Jak dostat roční dítě z manž. postele zpět do postýlky?
Ahoj holky,
chtěla bych Vás poprosit o rady, hlavně ty, co řešily podobný problém a úspěšně ho vyřešily.
Díky za rady 😉
PS.: Věci typu - že jsme si to udělali sami atd. slyšet nepotřebuji. 🙂
Nám se malý naučil spát ve své postýlce až s příchodem sourozence 🙂 a to v jeho 20 měsících. Před tím jsme ho nechali usnout v naší posteli, pak jsme ho přenesli do jeho postýlky. Všechny pokusy před tím byly neúspěšné, končily hysterickým křikem. Někdo radí nechat vykřičet podle nějaké metody... my jsme ale na to neměli to srdce. Hodně štěstí 😉
Náš syn se rozhodl až skoro ve 2,5 letech. Nejdřív jsme to řešili různými pokusy, nic nepomohlo, takže nastoupil nápad č. 2 - koupili jsme velkou postel, přirazili k našim postelím a spal jakoby s námi, i když se chvilku cpal mezi nás. Ve 2,5 letech pokusy vzdal a ve 3 letech spí sám v pokojíku a i už občas usne sám... Je to těžké a záleží na povaze drobka. Já musím se vším vydržet, dokud se syn nerozhodne sám a pak to jde z minuty na minutu bez problémů. Jinak se s ním nedomluvím
Blbě🙂
je to těžký, ale je třeba vydržet, nám lezla dcera po hlavách, takže to bylo nutné, prostě jsem jí šoupla do postýlky a když se probudila a řvala, položila jsem jí a chlácholila dokud neusnula, několikrát za noc, netrvalo to ani tak dlouho. Měla jsem postýlku hned vedle postele, takže jsem u toho většinou vytuhla taky.
syn s námi spal do roka a půl a postýlku nechtěl ani vidět. až ted na roce a půl k tomu jakoby dozrál, a najednou tam chodí bez problému, položíme ho, a sám usne. v naší posteli jsme ho normálně uspávali. přijde mi, že k tomu musel prostě dozrát, pochopit, že nikam nezmizíme,a že ráno tam zas budem. je spokojený. dej tomu čas. řvát bych ho nenechala nikdy, ale mluvím jen za sebe
@lv
@luczik
@jjustyna
@japona
@mrskato
@lavita
Holky, díky, tak nějak jsem si to myslela. Já to moc právě nechápu, on tam cca do 8 měsíců spával úplně normálně, pak se najdenou začal budit 30x za noc s brekem a když jsme ho nechali mezi sebou, vzbudil se třeba 2x. A pak už to byl začarovaný kruh... Když jsme to zkoušeli, dát zpět do ložnice postýlku a ho potom do ní, tak byl úplně hysterický řev, nechtěl usnout, dokud jsem postýlku neodvezla. Tak doufám, že do toho taky časem dozraje. Mějte se pěkně! 😉
@pavlaxx nekde jsem cetla nazor psycholozky, ze dite se odstehuje z rodicovske postele samo, az mu dozraje nervova soustava 🙂 Pokud vas to neobtezuje a neomezuje, kaslete na kdejake chytre reci a rady, proste si tu vzajemnou blizkost uzivejte, je to krasne a cas leti jako voda, uz nikdy nebudete mit pro sebe tolik casu a prostoru jako ted, kdyz je to porad jeste prcek maly 🙂
Ještě je možné nechat dítě usnout u vás a pak ho přenést do jeho postýlky..
@zevina já někde četla, že děti mají spát s rodiči, že to má pozitivní vliv na psychiku nebo co, tak se tím uklidňuju 🙂 Nám tam nevadí, místa máme dost, je pěkně na dosah. Jen mě mrzí, že už se nemůžu přitulit k manželovi jako dřív atd. teď je mezi námi prcek a ten teda zatím moc na mazlení není 🙂
@japona to už jsem taky zkoušela, on jak ví, že je postýlka v ložnici, tak neusne nebo spí neklidně a vždy se vzbudí, když ho přendávám. Má na to asi radar 🙂
My dáváme holkám v naší posteli mlíčko chvíli se dívají na tv a pak je dám do jejich postýlek. Většinou jsem tam s nima probíhají pohádky a zkouším odcházet.....většinou se vrátím a dám jim něco do ruky, někdy to zabere hned, někdy tam jdu ještě párkrát. Někdy chce kačenka hladit po zádičkách protože je moc unavená ale má v hlavicce moc dojmů z toho dne....tak potřebuje uklidnit. Jednou mi u hlazení usla...Karolínka ta usne sama...většinou ale s něčím v ruce...Podotýkám, že uspávací akce netrvají déle než hodinu......to by mě fakt nebavilo 🙂 ale průběh byl různý dle toho jak rostly, dříve jsme je musely vytáhnout a ještě dát do naší postele a až se utahaly zase do jejich.... v naší posteli se uklidní a pak usnou naštěstí ve své....ale je to asi tím, že byly od mala ve svých postýlkách.
