Ahoj maminky, chtěla jsem se vás zeptat, jak dlouho jste děťátku vyvařovaly oblečení, dudlíčky, povlečení, příp. látkové pleny (i jen na otírání atd.), savičky, lahvičky atd.? A dále, jaké oblečení miminku kupujete? Celý život jsem myslela, že pro miminko je nejvhodnější bavlna, ale když jsem to řekla před svou mámou dala mi přednášku že bavlnu přece né a že bavlna se přece vyvařovat nedá atd.. (no, zastřel mě, o tohle jsem se nikdy nestarala a nezjišťovala.. 😠 ) Tak v tom mám trošku hokej a ráda bych slyšela i vaše názory 🙂 🙂
@scvrcek Moc děkuju, no já taky nevidím důvod, proč by bavlna neměla jít vyvařovat, ale potom co mi to tak shodila nevím nevím..
Já chápu že mimísek musí být v čistotě ale zase nechci abych ho uržovala v uplně "sterilním" prostředí a potom co přijde do styku s prvním bacilem tak to odskáče, aby si mimčo zvládla vytvořit nějakou imunitu, ale s tím by spíš poradil pediatr 🙂
Tak za mě jedině bavlna 🙂 Oblečení jsem nevyvařovala, peru na 40 max na 60. Žehlila jsem tak do 3-4 měsíce. Lahvičky se doporučuje vyvařovat do roka, ale stejně pak strkají do pusy kde co....
Jediný co jsem kdy vyvařovala byly savičky, dudlíky a lahvičky - vcelku svědomitě první tři měsíce, pak pravidelně ale rozhodně ne denně. Oblečení vůbec.
Co vyvářim pravidelně kvůli bakteriím jsou kuchyňský utěrky.
@marketaryzi @achjonetusim Díky za zkušenost, tak koukám, že oblečení, pleny a povlečení vyvařovat není potřeba - stačí tedy jen prát a žehlit a vyvařovat max do 1 roka to co strká do pusy - dudlíky, savičky, lahvičky, díky 🙂
Ahoj, od zacatku jsem prala na 40, plenky a osusky na 60. Bez avivaze. Nikdy jsem nic nevyvarovala. Zehlila jsem jenom v sestinedeli, dal uz jsem s nespavcem nemela silu 🙂 Savicky a lahvicky jsem teda poctive sterilizovala do roku. Obleceni bavlna, maly mel ekzem a dr. doporučovala obleceni co je primo na kuzi jenom bavlnu. Dudlik jsme nemeli.
Joo a povleceni taky na 60 ;) Jak pisou ostatni, taky myslim, ze vyvarovani neni nutne.
To se dělalo dřív, všechno, i oblečení, se vyvařovalo. Dnes už se to nedělá, dítě není potřeba udržovat ve sterilním prostředí.
Ale stejně by mě zajímalo, jaký materiál by chtěla vyvařovat. podle mě právě 100% bavlna je vhodná na vyvařování, jiné materiály ne.
@lilulilu
@betelgeuzz uff tak díky za uklidnění, že nejsem uplný idiot... taky jsem byla toho názoru že když vyařovat tak bavlnu, ale že tohle jsou věci, které se dělaly dřív 🙂
Ale ba to vyvarovani bys musela mit asi jedine ty plateny bavlneny kosilky co byly kdysi... Nedovedu si predstavit vyvarovat dnesni bodycka.. By se rozpadly.
jak rikaji holky, neni to potreba - u obleceni vubec, mame pracky, ne? A lahvicky a savicky do cca 3 mesice, pak uz jen horka voda...
Nežehlila jsem nikdy, nežehlim a žehlit nebudu! 😀
@ma_cherie na to si zvykni, že budeš často poslouchat rady 30 let starý. Na to je potřeba se obrnit a říkat, že dnes se to dělá jinak. Já takhle poslouchala rady ohledně kojení od mojí mamky, která kojila celkově dvě děti asi 2 týdny 😝
@betelgeuzz Já už to uplně slyším, fakt živě si to umím představit!! :D
@achjonetusim já nežehlila nikdy a nežehlím, jediné co se u náš žehlí jsou manželovy košile do práce - a ty si žehlí sám 😀
Já jsem nevyvarovala ani nezehlila nic, ani mě to nenapadlo. Dudlik malý nechtěl a z lahvičky nepil, tak jediný, co jsem vyvarovala, byl detsky hrnicek na vodu a čaj od 5-6. měsíce. Stejně si pak dítě strka do pusy totálně všechno (hračky, bordel ze země atd), tohle bych vůbec neřešila.
