Jak a kdy jste přešli na 1 spinkání přes den?

nugetka20
26. čer 2017

Hezký den, zajímalo by mě, jak vám spí roční prckové?
Synovi byl rok minulý týden. Do té doby mi přes den chodil spát od 10-12 a odpoledne cca 16-18, večer v 20:00 v posteli, dostane kaši, prso na docucání, pak jsme položila do postýlky, otočil se na bok a nejdýl do 15 minut spal jako dřevo, spíš dřív. V noci 2-4 buzení, první okolo půlnoci. Vstáváme kolem půl7.

Říkala jsem si, jak je to fajn, že to takhle hezky funguje, za 14 dní máme svatbu, takže pěkně skloubím synovo spinkání, aby bal na odpolední obřad odpočatý .... 🙂 haha

Minulý týden v pátek mi dopoledne nechtěl v 10 usnout (strávili jsme dopoledne v autě, ve vajíčku). Nakonec zabral až o půl 12, odpolední spinkání kolem 5 byl také horor, celé se mu to šouplo. Vždy usínal buď u prsa, nebo sám v postýlce (pohladím, zapnu chůvu, odcházím.... půl minuty brebentí, pak štrachá peřina a většinou do několika minut spal) - nyní řev, ne bolavý, ale protestní. O víkendu to stejné - dopolední spinkání až kolem 11, odpolední žádné, nebo jen chvilka kolem 17, večer v 19 unavený, přetažený, v 20 v postýlce a do čtvrt na 10 řev.

Jak a kdy jste přešli ze 2 spinkání na 1 a podle čeho jste se řídili? Na jednu stranu jeho neklid přisuzuju zoubkům, horku, nebo že byl prostě už přetažený a nemohl usnout (nepomáhá dudlík, prso, dokonce ani nosit, hladit, uklidňovat..... když má hysterák, tak řičí a nevnímá. jediné, co pomáhá, je nevšímat si a nechat - to se většinou sám uklidní do pár minut).
Na jednu stranu si říkám, že je ještě malý a že nemá rozum, na druhou stranu je ve věku, kdy zkouší akce - reakce. Nechci aby se naučil, že když si hejkne, že hned bude po jeho. V postýlce spinká se mnou v ložnici, ale postýlku má svojí, spolu spát nemůžeme a ani to nechci (mám špatná záda a speciální matraci). Taky chci, aby měl svůj řád, tak jako doteď - žádné jednou spí v 8 a podruhý v 10 večer. Prostě v 8 se jde spinkat a hotovo.

Budu ráda za vaše zkušenosti. Děkuji.

barumat
26. čer 2017

Dcera spí dvakrát, má 14 měsíců. Chodí spát v závislosti na tom, kdy se budí ráno - pokud před šestou, jde spát v půl desáté, pokud po šesté, jde v deset. Pak jde spát ve tři až čtyři, podle toho, kolik naspala dopo. V součtu to obvykle dá 3 hodiny, plus/mínus. Večer je taky v postýlce v osm.

Když rušila třetí denní spánek, bylo to dost podobné jako u vás, neochota usnout, vzteklý řev. Když se mi jí povedlo uspat, dala třeba po hodině přemlouvání dvacet minut a byla vzhůru, mrzutá. Vyřešilo to posunutí spánků a zrušení jednoho (z modelu 9 - 12 - 15 jsme přešli na ten 10 - 15).

Zkuste tedy jeden spánek zrušit a druhý posunout. Dala bych spát po obědě, ve dvanáct. A večer ne, max posunout večerní spánek na dřív, na sedmou, půl osmou, v závislosti na únavě. Zkuste pár dní a uvidíte.

nugetka20
autor
26. čer 2017

@barumat Děkuju moc za reakci - ano, tak nějak jsme o měli také. Když večer nechtěl spát a křičel, tak jsme to šoupli a bylo po problému. Jenže dopolední spinkání zatím moc šoupat nejde - kolem té půl 10 začne mudlat očíčka, v 10 už po mě vyloženě lozí, pokládá si hlavičku na gauč. Dnes mi opět usnul bezproblémově v 10 ...ťuk ťuk.

