Jak naučit dítě samo jíst?

helena675
11. dub 2021

Hezký den chci se zeptat jak naučit dítě aby začalo jist samo, když dám dceři jídlo do ruky místo toho aby ho dala do pusu tak ho hodí na podlahu

jaja01k
11. dub 2021

@helena675 Jak je stará?

jjasmina
11. dub 2021

Nepíšete věk, malé bude 14 měsíců a zatim jdeme na to pomalu. Konečně přišla na to si strkat do pusy jídlo tak, aby se neudusila. Ale začneme v létě, však je čas ještě

amazonkajanik
11. dub 2021

@helena675 syn třeba je schopný sám jíst pevné věci -chleba, rohlík, jablko, brumik ...když už nemá hlad, udělá z toho drobenku. Ale jak dostane jogurt, kaši, hustou polévku, lžičkou to nabere,2x dá do pusy a pak je větší sranda to střílet kolem a matlat. A to mu je 22měsíců. Některé děti v jeho věku už krásně jí lžící a s drobnými nehodami. Ale chce to opravdu pomalu, aby se třeba malá v jídle nezradila . Je lepší, když jí, byť s vaší pomocí, než kdyby odmítala úplně ...jo a kukuřičné křupky se u nás jí nejlépe ze země. Vezme misku,opatrně sunda ze stolku a pak obrátí vzhůru nohama,zasedne a baští 😁

madbetka
11. dub 2021

Nejlíp to dítě naučíš tak, že ho necháš. Přijde na to.

Všechny tři naše děti jedí samy od chvíle, kdy začaly sedět a mohly tak být u stolu. Nejdřív rukama, kolem roku začaly používat lžíci nebo vidličku. Na začátku byl trochu nepořádek, kolem roku a půl už se najedly úplně normálně. Nejmladší má teď čerstvě rok a už ji skoro nekrmíme, nají se sama.

areh
11. dub 2021

Syn měl od mala vlastní lžičku se kterou se v jídle dloubal. Ve 13 m poprvé sám snědl lžičkou svačinu (cottage). Ale každé dítě seto naučí jinak rychle. Jen se musíš obrnit trpělivostí, protože bordel pod židlí bude ještě hoodně dlouho.

ee.liska
11. dub 2021

@helena675 nechávám ho jíst samotného. Má 14m a kromě tekutých věcí sní všechno sám. Už nemusíme koupat po každém jídle, to bylo tak v těch deseti jedenácti měsících. I starší děti se to tak naučili. I když dcera tedy jedla v tomto věku sama i polévky

ee.liska
11. dub 2021

@areh my máme zem úplně čistou, máme totiž psa 😁 Ale je fakt, že kolikrát pak musí do vany i pes

helena675
autor
11. dub 2021

@jaja01k 11 měsíců

amazonkajanik
11. dub 2021

@ee.liska no tak pustit k malému psa, tak místo do sebe,tak to nacpe jemu,teda jí. Stačí že venku za ní chodí a cpe misku,ať se napije ...

me_druhe_ja
11. dub 2021

No vzhledem k tomu, že já mám nejedlika, tak by asi raději umřel hladem. Kousky chleba nebo tak si umí sám sníst, ale nechce. A co se týče lžičky tak to zatím vůbec. Občas mám úspěch, že mu to naberu, dám do ruky a on si to dá do pusy, ale to se týče jenom třeba sladkého jogurtu. On prostě jídlo celkově nemá rád, Takže když ho krmím tak stejně musím dělat opičky, aby se vůbec najedl. A obědy papa pořád mixované na miminko.🤦 Moc dobře vím, že by si to krásně uměl pokousat, Ale jak říkám, To by snědl dva kousky a hotovo. Takhle do něho nacpu aspoň na nějakou normální porci. Takže myslím, že bude jíst sám až ve škole. 😃😃😃 Jemu teď 17 měsíců. Takže podle mě v tom hodně i záleží jaký mají ty děti vztah k jídlu. Ty co rádi papají se podle mě naučí sami jist daleko rychleji

janina228
11. dub 2021

Začali jsme kolem toho 10-11 měsíce kukuřičné křupky/ovoce/zelenina na kousky (velký tak akorát,aby se kousek dobře držel) .. koupili pláštěnku z Ikea a šlo to🙂..kolem roku zvládla jogurt lžičkou (tam ale byla ta pláštěnka fakt nutná 🙈🤣)

keksik002
11. dub 2021

Od doby co sedel v zidlicce jsem ho nechala aby jedl sam.. Jednou jsem ho domrmovala ale druhou vidlickou si napichoval sam, nebo jedl rukama.. Jinak se to nenauci, nez praxi

alilali
11. dub 2021

Mám syna, 11 měsíců - Rohlík, křupky, hrozný, maliny, banán dám na talíř a jí sám, a když nechce, háže to na zem. Teď už zkoušíme i obědy, těstoviny, aj. , musíme ho potom okoupat, zatím ji vše rukama, ale zvládne si strčit i vidličku, když na ni jídlo napíchneme do pusy. Četla jsem super článek, nějaká psycholožka sama říkala, že nechat dítě se v jídle "hrabat", zkoumat ho, na vše si přijde sám a je lepší začít teď, údajně pokud to budeš posouvat aby se dítě nezamazalo nebo tak, tak začne takhle "prasit" u jídla třeba ve třech letech a to už asi nechceš.

Malej tím, že jedl rukama špagety a viděl jak partner ji špagety a "srká" je se dokonce naučil pít z brčka. Takže za mě, posadit do židličky, vyslect a dát nějaký dobrý oběd 😀

alilali
11. dub 2021

@helena675 A zkoušela si nakrájený chléb třeba se sýrem na čtverečky a pokládat před ní jeden po druhém? 🙂

eviicka
11. dub 2021

@me_druhe_ja souhlas mám taky nejedlíka a naučil se to na těch pár jídlech, které mu chutnaly a celkem pozdě. Nechat ho jíst samotného by mě stálo hodně nervů a najedený by stejně nebyl. Druhý se vyvíjí úplně stejně, takže za mě postupovat podle citu a zájmu dítěte.