Jak dlouho jste cvičili Vojtovku?

zuzacek26
7. kvě 2015

Maminky mám dotaz, jak dlouho jste cvičili Vojtovku? My měli spíš malý problém, který už je dle mého vyřešený, ale nedávno mi RHB sestra řekla, že bude chtít malou sledovat, dokud si nesedne. Začali jsme v 8 týdnech a teď jsou jí tři a půl měsíce. Já mám pocit, že jak jste jednou jejich, že už vás jen tak nepustí. A to jsme tam šli s tím, že mi praktická řekla, že to je tak na měsíc cvičení, že je to víceméně prkotina, která se hned srovná. Teď už se mi místo pořádného pasení koníčků přetáčí zpět na záda, tak nevím, jestli to cvičení už není spíš na škodu... Díky za názory.

lv
7. kvě 2015

Tohle se děje často, fyzotepeutka sama přiznala, že by našla něco na 90% děti, kdyby jé zrovna měla na stole. Cvičili jsme 3m, přestali z části proto, že mám nemocné klouby a cvičení jsem prostě už fyzicky nezvládají, z části proto, že problém s pasením byl odstraněn.
Přetáčet na záda se obvykle děti začínají po půl roce, do 8m, dříve jde často o přepad.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@lv No to já si přesně myslím, mám v plánu to ukončit dřív, ještě se poradím s praktickou, ale odmítám tam chodit zbytečně a stresovat malou i sebe. Vidím kolem sebe stejně staré děti, které jsou na tom hůře a nikam cvičit nemusí. S tím přetáčením to právě vím, ale zase si říkám, že ty děti, které zbytečně cvičí Vojtu, bývají zbytečně hodně napřed (neříkám přímo, že my), no zkrátka až si na ní příští týden zase něco najde, tak jí asi už řeknu, co si o tom celém myslím...

barka79
7. kvě 2015

Ahoj, já cvičila s oběma dětma... s každým tak tři až čtyři měsíce, zhruba od 6 týdnů věku. Mladšímu je teď přes rok, a půl roku chodíme už jen na kontrolu. Je to trochu otravné, připouštím, na druhou stranu díky za to... kdyby byl problém, tak se to odhalí hned a je jistota že vývoj dítěte bude OK.

anina32
7. kvě 2015

Já cvičila čtrnáct dní a myslím že to bylo víc než dost. Poslali nás tam na osmi měsících s tím že se malej nepřetáčí, tak jsem ho podle rad fyzioterapeutky dva týdný lámala, brečeli jsme u toho oba, manžel nadával, celá rodina kroutila hlavou. Po dvou týdnech mi fyzio řekla že to nezabírá proto že při cvikách musím používat ještě větší sílu a držet tak dítě ještě delší dobu. Protože jsem byla přesvědčená že syn problém nemá a je prostě pomalejší, tak jsem si řekla že už ho mučit nebudu, okamžitě jsem s ním přestala cvičit a fyzio jsem pak zavolala že už nepříjdem. Během dalších dvou týdnů bez cvičení se syn začal přetáčet sám, všechno dohnal, teď na téměř třech letech je po tělesné stránce i podle dětské doktorky, naprosto v pořádku, v porovnání se starším synem ještě živější a pohyblívější dítě.

betelgeuzz
7. kvě 2015

Cvičila jsem se starší od narození asi do 10 měsíců, kdy začala lozit a stoupat si. Od půl roku nám postupně ubírali cvičení. Ale dcera byla i sledovaná na nerologii.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@betelgeuzz takže u vás k tomu asi důvod byl k tak douhému cvičení... můžu se zeptat, co jste měli za problém? ale my ani u neuroložky nebyly...

betelgeuzz
7. kvě 2015

@zuzacek26 centrální koordinační porucha, v podstatě snížené reakce. K neuroložce se asi posílají ty horší vady, kde je asi podezření, že je problém v nervové soustavě. co jsem slyšela, tak oni si ty děti nechávají až do toho lození, kdy je vidět, že zapojuje všechny svaly správně.
Pokud máš pocit, že už cvičíte zbytečně, tak si nech od fyzio vysvělit, proč máte cvičit. Podle mě by ti měla vysvětlit, proč cvičíte, jak se má pohybovat správně apod. Ono laik často nemusí vidět, že dítě něco dělá špatně.