Uvidím, jak to půjde a kdyžtak bych mu to posunula třeba zatím jen po půlhodině, jak se nechá.
Mě spíš štve, že dřív bral postýlku jako hezké místo na spinkání - a teď, když se mi probere, tak křičí, že tam sám být nechce a spinkat vlastně taky nechce (přitom je urvanej jak blázen). To mě moc mrzí, nechci nechávat vyřvat :(

opicaa
26. čer 2017

My mame rok a cca 14 dni... Spi kdy potrebuje..nekdy 1x,nekdy 2x...nekdy pul hodiny, nekdy 2 hodiny... Nema to pravidelne a ani se nesnazim neco zavadet,ja taky neusinam uplne pravidelne..nekdy se mi chce nekdy ne...😂 moje dite nejde nastavit...mozna delam neco blbe...ale je spokojeny a my taky

alcar
26. čer 2017

V roce uz mi dcera spavala jednou denne. Ale rano spala az do 8h, takze mi do obeda v pohode vydrzela. Chodily jsme ven, takze krizi kolem 11 vzdy prekonala, pak byl obed a pak spinkani. To prechodne obdobi mezi 1x a 2x denne mela kolem 10mesicu a pro me to byl opruz. Nic neslo naplanovat a pokud spala dopoledne, tak odpo usinala pozde a pak nechtela usnout vecer v rozumnou dobu. A pokud odpo neusla, tak zas byla protivna. Chce to vydrzet a zkouset ho v dopolednich hodinach nejak zabavit. Ted v lete chodte ven.

barumat
26. čer 2017

@nugetka20 Hele, ony se tyhle věci hrozně mění, za týden to může být zase tak jako dřív. Nenechávej určitě brečet, znechutíš mu to. Zkus uložit, pokud neusne a bude se vzpouzet, zkus tam chvíli být s ním, třeba ho jen držet za ruku, ale trvat na spinkání. Pokud uvidíš i za dvacet minut, že je čilej, vyndej a počkej půl hodinky - hodinku. Když malá začala lézt a objevila kouzlo vstávání v postýlce, definitivně mi skončilo období "položím, dám pusu, dudlík a odcházím". Zezačátku jsem musela položit na bok zády ke mně, a jemně ale pevně držet. Brek, vzdor, vztek, ale za pár dní klid. Teď tak s ní jsem, mám přes ní jen zlehka položenou ruku a čekám. Obvykle zabere do deseti minut.

Jinak já taky čekám, kdy to k nám přijde, a trošku se bojím, nejde jednat "podle dcery", protože jakmile se přetáhne, je jako zásilka z pekla. A ona třeba vypadá svěží, a pak zívne a je tuhá, ovšem v postýlce, jinde ne. Navíc ona je "na časový spínač", když si nastaví režim, jede podle něj skoro na minutu přesně. Jakákoliv změna, i když vychází vlastně z ní, jí neskutečně prudí 🙄

krystalka
26. čer 2017

Tak moje zkušenost je, že v těch přechodových obdobích, kdy děti přecházejí ze 2 spánků na 1 nebo z 1 odpoledního spánku na žádný, se prostě moc ten pravidelný řád dodržovat nedá....prostě jsme se vždycky nějak přizpůsobili aktuální únavě a ono se to časem ustálilo na nějakém novém pravidelném rytmu....když třeba přestával spát odpoledne úplně (někdy těsně kolem 3.roku), tak když přes den neusnul, tak už byl samozřejmě třeba kolem 17h unavený....tak prostě dostal večeři a šel spát v 18h (místo ve 20 jako jindy) a většinou to táhnul až do rána, někdy tím pádem vstal trochu dřív a třeba druhý den na chvilku přes poledne usnul, někdy ne.....po pár týdnech si zvyknul a ustálilo se to na nějakém režimu....

krystalka
26. čer 2017

@nugetka20 - a co zkusit nechat ho prostě odpočívat někde jinde, než v postýlce? Třeba syn skoro do 2 let spal jedině venku v kočárku (zaparkovala jsem ho na zahradě, sice se do sporťáku už sotva vlezl, ale usnul jedině venku, v zimě jsem ho parkovala pod vchodovou stříškou...), v postýlce doma nikdy moc spát nevydržel.....a kolem těch 2 let jsme přešli na odpočinek - jenom si sundal bačkůrky, natáhl se na pohovku v obýváku, hodil přes sebe deku a obvykle tam i usnul....když jsem viděla, že je unavený a nemůže zabrat, tak obvykle stačilo pustit jeden nebo dva díly krtečka na DVD a za chvilku spal jako dřevo 😀.....postupem času už u toho neusnul, ale i tak prostě ležel a koukal, takže si odpočinul a do večera pak v pohodě vydržel.... Jinak, jak už bylo psáno, v tomhle věku se to hodně rychle mění a to, co fungovalo před pár dny, už najednou nefunguje.....nedá se to vždycky úplně pravidelně nastavit....

