Ahoj maminky,
chtela jsem se vas zeptat, v jake frekvenci se po porodu navstevuje detsky lekar a nebo poradna. Kdy jsou ockovani atd. Zajimalo by me, jestli je to v kazde poradne stejne, nebo jestli to zalezi na lekari.
Diky.
Když se vrátíš z porodnice domů, máš povinnost do 24 hodin kontaktovat lékaře a on za tebou přijde do bytu. Potom za ním přijdeš po týdnu, pak po 14 dnech, pak po 6 týdněch a ve třech měsících na očkování. Tak nějak to bylo u nás. Poradna je u nás na středisku každou středu a tam jdu jen když mě něco trápí 😉
Já jsem v jiné situaci, bydlím v menším městečku, kde je to prostě jasný - pediatr je zde jen jeden. Znám ale i lidi,kteří jezdí k dětskému lékaři jinam. Určitě si můžeš vybrat.
Ahoj, v porodnici dostanes pro prcka zdravotni prukaz a tam jsou vypsany povinne preventivni prohlidky, jinak to asi zalezi na lekari.
Nase doktorka domu nechodi,ma vzdycky ve ctvrtek poradnu pro mimca, takze to jsme byli poprve. Pak jsme do 6 tydnu chodili kazdy tyden (to jsem byla rada, hl. za prevazeni), pak jsme byli ve 2,3, 4,5, 6, 8 mesicich (malemu je 8 M). Ockovani se dela vetsinou ve 3,4,5 mesici,zalezi jestli dite neni nemocne, atd.
magdo, to taky nevim..my jsme taky novy, tak nevim, zda ji mam zavolat uz ted...
My jsme se u doktorky nahlásili ještě před porodem, myslím, že je to slušnost. Taky bydlíme na menším městě, kde je pediatr jen jeden a nakonec jsme se rozhodli pro něj. Bydlíme kousek od Čáslavi, kde je několik pediatrů a pár z nich ani nové děti už nepřijímá. Takže určitě není na škodu zavolat si tam ještě před porodem a domluvit se. Já se tam jen stavila, dostala jsem vizitku a instrukce, kdy si mám pak zavolat. V den, když nás pouštěli z porodnice sloužila na novorozeneckým ta naše doktorka, takže jsme se domluvili, kdy přijde. Pouštěli nás v sobotu, v pondělí u nás byla na návštěvě sestřička, v úterý doktorka, na další kontrolu jsme šli v jednom měsíci, pak ve druhým a teď půjdeme začátkem ledna, až nám budou tři měsíce. Ale každé dva týdny jsme se na středisku stavovali vážit, abysme viděli, jak přibíráme 😵 .
Holky, urcite uz si dr. domluvte pred porodem, ne kazdy bere. Ja si k me dr. zavolala ke konci tehu, zeptala jsem se, jestli k ni muzeme chodit, a jak to bude s prvni navstevou. Rekla mi pak, ze nas bere a ze si mam zavolat az prijdeme z porodnice a rekne mi, kdy mame prijit do prvni poradny.
Odešla jsem z dětského a dva roky na to se tam zas vrátila z malou, takže když se dozvěděla o mém těhotenství už předem mi vzkazovala ať s malou přijdu 😉 Hned druhý den, co jsme přišli z porodnice přišla na návštěvu (prohlídla jí, vysvětlila kojení atd..) No a pak byli kontroly tak jednou týdně, potupně se to prodlužovalo na dva týdny,pak na měsíc. No a od roka už jsme byli jen jednou a jdeme až na 18-ti měsíční.
Ahoj holky,
1) s pediatrem je opravdu lepsi domluvit se predem, idealne tak mesic az dva pred porodem. Nikdo nema povinnost vas vzit (treba podle bydliste), musite najit nekoho, kdo je ochotnej ;). Pokud mozno co nejbliz, s malym ditkem tam mozna budete jezdit dost casto (viz dale). Ja jsem vyrazila na obhlidku doktoru v okoli na zaklade seznamu na rodine a nasla 🙂
Ten seznam je tady:
http://www.rodina.cz/scripts/seznam/katalog.asp...
Taky neni od veci se poptat mistnich mamin na reference.
2) Prvni prohlidka je defaultne doma, zavolate a domluvite se okamzite po navratu z porodnice. Ale pokud je pediatr dal, tak samozrejme muze delat fory, v tom pripade je dobry nabidnout mu treba odvoz 🙂 My jsme na tu prvni prohlidku sli tam, protoze jsme chteli zvazit, mala moc nepribirala
3) V prvnich tydnech muzete jit na kontrolu po dvou tydnech a pak po sesti, ale taky klidne i kazdy tyden, pokud budou nejake problemy - ja byla v sestinedeli asi ctyrikrat, kamaradka kazdy tyden kvuli tomu, ze jim maly prilis blinkal a malo pribiral... Postupne jsou ty intervaly delsi, po par mesicich, pak po pul roce apod.
4) V porodnici dostanete zdravotni a ockovaci prukaz a tam je dost obsahlej manual 🙂, kde je vysvetlena spousta veci (i kolem kojeni apod.) a je tam i harmonogram ockovani. Podrobnejsi info o ockovani je treba www.vakciny.net
Nás teda chtěla do 1 roku vidět každý měsíc a teď budeme chodit po půl roce 😉
já jsem se hlásila v 7. měsíci těhotenství k pediatričce a kontroly jsme zatí měli po 3 dnech po propuštění z porodnice, pak každý týden a pak ve 2, 3, 4, 5, 6, a 8m (a vím že je ještě dále 10 a 12m)
slysela jsem take, ze prvni prohlidku dela doktor doma?? je to tak?