Jak odbourat noční plenky?

sudylichozrout
4. lis 2019

Ahojte, damy, dcerce jsou 3 roky a 4 mesice, pres den je zcela odplenkovana, sama si umi dojit na zachod, utrit se i splachnout, a to vcetne velke potreby 🙂 Ve skolce je na spani take bez plenek a bez nehody. Ale na noc plenky zatim musim davat, nevydrzi to. Kdyz zkusim plenku nedat, vzbudi se s louzickou. Jak na to, aby zvladla i noc uz bez plen? Nasi rikaji, ze ji mam polospici posadit na nocnik, ale mne to prijde trochu drasticke jak k memu spanku, tak i k jejimu.
Mate nejake napady, co s tim?

vendes
4. lis 2019

Ještě bych jí na noc plenu nechala, však je to jedno. Zkusila bych ji dát pryč, až bude třeba týden ráno plena suchá.

meronym
4. lis 2019

@sudylichozrout Tyhle nápady prarodičů jsou často mimo míso. Proč budit dítě i sebe? Ona k tomu dozraje. Takže počkat, jak radí vendes. Až bude plína delší období každé ráno suchá, tak to zkusit. Pokud to nevyjde, postup opakovat za čas. Není kam spěchat a nátlak ještě žádné dítě od plen neodučil.

sudylichozrout
autor
4. lis 2019

@meronym Ja na ni prave nijak netlacim. Obcas jen prohodim, ze by to mohla zkusit bez plenky a ona mi na to rekne, ze radsi olenku, ze se boji, ze by to nevydrzela 😀 Nechce se mi ji budit, prijde mi to zbytecne, ale zas mam pocit, ze uz je proste na plenky velka. Aby je nemela jeste v peti 🙂

denissima
4. lis 2019

Tohle je zrovna aktuální u nás. Synovi je 3,5 roku a na noc chce plenku, protože se prý bojí, že se v noci počůrá. Tak jsem s ním o tom dost často mluvila, říkala jsem, že když se mu bude v noci chtít na záchod, že nás klidně může vzbudit a my s ním půjdeme, že my to tak taky děláme. A že když se počůrá, tak se nic neděje. No a předevčírem jsem mu jí teda nedala, že to zkusíme. A krásně to vydržel. Dneska ráno byl taky suchej 🙂 On to té plenky čůral stejně až ráno, když se probudil, protože to bylo prostě jednodušší, než se hned zvednout a jít na wc 🙂.
Jinak jsem tu první noc chtěla zkusit dát ho vyčůrat když jsem šla spát, a nebylo možný ho vzbudit. Tak jsem to vzdala, stejně mi to přijde docela drsný.
Takže radím vysvětlovat a pokud to fakt nevydrží celou noc, tak nebudit, ale prostě dát plenku, vždyť o co jde...

pavelkamat
4. lis 2019

Stejný problém jsem řešila na začátku září. Přes den v pohodě a v noci plinka mokrá.
Mám obavu, že suché bych se v životě Nedočkal 🙃
Takže jsem to začala dělat tak, že když jsem šla spát - po jeho cca 3 hodinách spánku, tak jsem ho polospícího posadila na nočník. Vždycky se vyčůral... A to samé ještě v noci - stejně se v noci budim sama tak jsem toho využila - žádný budík jsem si neřídila.
Zhruba týden se stávaly nehody. Po pravdě už jsem zvažovala návrat plinek 😎
Ale pak se to nějak samo zlomilo a dávám ho vyčůrat jen v těch 23 hod a pak už do rána vydrží. Ráno pak sám utíká na záchod.

sudylichozrout
autor
4. lis 2019

@denissima Diky za postreh, je to jak pres kopirak. Kdyz ji plenku nedame, tak se fakt pocura a tim se vzbudi. Navic v noci spuci pendluje mezi loznici a svym pokojikem, takze je to loterie, ci postel to zrovna odskace. Jinak samozrejme za nehody nehubuji, jen trpelive peru postele 😀 Zkusim s ni o tom vic jeste mluvit a trebas se jednou odhodla 😀

alkena
4. lis 2019

@sudylichozrout A když bude mít na noc plenu až do pěti, tak se něco stane? Ono do těch pěti let se to bere jako normální (noční, ne přes den), pak se většinou udělá vyšetření na nefrologii/urologii, jestli tam náhodou není nějaký zdravotní problém.
Noční pomočování je záležitostí hormonů a vyzrálé CNS, takže obvykle stačí prostě čas, i když to může být dlouhé.
Jinak mě osobně noční vysazování spícího dítěte na nočník přijde technicky to samé jako plena, to dítě nevnímá, nevzbudí ho plný měchýř. A ve chvíli, kdy ho nikdo nevysadí, tak je to v posteli.