hanyzka11
7. kvě 2015

@zuzacek26 to, že jak tě jednou fyzioterapeut zachvátí, už vás nepustí je naprostá pravda :D já chodila s malou kvůli tomu, že lehala na jedné straně a na druhé nechtěla. měly jsme cvičit 4x denně. popravdě jsem to pěkně šidila.nevadilo mi, že řve, věděla jsem,že jí neubližuju, ale tak nějak jsem asi byla pohodlná. dávala jsem to tak jednou dvakrát denně, což i bylo řečeno, že je málo. zlepšení ale bylo a zakřivení páteře se spravilo. nicméně vždy, když jsem chtěla odejít, popovídala mi to fyzio tak, že jsem měla pocit, že jsem děsná matka, která nechce malé pomoct :D ne zle, ale jakože no, chtělo by toto a toto a aby neměla ve školním věku takové a takové problémy. Podle fyzio doktorky jsme měly chodit dokud nezačne chodit. takže jednou za 3 týdny nebo měsíc, kde konci byly už spíš cviky na balónu. měla slabé břišní svaly. no a jak začala chodit sama fyzioterapeutka řekla, že dobrý a že víc už pro nás udělat nemůže.
Takže já si nechala poradit od doktorů a přebrala si to po svém. Věřím, že kdyby malá měla větší problém, tak bych to řešila víc. Prostě byla jen pohybově o měsíc pozadu za bráchou a nakonec chodila o týden dřív než on. Chodili jsme teda 8 měsíců, ale podle mě stačilo 2-3.
Napsala jsem román, ale pokud máš pocit, že už to nepotřebujete, nech si udělat výstupní vyšetření u doktorky (asi to je ortoped, nevím) a uvidíš.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@betelgeuzz jo to já se ptám, až se jí to kolikrát nelíbí 🙂 pokaždé si najde nějakou prkotinu, že už by se měla pomalu natahovat po hračkách (dle tabulek 4, 5 měsíce), říkám, jí, že doma už pomalu začíná, ale samozřejmě tam je to dítě rozrušené a v podstatě jenom pláče, tak těžko předvede i nějaké vzorové pasení koníčků atd. ale já vím, že doma to dělá hezky, už ji i fotím pro jistotu, pak zase že má sevřenou pěstičku trochu, no samozřejmě, že má, když se tam vzteká. prostě mi to přijdou prkotiny a jak už je názor výše, že sama RHB sestra uznala, že na 90% dětí by si něco našla, tak to si myslím i já. poradím se s praktickou, až tam půjdeme, minule mi i do průkazky (praktická) zaškrtla psychomotorický vývoj dobrý, měsíc předtím ne, a to jsme začly cvičení. i jsem se setkala s názorem (je to názor jedné pracovnice tamní nemocnice), že si tam ty děti schválně nechávají, aby za ně měli body, i když už to cvičení moc potřeba není, ale na to já neříkám ani ano, ani ne, ale už bych se tomu v dnešní době ani nedivila.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@hanyzka11 díky za reakci, no my máme jít po 10 lekcích k té doktorce v nemocnici, příští týden máme 9., tak jsem na to děsně zvědavá, největší masakr ale je, že malá beztak nepředvede to vzorové pasení, co dělá doma v klidu, prostě je tam pokaždé rozrušená a třeba se ani nedaří utišit, když pláče, navíc ona je jinak fakt klidné mimimo, co téměř nebrečí, proto mi to i tak vadí tam chodit, pokud by to nebylo potřeba, vím, že je to nebolí, ale i tak zbytečný stres pro ni, pro mě a jako chodit tam do roku nebo dokdy? možná tak na kontroly občas... jako abych řekla pravdu, už skoro necvičime, ale asi tak poslední týden, do té doby jsme to třikrát denně dávaly poctivně (4x teda ne, to už bychom nemohly ani na pořádnou procházku, jako kdybych viděla, že to potřebuje, najdu si čas i 6x,ale zkrátka nerada dělám zbytečné věci), tak jsem zvědavá, jestli nás bude za týden chválit nebo ne 🙂 ale zatím všichni kolem, co mají i podobně staré děti a tak, tak všichni říkají, jak je malá šikovná, jak drží pěkně hlavičku a to a ono a nikdo včetně mě to už moc nechápe to cvičení. no během května to nějak rozseknu a budu se řídit hlavně vlastní hlavou a pocitem. tak vidíš, taky jsem napsala román 🙂

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@hanyzka11 co peklo schvátí, už nenavrátí :D

bm77
7. kvě 2015

Od 3 měsíců do roka, malá začala lozit už v 6ti měsících a od 11ti sama chodila bez opory. Pak spíše takové posilovací cviky na svaly nohou a zad, ty v podstatě dodnes, neboť začala vtáčet špičky dovnitř. I když se malé někdy cvičení nelíbilo, nedalo se nic dělat, prostě je to potřeba, něco jako nedobrovolná posilovna 🙂. I když teď je to při práci časově náročnější, snažím se cvičit sní 3x denně. 🙂 Určitě vydržte, stojí to za to. A dospělí přeci taky chodí cvičit (dobrovolně) 🙂

