Ahoy prakticky dotaz. Jak cestovat s miminek autobusem (NEMYSLÍM MHD) s kočárem? Vleze se tam? A vlakem je to jak? S kočárem, v autosedačce? Platí se i za mimčo?
Dekuji
@anny87 Já jela autobusem jednou s dcerou, ale to už byla v golfáči. Kočárek dal řidič dolů do zavazadlového prostoru, dceru jsem měla na klíně. Neplatila myslím nic. Jak je to ale s malým miminkem, to nevím. Obyč. vlakem jede miminko normálně v kočárku. Jsou tam většinou vymezené prostory pro kočárky. V rychlíku jsou kupé pro matky s dětmi ve voze, kde je i prostor pro přepravu spoluzavazadel (kol apod.). Tam předáš kočárek průvodčímu a při výstupu si ho zas vyzvedneš. Ale jak se řeší úplně malé miminko, s tím asi taky neporadím. Vím, že známá mi říkala, že si na sedačku položila deku a na ni miminko a tak jeli, ale jestli je to běžný způsob taky nevím.
@anny87 Blbě, dovnitř se povětšinou nevejde, takže složený kočár do zavazadlového prostoru a mimino na klíně = pokud to jen trochu jde, volila bych jiný způsob. Případně v některých (lepších) busech jde přikurtovat sedačka, tak tam bych volila podvozek a vajíčko, pokud ti tedy v cílové destinaci někdo může půjčit kočár.
Taky radši doporučím jet vlakem. Pokud si najdeš spoj, který je pro vozíčkáře, tak je nízkopodlažní a nikdo ti nemusí pomáhat. Zároveň je ve vagonu spoustu místa a nebudeš překážet. Autobusem jsem jela párkrát a kolikrát je tam jen jedno místo pro kočárek, které už může být obsazené. A stejně tam překáží, cestující se musí procpat okolo kočárku.
Cestuje se normálně s kočárkem ve vlaku je většinou na začátku a na konci vagon pro kočárky a za kočárek se neplatí... 😊