ahoj. synovi jsou dva roky a 4m. A máme problém - absolutně má na háku co mu řeknu.
Když chce někam jít (hřiště,roští) já mu řeknu ,,ne jdeme tudy" neposlechne. když ho vemu za ruku udělá hadrovýho panáka a pověsí se... nebo prostě jde kam chce případně se začne točit dokola nebo dělat komín a cvičit (zvedá nohy dozadu) dětské vodítko už odmítá (pověsí se nebo si lehne)
zkusila jsem dát na prdel, zkusila jsem jakože ho tam nechám (je mu to buřt) zkusila jsem vysvětlovat........
když neni po jeho vzteká se, háže hračkama čimkoli nebo se aspon válí po zemi.
občas docela pospícháme případně musim nechat stát kočár s mladšim synem a jít ho chytat....
on se tomu směje já fakt už nevim
Souhlasím s priefi, taky ve věšině případů u nás pomáhá že malou připravuju na to co bude, asi 3x ji upozorním, že budeme muset už jít než opravdu jdeme a na závěr třeba na hřišti říkám, naposledy se sklouzneš na skluzavce a hned jdeme. A máme minimum konfliktů. Ale když má svoje dny, tak se nedomluvím ani po dobrým ani po zlým. To se musí prostě přetrpět :/
On to dela kdy se mu zlibi. Jdeme ja mu neco povidam (treba, že jdeme k tete) on se najednou rozhodne ze zahne na hriste. Rikam, že to nejde je to mokry a ceka na nas teta. Zacne se tocit delat komin cvicit. Tak delam, že jdu bez nej. Sebere se a rozbehne se kterou lem hriste na parkoviste. Takze si pro nej musim jit.
Za ruku nejde. Sam nejde. Na ruce rve a krouti se.
Kamkoli jdeme je ostuda.
V krame zase schvalne leze pod stojany s pecivem. Kdyz dostane na zadek lehne si na zem a rve. Kdyz neco nedostane rve a vali se po zemy. Ve fronte u pokladny se vali po zemi. Kazdej den ma novy veci protoze je permanentne jako cune.
Venuju mu veskery volny cas. Domaci prace dela se mnou. S braskou si hraje. Pomaha mi s peci.
Nevim obcas mi fakt tecou nervy lidi blbe cumi a on je vysmaty.....
Ikdyz jdeme s nekym jinym. Kamaradky tety babicky i tatinek.
Ikdyz byl treba u nasich. Ale moc to neprojevi jelikoz s nim jsou bez maleho tak ho proste odnesou.
Dela to tak pul roku
Jestli to dělá i když je bez vás a trvá to takhle dlouho tak to mě bohužel žádná rada nenapadá. Snad jedině konzultace s dětským psychologem. Možná to nějak souvisí s příchodem sourozence.
@geilinka tohle delala i moje holka. Zacalo to presne v tom veku, jako u tveho syna a trvalo asi 2-3 mesice. Pomohlo, ac to bylo narocne, nepolevovat, opakovat a byt dusledny. Podle mne je zrovna ve veku, kdy si uvedomuje svoje ja a zkousi to na vsechny, co muze a nemuze a co zabere a co ne. Je to faze. Proste vydrz a nepolevuj a nastav si hranice a ty dodrzuj bez kompromisu. Neboj, zlepsi se to.
Radu nemám, spíš povzbuzení, že nejste sami. Syn (2,5 roku) to dělá taky, řekla bych, že si začíná uvědomovat sám sebe a chce dělat věci po svém. Má období, kdy chodí za ruku, pak zase ani za nic ruku nedá.. Pořád se to střídá. Když nechce za ruku, tak mu důrazně opakuju (i doma), že nemůže chodit sám a proč a že musí jít vedle mě. Hadrovýho panáka dělá taky, hlavně když mu řeknu nějaký zákaz (třeba tady nepůjdem), věčně se válí po chodníku, už mu několikrát ujely nervy, ale dát na zadek fakt nezabírá, takže se držím.. U nás naštěstí zabere, když mu řeknu, že ho tam nechám a jdu, tak za chvíli běží za mnou. Bohužel toto nejde praktikovat třeba u silnice. Ještě mi zabere, když ho pár metrů poponesu, pak už jakoby zapomene, že nechtěl jít. S kočárkem toto asi nejde, ale napadlo mě, co zkusit to stupátko ke kočárku? Že by se popovezl nebo vezl, když se někam potřebujete dostat.
A o komunikaci s dětmi sis něco přečetla? https://cestakpochopeni.cz/ebook-jak-komunikova...
@geilinka Taky se pridavam k tomu, ze v tom nejsi sama. Dcerka 2 roky, jako pres kopirak. Divim se, ze na me za ty nase vystupy venku uz nezavolal socialku.
@geilinka Joo a tomu se rika, ze stavi komin. Kdyz to dcerka dela, tak rikam, ze cvici jogu a dela polohu psa. Taky jeji metoda meho ignoru.
@katherinka33 on to dělá rád třeba když čekáme na autobus udělá komín a až na něj dost lidí kouká začne zvedat nohy jednu a pak druhou..už mi udělal i kotrmelec - taky čekám kdy přijede sociálka i s policejní eskortou...kam vlezu tam je to ostuda
mam doma to same. diskuze me bude zajimat. jestli nekdo poradi.