lennus
7. kvě 2015

@zuzacek26 Určitě je dobře, že vás sleduje. My chodili na neurologii, malý se narodil o sedm týdnů dříve, a doktorce se zdálo vše v pohodě, vždy do další návštěvy vypiloval, co měl, jen byl pomalejší, ale když se v roce stále jen plazil a nechtěl lézt, tak jsem už šla k fyzioterapeutce. Rozlezl se hned, ale nejspíš jsme měli začít chodit už dřív, protože pořád to není úplně ono. Je mu 17 měsíců, staví se, ale je prostě hypotonický.
A vím i od neuroložky, že malého bude sledovat ještě dlouho.
Ten psychomotorický vývoj mi přijde důležitý, hlavní je dítěti nepomáhat, neposazovat, nestrkat do chodítka.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@lennus jj, to nemám v plánu dělat. ale my se narodili v termínu, vše OK, jen při pasení ze začátku přepadávala do prava, neuroložku ani nebylo nutné navštívit, jako u případů, kdy je to fakt potřeba, tak tam bych neváhala, spíš mi jde o to, že to píšou teď jak na běžící pásu na každou kravinu, že vůbec nechápu, jak se ty generace předtím mohly vůbec vyvinout. 🙂

betelgeuzz
7. kvě 2015

@zuzacek26 no vyvinout a vyrůst dřívější generace bez vojtovky mohly, ale třeba švagr má dodnes slehlou hlavu a natáčí ji na stranu, patrně měl to stejné, co starší dcera. Když tchýně viděla, jak s malou cvičím, tak vždycky říkala, ať cvičíme, že za nich to nebylo a je to škoda. Nebo si vem, kolik lidí má dnes problémy se zády, protože je v dětství posazovali, dávali do chodítek, nikdy nelezli a tohle se projeví až časem.
Zrovna to přepadávání není "jen přepadávání", je to špatný pohybový vzorec, který spousta rodičů podceňuje, nebo se ještě chlubí, jak se jejich dítě už otáčí.

lennus
7. kvě 2015

@zuzacek26 Jo, to je fakt a to si vem, že se běžně posazovalo do kočárků, strkalo do chodítek. Nevím no, snad je to dobře, běžně člověk asi netuší, jak je na tom vlastně naše populace. Já osobně znám spoustu lidí, které bolí záda, ale těch faktorů může být spousta, třeba jen to, že obecně záda moc neposilujeme. Ale co mě tedy vytáčí pořád, když vidím, jak maminky posazují děti, které se sotva otočí.
Mně naše fyzioterapeutka říkala, že problém byl zřejmě už když se náš malý přetáčel a kápla na to, prý se dítě má přetáčet správně tak, že dá nožičky k břichu a zabere tím břichem, náš malý to dělal spíš pomocí horní části těla.
Já budu po těchto zkušenostech za to sledování moc ráda. Držím vám palce!

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

ještě mi jde hlavně o to, že malá už ty koníčky pomalu ani nepase, spíš se plazí nebo se snaží přetáčet na bok (ale už se jí to podařilo dnes i úplně), tak nevím, jestli je to dobře.

zuzacek26
autor
7. kvě 2015

@lennus jj to posazování a dávání do chodíte je hnus, to neuznávám, ale nejvíc jsem v šoku, že to hodně vidím i teď ! třeba švagrová, ale tak hlavně, že je od dítěte chvíli klid. že? jinak díky za podporu

lennus
7. kvě 2015

@zuzacek26 Jo, to slyším občas, vždyť chvilka přece neuškodí. Ale kurňa uškodí a může dost!
Já bych mohla vyprávět, jak by mi pomohlo, kdyby se malý chvíli zabavil, ale do chodítka ho proto strkat nebudu. No, přiznám se, občas jsem ho dala od roku k pohádce a taky jsem měla jiné představy o sledování telky. 😀 Někdy je to náročné, zvlášť když člověk nemá hlídání.
Ale ty chodítka, mně to přijde úplně logické, to nemusím být ani fyzioterapeut, a toto mi říkala kamarádka fyzio, naše fyzio, neuroložka, prostě spousta lidí nezávisle na sobě.