Obleceni mam bavlněné a peru na 40 🙂 Lahvicky a dudlík jsem vyvarovala do pul roku a pak ještě v případě nemoci.
@ma_cherie rady od kohokoliv včetně babiček ber s rezervou, hlavně rady ohledně kojeni... Na to je expert každý včetně chlapů 😀 fakt dej na svůj instinkt, máma jsi ty.
Otevirala jsem tento doraz a bala se, ze budu za prasatko..... oddechla jsem si, souhlasim s holkama vyse, obleceni taky peru na 40, pri pidimiminu zmacku zehlickou cca do pul roku. pak uz co se nemusi, nezehlim. Vyvaruji jen lahvicky.
@yerry Skvěle řečeno, máma když byla se mnou a sestrou na mateřské/rodičáku tak denně prý uklízela celý byt (lux, vytírat, prach, denně převlékala ložní prádlo...) nejsem nějaký čunče, co by doma neuklízelo, ale taky nemám smetákovou nemoc aby mě tohle nějak naplňovalo a radši se budu věnovat prckovi ne? 🙂
@karlajasmine tyjo tak s radami ohledně kojení jsem se ještě nesetkala, co mám očekávat? 😀 😀
Vyvařovala jsem jedině dudlíky a savičky, protože měl moučnivku.. Tak do 3 měsíců celkem poctivě, pak už jsem na to prděla.. Teď je mu 7 a půl měsíce a nevyvařuju nic.. Nemá to smysl, věčně se všechno válí po zemi, máme psa, takže absolutní čistotu stejně nezaručím a ani nechci.. Obrazně řečeno - jeden snědenej slepičák lepší než 100 doktorů.. Je zdravej, i když žužlá spadané lupení, trávu a všechno možný.. 100%ně ho prostě neuhlídám.. Jinak oblečení jedině bavlněné, hrozně se potí a vím sama, jak je mi nepříjemná jakákoli umělotina.. Nevyvařuju, peru na 40, pleny na 60..
A nežehlím, mám sušku.. Vyžehlila jsem jen výbavičku, když jsem byla těhotná a teď už by mě to mohlo ohrát..
@ma_cherie tak rady typu "ty už ho zase kojis??vždyť jedl pred hodinou a půl", "odrihl si? Musíš ho držet pul dne v náruči dokud si neodrihne" (moje dítě si nikdy neodrihlo a brisko ho nebolelo..), "nepije nějak kratce/dlouho?" "ty ho kojis tak často v noci?" "proc ještě kojis / proč už nekojis".. "vždyť jenom dudla..nepije..tak mu vraz spíš dudlík ne.." a podobně 😀
@ma_cherie nebo: dej mu vodu, kojení je jen na hlad, ne na žízeň. kojíš moc často, to máš slabé mléko, měla bys přikrmovat. 😝 😀
Malé jsou dva roky, nikdy jsem oblečení nevyvařovala(ani povlečení, pleny atd.). Výbavičku pro malé mimi jsem jen před narozením vyprala v desinfekci na prádlo. Jinak peru na 40 bez aviváže v persilu sensitive gelu. Malá byla kojená, ale na noc dokrmovaná. Takže lafvičku měla cca 1-2 denně. Později čaj. Dudlík od narození. Jestli jsem za celou dobu vyvařila 10x, tak to přeháním. Dudlíky jsem vyvařila před prvním použití a pak je občas hodila do mikrovlnky - do pouzdra na dudlík trochu vody - do toho dudlík. Stejně se dají vyvařit i např. flašky MAM. Ale každé dítko je jinak citlivé.
Nikdy jsem žádné prádlo nevyvarovala
Dudliky jsem.vyvarila snad první.dva,pote prelivala vroucí vodou
@ma_cherie obleceni ani plinky jsem nevyvarovala nikdy. Normalne jsem prala na 40st. A obleceni jsem mela z bavlny. Ta se preci vybarovat da- alespon ty plinky a tetra osusky... Ale nikdy me to ani nenapadlo. Dudliky a lahvicky jsem vyvarovala asi tri mesice... Lahvicky mozna dyl. Ale jakmile zacal stejnak strkat do pusy kde co a lezt, tak to nemelo smysl..