ahoj maminky. jak bojujete proti prdikum? Naše 9 týdenní holčička trpí na prdíky už od narození, ale nikdy to nebylo nic strašného. Momentálně ale od posledního vykakani tj před 6 dny, se před kojením během kojení i po kojení strašně kroutí. Nejhorší to je večer a v noci. V noci jí to dokonce budí. Spinká na boku a úplně se svírá do klubíčka a kňoura. Včera nám 5 hodin strašně rvala přes den. Dáváme kapičky BioGaia. Víc nic. Bojím se aby ji náhodou nebylo něco jiného 😥 je plně kojena. Prosím poraďte. Měl někdo také problém převážně v noci? Noci neplace a přes den je úplně v pohodě. Občas se vzteká u kojení i přes den, ale prostě v noci je z ní kroutící se had 😥
Při každém kojení dávat kapičky Sabsimplex - nám zabrali u prvního syna,ale u druhého nepomohly vůbec.tak jsem koupila kapky Babycalm a bylo po problému. Tak za nás babycalm. důležité je také cvičit nožičkami,aby se vyprděla. To zabere nejvíc. Jinak přežít. Syn má 4,5 roku a druhý necelé 2 roky a už si ani nevzpomeneme na ty bolístky co měli jako miminka. Teď jsou daleko větší problémy a starosti...užívejte miminko 🙂
Meli jsme to stejne. Nejvic pomohl Infacol, chvili i Sab Simplex, po Baby Calm rvala jeste vic ☹ Musite sami vyzkouset, ci mimisu sedne.A neboj, po 3 mesicich to vymizi 🙂
Taky hodně hlídej, co jíš. Zkus vypozorovat, jestli je to po nějakém jídle horší. Kromě klasických nadýmavých jídlech (fazole, hrášek...) taky žádná dochucovadla typu vegeta, žádné bujóny do polívky. Dceři může vadit i něco, co by tě ani nenapadlo. Mému synovi například vadí kokos a med. Doktorka mi taky "zakázala" veškeré salámy, párky buřty. Prostě jist opravdu zdravě, sledovat složení. No a pak samozřejmě cvičit nožičkama, najít vhodné kapičky a pít (ty, ale po lžičkách může i miminko) fenyklový čaj🙂
Nám pomohl Infacol.
Nám pomohl sab-simplex a nahřívání bříška polštářkem s třešňovými peckami a mazat mastickou pupík a taky cvičení nožičkami.když se nemohla i vykakat což bylo nejhorší tak strasne pomohla rektalni trubička.koupili jsme v lékárně a po uzili opravdu jen když bylo nejhůře.
Oprazit kmin a zalit vodou. Par lzicek parkrat denne. U nas zabiralo. A ja kojici caje 🙂
A rektalni rourku az do 4mesice..
Nam pomohli kapecky espumisan. Mala se nam taky kroutila a taky se v noci budila a ne jednou ani dvakrat. Skouseli jsme taky nahratou plinu na brisko ale ona tak plakala ze se to nedalo a taky ten pupik. Brisko mela uplne napnute a chudince to tam bublalo.Plac to byl silenej uz jsem jen cekala kdo príde klepat na dveře. Dávkovani je 5-10kapek pred každým kojenim my jsme na UM takze primo do mlicka. Ted mame 3,5 mesice a prdiky jsou díky bohu zazehnani 😉
Nam pomohl babycalm. Ať to brzo přejde.
Nám pomohl infacol 👍
já zkoušela všechno možné a nevím bohužel o ničem, co by nám zabralo líp než rektální rourka.. nepamatuju si teda, odkdy jsme ji používali, ale pak jsem ji používala hodně dlouho, i když byl syn už starší a naopak kvůli příkrmům měl problémy se zácpou a taky... prostě nedám na ni dopustit s prdíkama i bolením kvůli zácpě..taky to vždycky pomohlo...doktorka říká, že je pověra, že dlouhodobé užívání škodí. Když to děláš opatrně (mažeš krémem na zadeček a pomalu zasunuješ), tak proktologové to dokonce prý i doporučují, když jsou problémy... Tak držím palce, ať se tohle období brzy překoná.
