Hlasitý zvuk a miminko. Mohla jsem mu poškodit sluch?

27. srp 2023

Myslíte, že jsem mohla poškodit sluch miminku, pokud jsme mu pouštěli od narození na telefonu bílý šum (zvuky moře, vody, déšť atd.) a měli telefon položený kousek od miminka a hlasitost na maximum? Většinou se jen u tohoto uklidnilo.
Jednou jsme i byli na oslavě, kde hrála hlasitá hudba.
Teď mě to zpětné hrozně mrzí, že jsem ho tomuto vystavila, jenže jsem předtím nevěděla, že mu tím mohu ublížit.
Myslíte, že jsem mu tím mohla poškodit sluch? Či nemáte zkušenost, že jste též vystavili miminko hlasitým zvukům a má sluch v pořádku?
Moc děkuji 🥺

rejalin
27. srp 2023

Toho šumu bych se asi nebála (přeci jen tipuji, žes to nepouštěla tak, že to řvalo, to by nejspíš i mimčo dalo najevo, že mu to vadí).. Konec konců spousta lidí uspava děti u vysavače nebo digestoře 😀 ta oslava je otázka, jak moc to bylo nahlas, ale pravděpodobně to bude také v pohodě (pokud to nebylo na úrovni koncertu..)

jittuli
27. srp 2023

Pouštěli jsme od narození bílý šum až do dvou let a sluch má naprosto v pořádku (teď má 7). Miminko v děloze slyší hluk až 100db, což je hlasitost motorové pily.

autor
27. srp 2023

@jittuli a jak moc na hlas jste to pouštěli prosím?

sinicka
27. srp 2023

Nevím jestli se jen “neuklidnilo”, protože se třeba leklo, nebo tak. Dítě přestane křičet i když ho dáš pod ledovou vodu (to je za mě týrání) a není v reálu uklidněné.. pokud chceš mít jistotu, tak u doktorky řekni, že chceš nechat zkontrolovat sluch. Větší strach bych měla z toho telefonu, protože i když mně, jakožto dospělé, to hraje na plné koule u hlavy, tak je mi to sakra nepříjemný.. vyšetření sluchu je bezbolestné a rychlé a dávej prostě víc pozor, no.. 🤷🏼‍♀️

cilkat
28. srp 2023

Nemyslím si, že by bílý šum šel pustit tak nahlas, že by reálně ohrozil fungování ucha. ... To, že si dítě může navyknout zvuky nevyhodnocovat (tudíž "neslyšet" na úrovni mozku, nikoliv ucha), je jiná věc. Ale to byste mu museli ten "šum" nechávat po většinu dne i v době, kdy je vzhůru.