Jak a v čem necháváte spát miminko?

violla29
31. říj 2019

Ahoj, jsem prvorodička a za chvíli mám termín, sice jsem pročetla pár diskuzí, ale i tak jsem se tady vás zkušenějších chtěla zeptat.
-Je nutné kupovat mantinely do postýlky? Četla jsem že zvyšují riziko SIDS, tak jsem si je nepořizovala.
-musím mít hnízdečko pro miminko nebo je to zbytečnost? (na kurzu nám říkala PA, že se může dítě v hnízdečku zadusit)
-zavinovačka, byla jsem rozhodnutá pro zavinovačku, ale to mi zase nedoporučovala dula, prý dítě tvrdě usne a také se zvyšuje riziko SIDS, navrhovala mi spaní společně s dítětem, ale to jsem zavrhla já, protože mám obavy spát s kočkou natož, tak s dítětem. Spací pytel mi taky nedoporučila z důvodu zadušení dítěte.
- polohovací válečky. Koupila jsem si je, jsou vhodné pro dítě na spaní?
Nebo prostě může dítě spát bez zavinovačky, mantinelů, hnízdečka jen prostě s polštářkem a peřinkou?
-jak dávat miminko spát, na záda nebo na bok?
A poslední otázka kojení. Musí se dítě nechávat odříhnout po každém kojení nebo nemusí?
Děkuji

violla29
autor
31. říj 2019

Jo a ještě jsem zapomněla, je nutné mít dvě postýlky? Mám jenom jednu, tím pádem bych musela kupovat druhou matraci i monitor dechu. Nebo stačí mít jenom chůvičku?

zuzkasim
31. říj 2019

Uf. Poznáš, že i miminko umí dát najevo, co mu vyhovuje. Většina dětí má zavinování ráda, ale jsou takové, které se vykopou i ze zavázané zavinovačky na 3 stuhy a je vidět, že toto prostě ne. Některé naopak zavinování milují i v době, kdy už téměř ze všech zavinovaček vyrostly. Hnízdečko je na tobě, já ho u žádného dítěte neměla a nechybělo mi, ale na prťouska jsme měli proutěný koš, takže se možná cítil dobře v tom menším prostoru... Mantinely jsou též na tobě, pro starší dítě, které pak v postýlce cestuje to není špatné, že se v noci nemlátí o tyčky, ale zase umí dobře rozvazovat šňůrky nebo odlepovat suché zipy (naše jedno dítko se v tom přímo vyžívalo). Polštářek ne, dítě nemá mít krom složené plenky nic pod hlavičkou. Spací pytlík všechny moje děti milovaly a byly v něm dlouho, je to jednoduchá alternativa pro ty, co se odkopávají a dítě by se v něm snad nemohlo zadusit ani kdyby chtělo. V porodnici nám radili dávat spát na bok a boky střídat, dělala jsem to tak do doby, než se dítko umělo samo dostat do polohy, která mu vyhovovala. Odříhnout určitě ano, pokud to jen trochu půjde, jinak ho to může tlačit a bude kvůli tomu pofňukávat, odříhnutí se nepodaří jen vyjímečně a není potřeba kvůli tomu panikařit, pokud dítě spí dobře. Postýlku jsem měla vždy jen jednu, prťouska jsem si během dne pokládala klidně na sedačku, zajistila kojícím polšátřem, polštářky nebo dekou, starší miminko jsem klidně nechávala spát na zemi na dece, ta zem je pro dítě bezpečná, nemůže z ní spadnout (jsme v bytě, ve studeném baráku bych si to samozřejmě dovolit nemohla). Hele, s dítětem se postupně naučíš komunikovat a zjistíš, že každý je opravdu jiný, co fungovalo kámošce, nemusí fungovat tobě. Mám 3 děti a každé je jiné. A co se má stát, to se stane. SIDS ještě nikdo nevyzkoumal pořádně, pokud o dítě normálně pečuješ (neopíjíš se např.), tak to riziko je minimální, nenech se vystrašit.

