Mám měsíční holčičku, která je dost brekavá, ale není to ten neutišitelný pláč, chce se chovat. Nevydrží být chvilku sama, jak si to uvědomí spustí povyk. A to i když jsme s ní třeba v obýváku na sedačce. Ale jakmile ji vezmeme do ruky je hned ticho, je spokojená a kouká a když se s ní ještě pochoduje tak to je úplně na vrcholu blaha 🙂 Já jsem to neřešila, brala jsem, že je prostě ještě malinkatá a potřebuju ten kontakt. Ale už mi začíná čím dál tím víc lidí říkat, ať si na to dám bacha, že když se nenaučí být sama bude to pořád jen horší a já se bez ní nebudu moct hnout. Asi mají pravdu, ale přijde mi to kruté nechat jí být, když nás potřebuje a chce být u nás. Jaký je Vás názor? Mám ji nechat brečet, když vím, že nic nepotřebuje, nebo mám utěšovat? Za pár měsíců začnu pracovat z domova a doufám, že bude schopná se nějakou chvíli zabavit sama.
ahojky, já už z několika zdrojů slyšela, že do roka dítě nošením nerozmazlíš. Že to je dokonce pro dítě to nejpřirozenější - doporučuji knížku Koncept kontinua, tam to je vysvětleno. Takže být tebou, tak nosím, co to jde. A pokud tě bolí ruce, tak doporučuji šátek nebo nějaké ergonomické nosítko (třeba manducu).
Myslím si, že měsíční miminko opravdu nerozmazlíš
A píšeš: "Mám ji nechat brečet, když vím, že nic nepotřebuje" - jenže ona potřebuje právě to nošení :-/ Taky jsem četla, že dítěti by prospělo, kdyby ještě 3 měsíce mohlo být v děloze, jenže to nejde, že, pak by se němělo jak dostat ven 😀 Takže se rodiče (hlavně maminka tedy) mají snažit mu po ty tři měsíce vytvářet prostředí co nejvíce podobné tomu v děloze - a to je právě to nošení, ideálně tedy v šátku, ale určitě je pro dítě lepší, když ho nosíš alespoň na rukou, než když bude ležet samo v postýlce. Navíc: dítě v sobě nemá vnímání času - z toho vyplývá, když ho dáš do postýlky a necháš plakat (a třeba odejdeš do jiné místnosti) - ono neví, že to někdy skončí, tím, že nevnímá čas, vlastně nemá naději, že jeho utrpení někdy skončí. Z tohohle pohledu bych miminko brečet v postýlce nenechala. ☹
chovat!!! 🙂 Je malinkatá 🙂 Domču jsme chovali dlouho a v roce se vůbec chovat nechce 😀 Rozhodně ji tím nerozmazlíš 😉 Bůhví co se jí v té hlavince odehrává a potřebuje jedinou oporu a bezpečí a tím jsi TY!!! 😵
nechovat!! u nás se nikdy nechovalo a myslím že mu to neublížilo....my kluka nechovali a teď je schopný být sám i dvě hodiny a hrát si a vůbec me k tomu nepotrebuje.... a pokud chceš pracovat s domova tak POZOR aby si na to chování či nošení v šátku nezvykla... to pak nic neuděláš 🙂 neříkám nechat ji vyřvat ale počkat třeba 10 minut a pak reagovat... ona když pochopí že hned po zabrečení nejdeě tak ji to přejde 🙂
Chovej!!! Je ještě malinká a všechno bude jinak až bude "vnímat" svět, hrát si s hračkama a až si za tebou doleze. Máš jedno dítě a máš tu možnost se jí věnovat jak jen to jde. Věř mi, že by sis jednou vyčítala, žes ji nechala "řvát" vedle tebe místo toho abys ji pochovala 😉 Ona chce jen pocit bezbečí, ketrý u tebe prostě má. Tak ji tu jedinou věc co po tobě chce splň a byť ráda, že máš spokojené miminko.
abych reagovala na p_ch...tak já Domču chovala, ne hned a ani né za 10minut a je schopný si hrát sám vesměs celý den, až mi přijde, že se mu málo věnuju 😀...a to měl x týdnů problémy s bolením a chovali jsme v noci třeba 2-3hodiny a přes den i hodinu a vůbec jsme ho tím nerozmazlili!! 🙂
@lamarika drsný?? proč? já nejsem otrok a ani šimpanz někde v divočině abych tahala děcko na každém kroku... to bych se nemohla ani v klidu vyčurat.... my nikdy kluka nechovali- jo asi první tři dny když v noci trpěl kolikou. Pak už nikdy.... Asi to je krutý ale nemyslím,že by o něco malej přišel.... a miluji ho stejně jako matky které svoje děti chovají... Jen nemám asi takovou potřebu 🙂
@kajalka on si určitě vzpomene až mi bude 80 že jsem ho jako miminko nechovala :D 😖 nevím proč se do mě pouštíte- tazatelka chtěla názor a radu ostatních....takže když něco není OPĚT podle VÁS "dokonalých" matek tak je to špatně a hned jsem nejhorší matka??!!! tak jsem ho nechovala no a co??