Myslím si, že s dítětem neumíte efektivně komunikovat. Jako výhrůžky typu - já tě tu nechám jsou kravina, protože to nikdy neuděláte! A ani nemůžete.. Začínat "domluvu" daním na zadek, vyhruzkou že odejdete, a komunikace typu, ne tam nejdeme - děcko není pes! Neslyší na povely. No a vodítko nekomentuju. Zkuste nevychovu,
@drakenn presne to jsem chtela napsat,tyhle vyderacske techniky typu "necham te tady" apod fakt nikam nevedou a jenom zabijeji duveru ditete k matce.
Na voditku nic spatne nevidim. Nezacinam danim na zadek. Na zadek dostane kdyz bezi tam kde je to nebezpecne.
Asi se k voditku vratim. Dela to skoro celou dobu co ho nenosi (utikani).
On i v krame kdyz platim a uklizim nakup utika a ja pro nej bezim treba trikrat.
Asi neprestane valeni ale aspon nebude utikat.
Nevychova me neoslovila a nemyslim si ze to je pro nas to prave.
No zatím není to pravé jak to doteď provozujete, podle reakce dítěte. Asi budete muset ještě pohledat jiné varianty..
@geilinka K voditku jsme to zatim nedotahly, ale uplne chapu, proc jste si ho poridila. Ta bezmoc, kdyz se dite rozebehne pryc a vy nemuzete rychle za nim. Treba u te pokladny, pri manipulaci s mladsim ditetem, apod. Nedejboze na nejakem nebezpecnem miste, treba u silnice, nebezpecny teren, volne pusteny pes. Detem je to jedno, kam skoci. Hlavne nase mala ma na tohle 6.smysl a vzdycky ji odchytavame na posledni chvili. Radeji dite na "voditku", nez pod autem.
@geilinka ja bych vydrzela. A dobre je dat takovym detem rad a pravidelnost, aby si navykly. A opravdu nepovolovat z urcitych zvyklosti a toho, co reknete. Jak v kladnem, tam negativnim. On proste opravdu jen zkousi, kde jsou hranice. Kdyz reknete ne, tak plati ne.
S tou "nekomunikaci" nesouhlasim. Matka, ktere dite posloucha na slovo si neumi predstavit matku, ktera bezradne odchazi od pokladny, protoze se dite hodilo bezduvodne, resp. kvuli uplne drobnosti na podlahu a vytira sebou polovinu podlahy. A uz nevite kam, protoze to zkousite nejdrive po dobrem a pak samozrejme i po zlem. A nezabira vubec nic....
@geilinka ja jsem uz dite jednou nechala valajici se na ulici a odesla za roh, aby mne nevidela. A jak vystrelila jako strela za mnou....takze tyto metody chapu. Ne vsichni vychovavaji sve deti nevychovou a nevidim na tom nic spatneho. Dite je individualita a proto si myslim, ze nevychova take neni pro vsechny deti (a matky).
Ahoj, mám doma syna 2 roky. Tohle období máme teď taky. Prcek mi utíká i doma. Vzedem k tomu, že bydlíme v třígeneračním baráku, tak je to docela na prd. Je schopný mi utéct i na zahradu k ovcím. Když mu uklízím pokojíček, tak hnedka využije situace. To samé, když jdeme někam do krámu, vidí v regálu bonbóny, a řve dokud je nedostane. Lidi za námi na nás čumí. Nechci být ten rodič co vychovává dítě mě, ale zároveň, pro klid mu ty bonbóny dám. Na hřišti ani nemluvím, zatím se nikdy nestalo, že bychom šli domů v klidu. Pokaždé mi začne utíkat a když ho konečně chytím, že jdeme, tak automaticky hadrový panák, začne se válet po zemi a řve. Podle mě to je to blbé období vzdoru. Zkoušejí co vydržíme. My doma nastavili hranice... netajím se ani tím že už několikrát dostal vařečkou. Od té doby stačí ukázat vařečku a v tu ránu je z něho andílek a ještě se přijde pomazlit, protože ví, že zlobí.
@linee děkuju......já vodítko sundala když ho začal odmítat a už jsem se kk němu nevrátila, ale vrátim minimálně budu klidněji uklízet nákup. všichni blbě čumí když se deru přes kčárek u pokladny abych chytla vzteklé dítě které běží k pojízdným schodum třeba a takhle třikrát než poberu pár věcí a zaplatim.......na válení na podlaze už jsem si zvykla...většinou chodíme tam kde prostě nemužu odejít aby mě neviděl
@lucifux i vám děkuji.....k vařečce zatim nesahám nemá plenu tak i ruka je citit....hranice máme....oběd se jí u stolu nebo vubec atd.....ale nejde to všechno uhlídat a reagovat hned...
a uplně nejhorší je když mu do duše promlouvá někdo cizí - začne dělat ještě větší bugr
Jen typuju, není to možná tím, že se snaží upoutat vaši pozornost? Máte mladšího syna, tak jestli nežárlí na něj a nechce jen abyste se mu víc věnovala. Nebo mě napadá ještě období vzdoru.