Prosím o radu...Mám 7 měsíčního syna a večerní usínání měl vždy docela nepravedlné. Jako novorozenec neusnul dříve jak před 22 hodinou, někdy i o půlnoci. Poté se to srovnalo a většinou usnul tak okolo 8-9 hodiny. Také jsme měli jednu chvíli období, kdy zabral již v 6. Ale teď usíná pravidelně v 23 někdy i o půlnoci. Normálka ho v 7 vykoupu v půl 8 nakrmim, dám do postýlky, ale né a né usnout. Poté co brečí delší dobu a vidím, že nezabere tak si ho vemu do obýváku a nechám si ho hrát. Myslela jsem si, že je hodně přespalý přes den, tak jsem se snažila aby usnul jenom dopo na chvilku a po obědě, ale stejně mi usnul až v půl 12 v noci...Prosím jde nějak zavést režim, aby usínal třeba v 9?Nebo je pozdě?
Dětem se neustále mění režim, ale pak je to čím dál lepší. Chce to trpělivost. Pokud syn nechce spát, nenutím ho, akorát by vyváděl, tak si o chvilku dýl pohraje a pak krásně spí, taky máme stavy, že jsme někdy čilejší. Teď mu bude 1,5 roku, ale ještě před cca dvěmi měsíci chodil spát až mezi 22-23 hod., spal mi 2x přes den 2-3 hodiny, taky jsem ho nechávala. Za 1. bych byla na nervy i on a pořád lepší, když si odpočine a je pak veselý než, abych ho "násilím" držela vzhůru, to bych byla vyřízená já i on. Teď už se nám režim upravil, chodí bez problémů spát mezi 19-20 hod., vzbudí se kolem 3 na mlíko a pak spí do 7-max.9 ráno, pak jde spát hned po obědě, cca 11-12 a spí do 14.15. 🙂 , takže máme takový zajetý režim, už vím, co kdy a jak a je to paráda. Snaž se využít čas s ním, když víš, v kolik chodí spát, kdy je unavený, zlepší se to, neboj 😉
nech ho samotného, ať se rozhodne...není nic horšího, než nutit ke spánku...nám se to taky ustálilo až kolem roku..a samo...teď chodí spát kolem osmé, sám si i řekne...a to jako malé mimi usínal třeba kolem 22 h 😉 to bude dobrý, pevné nervy 😉
Děti jaksi nefungují podle tabulek, harmonogramů a rozvrhů a ne vždy se jejich potřeby slučují s našimi a časem se mění .... teď spí takto a za týden nebo měsíc může spát úplně jinak. Tlačením jiného spánkového režimu, než jaky si utvořil mu jen zakládáš na budoucí problémy se spaním a zbytečně stresuješ jeho i sebe. Zkus to v sobě přijmout, že teď potřebuje spát a usínat takto - pak se ti to bude nejspíš lépe zvládat 😉.
A nechat schválně brečet své mládě ... žádné zvíře (které je v pořáddku) by toto neudělalo. A víš proč? Protože mají své instinkty - a ty fungují. Ono nechání vvynrečet totiž negativně ovlivňuje chemii mozku - pro pochopení např. toto video
- miminka mají k pláči svůj důvod (často je to potřeba kontaktu - její uspokojení není rozmazlování, ale naopka nutný základ pro psychický a sociální výcoj dítěte. Pokud pláč ignorujeme, dítě možná brečet časem přestane, rezignuje - ale ta cena za to ☹.
https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek
https://www.modrykonik.cz/duvera-v-plac-ditete
Kdyz ctu predchozi prispevky, pripadam si jak z jine planety. Podle me dite potrebuje urcity rezim. Pokud ho das spinkat a pak ho vezmes do obyvaku, bude mit v hlave chaos. Opravdu to chce jen vytrvat..
Taky záleží v kolik spí odpoledne naposled..Třeba je vyspalí a tak nechce usnout..zkus posunout odpolední spaní aby chodil příjemně unavený..
možná právě v tom "položím do postýlky" a " brečí delší dobu" bude kámen úrazu. 😉
U tak malého miminka nelze zavést pevný režim.. chce to vypozorovat a řídit se dle jeho potřeb.. Časem se to ustálí..
Vytrvat.. Syna jsem dávala každý večer o něco dřív spát ,jsou mu skoro dva roky, v osm do postele a až v devět spí, mezitím řev,volání si mě do pokoje,vykrucování že chce pít (to už kouše jen lahvičku). Nechávám ho 5 minut hulákat a potom mi už většinou usne.
Je to síla s dětma 🙂 večer mají prostě hodně energie