Chtěla bych, aby vědělo, kde usnulo-dovedu si představit křik, usne-li u vás a pak se probudí ve své posteli. Asi bych ho dala do jeho a řekla, že až nebude tma, může k nám, ale teď se spí a každý má svou postýlku. To bych opakovala a neustoupila.
@pavlaxx Ono to má na vztah maminky a tatínka vliv, ale my jsme si to užili s prckem a když se pak odstěhoval, i nám chyběl. Teď do naší postele už nechce vůbec. Ráno na nás skočí a hned nás tahá za ruce, ať vstáváme. Žádné tulení a mazlení nepotřebuje. A druhé mládě už vůbec ne. Takže pokud vám to moc nevadí, buďte rádi, s manželem náhradu určitě vymyslíte 🙂
Při společeném spaní se doporučuje, aby dítě spalo na straně, právě proto, aby nenarušovalo vzájemnou blízkost rodičů. Šlo by jej přesunout na stranu? Přerovnat ložnici, dát dětskou postýlku jako balkonek? Šoupnout postel ke zdi, pořídit zábranu?
@pavlaxx Plný souhlas s návrhy @pavlina212
Obě děti spaly s námi, syn tedy od 3. roku spí v postýlce, kterou máme vedle manželské postele, dcera spí s námi, na mé straně, ale NE mezi mnou a manželem, to taky nemám ráda. Někdy tak tedy usne, ale to jí pak bez problému posunu na "její" stranu, pak jsem já, vedle mě manžel. Rozhodně nám to vyhovuje lépe, než když je dítko mezi námi, to se pak i malá nějak víc roztahovala do všech stran a byli jsme hůře vyspaní.
Dokud budou růst zuby, tak se nevyspíte ani vy ani dítě, pokud nebude vládnout konejšivá atmosféra při společném spaní. Mě nejde do hlavy, proč dospělí můžou spát společně, protože jim je to příjemné a dítě se odšoupne v tak nízkém věku do vlastní postýlky, aby bylo samotné. :-/
Jinak moje doporučení. Zařiďte si dětskou postýlku se stahovatelnou bočnicí, jako tzv. balkonek, to by mohlo pomoct. Pokud v jedné posteli, tak ne vprostřed, ale na straně u matky.
Náš syn má 18.měsíců a pokud si někdy zvykl na chvilku přes den usínat vedle mě, tak jednou stačí zuby nebo horečka a už ho mám stejně v náručí a uhoupávám u sebe. Večer usíná normálně vedle mě, pak když si jdeme lehnout my, tak ho jen přešoupnu k němu. Byl čas, kdy se začal hodně stěhovat ke mě do postele hlavu na hlavu, zjistila jsem, že mu chybí polštář, tak se zase vše vyřešilo.
Přiznej si to prostě miminku je u maminky nejlíp.🙂 pevné nervy.
@pavlaxx
dcerka si kolem 3. roku řekla sama , prostě k tomu dospěla..
jablko také odpadne, až je zralé...
dalších 60 let už u tebe spávat nebude a moc tě taky potřebovat nebude, užívej si "miminko" doku chce s Tebou být...
na FB běží jedno video, ptají se žen, co by udělaly jinak.. a 90% z nich říká - více bych své dítě chovala, objímala atd...
Nechala bych, dokud si neřekne... Vždyť se jim to líbí🙂
Řešila jsem něco podobného kvůli bezpečnosti. Prcek od malinka odmítal spát v postýlce, ale od jistého věku jsem se ho bála nechat spát samotného na manželské posteli, dokud my s manželem ještě nespíme. Tak jsem vymyslela, že se dala do dětského pokoje na zem dospělácká matrace, na té prcek vždycky usnul se mnou, pak jsem se zvedla a odešla. A když se náhodou vzbudil, neměl kam spadnout a mohl "přijít" k nám (praktikoval to tak už v době, kdy se teprve plazil). Vůbec se nedivím, že dítě nechce spát v postýlce, mě by do takové klece taky nikdo nedostal. Navíc od určitého věku, který u vás nastal asi právě teď, už nejde ani o nijak bezpečné spaní. Dítě se snaží z postýlky vylézat, ale ne vždy se mu to povede, takže může spadnout a pěkně si ublížit. Navíc se kolikrát zaháknou ručičkou nebo nožičkou do těch špriclí a můžou si ublížit i ve spánku. Takže já bych to řešila takhle kompromisem. Nejsou jen dvě možnosti - spaní v posteli s rodiči x dětská postýlka.