krystalka
26. čer 2017

@barumat - přesně tohle lehké "přidržení" jsem praktikovala u syna vždycky, když se přetáhnul a nemohl zabrat, brečel, vztekal se....vlastně se nedokázal pak už sám zklidnit, aby usnul, tak tohle fungovalo fakt dobře...přivinout ho zády k sobě a přehodit přes něj ruku, chviličku se vzpouzel, ale za chvilinku usnul 🙂

syrinxka
26. čer 2017

Já bych to nechala na prckovi ať spinká jak sám potřebuje. My jsme přešli na spinkání jen po obědě ve 13.-14.měsících a nějak tak plynule. Předtím taky spala 2x, dopoledne a odpoledne. Pak mi začala vstávat ráno později, kolem 7.-8.h a vydržela až do oběda v 11h a spala 2-3h. Teď jak je horko a zlobí zoubky tak vstává už kolem 6.h a vidím že je i dříve unavená. Tak někdy obědvá i před 11.h aby šla spinkat najezená. A spí pak hodinku, dvě a pak vydrží až do večera 20-21.h. A taky záleží jak moc je unavená, jak byl náročný přes den program, jestli zlobí zoubky, jak velké je teplo apd. Když se to u nás měnilo na to jedno spaní po o a nevěděla jsem jestli už stačí jen jedno nebo ne. Řídila jsem se tím, že když byla malá otravná, plačtivá, najezená, přebalená, po téhle stránce vše ok. Tak jediný co zbývalo vyzkoušet bylo spinkání. A to vždycky nakonec zabralo 🙂

pajula123
26. čer 2017

Zhruba kolem roku prechazel syn ze dvou spanku na jeden. Poznalo se to tak,ze podruhe se mi nepodarilo ho uspat,ani kdyz jsem zkousela cokoliv. Prechodove obdobi bylo tak tri tydny,vcelku horor,postupne jsrm posouvala dopoledni spani na po brzkem obede,po tech cca trech tydnech se to ustalilo.

babanci
26. čer 2017

Máme 14. měsíční vnučku a spí 2 x denně. Odpoledne klidně až kolem 16.00, tak maximálně hoďku a spát hodí kolem 21.00.

linee
26. čer 2017

@nugetka20 moje holka od 9.mesice spala 2x20 min. Take jsem resila,jak ji to upravit,jednak jsem nic neudelala,jednak jsem nemela pocit,ze je to ok.Nakonec kolem 13.mesice si to upravila sama a od te doby spi 1x denne kolem 11/12 a spi 1-2 hodiny.Vecer usina kolem 7-pul 8.Puvodne mela spani jako ten tvuj.
U deti se to meni,rostou,nektere spi vic,nektere tolik spanku nepotrebuji.
Nechala bych to na nem.
Jinak po 3 uz ji spavat nedavam,protoze ma problem vecer usnout. Pokud je uz unavena a nebo pretazena,davam ji spavat vecer driv.
Urcite je dobre,aby mel svuj harmonogram,ale predevsim spanek se u deti meni a z me zkusenosti nema vyznam lamat pres koleno - mala bud neusla a nebo byla protivnejsi a mrzutejsi.