sudylichozrout
autor
4. lis 2019

@alkena No, ja nevim, nejak jsem mela za to, ze s nastupem do skolky uz by tohle melo byt vyresene. Asi moc ctu MK a vidim jen ty idealni pripady 😀 Jinak s tim nocnim posazovanim na nocnik to vnimam podobne, rikala jsem to i nasim, ze to sice mozna odstrani louzicky v posteli, ale neresi to podstatu. Mno nic, tak holt jeste pockam 🙂 Stejne ty pleny kupuju pro mladsi, tak je to vlastne sumak 🙂

denissima
4. lis 2019

@sudylichozrout No tak když se fakt počůrá, tak bych jí plenku dávala dál a mluvila bych s ní o tom pořád dokola. Hlavně při tom nandavání plenky. Já jsem třeba synovi říkala, že už je tak velkej, že na něj brzo žádnou plenku ani neseženu🙂. Jednou se odhodlá určitě a podle mě radši dávat plenku delší dobu, než kvůli tomu v noci vstávat jak blázen(ale já jsem hrozná, strašně nerada vstávám a to nejen v noci).

eithelwing
4. lis 2019

U nás je dcera mladší, 2,5, přes den krásně bez plenek, ve spánku zatím nic moc. Občas si střihne odpolední spánek bez plenky, ale musí se před tím jít na záchod. Jak nejde, je nehoda.
Zatím to neřeším, je malá, ale vím, že dost pije a pije někdy i v noci... A to se pak nedivím, že čůrá. :D Tak jsem zvědavá, jak to budeme řešit, jestli pak prostě pití krotit, opravdu před spaním hnát na záchod... A asi i ráno při prvním budíčku, protože většinou do plínky čůrá ráno, když se třeba ještě válí v posteli. 🙂
No... Jsem teď těhotná, budu rodit na jaře... Vidím to tak, že to zatím nechám na dceři, protože spánek je pro mě cenný. 🙂

alkena
4. lis 2019

@sudylichozrout S nástupem do školky by měly být vyřešené pleny přes den, i když teď, co nastupují už dvouleté děti, tak se to taky uvolnilo. Dobré je zvládat denní spaní, i když se starší dcerou jsme si taky užili. Ale ona v době, kdy nastoupila do školky, už dva roky přes den nespala, tak jsme moc neměli zkušenost. A noční pleny odložila odložila až v šesti a kousek, těsně před nástupem do první třídy. Jo, bylo to dlouhý, už jsme tomu taky moc nechtěli věřit, ale zvládla to! Prostě to chtělo čas. V jejím případě bych bez plen fakt denně prala peřiny ..... no, díky, to fakt ne.

sudylichozrout
autor
4. lis 2019

@denissima Jj, tak to presne delam 🙂 Pri nandavani si s ni o tom povidam.

fouskovi
4. lis 2019

U nás na noc plenka skoro do třech a půl roku a pak jsme to zkusili tak že jsme dali pod prostěradlo podložku a nez šel spát tak se vycural a říkali jsme si že to zkusí že jeho kamarád už spí bez plinky tak to taky zkusí za týden zkoušení dvě nehody ale postupně se to lepšilo a ted se i v noci sám vzbudí že chce čůrat chce to čas a zkoušet

martiniquest
4. lis 2019

Netrapila bych se tim a dal davala plinku. Pokud bude sucha,muzes ji pouzit znova. Posazovat v noci dite na nocnik by me mohlo. A ani mi to nepripada vhodne z hlediska narusovani spanku.

