Hlenovitá nazelenalá stolice. Máte zkušenost?

minemma
29. kvě 2021

Ahoj holky, malá 3,5m, plně kojena.. Od nějakého druhého týdne má prostě nazelenalou a hlenovitou stolici. Byl ji odebrán vzorek ale žádná bakterie se neobjevila. Malá jinak prdi i kaka úplně normálně. I tak mě to ale malinko znepokojuje.. Máte někdo zkušenost?

katka9184
29. kvě 2021

@minemma Nemohla být ABKM? Alergie na kravské mléko

minemma
autor
29. kvě 2021

@katka9184 no a nejsou u toho třeba bolesti bříška?

emillyhk
29. kvě 2021

@minemma U ABKM bolesti bříška nemusí být (i když častěji jsou). Taky to nemusí být přímo ABKM, ale intolerance laktózy. Obvykle ten hlen značí problém... Vysadit veškeré mléčné produkty včetně másla, čokolády, atd. A vydržet aspoň dva týdny. Čím dýl problém trvá, tím delší je regenerace střeva. A malé určitě nějaká probiotika, aby se střevní mikroflóra dala do pořádku. Pediatr ABKM nebo intoleranci nezmínil?

minemma
autor
29. kvě 2021

@emillyhk nene, vůbec právě. Jen že bakterie tam není, dál to neřešila. 🤷‍♀️

palja
29. kvě 2021

@minemma když měla malá zelenou nebo nazelenalou stolici, tak jí vadilo vše mléčné. Takže jsem při kojení dle rad Mudr přestala jist všechny mléčné výrobky asi na dva měsíce a pak jsem měla postupně zkoušet mléčné zase zavádět, ale opatrně. Stolice se jí upravila na kojeneckou, takže to bylo tím. Vím že některé děti mají intoleranci déle.
Ta zelená stolice nijak nesmrdela a malou ani nebolelo bříško.

emillyhk
29. kvě 2021

@minemma Tak určitě se na to zeptej, až půjdete na kontrolu. A do té doby opravdu zkusit vysadit vše mléčné. Držím palce, ať je brzy vše ok ✊😊

aevintyri
29. kvě 2021

nazelenalou stolici s hlenem zpusobuje hodne cukru ve strave. Je jedno, jestli je to z ovoce, mlecnych vyrobku nebo sladkosti - zkuste upravit jidelnicek + nasadte sobe nebo male probiotika.

slunea
29. kvě 2021

Probiotika nemusí sednout, s tím je dobré taky počítat. Hlen bývá projev alergie (strevo se brani alergenu a produkuje vice hlenu). Zelena stolice premnozeni kvasinek, z nadbytku cukru nebo právě kvuli alergii. Doporucila bych taky zkusit vysadit mlecne (ale nenahrazovat sojou), bílkovina kravského mléka vadí nejcasteji (v 90% minimalne), ale muze vadit i cokoliv jineho.

minemma
autor
29. kvě 2021

Holky díky moc, ale kruci, co mám Teda jist? Je fakt, že sladký jsem jedla fakt dost, přeci jen mi to asi dodával energii (nebo moje výmluva? 🤦‍♀️)
Dnes jsem najela na dietu s vysazení mléčného, ale buď je tam sója a nebo aspoň něco z mlika. Asi budu na zelenině. 😂

emillyhk
29. kvě 2021

@minemma Jako jo, je to peklo 😆 Já dokud kojila, tak jsem ve tři v noci MUSELA mít Snickersku, v pět granko, k snídani sladkou kaši, atd. Zelenina je super - dušená, grilovaná, pečená, v polévce... Drž se 😄

emillyhk
29. kvě 2021

@minemma Jo, a kromě zeleniny samozřejmě maso (bílkoviny) 😉

lucka662006
29. kvě 2021

Moje dcerka měla nazelenalou hlenovitou stolici z intolerance laktózy, která se z ničeho nic objevila až okolo cca roku a půl. Byla ještě kojená, ale ne plně (samozřejmě 🙂) Vysadili jsme vše mléčné já i ona, během 2 dnů velké zlepšení, již žádný hlen a nazelenalá barva, pak jsme ještě 14 dní dodržovali, a pak začali pomalu přidávat bílý jogurt, postupně, lučinu apod. Kravské mléko jsem jí dala poprvé až okolo 2 let, když jsem ji přestala kojit, v menším množství a také ne denně.

