Jak nastavit dítěti režim?

pisisvori
23. srp 2014

Ahoj maminky, zajímalo by mě jak nastavujete dětem režim? První dcera byla .tzv "náročné miminko", které prakticky nespalo ve dne, v noci se budila xxx krát a plakala prakticky pořád. Režim jsme měli trochu nějaký až od asi 13-14 měsíců. U druhé dcery bych to chtěla nastavit dřív...přes den zatím spí dobře, v noci vstává po asi 3 hodinách...jen večery jsou zase náročné a od 6-7 do 9-10 než usne někdy neustále řve a řve a řve.
Vím, že jsou děti, které si režim nastaví samy, jiné, které si ho nechají "nastaví" a další u kterých to prostě nejde🙂.

Ale chtěla bych vědět jak jste to dělaly, byl ten základ jídlo po "přesně +-" dané době? Nebo spánek podle čeho se řídit? Spánek se asi hodně mění. Kojení zase spousta lidí doporučuje podle potřeby a ne na čas🙂...... Protože u nás je to zatím každý den trochu jinak...a bohužel asi na tom jak spí nebo nespí a jak nám to vyjde před koupáním záleží i to jak "hrozné" je to večerní řvaní

romantika
23. srp 2014

ja po zkušenostech s dvemi dětmi to na nejakem fest rezimu nevidim. Opravdu hodne dela natura dítěte, jestli je narocne tak ho jen tak lehce nezlomite a vylamete si zuby na vecnem omilani a utahana budete vic vy nez to dite. Cili to chce zkouset, ale třeba první jsem mela taky velice narocne, extremne narocne a ve 4 letech se srovnala uplne sama. Vzdycky když se to lepsilo jsem si rikala, ze jsem vynakládala nekdy to usili všechno rovnat zbytecne a mela jsem si to vic užívat !!!!!!!!!!§§§ Druhé dite je zasadove a ja nakonec musim v pet sedet doma aby to bylo po jeho a ještě rada vzpominam jak se starsi se nemuselo nic planovat a nechvalo se to jak to přes den vykoti. Takze jestli se dite samo tak netvari, jen bych zkousela a uvidíte, casem si deti udelaji svůj rezim. U nas ted starsi která do 3 let neumela spat ale vůbec spat, ted usne dřív nez miminko. Ve dvou se to proste lepe tahne.

irous
23. srp 2014

Já jsem se u svých 3 dětí snažila nastavit režim od narození. Ráno snídaně, pak svačina, dopolední odpočinek, oběd, odpolední odpočinek, svačina, večeření, koupání, cucnutí na dobrou noc - vše vždy ve stejnou dobu +/- 0,5 hodiny. A musím říct, že se mi to osvědčilo. Začátek byl sice krušný, ale všichni tři si na to zvykli a bylo to fajn. Trošku pak nastával zmatek, při změně režimu (např. když odpadlo dopolední spaní), ale během týdne si to sedlo. Když teď ty mladší někdy po obědě chtějí vyspávat, jdu je vzbudit po 2 hod. spánku, protože pak by měly problém večer usnout (2 dcery 20 měs.), což jsem odpozorovala.
Myslím si, že režim je pro děti důležitý .... Na druhou stranu, je mi jasné, že některým dětem to trvá déle, nebo mohou mít s režimem problém. Každopádně si myslím, čím dřív se začne, tím lépe.
Zkuste to a uvidíte, Buď to půjde nebo ne 😉

pisisvori
autor
23. srp 2014

Ale 6tydnu miminko nema jen dopoledni a odpoledni odpocinek ne, 2x za den spi az tak v pul roce,ne?pred tim vickrat. Ja moc nevim. prvni skoro nespala do pul roku 3x20min,pak 1x hodinu a v16m uz vubec.

irous
23. srp 2014

Takovýhle režim jsme měli cca od 3. měsíce, máte pravdu. Svačiny, oběd , večeři, koupání a ukládání na noc jsem ale dodržovala od malička. Jak začali pozorovat a pinkat do hraček, Nastavila jsem to tak, jak jsem psala. Bydlíme v rodiném domku, takže jsem je dávala spát dopoledne i odpoledne ven do kočárku, tam spinkali výborně...

lorreine
23. srp 2014

Rezim som tvorila s ohladom na moju dceru. S jednym dietatom to asi nieje problem, vytvorit rezim, kedze sa nemusi prisposobovat starsiemu surodencovi. Takze spanok, jedlo (i ked som kojila a kojim na poziadanie, nepocitam spurty a chorobu), hygiena boli vzdy v rovnaku dobu. Ked sa niecomu vspierala, rezim som upravila. Napriklad, ked uz nechcela dobre zaspavat dopoledne, pochopila som, ze je cas prejst na jedno spanie. Trosku sa nam rezim pokazil teraz cez leto. Boli sme dlho pri mori a vsetko fungovalo trochu inak, ale snazim sa vratit do starych kolaji.

pisisvori
autor
23. srp 2014

@lorreine kojila jsi na požádání a bylo to vždy ve stejnou dobu????

lorreine
23. srp 2014

@pisisvori Mozno som to napisala nepresne. Kojila som na poziadanie, ale vlastne to bolo v tu istu dobu cez den cca po dvoch hodinach. V noci od zaciatku len raz. Nepocitam spurty a chorobu, vtedy bol cely rezim tatam. Rezim sme si vytvorili spolocne. Vsetky kojenia som si od zaciatku zapisovala, takze viem, kedy bolo. Hlavne pre mne bolo dodrzat hodiny spanku a ritualy pred a po spani. To sa nejak postupne zabehlo.

andelka
23. srp 2014

Kojení a spánek podle potřeby dětí. Do 5-6m žádný režim nebyl. Snažila jsem se chodit ven dopoledne a odpoledne a v tu dobu většinou mimčo v kočárku spalo.Někdy ne, třeba mladší tříměsíční syn spal tak 3x 20 minut a to ne v kočárku, ale bylo to jen období. Starší půlroční přes den nespal vůbec, pokud nebyl v kočárku. Ale tak od toho 6 měsíce do asi 1 roku spali 2x denně, potom 1x, po obědě. Do 6m kojení na požádání, potom už to bylo pravidelnější, co 2-2,5h a tak jsem místo kojení postupně dávala příkrmy. Malé mimčo mělo jediný režim a to, že kolem 18h se koupalo, pak jedlo a pak se šlo spát. Den probíhal různě.

pisisvori
autor
23. srp 2014

No ja nejak nechapu jak muzu kazdy den koupat ve stejnou dobu,kdyz mam kojit na pozadani a spat nechat jak chce. staci pak 2x o pul hodiny kojeni driv za den a vecer jsem o hodinu jinde? Kdyz po koupani kojim tak pak by se stalog,ze muze mit jidlo treba po pul hodine? Stejne tak spani,kdyz budu dodrzovat cas koupani bude bud nevyspala nebo pretazena=neusne,bude rvat,vztekat se u prsa☹.

pisisvori
autor
23. srp 2014

Vypozorovala jsem ,ze je potreba, aby se koupala 1.5 hod po probuzeni a jedla taky asi 1.5 hod po poslednim jidle. jinak se spusti nekolika hodinovy kolotoc place, vztekani, kojeni,noseni... takze kaslu na stejnou hodinu koupani a podle toho kdy vyjde posledni probuzeni budeme koupat😉