karla2015
4. lis 2019

@sudylichozrout dcera mela na noc plenky do cca 3,5...pak zacala rano mit suchou plinku, pockala jsem tyden - 14 dni, zkusily bez plinky a slo to....pockala bych, az dozraje...
horsi to je s mladsi (2 a ctvrt) nocnik ignoruje, sedi na nem i pul hodky a nic, pak okamzite do pleny....nevim jak na ni 🙄🙄🙄

jannym
4. lis 2019

@sudylichozrout nedelejte to, taky jsem se k tomu
parkrat nechala ukecat je to des, bud se nevzbudi a manipulujete s hadrovou panenkou nebo ji vytahnete do polospanku pricemz u nas nasledoval hystericky zachvat (sice ve spanku rano si to nepamatovala ale ja byla s nervama v kyblu a nemohla jsem spat) to radsi tu plinku, zkousely jsme to pak po dvou mesicich a asi za pul roku mozecek dospel a byl klid

suromana
4. lis 2019

@jannym
Syn, budou mu čtyři roky, teď bral v noci poprvé v životě ATB, no katastrofa ho probrat, nedovedu si představit, jak bych ho budila na nočník. Taky má ještě pleny na noc, počítá se třeba jednou za měsíc, ale za pročůrané matrace mi to nestojí, podložku dávat nechci, spala jsem na tom pár dní v nemocnici a byla to katastrofa, nedalo se na tom spát, připadala jsem si jak v igelitovém pytli, strašně jsem se na tom potila, prostě to zatím neřeším.

nazka
4. lis 2019

@sudylichozrout my dceři jsou 3 roky a měsíc.. A teď má už 3.tyden ráno nepocuranou plenku, takže asi zkusíme dát pryč. Už měla náběh na tohle v létě, to měla plenku suchou asi dva týdny a pak najednou bum a vždy mokrá. Dávám ji čas, rozhodně se mi ji nechce budit v noci 😁

diewcatqoo
4. lis 2019

Mame podobny problem, syn bude mat v prosinci 3 roky a cez den je asi pol roka bez plienok, no v noci sa stavali nehody. Syn ale nechce plienku ani za svet. Staci, ze vidi plienku a ma hystericky záchvat.
Takze to robime tak, ze on zaspava vecer okolo 20tej a ja, ked idem spat okolo 23tej, tak ho v polospanku davam na nocnik. Nechcela som sa uchylit k tomuto rieseniu, ale ak odmieta plienku, inak to nejde. Asi mesiac som s nim manipulovala ako s hadrovou panenkou a potom presiel do takeho stadia, ze staci zasepkat do ucha, ci ide curat. V polospanku sa sam postavi k nocniku, stiahneme gate, vycura sa, dojde si lahnut a spi ako drevo az do rana. Vobec si nepamata na nocne curanie.

linee
4. lis 2019

@sudylichozrout mam to uplne stejne, jen dcerce budou temer 4. Pres den i spani ve skolce v pohode, den problem v zadnem ohledu neni, ale v noci jsem zkousela jak vzbudit kolem 23 a dat na nocnik, tak nebudit a davat polospici na nocnik, tak nedat plenu a nechat nocnik u postylky, at si dojde v noci sama. Nejvice se pocurava ale do te 23 hod. Nic nepomaha. Dokonce jsme si rekly, ze pleny na noc nedame, ale nezvladne to. Dokonce delam i to, ze ji necham uspat bez plenky a pak ji plenu ve spanku dam. Myslela jsem si, ze bude mit v podvedomi, ze plenu nema. Takze jeste nechavam. Do 5 let se to neresi a tak jako denni odplenkovani a nocnik nesrovnavam. Jak rikam, bez pleny se v zivote nauci, nekdo k tomu dozraje driv, nekdo pozdeji.

mourovatakocka
4. lis 2019

Tohle je z knížky, kterou zrovna čtu:

jironymou
4. lis 2019

Ahoj, my jsme od roka a pul bez plinek i na noc - no a co???, Za me: neres to, ze mate na noc jeste plinky.Nenosit je - prijde to samo.Kdyz ji budes nutit akorat se kousne a nepujde to.Proste ji nech 🙂 Kdyby jsi ji tlacila, tak zbytecne budes na nervy ty i mala 🙂

jironymou
4. lis 2019

@jironymou tim jsem jen chtela napsat, ze kazdy mimi je osobnost a neni nutne srovnavat s ostatnima 🙂

sudylichozrout
autor
4. lis 2019

Vsem moc dekuji za postrehy a rady 🙂 Dnes jsem o tom s dcerkou zase zkusila mluvit, rikala jsem ji, ze by to zase nekdy mohla zkusit bez plenky a ona, ze to zkusi hned protoze, cituji: "uz jsem starsi nez (jmeno nasi druhe dcerky) a zvladnu to" 🙂 Tak jsem zvedava 😀

