Jak doplnit energii? Děti 4 a 1 rok a další čekám

kamste
27. črc 2016

Zdravíčko,
nějak mi chybí energie a hledám fígle, jak jí "dobít". Nejvíc by mi pomohl spánek, ale to moc nejde: přes den mě nenechá starší (sama se ve 4 ještě příliš nezabaví a přes den už od roka nespí) a v noci mladší (rostou stoličky). Hlídání moc nemám - občas o víkendu babička - ona se postará o děti a já mám uvařit.... To si odpočnu aspoň od dětí. Kofeinový životabudiče taky moc nemůžu kvůli těhotenství.
Občas už jsem starší pustila pohádku, když malej usnul, a šla si taky lehnout - ale to stejně spím jen napůl...
Muž se stará chvíli kolem večeře a občas můžu jít spát s mladším dítkem a on pak starší uloží sám.
Ale i tak mi chybí elán.

Jak to řešíte?

ludovika6
29. črc 2016

Tak na to asi žádný speciální "fígl" není 😉 . Snažit se spát, co nejlíp (a nejčastěji, i 20 minut dobrých), jíst zdravě, využít jakoukoliv možnou pomoc s hlídáním (babička, školka, MC apod.), možná nějaké potravinové doplňky, hodně zapojit manžela (třeba o víkendu)... Asi nic, co bys nevěděla.
Ve školním roce třeba odebírat obědy z nějaké školní jídelny (aspoň dva, tři dny v týdnu)
Pokud máš dvě malé děti a jsi k tomu těhotná, tak máš prostě nárok na to nemít elán 😎. Hlavně na začátku a ke konci těhotenství, to tak prostě bývá... Taky ti ale třeba může chybět železo (neměla si anemii v předchozích těhotenstvích ?)
Mám stejně staré děti (ty nejmladší), a nejsem těhotná a přesto si někdy ráda "hodím chvíli šlofíka" po obědě (nejmladší spí, starší kouká na pohádku) 😎 .

kamste
autor
29. črc 2016

@ludovika6 dík - s tím železem to může být ono - anémii jsem měla u předchozího těhu. Beru těhotenský vitamíny, ale třeba má moje tělo větší spořebu...
Občas si muž vezme děti na starost o víkendu a já spím kus i dopoledne. Ale rekonstruujem dům se zahradou, tak toho nezneužívám.
Noo, poklona k 7 dětem

ludovika6
29. črc 2016

Díky 😎 . Pokud ještě k tomu rekonstruujete, tak toho je (na vás oba s manželem) opravdu hodně 😝 . Jen mě tak ještě napadlo, jak jsi na tom s kojením. Pokud ještě kojíš, tak to je taky obrovský "žrout" energie. I pokud je to třeba jen 1 x, 2 x za den.
Jinak držím palce, ať je všechno O.K. !

kamste
autor
30. črc 2016

Už nekojím - během prvního trimestru jsme postupně přešli na UM - cítila jsem, že to nezvládám.
Dům opravujeme pomalu - shodli jsme se, že pro děti jsou důležitější zážitky s tátou než nový pokoje... Takže spíš pripomíná chalupu 😀 Ale děti si mají kde hrát a zahrada je "k nezaplacení".
Nedokážu si představit frmol se 7 dětma - to chce asi hodně tolerance a nadhledu.
Co u Tebe funguje, když Tě děti probudí, ale Ty bys ještě spala, jenže se o ně musíš postarat (jaksi nemají tlačítko On/Off 😉 )?
Přeju klidný den

ludovika6
31. črc 2016

Tak ať se rekonstrukce pomalu daří a zahrada je určitě super 😉 !
Co se týče toho nadhledu a tolerance, jako určitě v něčem jsem už "vytrénovanější", ale zase obecně v tom nijak zvlášť nevynikám (puberťáci by mohli vyprávět) 😀 .
Ono jak ty děti přibývají postupně, tak to člověku tak nějak nepřijde. Ale náročné to je , to zase jo. Ale krásné taky (to hlavně 😎 ).
Ti nejmenší se naštěstí moc brzo nebudí, vstávají tak kolem 6:45, což už je taková lidská hodina. A spí i déle někdy.
Když byli maličcí ti starší, bylo to horší. Dvojčata klidně aktivně bděla od 5 hodin. Vzpomínám si, že tehdy počátkem léta (květen, červen) jsem byli na písku před domem už když školáci chodil ráno do školy 😀 . Zase mi pak hezky spali všichni po obědě a já s nimi 😉 .
Ale na období, kdy si o víkendu budu moc pospat do kdy budu chtít, to se fakt těším 😀. Momentálně jsem moc ráda, že už nejmladší spí celou noc.
Jinak pomáhaly (trochu) knížky a hračky ráno do postýlky, pár piškotů v misce...
A taky se domluvit s manželem, že v neděli ráno vstává s dětmi on 😎. Vyšlo to teda většinou tak jednou za 14 dní, ale lepší než nic.
Tlačítko On/Off by se hodilo, ale stačilo by mi i to Volume 😉.
A kdy se tedy má narodit miminko (když první trimestr už je úspěšně za vámi) ?