p_ch nejsi otrok, ani šimpanz, ale jsi matka. A tu potřebu nemusíš mít ty, ale malý 😒
@p_ch ok, každý má právo dělat si to jak chce :D nicméně bacha na to hraní, náš malej si taky hrával vcelku i sám, nicméně do momentu než se narodil sourozenec...takže ať chováš či nechováš je to jedno
jinak nejsem zastánce šátkování bez rozumu, když vidím matku s dítětem na břiše a vykloněnou hlavou dozadu, jak se snaží alespoň něco zahlédnout apod. ...takže klidně šátkovat ale s rozumem, na uklidnění, pochování proč ne, ale na chvilku a rozhodně ne na nákup apod...
@lamarika tak to už trošku přeháníš,ne?!!! jo, dobře! udej mě na sociálce, protože nechovám kluka.... ste fakt praštěný matky některý.... co není podle vás je hned špatně.... jo a bacha- občas dostane i na zadek..... nemám ti volat rychlou aby to s tebou neseklo jak jsem hrozná matka!!!!!!
Já jsem teda dítě nosila a hodně, začátky byly u nás docela drsné 😒 Ale nepřipadala jsem si ani jako šimpanz, ani jako otrok, ale prostě máma, která udělá to nejlepší pro své dítě, aby bylo spokojené 😉 Co bych jako jinýho doma dělala? V jednom pokoji by brečelo dítě a ve druhém bych se já dívala na telku nebo si chatovala s kámoškama? 😅
Chovat 🙂 Jestli dítě potřebuje pocit bezpečí, proč mu to upírat? Mladší syn se chodí mazlit i teď, prostě je takový. Starší byl hodně stresové mimino. Nechat ho řvát a nechovat s tím, že jsem drsná matka nebo mě to omezuje?!! I dospělý má své potřeby.
Já jsem pronosila první tři měsíce obě dvě děti, stihla jsem u toho ještě studovat, pracovat a dělat si řidičák 😀
Je to na každém, jak si to zorganizuje. Když si budeš říkat, že dítěti otročíš, tak to tak skutečně bude.
A že by si na to zvykli? To je pouhopouhá pověra z řad našich babiček, která se nezakládá na pravdě.
Po půl roce se z obou kluků stali svébytní jedinci, ten starší už mě téměř v ničem nepotřebuje.... tož tak
@tyf
@p_ch Jestli svoje dítě chováte, nebo nechováte, je jen Vaše věc. Ale k ostatním diskutujícícm byste se mohla chovat slušně. Nikdo na Vás sociálku neposílá, tak nevím, proč tady hned ostatní napadáte, že jsou praštěné matky a oháníte se vykřičníky. Netroufám si soudit, jaká je kdo matka, ale troufám si říct, že Vy jste dost neurvalá (že by nevychovaná ?) diskutující 😒
@p_ch Asi nikdo neřekl,že jsi špatná matka.To se přeci nedá posoudit z nějakých příspěvků.Jen zareaguji na to chování.A říkám předem,není to pravidlo,ale jen má zkušenost.Moje babička byla drsnější povahy,nepamatuji si,že by nás pohladila a už vůbec ne řekla,že nás má ráda.Můj taťka na to často vzpomíná/67 let/,chybělo mu to a po pravdě po citové stránce tím trpí do dnes.
My chovali a nemyslim,ze by to zanechalo nasledky..maximalne pozitivni 😉 prckovi je 9 mesicu,je mazlivej,ale i se umi zabavit sam,ted napr uz 20 minut spekuluje nad tim,jak procpat mop do koupelny 😉 je to spokojene mimi a ac se mi to zpocatku nezdalo,slychavala jsem hororove scenare jaky to bude zavislak,tak neni. Satek ani nositko jsem nemela,stacily ruce a kdyz usinal,tak domaci houpaci kocarek. Pak se na nej naucila a spal v nem skoro do pul roku a ted chrni s nami v posteli😉 driv jsem mela idealy jak bude v pokojicku a ted si to nedovedu představit. Je to i dano tim, ze v noci jeste alespon dvakrat ci trikrat kojim,tak je to pohodlnejsi.
Buď ráda, že to zabírá 😉 . Kup si šátek, nebo nějaké nosítko, ať máš volné ruce. A neboj, jednou z toho vyroste. Nevim, kolik máš v plánu dětí, ale aspoň si to užij, už se to nevrátí 🙂