Ahoj,chcela som sa spýtať,či tiež máte skúsenosť,že dieťa nie je chvíľku v klidu,len keď spinká.Máme doma 10 mesačnú dcérku a tá je ako utržená z reťaze,kolem nábytku lozí už mesiac a pol,púšťa sa aj keď potom padne a udrie sa,stači keď mama pofúka a ide ďalej,žvatlá mama,tata,tytyty,papa dokola ale čo ma najviac znepokojuje sú jej ručičky,stále má potrebu mačkať ich a niečo chytať,kľudne si doškrabe koleno alebo ucho či hlavu keď sedí na nočníku a nudí sa.Potom keď papá tak nemá konca,chváta to a ledva sa nadýchne,ešte často škrípe zubami(už máme vonku 6).Keď ju položím na záda tak začne rukami nohami a robí grimasy a celá sa trasie.Neviem či má moc energie alebo čo ale tie ruky už sú šialené,je to podľa vás normálne?Dr stále vraví ,že moc hrotím a že mám doma zdravú holku,viete aké to ale je byť mamou ,že sa o ňu bojím.Mali ste niečo podobné doma?Spinká inak celú noc,1x tiez dopoledne a odpoledne,akurát má teraz to maminkovské obdobie ,že od nej nikam nesmiem🙂
Ahoj, děti, které už samy zkouší chodit nemají vůbec rády, když je někdo pokládá na záda mám dvě zdravé děti a měly zcela to samé, jak píšete. Ale toho, že se sama poškrábe, bych se trošku bála popravdě...jestli to bylo 1x, ok, ale jestli to dělá běžně, tak bych trvala na neurologii. Žvatlání je samozřejmě normální, a to že spadne a hned "jede dál", je také řekla bych běžné. U jídla náš syn také neposedí, sní 3 lžíce a to mu zažene největší hlad a pak už chce vstávat a hamat při chození.
Tak já mám něco podobného, ale sama sebe neškrábe. Dokážu ji na chvíli udržet sedět než ji nakrmím, ale jinak furt něco ničí. Nezabaví se hračkama, ty jen rozháže, jinak pořád zapíná sporák, pračku, šoupe nábytkem, běhá.. mentální věk má prý přibližně rok, ale byly jí už dva. Vývoj řeči je od počátku vadný takže se nedorozumí, a má poruchu pozornosti. Venku se mnou za ručičku ještě cupitá, ale jakmile někam přijdeme (knihovna, pošta, škola) tak se začne točit okolo mne na ruce jak na kolotoči, pak si lehne, jedno do čeho, jedno že vadí všem v cestě. Nevzteká se, nevřeští, prostě leží a překáží, a lidi blbě koukaji. Nechce ani nosit, to je zápas kdo z koho, když ji mám udržet, i v sedě je boj ji udržet na klíně. Jsem vždy zpocená jak králík a musím mívat na ní obě ruce prázdné. Ona se nevzteká, jen se mnou pořád bojuje a chechtá se tomu.
Mně ta aktivita přijde přehnaná, taky bych navštívila neurologa.
Moc dekuju za nazory,a vidite ja se pry nemam obavat,ale kto by nad tym neuvazoval ze?:(
Pokud by vás doktroka nebyla nikam ochotná poslat, tak bych si zkusila sehnat soukromého dětského neurologa a zkrátka si ho zaplatila. Nějak tu vaší mudru nechápu 😖
Tak ja mam podobnou zkusenost, akoraz ze nas maly ani nikdy nevydrzel sedet na nocniku, protoze to by musel byt na miste a to on nedokaze. Uz jsou mu skoro dva roky a pri kazde poradne u doktorky mi je receno, ze hyperaktivita a podobne veci se resi az mezi druhym a tretim rokem. Davala jsem mu i na jeji pokyn diazeoam kdyz uz to fakt neslo vydrzet, doporucila nam davat ctvrtku, ale reknu vam ze s nim neudela ani pulka vubec nic. Kamaradky syn je uz po ctvrtce malatny a unaveny, ale ten nas uplne bez reakce. Ted se do toho pridaly silene sceny po odpolednim spani... reknu vam, ze vas chapu, takove aktivni dite je narocne, ale myslim si podle meho.nazoru, ze pokud vam.vydrzj aspon u neceho sedet, coz je noc ik, tak nemusj byt hyperaktivni, ale jen aktivni. Ale opravdu vam takhle brzo asj zadny doktor s timto v takovem veku nepomuze. Jinak nas maly taky zacal chodit nejak v osmi.mesicich, pani nam v obuvi ani botky pomalu nechtela prodat, ze maleho.nicime apod... kdyz byl miminko, musela jsem.mu rucicky zadelavam dekou, protoze jima porad musel sermovat a pak nemohl spat... mluvil brzo, kdyz spadne nebo si nejak ublizi, tak prijde pofoukat a zase bezi dal, no.preji vam.jen pevne nervy a taky silu
@kacinda jee dekuju,ste zlata ze ste napisala,uz som klidnejsia,no hyperaktivna je paradne ja si za cely den ani nesednu a taky sa pred dvoma dnami udrela ze ji tekla krv z hlavicky a ani som o tom nevedela,prisla s tym a usmievala sa na mna🙂 to je uz fakt moc na cloveka..ona keby mala baterky a ja ich vyndala tak bezi aj bez nich :D
