Ahoj,
chtěla bych se zeptat, zda se někomu stalo, že jste při zvedání miminka - hlavičky nahmatali nechtěně fontanelu? Mohu tak miminku ublížit, když je vyvinut takový tlak při zvedání? Někdy mi miminko i tlačí hlavičku dolů, když ho zvedám. Děkuji za odpovědi.
Jako netlacim na ni vedome, kdyz maleho zvedam, myslim ze jsem ji ucitila- mekke misto.
Myslíš tu fontanelu vzadu? Jsou asi 4 fontanely, vzadu na hlavičce, tak zarůstá do 3 měsíců, pak na bocích hlavy nad ušima a pak navrchu ta velká. Jestli myslíš tu vzadu, netlac na ní, ale při normálním zvedání mu neublížíš.
Já se hrozne bala všeho a sestřičky v porodnici mi řekly, ať si představím, čím muselo dítě projít ven. Ze ta hlavička musí něco vydržet. Zvednutim podle mě miminku neuskodite. Pokud to tedy cestou nevezme o futra od dveří…
Tak člověk se lekne... ale ta hlavička zvládne i ty futra 😉 . Po pravdě pochybuji, že bys poranila mozek skrz fontanelu i kdybys zkoušela zvednout dítě jedním prstem právě na ní... ale ve chvíli, kdy máš pod dítětem dlaň a jeden prst zrovna vyjde na fontanelu... Tak fakt vidím riziko pouze v tom, že se máma lekne a dítě pustí 😉 .
Nevím jak teda dítě zvedas, ale ne neublížíš mu, když nahmatas fontanelu. To bys mu tam musela něčím rýt. Dyt i doktorka ji prohmatava, zjišťuje její velikost apod.
Oka, dekuji ❤️🍀👍
@saraca a jak ho zvedas že mu tlačíš na fontanelu?