jak to poznáte že se jí v ní nelíbí? Není to jen váš dojem? Pokud to víte jistě, zkusila bych po usnutí povolit, ale já jsem obecně pro to, nechat to na dítěti v čem je mu pohodlně. Jinak si myslím že s tím sama přestane časem, jednak ze zavinovačky jednoduše vyroste a za druhé až získá větší kontrolu nad ručičkama a nebude tak šermovat, nebude potřebovat ani zavinovačku. A taky se vám brzo začne otáčet a bude už možná chtít větší volnost sama od sebe.
Treba pri usinani se krouti a pobrekava, zveda hlavicku (ale ne vzdy), jak ji rozbalim a chovam jen tak, tak je ok, ale je unavena a mne si oci, ale v postylce, nebo jen tak v naruci neusne. A kdyz si vytahne rucky, tak s nima zase sermuje a budi se (to hlavne v noci, pres den ani ne). No a v noci se taky krouti. Budu zkouset to rozbalemi po usnuti 🙂 no prave, zavinku odkope, protoze uz ji neni dvakrat velka.
@petra57 co je na "vánočce" špatného? Pokud Vám malá bez zavinky neusne, netvrdila bych, že se jí v ní nelíbí, naopak. Nechala bych jí zavinovačku dokud v ní bude chtít být. 3 měsíční miminko mi nepřijde staré na to, aby bylo v zavinovačce.
Syn v ní byl s rukama u těla do nějakého 4 měsíce, pak je pořád vytahoval a dostal spací pytel, dcera v ní byla do 8 měsíce!! ale ba naopak nechtěla mít ruce vubec stažené, brečela jen sem jí je k tělu dávala, takže byla pravý opak, ale smotaná byla pořád 🙂 tedˇuž má peřinku, nepoznala ani změnu 🙂
U nás byla zavinovačka na spaní cca do 7 měsíců. Dobře v ní usínala, mně se v ní v noci dobře brala na kojení atd. Myslím, že není potřeba odnaučovat 🙂
Nějak nechápu dotaz, bez ní neusne a nelíbí se jí v ní? TAk jí po usnutí uvolněte, ale myslím, že jí to bude budit, pokud je zvyklá být stažená.