fouskovi
31. říj 2019

Tak mantinel jsem nikdy neporizovala neviděla jsem důvod hnizdecko někdo chválí někdo ne zavinovačka super věc ale záleží na miminku první syn nechtěl být zavinovany adruhy bez zavinuti neusnul spací pytel máme teď neboť do zavinovačky se nevejde a v noci se odkopava a spal vždy na boku na zádech to neměl rád a odrihnout jsem vždy dávala a spaní společně v noci kolikrát usnul u kojení va já s ním

zuzita15
31. říj 2019

@violla29 tak male davali hnizdecko uz v porodnici na nedonoseneckem, poridila jsem pak i domu, deti maji rady tesno kolem sebe 😉 nevim, proc by se dite melo zadusit, neumi se samo otocit, tak jak asi. Polohovala jsem od narozeni na boky uz jen kvuli tomu, ze po kojeni nechtela krkat. Ma krasne rovnou hlavicku a v podstate po kojeni nekrkala nikdy, neni to nutne. Polohovaci valecky jsem nikdy nepouzivala. Mantinely mam jen proto, ze jsem je dostala, dokud se nezacne v postylce hybat, tak jsou zbytecne. Na spani jsem pouzivala perovou perinku a pozdeji spaci pytel, ten mame doted. Opet mi neni jasne, jak by se v tom dite mohlo zadusit, pres hlavu si to nepretahne ani omylem. Od pul roku, co se po zavedeni prikrmu zacala mala budit co hodinu a pul spime spolu. Neboj, matka dite nezalehne, delej to tak, jak to citis. Ja ze zacatku taky nechtela mit dite v posteli a ted si to uzivam 🙄 K postylce jsem mela kolebku v obyvaku, cca v pul roce jsem ji zrusila, dite lip slysi a uz nespi u vseho, teda aspon to moje 😉 takze i pres den putovala do postylky v loznici.

veronikacv
31. říj 2019

Ahoj,
1. Mantinely ze začátku vůbec nepotřebuješ, miminko se ještě neumí překulit,aby byly potřeba. Později jsou dobré, aby když miminko se přetáčí apod.,tak se neuhodilo o tyčky postýlky.
2. Hnízdečko není nutné - ačkoliv já ho pořídila a jsem za něj ráda, miminku to alespoň zmenší prostor kolem sebe a je klidnější. Malej v něm okamžitě usnul.
3. Zavinovačku jsem také pořizovala - doporučuji šněrovací. Když se nedá mimčo uklidnit, stáhneš ho do ní a uklidní se. Některá miminka ale zavinovačky nemají rády,takže bych pořizovala až po porodu (třeba ze začátku zkusit jen zavinout do bavlněné pleny a zjistit, zda to má rádo)
4. Polohovcí válečky jsem nikdy neřešila (budu řešit, pokud bude mít malej slehlou hlavičku nebo jiný probém,který by se musel řešit.)
5. V porodnici mi dávali prďolu automaticky na bok. I po příchodu domů jsem ho dávala nějaký čas na bok - občas blinkal a neuměl ještě otáčet hlavičku, takže jsem jistější, když ležel na boku, záda měl zafixované dekou nebo byl právě opřený o stranu hnízdečka,aby se nepřetočil na záda. Teď ale ve dvou měsících nejradši spí na zádech a když bllinká, hlavu dá na stranu. Takže jsem už v klidu.
6. Po kojení je dobré nechat odříhnout. Nicméně není to pravidlem. V noci nedávám odříhnout, pokud mi u kojení usne. První dva týdny si neodříhnul ani jednou. Ale je lepší nechat odříhnot - pokud mu zůstane vzduch v bříšku, může ho pak bolet...ale není to pravidlo. To pak asi poznáš sama a přijdeš na to, co bude miminku vadit nebo ne. 🙂
7. Dvě postýlky nejsou nutností - opět se mi ale osvědčila ještě jedna postýlka - pojízdná a polohovací do obýváku (později slouží i jako židlička,takže nejsou vyhozené peníze). Pořizovala se ale opět až po porodu - dostala jsem jako dárek.