Nam zabrala jedkne rektalni rourka a od 4 měsíce byl klid.
U nás taky jedině rektalni roura. A to jsme brali Biogaiu, Infacol, espumisan i Babycalm. Přešlo to někdy kolem 2,5 měsíce
U nás pomohla jen moje naprosto brutální dieta. Krom notoricky známých potravin nesmím absolutně žádný pečivo, knedlíky, koláče zeleninu, z ovoce jen banány a oloupaný jablka. Včera jsem si dala ráno půl rohlíku a jeden kedlik k obědu a večer trochu salátu a malý celou noc prořval... Když poruším dietu, tak nepomůžou žadný kapky 😐
Tak u nas zabrala kombinace babycalmu a laktobacilky od dr.maxe.. no a kdyz uz ani to obcas nepomohlo,tak rektalni rourka.. Lituju,ze jsem ji nepouzila driv.. na prdiky urcite navykova neni.. jeste ted,kdyz vidim,ze min prdi,tak ji po koupani pouziju preventivne a vzdycky nejakej prdik vyjde.. jinak pokud plac trva vic jak 3 hodiny,tak bych zajela k doktorovi.. my taky tak jednou jeli,protoze to trvalo par dni v kuse a chtela jsem mit jistotu,ze ma streva v poradku.. udelali ultrazvuk,ja byla za blbku,ze jedu kvuli prdiku,ale naucili me ulevovou polohu a pouziti rourky a od ty doby mam po problemu.. 🙂
Tohle máme za sebou, probrečené noci ale i dny, to bylo naprosto šílený, myslela jsem, že skončím na blázinci - vyzkoušeli jsme vše možné, ale stejně si myslím, že to chce čas a pak se to srovná. Určitě hlídat co jíš (ne kynuté, hrášek, fazole, čerstvé pečivo, papriky, rajčata kvůli slupkám). Vydržet, je to hrozné období, ale zlepší se to, u nás teda až po 4,5 měsících.... Držím palce! 😉
Mně se nezdálo že by mělo to, co jím vliv na prdíky. Ale zkus všechno, co tu už zaznělo... Kapky musíš vyzkoušet různé, nám asi nejvíc pomáhaly Babycalm. A když je nejhůř, uleví rektální rourka, to je taková jistota... Ale úplně nejvíc jako prevence nám pomáhalo cvičení s nožičkama - jízda na kole, kroužení ve směru hodinových ručiček a pak přitlačit nožky k bříšku. A cvičit několikrát denně... Masáže malý nesnášel, ale některé děti to mají rády. Tak hodně zdaru při boji s prdíkama. 🙂
Ahojky. Ja mam ted jiz 11mesicniho syna, ale s prdiky jsme si uzili sve. Mel je az do konce 4. mesice, i doktorka nad tim uz vrtela hlavou a dodnes na to vzpomina. Vyzkouseli jsme snad vsechny kapky co byly na trhu, ale nepomohly zadne. Jelikoz byl na UM tak jsme vyzkouseli x druhu mleka a take nic. Nejvice nam pomohla poloha na tygrika (v te jsme ho hodne nosili, moc mu to pomahalo) a probiotika (biogaia je dobra, pro kojene deti idealni). Ale co nam od prdiku pomohlo 100procentne bylo az zavedeni prikrmu. Od te doby co nebyl maly ziven jen mlekem tak prdiky odeznely.🙂 Drzim palce at je malemu co nejdrive dobre!!🙂
Někdy dělá problémy Vigantol. U nás pomohla BioGaia a k tomu Babycalm. Na bříško mazat Fenyklový olej od Karla Hádka, cvičení, v nejhorším případě jsem použila rektální rourku
Ja jsem pila fenyklovy caj, masirovala brisko,cvicila s nozickama a hodne davala mimco na brisko. Moc to nezabralo, proste to samo odeznelo po 3 mesicich. Bude lip😉
@bauskka Zkusila bych vysadit ty kapičky a uvidíš co to udělá a nejedla jsi něco nadýmavého ty? Zkusila bych být tebou třeba fenyklový čaj pro tebe nebo odvar z kmínu, bude mít něco proti prdíkům už v mléce 🙂
Děkuji za tipy a rady. Cvičím s ní nozickama, nosíme v klubíčku, masíruju bříško Pupíkem, pokládám na bříško. Pomůže to vždycky jen na chvilku. Rektální trubičku jsem také použila a ulevilo ji to také jen na chvilku. Na radu Dr. jsem kapala Espumisan, ale přišlo mi že to po něm bylo ještě horší tak jsem přestala kapat a pak bylo lépe. Slyšela jsem i o tom Vigantolu včera jsem ji jo zkusila nekapnout a dnes se kroutila chvíli a celou noc mi spala jak dudek dokonce mi i hned večer usla. Jindy ji to trvá třeba půl hodinky nebo hodinku. Mám koupený i ten Babycalm tak uvidíme zda bude potřeba. Sama se snažím najíst nic nadymaveho a každý den vypiju několik kojících čajů a 2 fenyklove čaje .. brzy to snad prejde ..
