Jak nastavit režim?

evka_28
31. črc 2023

Jak nastavit režim u tříměsíčního mimina, které je věčně nespokojené a uřvané? Každý den je absolutně jiný, vstává jinak ráno, večer nám to s kojením a koupáním nevychází na stejný čas. Přes den je unavená a stejně nejsem schopna ji uspat. Všude čtu,že má mít mimino nastavený režim, ale u nás je to prostě nemožné.

emillyhk
31. črc 2023

@evka_28 Tak předně se musíš uklidnit ty. Vím, že je to těžké, první dva měsíce si víceméně nepamatuju, další dva mám v mlze, ale co nám opravdu pomohlo, že já jsem se uklidnila, přestala koukat na hodiny, že teď bysme měli to a ono. 😉
Moje dítě teda režim mělo hodně brzy, ale nastavil si ho sám, já jen plula s proudem... Třeba večerní koupání jsme odbourali poměrně brzy. Syn se během dne několikrát pokakal, vždycky jsem ho ošplíchla v umyvadle a když už tam byl, tak jsem ho často umyla celého. Takže mi přišlo zbytečné koupat ještě večer. A najednou jsme měli večery v mnohem větším klidu 😉 Tím neříkám, že máš na večerní koupání rezignovat, ale zase mi přijde jako zbytečné dogma, že miminko se musí večer koupat, aby dobře spalo, atd. Pokud ty už jdeš koupat s tím, že vlastně "nestíháte", přiděláváš si zbytečný stres.
Další věc - jakýkoli režim se v prvním roce strašně rychle mění, protože se mění i spánkové potřeby miminka. Takže pokud tě k pevnému režimu nenutí např. starší sourozenec, který už nějaký režim má a potřebuje ho dodržovat, aby byl v pohodě, tak se na to zatím vykašli, ono si to nějak sedne 😉🍀

areh
31. črc 2023

@evka_28 první mimčo si udělalo režim tak kolem 4. měsíce - spánky začaly být pravidelné, tím i +/- jídlo. Druhé mimčo do režimu naskočilo automaticky. Asi mu nic jiného nezbývalo 🙂
Jak je psáno výš. Nemá cenu to řešit. Všechno je jen období, které se strašně rychle mění 🙂

veroniqess
31. črc 2023

Vůbec bych se režimem nezabývala a počkala, až si mimčo nějaký nastaví samo.

prejeta_zaba
31. črc 2023

To asi čteš nějaké rady z dob komunismu. Dítě potřebuje akorát naplňovat své potřeby, je mu úplně jedno, jestli má dle režimu spát nebo jíst nebo se koupat. 🤷‍♀️ Jako jde dát dnu jakousi formu, ale s citem, ne s hodinkami v ruce. Jakože vstanete, nasnídáš se, půjdete ven, nachystáš oběd, pohrajete si, půjdete ven, okoupeš a už budes dodržovat nějaký noční režim - tlumené světlo a zvuk. Třeba. Ale nejde jet na minuty striktně. Režim je i to, že večer koupeš nebo dopoledne jdeš ven. Někdo má ty dny opravdu úplně random, to pak věřím, že má dítě chaos. Ale proč se z toho hroutit, že to není dle harmonogramu, vždyť o tom život není. 🤷‍♀️ Mimina jsou věčně ukňouraná, smiř se s tím, není to s nimi jednoduché. A ještě dloooouho nebude. Možná až půjde do školky budes mít pocit, že se na něčem domluvíte a dá se žít nějak pravidelněji. Jinak to je pořád něco.

kubesovaadelka
31. črc 2023

@evka_28 vím, že je to nelehké, ale jak už píšou holky výše, v první řadě se pokus uklidnit ty. Miminko je na tebe napojené a cítí, že si v napětí,co zas bude. mluvím z vlastní zkušenosti, kdy začátky byly taky všelijaké, malá usla a jen co se vzbudila, tak se mi honily myšlenky v hlavě typu a sakra né, už je zase vzhůru a zase bude řev apod. Tohle mimino vycítí. Jednoho dne, kdy už jsem byla vyčerpaná , jsem si řekla dost a snažila se uklidnit. Trvalo to asi týden ale hodně to zabralo, malá se celkově zklidnila. Režim jsem nechala na malé, já jen pozorovala její potřeby a "skákala", jak potřebuje a začala se nám zpravidelňovat až nějak v 5-6 měsíci. Do té doby to vše bylo takové plus mínus hodina dvě. Myslím si, že režim je dobrý, neboť miminko nežije v nejistotě a ví že, když se vzbudí řekne si a teď mě máma prebali, nakrmi, budeme si hrát, půjdeme na procházku apod. A nebude tak nervózní. Nebo u nás teda tohle funguje. Malá má rok a půl, a AZ kolem toho roku, kdy se začal ten denní spánek zužovat na jeden výjimečně dva, tak už přesně ví, co a jak jde. Nedej bože se opozdit například s procházkou, to už mi nosí boty, že jdeme 🤣. Né vážně. Pokus se zklidnit. 🙏Pokud ti to domácnost a okolnosti umožní, dělej jen to nejnutnější a buď s mimcem, pozoruj a naslouchej, zkoušej, co by ji udělalo uvolněnější, buď tu pro ni. Je ještě malinkatá, a malinkatá bude jen jednou. Tak se nestresuj♥️ já než přišla na to co chce, aby spokojeně usla, uplynul třeba půl týden a za 14 dní zase na ni fungovalo něco jiného. Nejdéle nám vydrželo dopolední usínání asi čtvrt roku u vysavače, pračky nebo sušičky 🤣♥️. Hlavně v klidu maminko