Monitory dechu prodávají i se dvěma deskami..záleží tedy,který máš.

Určitě bych se ale nestresovala ohledně SIDS - Samozřejmě, stává se to,ale dá se to přiřadit ke všemu, co s miminkem děláš a kam ho dáváš. To by se nesmělo vůbec nic.. 🙂

zelenaesmolda
31. říj 2019

@violla29
na co dve postylky?ty mas doma taky dve postele?

violla29
autor
31. říj 2019

@zelenasmolda myslela jsem to tak mít jednu postýlku v ložnici a druhou když budu v obýváku/kuchyni

zelenaesmolda
31. říj 2019

@violla29
me to prijde zbytecne.v byte ji uslysis a pokud mas vetsi dum tak staci chuvicky,dite by melo spat v klidu a ne v obyvaku.

me_druhe_ja
31. říj 2019

Heh, úplně tě chápu. Taky čekám první miminko a taky jsem strašně přemýšlela, jak bude dítě spát. 😀 Doba internetová má bohužel tu nevýhodu, že má člověk až moc informací, kolikrát zbytecnejch a protichudnej, že je nakonec úplně zmatenej a má pocit, že buď potřebuje vše nevo nic. 😀😀 Já mám jednu postylku a právě hnizdo, abych v něm mohla dát spát dítě na sedacku v obyvaku/na deku na zem. Nemám žádný kosiky a tak. Mantinel mám takovej jednoduchej obycejnej z IKEY, ale určitě není nutnej hlavně ze zacatku. Zavinovacku mám a uvidim, jak se mu to bude libit - kdyby náhodou ne, tak se dá použít jako perinka - tu zatím koupenou nemám, plánuju později. 🙂 A mám i jeden spaci pytel, kterej jsem dostala starší, takže ho vyzkouším, jestli mu bude vyhovovat (i mě) a kdyžtak se koupi další. 🙂 A narozdíl od většiny nemám monitor dechu - ten budu kupovat až v případě, že by mělo mimi nějaký zdravotní problemy typu reflux atp. ;)

eithelwing
31. říj 2019

Napíšu ti, jak jsem to měla sama. V závěru se ale musíš rozhodnout ty a tak nějak bych počkala, jaké miminko bude povahou a podle toho se zařídila.
Mantinely jsem pořídila, až když dcera opravdu cestovala po postýlce, bouchla se hlavičkou, mlátila nohama do špryclí. Do té doby ne, líbil se mi i lepší přístup k malé.
Na hnízdečko jsem se vyprdla. 🙂 Občas jsem jen dala deku kolem malé, jí se líbilo být ve stísněném prostoru a ne v obrovské postýlce sama. Někdy jsem kolem ní dala kojící polštář.
Dceru jsem zavinovala podle Karpa. Bez toho neusnula do roku. Ale to souviselo s její povahou a poporodním poraněním.
S dcerou jsem spala minimálně, ani jedna jsme se nevyspaly, prostě nám to nevyhovovalo.
Polštářek za mě ne. Dítě by ho podle mě mít nemělo, a to alespoň do roku.
Polohovací klínky a jiné... To zní dobře. Kvůli ublinkávání, některé děti spí s hlavičkou otočenou neustále na jednu stranu. Takže do toho bych asi šla.
Dávala jsem spát na záda, případně napolohovala na bok, pokud si v noci neodříhla, což bývalo často.
Dítě si nemusí pokaždé odříhnout, ale záleží, jaký je to strávník. Naše malá vlivem zablokované krční páteře hodně blinkala. A to třeba i dvě hodiny po kojení. A bylo jedno, jestli si odříhla nebo ne. Takže já ji po každém kojení půl hodiny chovala ve zvýšené poloze, aby se nepoblila, nebo abych to zachytila. I v noci. A postýlku měla podloženou pod hlavičkou. Takovou šikmou plochu.