@mysicka_lb jj to sprajcnuti je o ničem... Právě proto se doporučuje dávat to polstrování kolem obvodu... Taky se nám to několikrát stalo..
Mám.postylku přímo u postele...dobré je vybrat postranní ram a dítě se může koulet sem tam🙂
Ja.spani s mymi dcerkami miluju a ted kdyz uz i mensi spinka u sebe a jen jsem s ni u usinani tak mi chybi 🙂 ( bude mit v cervnu dva),spinkala se mnou od cca ctyr mesicu... Nemenila bych a neni to pravidlem ze by deti pak nechtel .spat samy.. Musi k tomu jen vyrust a kazde je v tom - tak jako ve vsem -individualni.. Ja bych koupila velkou postel a zkousela si s nim lehnout tam ze zacatku si tam treba jen cist knizku, hrat si s hrackama , davat je spat tam... Koupit hezke povleceni a nenutit.. A kdyz si tam sam lehne tak moooc chvalit jak je sikovny..urcite prijde cas kdy tam raf bude spinkat ted je mu s maminkou dobre 😉 uzivejte si to deti strasne rychle vyrostou a pak jsou samostatne az vam to najednou bude chybet 🙂 me teda jo <3 hlavne vse vklidu a nelamat to pres koleno jinak si spinkani zprotivi nebo se bude budit atd..
@pavlaxx jinak jsem mela uplne to stejne u prvni dcerky akorat zacla ze dne na den plakat v postylce kdyz mela 23 mesicu spinkala s nami tri mesice pak jsme koupili ikeackou detskou postel a prisunuli ji k nasi abych na ni dosahla a postupne tam spinkala.po obede a kdyz byl tatka v praci tak u me .. A za mesic si tam lehala.sama a.v pohode .. Ale byla tedy starsi nez vas prcek tohp bych jeste muchlovala u sebe 😉
Blbé je, že ti reaguje tak prudce už na pouhou přítomnost postýlky v ložnici.
My máme spaní v současné době vyřešené tak, že manželskou postel máme obloženou z jedné strany postelí starší dcery a z druhé strany postýlkou bez bočnice. Ta mladší s náma nejdřív byla přímo v posteli, měli jsme mezi sebou pelíšek pro miminko, nejdřív ani nešlo jinak vymyslet spaní pro ni, po přestěhování na konci šestinedělí už jsme tak byli zvyklí. Cca v deseti měsících jsme ji konečně vystěhovali do postýlky, přiznám se, že tou dobou už mi ten pelíšek mezi mnou a manželem opravdu vadil. Tím, že v noci pořád kojím, tak stejně končí přímo se mnou v mé posteli, ale už je to přece jen něco jiného. Ale uspávám v obýváku, pak ji přenáším, když se probere ještě než jdu spát, tak většinou docestuje za starší nebo tatínkem, potřebuje se k někomu tulit; když potřebuje mlíko, tak se ozve dost hlasitě. A starší si občas řekne, že chce spát v pokojíčku (je tam druhá postel) a po pár dnech se zase vrátí za náma do ložnice, budou jí teď čtyři, začala si říkat cca ve třech a čtvrt letech.
@pavlaxx Dneska jsem se tu chtěla zeptat na úplně to samé :D :-/ a po přečtení rad a zkušeností ostatních maminek jsem spíše zoufalá :D ☹ Nevidím to moc dobře ☹
@miichaella28 já jako jediné řešení vidím reorganizaci ložnice tak, aby malý spal na kraji. A čekání až dozraje na vlastní postel 🙂 a zatím si teda budeme užívat tu vzájemnou blízkost 😉
A jak byste, prosím, řešily následující? - my máme vedle postele "balkonek", ze kterého na syna (13m) dosáhnu, ale on tam ani tak nechce být a za každou cenu se cpe ke mě. To by mi nevadilo, ale on se budí i 10x za noc a hrozně pláče, leze nám ve spánku po hlavách a hází sebou, zuří, když mu vypadne. Zdá se mi, že ho naše pohyby budí, nemáme totiž tak velikou postel a trochu se mačkáme. Trvaly byste na přesunutí na "balkon"? Jsem totálně nevyspaná...

Nijak, to už nejde. Příklad náš - dcerka spávala v postýlce, sama, spokojená, usínala hezky. Přišly 4 špičáky po sobě, když jí to rostlo, měsíc řvala jak tur, ale fakt moc, celé noci (řešila to i sousedka nad námi, mají stejně ložnici a prostě je rušila), ukonejšit na chvíli se dala jen hlazením, u nás v posteli. Pak jsme ji zkusili dát zpět a NE, stála a ječela, nelehla, nešlo to. V rámci netrápení všech s postýlka v 16m zrušila.