@denca1988 to znam 😀 je to tezke, clovek uz nekdy nevi kudy kam a nejradsi by utekl a mel na chvili kkid, ale ono to nejde... no kazdopadne jdeme s malym ve stredu na ockovani, tak si vzheldem k jeho veku budu trvat na doporuceni k psychologovi nebo nekde, kde mi reknou jak na nej nebo co c nim, tak vam dam vedet 🙂 cekame ted neplanovane dalsi mimi, tak jsem opravdu zvedava, jak to pak budu zvladat 😀 me prijde ze ten mas maly jak se zastavi na 30 sekund, tak.jako by mu to ty baterky zas dobilo a jede dal. Nekdy bych trochu je jeho aktivnosti potrebovala. Je mi to.lito treba na hristi kdyz vidim jak si deti jeho veku hraji s maminkami.na pisku, pak je vezmou za ruku a jdou treba na houpacku.... ten nas lita od jednoho k druhemu, zajimaji ho ty starsi deti, ktere skacou ze strech domecku apod. a ja ho nestacim chytat, no pro me je teda hriste za trest
Ahoj, moje malá se narodila o 2 měsíce dřív a to co popisuješ, dělala také. Tahala se neustále za ucho, několikrát i tak, že jí pak tekla trošku krev. Na neuro jsme chodily pravidelně, byla sledovaná kvůli tomu narození. Cvičily jsme i Vojtovku. Když jsem se ptala doktora, tak říkal, že na to, že je nedonošená je šikovná. A vlastně tak trochu napřed. Chodit kolem nábytku začala v 10 měsících, takže vlastně v8. A doktor nám na neuru řekl, že pokud začala sama a sama se snaží si stoupat a capat, ať ji necháme. žádné vodění za ruku, ani chodítka. Taky vždy, když upadla, stačilo ohladit a hned jela dál 🙂 A myslím si, že tak je to mnohem lepší, než z ní dělat ufňukance, co brečí při každém malém ťuknutí.. Podle mě, je to zdravá holčička, co je trochu živější. zkusila bych koupit nějaké hračky, které se dají tvarovat, aby se ručkama zabavila. Určitě bych nemluvila o hyperaktivitě. To se u takhle malých dětí nepozná. Ale pokud máš tak velký strach, tak se zkus domluvit na tom neuru. A uvidíš 🙂
dakujem babenky,snad to bude ok,ste hodne ze ste mi napisali,ona fakt za cely den uz nevie co se sebou,stale potrebuje nove veci lebo vse preskuma rozoberie postavi a potom ju to nebavi....ja stale tlacim na dr.ale je k tomu chladna a neriesi to,podla nej moc riesim ja a nemam....kazdy den sa mala nauci nove veci a vsetko opakuje a to mi na 10.mesiacov pride strasne moc rychle
Ahoj, měla jsem to podobné..malá byla hodně živá, někdy jsem z toho byla fakt nešťastná, ona se od rána do večera nezastavila, spala mi jen jednou denně a to hodinu a od roka už většinou ani přes den nespala. Venku mi pořád utíkala, každou chvíli někde upadla, protože ze všeho skákala a ničeho se nebála..teď je jí 5 a je to více méně stejné. Na logopedii nám řekli, že je to dyspraxie s poruchou pozornosti. Mám ještě osmiměsíčního syna a to je její opak, tak si to hrozně užívám jak je klidný a furt sebou nešije..ale s tím škrábáním nevím, to bych asi taky někam zašla.
@denca1988 to je uplne normalni. Nekdy je fajn se vypovidat z toho vseho. Naseho maleho hracky nikdy moc nezajimaly, krom kostek, a clovek musi porad neco vymyslet, aby to ditko zabavil, az z toho jde hlava kolem. Ja jsem byla na jednu stranu vzdycky na Filipa pysna, ze mu vaechno tak hezky slo driv nez to mel umet, ale zaroven me to hrozne vycerpavalo, takze vim.jak se citis.
Takto aktivní děti mám taky a ohledně toho škrábání, kluk když má někde stipanecek od komára, tak si to rozškrabe jak blázen. Pořad se všichni divili, pak jsem náhodně vyměnila MUDr a ta mi řekla že má náběh na atop. dermatitidu a tím pádem ho vše svédi. I rozrazenou bradu byl schopný silene rozšiřovat do masa.
@kocka5 ajeje tak to je silene;( to nasa mala zase ne,to bude iny pripad ale ta aktivita ma zabija;)))) uz som sialene vycerpana a mam pocit ze stale len kricim ,stale NE to nesmis a NE tam nechod a dokola a nestiham se ji venovat s usmevem pretoze akonahle sa usmejem tak leti ku mne a je jak blazen a neodlepi sa a vystraja este viac🙂)))
Nevím, ale já bych chtěla znát názor neurologa, z toho co píšete se nedá usoudit zda je jen fakt živá, nebo tam poté neurologické stránce něco je - a to nemusí být nic špatného. Vcelku často se stává že je motorický vývoj pozadu, tady mi spíše přijde že motoriku má vaše dcerka vyspělejší, ale je možné že ten psychický vývoj je standratní a i to by mohlo způsobovat tyhle psí kusy.
Trvala bych na tom neurologovi, už jen proto, že by jste byla klidnější vy, když byste slyšela že malé nic není 😉