eithelwing
31. říj 2019

Jo a spací pytel měla, když odložila zavinku. 🙂

janager
31. říj 2019

Mám dva kluky a s každým to bylo jinak. Starší nechtěl být někdy od 3 týdne v zavinovačce, mladší tam spinkal přes 3 měsíce.
Mantinel jsem měla u staršího v "hrací postýlce v obýváku, když se začal přetáčet a být více aktivní. Ale pak byl stejně už jen na zemi. Mladší má mantinel naopak ve spací postýlce a v hrací ji nesnesl. Teď ho tam dávám stejně už jen, když nemůžu pořád na ně koukat, aby ho starší nezašlápnul.
Hnízdečko u staršího mě připadalo jako zbytečnost. U mladšího mě ho půjčila kamarádka a je to něco úžasného. Možná to není tím, ale přijde mi, že je v něm klidnější a proto spí lépe jak starší.
Spací pytel měl mladší chvíli, starší vůbec.
S válečky nemám zkušenost.
Spaní na zádech nebo na boku je docela rozporuplné téma. Já cca 2 měsíce občas přes den polohovala na bok. Na noc nikdy.
Odříhnout bych dávala, ale záleží na situaci. Rozhodně bych nad tím netrávili půl hodinky, když si neříhne. Nebo taky budeš ráda, že ti u kojení usne a nebudeš ho tím chtít trápit. Taky záleží na tom, jestli bude blinkat.
Shrnu ti tím, že jedno dítko, mě cca od 2m spalo pod peřinkou na matraci a druhé dítko má ještě v půl roce hnízdečko, ale má taky peřinku. Když je chladněji, tak pytel.
Opravdu jako každý dospělý, tak i každé mimčo je individuál a během nějaké doby poznáš, budeš zkoušet co mu bude vyhovovat.
A ještě k těm dvěma postýlkám. My je měli. Ale monitor jen v té spací v ložnici, protože převážně první spal přes den v jezdícím kočárku a druhý spinká v kočárku buď doma na chodbě nebo venku na zahradě. Druhou destičku jsme využili asi první tři měsíce, když byl v kolébce.

zelenaesmolda
31. říj 2019

@eithelwing
moje dcera treba nesnese byt nicim prikryta,takze ani spaci pytel u nas neprojde.

gorra21
31. říj 2019

Mantinely - kupovala jsem je v sadě s povlečení a byla to dobrá investice, nejen že se později nebude mlátit o tyčky už od 2. měsíce úžasně reaguje na zvířátka na nich - povídá jim, měje se na ně nebo je jen tak zaujatě pozoruje

Hnízdečko - nemáme

Zavinovačka - mám klasiku péřovou i rychlozavinovačku a využíváme hodně. Jen musí mít ruce venku, jak nemůže spát s rukama za hlavou je řev

Polohovací válečky jsem nikdy neřešila

Malej spal už od porodnice většinou na zádech, jen když měl blikací období na boku

Odříhávat necháme, ale když v noci usne u prsu, tak to neřeším, možná i proto že občas usnu rychleji než on🙂. Když byl úplně maličký tak jsem ho poctivě vracela do postýlky, ale cca od 6 týdnů když usne a já taky nebo když vidím že spí měkce a nechci ho přenesení probudit zůstane u nás v posteli