muhehehe
4. lis 2019

Předem se omlouvám za nekvalitní projev páč píšu z telefonu a jsem regulérně zdechla řešit hacky a čárky ... Četla jsem jen namátkou, ale řešila jsem to stejně jako diewcatqoo, resp. tak jak radí tví rodiče. Když jdeme spát my dospělí, posadit na nocnik. Ono spaní v pocurany plíně taky není nic extra. Dcera měla dva roky a kousek. Dělali jsme to tak asi 3 měsíce, pak už se budila na čůrání sama. U kluka se chystám, je mu teď 2 a čtvrt. Taky bych necitila buhvijakou potřebu to řešit, ale dcera měla kvůli tomu, že se nezvladla vzbudit na čůrání, takové horší spaní, mlela sebou, knourala.. takže o nějakém narušeném spánku při prosazování na nočník nemohla být vůbec řeč, úplně naopak... Byla vycurana, nebyla v nacucly pleně a mohla v klidu spát. Syn ted to stejný, buď nacura do plenky a ráno místo mazlení je nervní a hned to ze sebe sundavá, nebo je po probuzení nervní z toho že potřebuje honem čůrat... Je to už par dni po sobě, tak ho taky začneme dávat na nočník hadrovyho. Poseptame do ouška, vypustí nádržku, a bude pohoda ;) není to žádný drasťák ;)

leilinka1234
5. lis 2019

Řeším stejný problém :( dceři budou za za pár měsíců 4r... Jen tu plínu nemá. Nechce jí. Takže budíme a asi ještě dlouho budit budeme :/ občas je mokrá postel i přesto, že se ještě večer, než my jdeme spát, vyčůrá. Občas jí to ráno vzbudí, občas ne... Jsem zvědavá, kdy to pochopí.

suromana
5. lis 2019

@muhehehe
Třeba u nás to tak nejde, syn má fakt tvrdé spaní a jen tak něco ho neprobere, ani počůraná plínka, i když to je teď už otázka třeba dvou rán za měsíc, je to velký spáč, vstává klidně i v devět hodin, když není školka, když jsem ho teď budila na ATB, tak to byl horor, prostě ho nešlo vzbudit. Tím chci říct, že každé dítě je jiné a u nás vaše metoda nemyslitelná, ale vyzkoušet se určitě dá.

sudylichozrout
autor
5. lis 2019

Dobre dopoledne, damy. Tak vysledek nocni bezplenky je takovy, ze mokre teplaky a kalhotky, ale sucha postel. Dcerka se asi vzbudila s tim, ze se ji chce curat, vylezla z postele, vycurala se na zem, svlekla se a utrela to oblecenim 😀 Pritom mela vedle nocnicek! Takze to vlastne jeste dopadlo celkem dobre 😀

prostejina
5. lis 2019

Přihlásila jsme se teď na koně s tím, že vznesu stejný dotaz, a hned na hlavni zdi vidím tohle 🙂
Jsem v úplně stejný situaci. Do teď jsem to neresila, protože dr říkala, že do 5 let je to v pořádku, že se prostě děti v noci neprobudí na čůrání. Ale dnes mi to učitelka ve školce "vyčetla" a já se teď bojím, že se třeba dceři zacnou posmívat, že se pocurava. Hned jsme to řešili s manželem přes telefon a ubezpečil mě, že to prostě je v pořádku, že má čas, a že ji nebudeme nutit. Už vůbec ne budit, naruší se tím spánek, a to fakt nemám v plánu.
Takže asi ještě počkám, ale jestli tu padne nějaký super nápad, tak to určitě zkusím... 🙂

linee
5. lis 2019

@prostejina bud uplne v pohode, ve skolce se to obcas stane. Moje holka se tam asi 2x take pocurala, ale proto, ze usla az ke konci spanku a pak tak tvrde, ze ji nemohla ucitelka ani probudit a kdyz se probouzela, byla v polospanku a proste se to stalo. Pokud by to kazdodenni pravidlo, asi by to bylo spatne, ale jednou za cas se to i ve skolce stat muze. Proto tam maji deti i nahradni obleceni.