Náš 3měsíční chlapeček je stále hodně bledý, resp. mě to nepřijde, ale doktorka to stále říká. Byli jsme na krevním obraze a vše je ok, ale stejně mě to trochu znervóznuje. Má k tomu často červenou kůži, která lemuje oči na dolních a horních víčkách (např. při kojení), což vypadá hrozivě. Já sama jsem chudokrevná a mám brát železo. Může to mít na něj vliv? Nemůže to věstit nějakou krevní chorobu? Děkuju moc.
Ahoj Shaulo. Díky za odpověď. Takže je to normální a trochu trvá, než si dítě krvinky vytváří postupně samo. Je fakt, že malej měl žloutenku dost dlouho a po ní ty krvinky taky asi klesnou. Doktorka nenavrhla žádné řešení, když je krevní obraz v pořádku. Prý může mít takovou kůži prostě.
Pokud má krevní obraz v pořádku, je vše ok.
Jestli máš brát železo, ber ho. Kojením ho budeš malému dávat.
Na to, jestli má malý odst krvinek by měl jít mezi 2 a 3 měsícem, kdy je největší úbytek.
Ale myslím, že není proč se strachovat. 🙂 😉
Děkuju moc za odpovědi.
Můj malý má taky 3 měsíce a vypadá úplně stejně, jen měl špatný KO, ty červené skvrny taky. Moje 6letá dcera to má doteď, je bledá , jen ty červené kolem očí. Asi se s tím nedá nic dělat.
Obecně bledost může signalizovat chudokrevnost a pokud ty sama jsi chudokrevná, tak by to mohlo být ono (ovšem to by se objevilo v tom krevním obraze).
Nám doktorka říkala, že většina dětí je po druhém měsíci chudokrevná - prý to souvisí s tím, že po porodu mají v krvi ještě zásobu červených krvinek od maminky, jenže ty mají určitou životnost, takže po druhém měsíci velmi rychle jejich obsah klesá a než si dítě vytvoří vlastní zásobu, tak bývá chudokrevné.
A když doktorka stále upozorňuje na bledost, tak co navrhovala jako řešení?