Dvě postýlky nutností nejsou ale ve větším domě je to výhoda. Máme postýlku v ložnici (spací) a v kuchyni (hrací, denní). Pravdou, ale je že obě jsou zděděné, při koupi nové bych asi více uvažovala, zda to má smysl. V denní postýlce monitor dechu nemáme, nevidím v tom smysl

zelenaesmolda
31. říj 2019

@gorra21
ja jsem mantinely nemela ale uvazuju nad nima ted kdyz mala cestuje a mlati se o tycky,zatim to resim povesenim rucniku pres postylku

gorra21
31. říj 2019

@zelenaesmolda za sebe bych doporučila spíš nějaké se zvířaty, postavičkami, autíčky(i když to pro holčičku asi ne) atd. než jen se vzory. malej ještě moc necestuje, jsou mu čerstvě 3 měsíce, ale jejich sledování miluje viz můj předchozí komentář

zelenaesmolda
31. říj 2019

@gorra21
ji je to jedno,ona cestuje ve spanku,ma 18m

janager
31. říj 2019

Doplním ještě, že mladší syn spal do 4m na péřovém polštářku...byl tak nejspokojenější.

vladienka
31. říj 2019

@zelenaesmolda ja mam 28 mesacnu a od zaciatku mantinely.. je neskutocne co v tej postielke robi a akurat by sa celu moc mlatila o drevo..

similenka
31. říj 2019

@violla29 Ahoj, myslím, že bez toho všeho samozřejmě být můžete, kdo nemá peníze, tak to určitě nekoupí a taky bude. Za mě z toho všeho určitě pořídit zavinovačku, staci obyčejna rychlozavinovacka. Je to pohodlné i pro tatínka či babičku na pochovani a když ti mini usne, hezky ho v ní polozis do postýlky. Jinak moje holky ani jedna po jídle nerihaly...spaly .

petulejan
31. říj 2019

Mám jednu postýlku,mantinely,hnízdo i zavinovacku. Malá má čtyři měsíce a spí v tom ráda. Teď už dávám spací pytel. Myslím že vás zbytečně straší 😯 a od narození jsem polohovala na bok a usíná tak doteď.

badyr
31. říj 2019

@violla29 každé miminko je jiné. Mám doma nedonošence, takže za mě monitor dechu určitě, ať je dítě donošené, či nikoliv. Monitor jsme rušili cca v roce a půl. Mantinely máme, jak začal cestovat po postýlce, tak je to fajn, hnízdečko měl taky, měl něco podobného v inkubátoru a ve vyhřívané postýlce v nemocnici. Hnízdo jsem si vozila i k rodičům. Malý byl zvyklý usínat zabalený v rychlozavinovačce (později v dece) a po usnutí jsem ho rozbalila, aby mu nebylo horko. Ještě teda k tomu kojení, syn byl sice od začátku na UM, ale stejně si musel vždycky odříhnout, jen jsem nedávala v noci, to jsem ho položila na bok. Dvě postýlky jsme neměli, od začátku spal u sebe v pokojíčku, ze začátku jsem ta spávala s ním. Doteď se občas stane, že tam spím já, nebo manžel (když rostou zuby), jinak spí sám, máme vyzkoušené, že společné spaní malého ruší, ale díky chůvičce slyšíme i to, kdy se otočí 😉

mariefiura
31. říj 2019

Tedy, dostala jste hromadu doporučení. Osobně mám dvě dcerky, které měly každá jen jednu svou vlastní postýlku. Mantinel měly jen z jedné boční strany od stěny. Peřinku, podzdvihlou matraci. Mladší dcerka chvilku spávala v zavinovačce, ale asi jen tak 1 měsíc. Obě od mala chtěli spát na bříšku, ale snažila jsem se je ukládat maximálně na bok. Všechny ta krásné věci jako jsou hnízdečka, mantinely a tak jsou moc pěkné a děti je třeba i v dalších měsících ocení. Hlavní je podle mě dobrá matrace, chránič matrace a příjemné prostěradýlko 🙂

violla29
autor
31. říj 2019

Všem děkuji za rady jinak s tím polštářkem jsem myslela tento. CANDIDE POLŠTÁŘEK PANDA AIR