minemma
autor
29. kvě 2021

Takže mám kupovat vše bez laktózy, je to tak?

slunea
30. kvě 2021

@minemma vadí mléčná bílkovina, takže mléčnými výrobky bez laktózy si nepomůžeš. Laktóza je mléčný cukr, ten je i v mateřském mléku, malým dětem vadí velmi vzácně, poznalo by se to už po narození. Musíš vyřadit z jídelníčku vše s mlékem, číst složení úplně všeho, aby v tom nebylo mléko, máslo, smetana, syrovátka, kasein. Nahradit masem...

minemma
autor
1. čer 2021

Holky, ráda bych se s vámi poradila ohledně obsahu plenky, ale nevím, jestli to sem mohu dát, aby to někoho nepohorsilo. 🤷‍♀️🤔

slunea
1. čer 2021

@minemma mě to nepohorší 🙂 dlouhé roky bylo zkoumání plenek mojí "zábavou" několikrát denně...

minemma
autor
2. čer 2021

Tak tady to je 😂🙄 v reálu je to mnohem více do zelena🤷‍♀️

slunea
2. čer 2021

@minemma prijde mi, ze tam toho hlenu je dost. Jak dlouho drzis dietu? Jeste vydrz 🙂

palja
Autor odpověď smazal
Zobraz
palja
2. čer 2021

Ta stolice se neupravi hned po vysazení mléčného. Malé se to úplně zpravilo až tak za 14 dní. Takže bych určitě vydržela.

minemma
autor
2. čer 2021

Holky teprve 5 dní, ale dnes jsme byly u dr a ta mi tvrdí, že je to ok...tak teda nevim, malá je totiž dost zahlenena, ale takovou stoličku měla už od druhého týdne snad

emillyhk
2. čer 2021

@minemma No, mě to úplně ok nepřijde... Ale jak už bylo zmíněno, je potřeba s dietou vydržet, výsledky nejsou vidět hned. Mimochodem, ABKM může mít jako jeden z příznaků i respirační obtíže. To, že je zahleněná nějak řešíte?

minemma
autor
2. čer 2021

@emillyhk Bylo mi doporučeno jen stříkat mořskou vodu🤷‍♀️ ikdyz to má celkem dost, nejde ji se ani moc kojit, jak v ní lítají hleny :(

emillyhk
2. čer 2021

@minemma No, nám pediatr doporučil Sterimarem proplachovat (syn trpí na zadní rýmu). Mimčo na bok, do horní nosní dírky 1-2 vteřiny stříknu, totéž na druhém boku. Chvilku počkám, odsaju co jde a dám ho na bříško, tak aby vyblinkal ty hleny. Na noc kapeme Nasivin (jenom v akutní fázi, maximálně týden). Je to boj, samozřejmě se mu to nelíbí, ale zánět středního ucha by se mu líbil míň... 🤷‍♀️

aevintyri
3. čer 2021

@minemma nekdy se maminkam muze zdat, ze maji miminka rymu, ale pritom jim tam lita mlicko. Nechci to podcenovat, strikejte morkou vodu, vetrejte, k postylce dejte na noc mokrou plenku /rucnik a kupte si respiran nebo eukalypt - to nastrikejte primo na tu mokrou plinku, pripadne i na matraci, na ktere spinka.. staci 2 striky, je to pomerne silne. Hrudnicek, plosky nohou muzete namazat tymianovou mastickou (my pouzivame od Justu) to mejte jako soucast lekarnicky, lze pak pouzit kdykoliv pri kasli, horecce. Tymianova mast pusobi i proti komarum, klistatum apod.
A TED k obsahu v plenecce, osobne mi to taky nepripada v poradku. Toto mel syn a drzela jsem dietu bez mleka a cukru. Mu tu zelenou stolici delal spis ten cukr.