Jak jste trénovali R na logopedii?

hojda
2. zář 2014

Maminky,

které chodíte s dětmi na logopedii. Jakým způsobem jste nacvičovali písmeno R a jak dlouho cca trvalo, než se vám to podařilo? Trénujeme R pomocí dřevěné špachtle, malý vyslovuje D a ja se mu snažím rozkmitat tou špachtlí uzdičku pod jazykem. Docela s tím bojujeme já i malej.Jakou máte zkušenost vy? Ptala jsem se logopedy na metodu nahrazování R pomocí D, TDNKA - trnka atd. ,ale řekla, že ne. Přitom, když to doma zkoušíme, tak mi přijde, že je to lepší než tou špachtlí....

díky

helcenka
2. zář 2014

U nás je to trochu jiné, syn umí písmenka všechny, ale ráčkuje. Takže "správné" R trénujeme přes písmenko Ř. Ve slovech nahrazuje "r" prodlouženým "ř" a na konci je z toho správné "r", tedy vyslovené, tam kde má být. Když se soustředí, cvičíme doma nebo u logopedky tak je to v pohodě a i správné "r" řekne. Ale jak celý den nezavře pusu, tak se nesoustředí a ráčkuje si vesele dál. No a taky protože ráčkuje tatínek a tchyně, takže má vlastně špatný mluvní vzor...
Teď nastoupil do první třídy a jejich paní učitelka učí také na škole logopedii. Tak nám třeba poradí jinou metodu, jak se ráčkování zbavit.

bulinka
2. zář 2014

zatim jsem byla s dcerou jen jednou, ale naše logopedka to učí přes to D. Tdnka, tdhá, tdká apod.

tinakari
2. zář 2014

Já jsem s dcerou trénovala a trénujeme stále přes tdnka - trnka.

leg
2. zář 2014

naše logopedka to vyučuje buď přes D, ale to prý je na dlouho a nebo pokud to dítěti jde, tak si dá špičku jazyka za horní zuby a při otevřené puse říká tdnnnn, tdnnnn a prstem si samo podtrhává jazyk. To se malý líbí, protože může mít prsty v puse, protože normálně jí za to stále hubujeme (prsty si totiž cucá stále).

ined77
2. zář 2014

Ahoj, my se synkem dlouho bojovali se správnou výslovností L, ale jakmile se to naučil, naskočilo mu R samo (ani logoped nechtěl věřit 🙂 , ale co jsem s ním probírala ohledně R, tak to vyučuje také přes D, špachtlí malého "mučil" akorát při L 😉 . Až je R maličko slyšet cvičí se na vrn, drn, chrn, brn...atd. Teď budeme najíždět na Ř...co jsem si zkoušela na sobě, nezdá se to moc těžké, ale uvidíme 😀.
Osobně si myslím, že můžete doma cvičit "po svém", zvlášť když vám to vyhovuje lépe 😉 .

majatob
2. zář 2014

my chodíme s R už přes rok :-/ učil se ho přes D a ve chvíli kdy se začalo ozývat, se přidala špachtlička nebo prsty buď mezi zoubky (dává je moc k sobě) nebo pod jazyk jako vy, ale to nám nějak nejde. R vysloví, ale nekmitá úplně jak by mělo, takže jsme teď delší dobu na mrtvém bodě.. ale začíná se mu hezky ozývat Ř, tak třeba než nacvičí R už bude Ř umět a nebude potřeba pokračování 😀

gumidek
3. zář 2014

Trénujeme R taky přes D, logopedka zkoušela i přes to rozkmitání a to fakt nešlo, rval to z krku a špatně by se naučil. Nicméně pomalu se R začíná ozývat a hlavně teda Ř mu nějak naskakuje absolutně samo. Do školy má ještě rok, takže to snad dá. Zatím jsme na písmenko R věnovali cca tři měsíce, jde to vážně pomalu. Snad mu to skočí i s Ř najednou a bude klid🙂

zelva
20. lis 2014

Ahoj, také přidám zkušenost. Já chodím se synem už dva měsíce. Cvičíme 2x denně a to různá slova typu tdnka, tdubka apod. Teď jsme vyfasovali špachtli a mám mu cpát jazyk nahoru. Moc to tedy nejde a hlavně kluka už to děsně nebaví a po těch dvou měsících už nějak ztrácí motivaci ☹ Nevěděla jsem, že naučit se R je běh na dlouhou trať, všichni okolo mi říkali, jak se to jejich děti naučily po druhé návštěvě logopeda.. 🙄 No co se dá dělat, musíme holt vytrvat!

aneta15
20. lis 2014

Já se s dcerou trápila dva roky, vystřídali jsme tři učitelky a každá měla jinou učební metodu. Tahle poslední je úžasná, dcera jí miluje, respektuje (což si myslím, že je taky hodně důležité) na předchozí hodiny chodila s donucení a doma jsme se učili s brekem, v jednu jí tam odvedu a ve dvě pro ni přijdu, učíme se doma jen básničky, paní učitelka pracuje ve skupinkách 3 děti, děti pak líp spolupracují a mají motivaci, po měsíci přišla dcera z pokojíčku a říká mi hele umím rrrrrrrrrrr, takže podle mě můžete dělat tdubka a podobně jako my 2 roky ale dítě musí dozrát, dceři je 6 let, má kvůli řeči i odklad, ještě nám trochu dělají problém sykavky ale doufám, že je do září dáme

ladynana
21. lis 2014

Ahoj, nahrazovali jsme přesně Tdáva, tdouba. Měli jsme i říkanky. Za 3 měsíce perfektní r.