vladienka
31. říj 2019

@violla29 pouzivali sme ked nespala a lezala na zadech.. na spanie som ju polohovala, kym sa nezacala tocit sama.. a hlavicku ma krasne tvarovanu

areh
31. říj 2019

Já jsem v tomhle zastáncem minimalismu. Dopředu jsem nepořizovala nic navíc. Žádné hnízdečko, spací vak a podobně.
Nicméně měla jsem mantinely - ty jsme využili do roka a půl. Syn se ze spaní posouvá dopředu a bouchá se hlavnou o postýlku.
V zavinovačce pár měsíců taky spal. I příbuzní si novorozence chovali radši zavinuté.
Druhou postýlku jsme neměla, ale doporučuji aspoň nějaký koš, který můžeš mít přes den u sebe. Syn ve dne moc nespal a vyžadoval pozornost, ale stačilo, že na mě koukal a byl celkem klid (nejsem nosící typ). 🙂 Navíc je od mala naučný, že postýlka je jen na spaní.

irena1111
31. říj 2019

Nutné není nic, věechno jen o tom co vyhovuje tobě a tvému dítěti. Já jsem třeba dětem dávala do postýlky mantinel ale ne po celém obvodu postýlky. Hnízdečko jsme neměli ani u jednoho dítka. děti spaly buď v rychlozavinovačkách a nebo přikryté jen peřinkou. Pokud jde o polohovací válečky, ty jsem sice měla koupené ale nikdy jsme je nepoužili, když už jsem chtěla polohovat na bok tak stačila k podepření peřinka. Obě děti mi nejčastěji spaly na zádech a později na bříšku.
Pokud jde o postýlku, měla jsem jednu klasickou v ložnici a občas jsem používala cestovní postýlku, ale spíš jako ohrádku.
Nosítko ani šátek jsem nikdy nepoužívala.

makronka222
31. říj 2019

Nekdy usne pred koupanim, tak spi v tom, v cem byo. Budit ji nebudu, nema byt z ceho spinava

merope
31. říj 2019

Já mantinely sháněla dosti narychlo když se mi už několikrát stalo, že malý procpal nohy mezi šprušlemi, "zasekl" se tam a začal brečet. A měla jsem i strach, aby tam neprocpal hlavu. V kolíbce mi cestoval skoro od narození. Balila jsem do rychlozavinovačky, spací vak až později, až mi z ní začal vyloženě vylízat. A místo hnízdečka jsem měla dlouhého hada, kterého jsem postupně oddělávala, jak rostl.

ariadna12
31. říj 2019

Mantinely jsme meli, pouzily se, ale ne hned odzacatku, spis az se dite zacalo otacet a pohybovat.
Meli jsme kojici polstar a hnizdo dohromady 2 v 1, ale pouzili jsme ho jen na kojeni a jen zpocatku.
Nekupovali jsme klasickou zavinovacku, ale rychlozavinovacku na suche zipy. Spolecne s ditetem jsme nikdy nespali, melo postylku vedle manzelske posteli. Bali jsme se zalehnuti ci spadnuti ditete z postele.
Spaci pytel u novorozence jsme nepouzili, az pozdeji, ale ne moc dlouho, diteti dost vadil.
Polohovaci valecky jsme neporizovali.
Koupili jsme polstarek a perinku, ale cekaly ve skrini na pouziti - pro novorozence jsme vyhodnotili jako nevhodne s nebezpecne z duvodu rizika uduseni.
V Podoli nam durazne doporucili dat spat na bok a po nejake dobe na druhy bok, hlavne ne na zada ani na bricho.
Po kazdem kojeni jsem zkousela dat odrihnout.
My koupili monitor dechu a detskou videochuvicku, ktera byla na zdi nad postylkou. Za mne je oboji velmi uzitecne. Meli jsme jen 1 postylku.