Tak nejak to nechavam jeste na ni,je ji 18.mesicu,ale od tech 13.mesicu se to ustaluje.Jen tu delku spanku by to chtelo delsi;))

majsina
26. čer 2017

Našemu je rok a týden a spí jednou denně.

hankaros
26. čer 2017

Je to cca tři týdny co dcera spí jednou. Je jí 13,5 měsíce. Dopoledne už spinkat nechtěla ani v kočárku, odpoledne by spala až moc pozdě a spat by chodila také pozdě. Má jedno spaní po obědě, davam ji spat většinou mezi 11.30 a 12.30. Spí 2-3 hodiny, večer uspávam kolem 8. Je vzhůru dost dlouho na to, aby se dost unavila a nedělala sceny. Dopoledne i večer je tuhá do 15 minut.

nugetka20
autor
26. čer 2017

Děkuji vám všem - viditelně se kolem toho roku mění 2 spinkání na 1. Zkusím mu to nechat, ať si sám řekne. jen se mi to teda vůbec nehodí do krámu - s tou svatbou za 14 dní :D nějak to zkusím udělat, aby chrupnul od 11 do 1 a odpoledne třeba chvilku ššoupnu do kočárku, tam si odpočine.... stejně počítám s tím, že kolem 8 večer opustí nevěsta scénu a nechá svatebčany s ženichem svému osudu :D

zarecna
26. čer 2017

Okolo 11 mesiacov syn presiel na 1 spanok..ten rpechod bol najhorsi...to rpechodne obdobie trvalo dlho, bolo teplo, leto, zuby..ja som v pohode ho ukladala okolo 11 spat s mliekom, obedoval az potom...a nasledne som casto ukladala na nocny spanok uz okolo 18:30, postupne okolo 19tej....

SPoznala som to podla toho, ze ked nahodou zaspal 2x straaaaaaaasne neskoro chodil spat na noc ( teda o 20:30, ale pre mna to bolo neskoro, kedze bezne zaspaval o 19tej)a uspat ho 2x bolo za trest doslova.

haaaluska
26. čer 2017

Nasa spi 3 x a vecer o osmej uz chrni.

eva_sajdla
26. čer 2017

Dcerka přesně měsíc po prvních narozeninách začala spát jednou denně.

normalnimatka
26. čer 2017

jednu půl hodiny:( těžká závist rodičům, jejichž děti ještě klidně ve 2,5 spí po obědě 2 hodiny...:( (a ani v noci nespí nijak závratně dlouho, o počtu buzení-řvaní ani radši nemluvě)

je taková obecná zásada, že by dítě nemělo spát aspoň 4 hodiny před večerním spaním. tudíž naposled by tvoje dítě mělo spát max. do 16h,pokud v 20 spí...
je sice hezký, že TY to nějak chceš, ale děti maj taky různou potřebu spánku (jídla, aktivity, kontaktu,...), takže nelze lámat přes koleno. moje dítě je taky extrémní nespavec od začátku, a je moc hezký, že JÁ CHCI, aby spal dýl, víc, líp, ale on to tak prostě nemá. abych si prosadila svou vůli, mohla bych ho nutit, nechat řvát apod...ale asi bych si už nepřipadala jako jakž takž dobrá matka:D

arwen_arina
26. čer 2017

Jj dobry pristup, presne tak to je,prcci to na nas zkousi🙂 a to resim tak,ze mezi 20.00-6.00 na ni nepromluvim ani slovo, komunuju s ni jen neverbalne, pohlazeni a drzeni za rucicku, nechovam,neuspavam, proste v osm vecer reknu dobrou noc,dam pusinku, pohladim, chvili s ni jsem,pak usne a za chvili si leham vedle ni (ma svou postylku tesne u moji). V noci se nebudi, ale kdyz prece,jen ji pohladim a vezmu za rucicku,zadne vytahovani z postylky,zadne mluveni a ruseni ze spanku. Kdyz place,dam ji napit vody ci caje,ale to se deje vyjimecne. Oni i ti prcci musi vedet,ze odtus potud se spi, odtud potud se hraje apod., jinak v tom maji zmatek a rodice jsou pak na masli. Co se tyce denniho spani,to bych vubec neresila, moje mala spi jednou denne od narozeni, nekdy ani to ne🙂 hlavne jestli spi v noci

krystalka
26. čer 2017

@normalnimatka - přesně, náš syn prvních několik měsíců spával přes den maximálně 2-3x po půl hodině, v noci když se zadařilo, tak 4 hodiny v kuse....kolem roku se to zlepšilo a začal spávat odpoledne třeba 2 hodiny, to jsem se až chodila koukat, jestli ještě žije 🙂 , no a těsně před 3.rokem přestal spát přes den úplně....ráno vstával cca kolem 6h, nějaké spaní do 8 jsem neznala....i dneska v 9 letech se ráno budí nejpozději v půl sedmé, ale většinou kolem 6h a to i o víkendu....večer usíná tak kolem 21h, někdy později....