kamste
autor
31. črc 2016

Jsme v půlce - takže tak konec listopadu.
Malej se budí tak 2x za noc, ale teď měl období, kdy i klidně po 1-2h. Doufám, že mu dorostou zuby dřív než se narodí mimčo a já budu moct spát aspoň pár dní celou noc.
Jinak vstává většinou tak po 6.h a dcerka kolem 8.h (teď v létě, když jsou školkový prázdniny, mám aspoň klidnější ráno...). Ale i tak mi trvá dost dlouho, než se ráno uvedu do provozu (a jsou dny, kdy se mi to nepovede až do večera a celý den "usínám za chůze"). Umýt obličej studenou vodou zabere tak na 10 min a pak se mi zas zavírají oči...
Přeji klidné léto

kamste
autor
1. srp 2016

Na to "Volume" používám špunty do uší (redukce o 30 dB) - důležité věci stejně slyším, ale alspoň mi z nich netřeští hlava (když jsem nevyspalá, tak jsem výrazně citlivější na zvuky). Občas je používám i v noci, abych usnula a nebudilo mě každý převalení nebo zachrápání (mám teď lehčí spánek).
To vstávání s dvojčaty si nedokážu představit - jsem "sova", i když mi to děti značně mění 🙂 Naštěstí máme ložnici s oknem na západ a tmavý závěs, takže se tam spí báječně. A taky starý dům s tlustými zdmi - takže když se malej vztekne v obýváku, tak dcerku ani nevzbudí. Však taky když byly krizový noci a budil se často, tak jsem s ním odcházela do obýváku, aby se vyspali aspoň ostatní (máme společný letiště ode zdi ke zdi - přijde mi, že jsou děti klidnější, když nás mají na blízku - aspoň dokud jsou takhle malý - a já šetřím energii, protože k nim nemusím vstávat a zcela se tak probudit 😀 )
Dík za pár typů na šetření energie (krmení k postýlce, odebírat občas obědy...)

ludovika6
1. srp 2016

Tak ty špunty jsou zajímavá zkušenost 🙂. To jsem ještě neslyšela. Já bych to asi nedala psychicky, jak hůř vidím (krátkozrakost), tak jsem ráda, že aspoň dobře slyším 🙂. Přes den je prostě přeřvu, nebo uteču (na chvíli) 🙂 .
A v noci, když jsem fakt unavená, spím jak špalek, problém mám spíš, že se k ránu potřebuji v posteli převalovat a to budí nejmladšího. To by spíš ty špunty potřeboval on 🙂.
Hrozně lehké spaní má můj manžel (říkám mu, že je z pravěkého rodu strážců jeskyně, jeho tlupu by nikdo nečekaně nepřepadl), spí teď raději v obýváku, jinak bychom byli v tenzi všichni. On z nás a my z něho. Bez tmavých závěsů je ztracený 🙂.
Nastavením jsem taky sova, občas mám pocit, že se vzbudím až když jdou konečně všichni večer spát 🙂. Ale už jsem tedy taky dost přetrénovaná 😝 .

Takže zatím spíte všichni společně ? A jak to plánujete až se maličké narodí ? Spát v pěti lidech v jednom pokoji to už by bylo dost náročném, ne?

A ještě k tomu "uvedení do provozu" ráno. Pomáhá mi hned po probuzení se párkrát zhluboka nadechnout nosem a vydechnout pusou (je to jen taková drobnost, četla jsem to kdysi hrozně dávno v časopise, ale mi to zabírá). A to omývání vodou zkusit nejen na obličej, ale i na předloktí. Nezapomenout se u snídaně dostatečně napít (čaj, voda, džus...). A přes den si na chvilku (i 5 minut) lehnout. Ta nejhorší únava poleví.
A pak ještě hořká čokoláda 😀.

Přeji moc, ať chlapečkovi zuby rychle vyrostou a zase pěkně spí a i maličké v bříšku je hodné !!!

kamste
autor
6. srp 2016

S těmi špunty to vzniklo náhodou - děti zrovna zkoušely řvát jako lev..., což by mi normálně nevadilo, ale bolela mě hlava. Tak jsem to zkusila a pak jsem je i nadále slyšela, ale jen jako tišší hovor. 🙂 A když se vyřvaly, tak jsem špunty zas vyndala.
Vyrábí se různé špunty a podle toho taky tlumí - já mám ty měkčí, co tlumí jen trochu. Taky potřebuju vědět, co se doma děje, jinak jsem nervózní.