@bauskka : Do tří měsíců se s tím asi hold budete potýkat, miminku se tentokrát trávicí systém teprve vyvíjí. Všechno uleví jen na chvíli, ale po třetím měsíci bude už opravdu lépe. Do té doby zkoušejte, co už máte ověřené... Vydržte, uteče to jak voda... Pak začnete řešit zoubky. 😀
@alishka111 zrovna řeším podobné...můžeš mi prosím napsat, co teda vlastně jíš? Díky za inspiraci, já už totiž fakt nevím...
@kifi no, teď už pomalu můžu víc věcí, ale dřív jsem jedla hlavně polívky pravý vývary s vařenou polívkovou zeleninou, masem a zavářkou - bezvaječný nudle, jíška, později i třeba i noky atd.s vejcem. Ke snídani ovesnou kaši, nebo můsli s jogurtem, jogurty obecně dost. No a pak rýže, brambory s masem na přírodno, občas i smetanovou omáčku, těstoviny s dobrým olejem... A pořád takhle dokola. Ze začátku vadily i vejce a víc nekysanýho mlíka, ale to už jsem pak po tom 2. měsíci tolik hlidat nemusela. Ale je to na palici. Už pomalu kojit přestávám a jsem docela i ráda...
@alishka111 Právě, že nejhorší je, že já už nevím co jíst, takže hledám inspiraci 🙂 třeba na snídani vůbec nevim, jedla jsem musli s mlíkem, ale teď jsem četla, že mlíko může taky dělat neplechu, takže dnes jsem to vynechala a pro jistotu nesnídala (což taky není dobře, vím, ale je to prostě těžký...). S tím kojením to chápu, všichni kolem mě básní, jak je kojení úžasná věc, nejlepší kamarádka kojí dvouleťáka a pořád básní, jak je to to nejlepší co může být...já to tak vůbec necítím a připadám si jak ta nejhorší matka, když se těším, až už bude po kojení :/
@kifi ano mlíko může vadit. Mě prošla tak max sklenička denně. Do kaše jsem mlíko ředila napůl vodou. Jogurty by vadit neměly... ještě rýžový chlebíčky, jsou hnusný, ale v nouzi je to taky ucházející snídaně a nevadí.
@kifi já držim 4 měsíce, ale už asi pomalu skončíme. Své děti miluju, ale po roce se nemůžu dočkat až budu mít tělo zas jen pro sebe ;)
Bio gaia nejsou kapicky, ktere by nejak ucinne bojovaly s prdiky, obvykle se k nim berou nejake dalsi kapky, nasemu malemu to dokonce boleni zhorsovalo 🙂 musis vyzkouset, co vam zabere...existuje toho kopec...espumisan, infacol, sab simplex..nam nejlip zabral babycalm, navic je prirodni🙂 a uplne nejvic zabralo vydrzet to cca do 2,5 - 3m:D ted uz je to lepsi🙂 musi jim brisko dozrat no..tady ty nocni koliky mel maly od narozeni:/ jo a furt jsme cvicili nozickama...pecky a masti na brisko byly k nicemu