arwen_arina
26. čer 2017

Jinak pres den usne v houpatku,kocarku nebo v ohradce,postylku ma jen na noc. Spani pres den neresim, proste si usne,kdy chce a kde chce🙂

veronikav31
26. čer 2017

Dcerka od 9 měsíců spí 1xdenně, nyní v 1,5 roce si dá odčas spánek 1xdenně max 1,5 hodiny, někdy jí stačí 20 minut, občas nespí celý den vůbec. Večer chodí spát cca 20-21hod a spí do 6.30-7.hod. Na spaní nenutím, pro mě je hlavní, že spí v noci

arwen_arina
26. čer 2017

@veronikav31 jj to si myslim taky🙂

veronikav31
26. čer 2017

A abych nezapomněla, tak u nás dcerka krom noci nespí nikdy v tichu-žádný hluk ji nevadí, mluvíme normálně, kolikrát jde i televize nebo spí venku, chodíme na různé akce a nebudu se vracet 100km kvůli spaní malé, když chce tak si usne kdekoliv a kdykoliv

nugetka20
autor
26. čer 2017

@normalnimatka obecná rada o 4 hodinách před spaním nespat - no, nevím, doteď normálně spal od 4-6 odpoledne, dyž jsem viděla, že je jakože čilej, tak stejně nejpozdějc půl9 byl v posteli a spal.
Dnes opět jedem ve stejném rytmu, ráno vstával o půl 7, šel spát v 10, do 12, odpoledne mi tu v 15 už zavíral oči.... a troufám si tvrdit, že bude spát cca do 17 .... a když Aláh a PánBůh dá, tak ve 20:00 zavře očko a bude chrnět aspoň do půlnoci v kuse 🙂) Takže 1 spinkání se nám dneska nekoná. Jedeme ve 3-hodinovém intervalu.

@arwen_arina děláme to skoro podobně - taky v noci omezuju mluvené slovo. Vyndám na prso, vrátím zpět, zbytečně nehladím, neňuňám - v noci se spinká. Myslím, že to docela chápe, ale zatím holt ještě prso v noci potřebuje, hlad je velký, vodu nechce. Jen to spaní přes den - buď v postýlce, nebo houpnu v kočárku (ale tam víc jak 3/4 hodiny nedá, jak je v kšírkách, tak se nemůže převalit a vzbudí se).

normalnimatka
26. čer 2017

@nugetka20 ty kráso, dítě ti v roce spí dvakrát za den dvě hodiny...gratuluj si,šťastná matko🙂))

plea
26. čer 2017

Dievčatá 13 mesiacov bio a 11 mesiacov korigo mi spávajú stále dvakrát. Ráno vstanú okolo 6 a o 8 už by zasa spali, takže väčšinou tak 8:30 uložím a spia tak hodinu až hodinu a pol. Druhý spánok majú po obede, okolo 13:00 ich uspím v kočíku a spia zasa hodinu až hodinu a pol. Večer ukladáme okolo 19:30-20:30. Zatiaľ to na zmenu režimu vobec nevyzerá.

alkuska
26. čer 2017

Mě dcera přešla na jeden spátek v 10 měsících. Poznala jsem to tak, že podruhé (předtím spávala po obědě kolem druhé) prostě neusnula a nechtěla vůbec ležet. Když potom odpadla někdy později odpoledne tak už zase nechtěla spát večer, takže jsme jí to nějakou dobu museli omezovat a drželi jsme ji pak navečer vzhůru, pže by usnula třeba v 6, vzbudila se pak v sedm a pak rajzovala do půlnoci a to jsme nechtěli... Musela to teda vydržet do půl osmé a pak už jsme ji uložili na noc.

nugetka20
autor
27. čer 2017

@normalnimatka No, však se ale budí v noci 2x, někdy i třeba 5x na prso 🙂) Čím víc se budí v noci (kor teď v těch pařákách), tím víc dospává. A to ani nemluvím o tom, že od narození do 4 měsíců jen křičel a křičel ..... takže já mám asi předplaceno a čekám, kdy mi to zase změní, raubíř jeden :D