Klárka už začíná uvažovat o vlastním pokoji, ale nechci na ní tlačit. Užili jsme si žárlivé scény po narození Járy: do školky se těšila a byla tam několikrát na zkoušku, ale když nasoupila, tak se najednou změnila - přestala si doma hrát, byla až apatická a taky agresivní na brášku. Postupně z ní vylezlo, že si myslí, že jí dávám do školky, abych mohla být s Járou doma sama a že ona je ta "zlobivá" a Jára je "hodný" a je náhrada za ní... A samozřejmě, že vyváděla kousky tak, aby si tu svojí teorii potvrdila. Tak jsem školku stopla - za tuhle "cenu" mi klidnější dopoledne nestojí... Teď už to je zase ona - spokojená, hravá... a i na brášku je hodnější (pomůže, hrajou si spolu... sice ho občas i praští... ale je to čím dál lepší).
Zkrátka nechci, aby si myslela, že kvůli mimču musí odejít... Pokud se rozhodne sama, tak zařídíme.
Jinak to "jistí" obývák - nevím, jakou povahu bude mít mimčo a jak se bude budit - takže muž se postará o starší v ložnici a já o mimi v obýváku a všichni se vyspí (i s Járou jsme tak začínali a ještě teď, když má plačtivou noc se s ním přemístím). Klárka spí už bez problémů celou noc a je zvyklá, že se budí sama a přijde za náma do obýváku. S Járou se uvidí - doufám, že se mu spánek zlepší a ráno, když muž půjde do práce, tak si tam dám chůvičku...

Zdá se, že s tou únavou to byla dočasná krize - včera jsem už během dne neusínala a dokonce jsem měla elán posekat dvorek a vyplet fóliák (když muž s dětma chystal grilování).

Dík za probouzecí typy - určitě se ještě budou hodit 😀

verusky
12. srp 2016

@kamste taky ludovice dekuji za tipy 🙂 ja jen, ze spunty jsem take sveho casu pouzivala, druha dcera hlucnejsi... ted minimalne.
jsi ted v obdobi, kdy naberes sil, neboj, to bude dobre. pak to trosku spadne pred porodem, ale to bude unava tela. ja jen chci poradit, mam prvni dve deti sestnact mesicu od sebe a vsechno ostatni jsem taky chtela stihat (uklidy, vareni) a rekla jsem si, ze napodruhe urcite vic odpocivat. po par letech se zadarilo zase sestnact mesicu od sebe (mam skoro dvouletou a sedmimesicniho) a pokud to jakkoliv slo, sla jsem (v tehu) spat s tou rocni. tak i ted- kdyz spi obe, nebo jen jedno a druhe se da nejak zabavit, odpadam do odpocinku...

ludovika6
14. srp 2016

@kamste Tak super, že je líp. Držím palce, ať to dlouho vydrží 🙂.
A se spaním je nejlépe, když to má každý jak mu to vyhovuje. Ono jak rodiče, tak i děti mají různé povahy a skloubit to dá někdy práci a vymýšlení 🙂.
Zrovna předevčírem jsem mluvila s kamarádkou, čekají v říjnu třetí mimčo. Má dvě starší holčičky - 4 a čerstvě 2 roky. A ptala jsem se jí, jestli už ta menší spí s tou větší v pokoji. Tak se smála a řekla, že spí všichni společně a budou asi tak spát i s miminkem 😉 . Jsem mi na vás vzpomněla, že by jste si rozuměly 😎 .
A třeba se školkou, úplně chápu, že jste to řešila raději tam dcerku nadávat, než aby si myslela, že ji tam odkládáte 😖 .
Četla jsem hodně názorů, jak je lepší tam děti nechávat i na spaní od začátku a jak jsou rozhozené, že tam nechodí pravidelně apod. Že si pak těžko zvykají apod.
No, a nám to vyhovuje tak, že chodili všichni (minimálně) první rok jen na dopoledne a tři dny v týdnu (chtěla jsem, aby byli častěji doma než ve školce). I tak to pro ně bylo maximum co zvládly, aby se to pak příliš negativně neprojevilo na jejich chování (ten zvýšený stres). Prostě bylo na nich vidět, že je to tak akorát. Nové prostředí, nové (zdaleka ne vždy přátelské) děti, nové požadavky... jako kolektiv jim nechybí a mám spíš "mamánky" než "dobyvatele světa". Tak jsem byla moc ráda, že jsem jim to mohla dopřát. Zase je fakt, že i za těch pár klidnějších dopolední jsem byla ráda 😎.

@verusky Vidím, že o špuntech nevím asi jenom já 😀 .
A tebe teda obdivuji, jak krásně holčičky zvládáš s tak malými rozdíly mezi sebou a v tak obtížné životní situaci (kdy se tatínek chová, jak se chová 😠 . ). Jsi silné žena !

kamste
autor
15. srp 2016

@ludovika6 jééé, to mě těší, že nejsem jediný "exot", který má doma mazlíky a spí s nima společně 😀
Co se týče výchovy, tak mám raději domluvu než drezůru. Klárka takhle ví, že do školky nemusí, ale když chce tak může - taky tam byla třeba i na celý den, protože si to tak rozhodla (hlavně na výlety, divadla....) A co je hlavní - užila si to a bavilo jí to. I učitelky viděly tu změnu.
Uvidím, jak se to dál bude vyvíjet. Snad bude chtít do školky častěji - po narození mimča by to přišlo vhod...

@verusky dík za podporu. Učím se "velkoryse přehlížet" nepořádek, ale je to pro mě stále obtížný - byla jsem dost pořádkumilovná a až puntičkářská... Ale holt je spánek mnohdy důležitější....

Možná budu okolnostma přinucena k odpočinku - právě mě převedli na rizikové těhotenství kvůli zvýšeným protilátkám ☹