A ještě mě upozroňovala, ať mu nepomáháme za ruce při chůzi.

cabo
7. kvě 2015

My cvicime od 6-ti tydnu do ted (malemu je 10 mesicu). Jak uz bylo psano-cviceni 4x denne...... Ted uz nam to nastesti znizili.....

zuzacek26
autor
8. kvě 2015

@bm77 jj, cvičit chodí a dobrovolně, ale toto není jen obyč. cvičení, aktivujeme v mozku něco, co by tam jinak nebylo a možná zbytečně popostrkujeme předčasně vpřed. malá má 3,5 měsíce a plazí se a přetáčí, není to brzy? od kamošky půlroční chlapeček není zdaleka tak šikovný například.

zuzacek26
autor
8. kvě 2015

@bm77 vidím, že i vy jste začali všechno docela brzo - lezení a chození, což je sice fajn, ale není to fakt všechno zbytečně brzy? k čemu něco urychlovat? ale tak to vidím já...neber to nějak špatně, spíš mě tady jenom zajímá, jestli všechny RHB drží děti tak dlouho a vidím, že jo.

bm77
8. kvě 2015

U male jsme to neurychlovali schválně. 😉 to slo samo. Chodime tam porad z důvodu, že vtaci špičku prave nohy dovnitř. Jednou za měsíc to zkontroluje. Ano Vojtova metoda neni jen "cvičení". Ja sama jaem mela od rhb terapeutky cviky na zada.

bm77
8. kvě 2015

Ja jsem prostě zastánce vojtovky. To ze dite brečí je sice na nervy, ale to překoná. Porad lepší než kdyby byla zkrivena a mela hypertonus. Asi tak. A kdo s detmi necvici a kasle na to, je lempl. Tech par minut 5x denne se stihne v pohodě. 😎

tichackova
8. kvě 2015

Cvicily jsme od dvou mesicu a bylo to utrpeni pro nas obe. Dcera strasne plakala a i po skonceni byla k neutiseni. Zezacatku jsem cvicila pravidelne, pak uz se to u me stridalo s totalnim cvicebnim nezajmem a cvicebnim zachvatem, kdy jsem ji fakt drtila 4x denne, jen aby byla co nejdriv v pohode a s vojtovkou jsme mohly skoncit. Uprimne - at jsme cvicily nebo ne, poproky delala a na kontrole nas vzdycky chvalili. V sedmi mesicich uz krasne lezla a stoupala si, tak jsem byla rada, ze fyzio souhlasila, ze muzeme skoncit a jen kdyby se mi něco nezdálo, mam zavolat a spravime to. Uz me tam nikdy nikdo nevidel.

blannie
8. kvě 2015

@bm77 malá taky vtáčí špičky dovnitř, byli jsme s ní u ortopeda a prý je to normální, ale mě se to nezdá. Prosím, nemáš nějaký návod na ty posilovací cviky, nebo máte nějaké speciální od rhb? Byla bych moc vděčná

bm77
8. kvě 2015

My chodime od 3 mesicu do RHT je to u poliklinkky pod marjankou na Brevnove. K p. Novakove. Ucila se primo od prof. Vojty a je opravdu skvela. A pak k MUDr. Zivnemu do Neurocentrum v Jesenici na reflexni terapii. To mackame 4 body na nohach. Jinak posilovaci cviky tj. drepy, na yirku panve a kolena vytacet mirne ven, pod zadeckem ma overball, at nejde uplne na zem. Dalsi cvik je v poloze v leze na brichu a noha jaoby zehli po zemi az k lokti, chodidlo flex. Ale asi je to individualni, podle kiry vtaceni. Pak jeste stoji na balancni podlozce. Kdybys potrebivala, poslu kontakty. ono pry do 3 let to neni nejak ustalene u deti, porad se to vyviji, ale zacala to delat loni v zime, ma dlouhe chodidlo, asi kompdnzace neproslapnuzi podrazky, i kdyz mela superfity, no nevkm. Ale lepsi se to. Cvicime 3x denne posilovaci a 6x denne reflex. Cadove nafocne, ale da ae zo i pri praci ☺

blannie
8. kvě 2015

@bm77 Děkuji moc! Do té Jesenice už jsme byli objednaní, ale nakonec jsme to zrušili... bylo by to prý 1,5hod. placené vyšetření, tak jsme jí vzali s sebou, když jsme šli s mladším na kyčličky... A nožičky má prý v pořádku, tak když se to nesrovná časem, tak to zase začneme řešit. Každopádně bych řekla, že se jí to zlepšuje. Ty cviky ale určitě vyzkouším. Ještě jednou moc děkuji 😉

bm77
8. kvě 2015

No stoji to 700, cz zas neni takova palka, trvalinto poprve asi hodinu, mala to zvladla v pohode a ja doporucuji. Neni zac, hlavne ty drepy asi 5 x 3xdenne, kolinka ven. A neni vubec zac 🙂

blannie
8. kvě 2015

@bm77 Tak to máš velkou šikulku... Sofinka právě brečela a chytala paniku i u toho ortopeda, a to to trvalo jen cca 5 minut. Zas tak akutní to zatím není, abychom jí někde mučili tak dlouho. Moc doufám, že to ani nebude potřeba. Na dřepy se hned zítra vrhneme 😉