milé maminky, mám dvouletá dvojčátka. do roku a půl spaly se mnou v manželské posteli, v roce a půl dostaly pokojíček s postýlkami. malá chodí za mnou stále, většinou tak dvě až tři hodiny po usnutí a spí se mnou do rána. je klidná a nechá mě vyspat. malý spinkal krásně sám v postýlce a za námi chodil až ráno okolo půl osmé, kdy se běžně budí. poslední měsíc - je to po očkování MMR a také růstu zadních stoliček - začal v noci chodit za tátou, ten spí v obýváku, který ho vrací do postýlky, protože malej spí velmi neklidně. Můžete mi poradit, jak zpětně nastolit pořádek? tedy aby malej zůstával ve své postýlce a malá také? díky. dělám vždy, co cítím, že je pro děti správné, malou do postýlky nevracím, potom hrozně brečí, asi mě potřebuje, ale malej myslím, že by tam vydržet mohl. moc díky za zkušenosti. 🙂
@zzzzzuzanka potrebu spat s vami maji podle me obe deti....my nekdy spime s nasimi v pokojicku a nebo prechazime vecer k sobe do loznice a nekdy nad ranem za nami prijdou a nekdy ne...tezko radit co je pro vase deti nejlepsi..ja jsem pro to aby male deti pokud maji potrebu spat s vami jim to doprat...ono to utece a budou chtit mit svuj klid ;) hlavne ale nedelat rozdily ze treba holcicka zustat muze ale chlapecek ne....
@blahova_andrea Honzík nikdy nebreci. Mate pravdu v tom,ze asi nechtěně rozdíl dělám. Myslíte tedy nechat u sebe spát i malyho?
@zzzzzuzanka za me ano....my holkam do pokojicku daly matrace navic a spime tam casto i vsichni...nikdo nikam nespadne a mista je dost ;) kdyz byla jen jedna,pridali jsme jednu postel k manzelske 🙂) a i ted syn 4mes spi s nami v posteli...a spal na dnesek opet 8h vkuse.....je to asi po ctvrte....jinak se budi 4-7h....proste dite podle me potrebuje citit bezpeci....a do puberty s nami urcite chtit byt v posteli nebudou ;)
Nekdo tento pristup odsuzuje,ale nam vyhovuje....
Já tento přístup podporují fakt. Ale nevyspani jsem si užila fakt dost, první rok to byl masakr. Moc díky za reakce.
@zzzzzuzanka pokud vam to nevadi,tak si to usporadejte tak aby jste se vyspali....tudiz pridat postel nebo matrace na zem...aby kdyz syn spi neklidne nejak moc neomezoval vas ale zaroven aby nemel pocit ze je odstrceny....muj synovec taky spi neklidne a strasne sebou hazi....kdyz u nas spal byl to mazec..ale jako dite to mel tezke....
@zzzzzuzanka no buď oba nebo ani jednoho. ale můžete si děti i střídat ne? jednou ty dceru a manžel syna a zítra opačně. já tedy nejsem zastáncem spaní s dětmi, naše děti to naštěstí nevyžadovaly, tak jsem i ráda. ale rozhodně buď teda nespát ani s jedním nebo to dopřát oběma. oni teď ty rozdíly tolik třeba vnímat nebudou, ale zůstane to v nich a jednou to bude dělat a mohlo by jim to narušit vztahy a vám by to mohli vyčítat.
no ty matrace na zemi a spánek všech v jedné místnosti je skvělý nápad, pokud to bydlení umožňuje 🙂
@blahova_andrea my mame deti hodne po sobe..holky skoro po roce a chlapecka od nejstarsi o 4roky a snazime se aby i kazdy byl chvilku jen s nami...skoro vse delame spolecne,ale kdyz odpolko jde spat mladsi (ze chce) jdu s ni....a jsme chvilinku spolu samy....pak jdu za druhou kdyz mensi spi a delame neco samy dve.....nebo kdyz je unavena szarsi,uspim starsi...a jeste povidame....mladsi pak dorazi pozdeji s tatinkem.....a kdyz rano vstava jedna driv taly jsme samy....podle me to deti nekdy potrebuji. Delat max veci spolecne jako rodina ale nekdy byt i jen s maminkou nebo tatinkem samy....
Jinak se snazime chodit spat vsichni a vypravime pohadky....je to krasne.
@blahova_andrea my takhle upravili jeden pokoj kde jsou matrace a je to super nez se mackat....navic s muzem se nekdy vytratime divat na film...atd....a deti jsou vklidu.
@shine2015 tak u nás tatínek moc nefunguje, nikdy není doma, takže já jsem na ně sama a oni jsou teda děsní parťáci, bez sebe ani ránu. vstávají spolu, chodí spát spolu, hrajeme si spolu...jako s malou mám čas pro sebe, když je starší ve školce, tam je to jasný, je toho dost, ale staršímu to teda musím občas nějak vymyslet. taky si myslím, že je to důležité. aby neměl pocit, že o mě přišel, když je teď sestřička. chodili jsme spolu na cvičení rodičů s dětmi do sokola, teď jsme si koupili lístky do divadla...tak aspoň takto, protože doma to moc nejde, když není komu svěřit malou prcinu.
@blahova_andrea u nas to je taky malokrat neboj ;)
Je to bezva nápad myslim.,ze bych mohla dat jednu postylku k letišti. Mate pravdu ženy asi to mám blbe nastaveny. Zkusime novy start 🙂 ještě ze to tak jde ne
@zzzzzuzanka podle me to je pro deti dobre...pro vztahy k vam atd. Ne kazdy se mnou souhlasi..ale nam to vyhovuje 🙂 treba se maly i uklidni v tom spani kdyz budete spolu....po delsi dobe ne hned druhou noc. Treba ziska jistotu a vetsi pocit bezpeci....a neboj v puberte s vami spat nebude ;)
@shine2015 ostatní ať si myslí, co chtějí. důležité je, že to vyhovuje vám, že vy jste tak šťastní a děti spokojené. ostatní, ať si to udělají taky po svém 🙂 hlavu a patu tento přístup prostě má, to vám nikdo nemůže upřít.
@blahova_andrea ja to tak beru...jen ze ti i tady holky budou davat duvody proc s detmi nespat 😉
@shine2015 sama jich mám celou řadu, ale nikomu je nebudu vnucovat. jasně, když si někdo bude stěžovat, že mu to nevyhovuje, tak proč se o tom nepobavit. ale když to někde vyloženě funguje, tak proč jim do toho kecat a šťourat. u nás zas funguje to spaní zvlášť. já vždy chtěla mít děti víc na blízku třeba při nemoci, po očkování, abych mohla rychleji reagovat na negativní změny, ale oni prostě mají rádi svůj prostor a klídek a nedělalo to dobře nikomu. ale vím o několika lidech, co mají prostě x postelí vedle sebe a spinkají všichni pěkně spolu a když jim to dělá dobře, tak proč ne.
@zzzzzuzanka je to rozhodně lepší přístup. Oni jsou ještě strašně malinkatí a pokud jim takhle můžeš pomoci, aby se cítili líp, udělej to. Manžel, jak jsem pochopila, s tebou zatím v ložnici nespí, tak tam udělej místo pro obě děti. Budou jen a jen větší a postupně se budou odpoutávat a pak si ještě ráda vzpomeneš, jak to bylo fajn je oba mít v noci u sebe. Na ostatní se vyprdni, oni s váma nebydlí a nežijou, tak ať nekomentujou a nesoudí...
Jasné, já to společne spaní mám rada,akorát jsem pak lehce nevyspala 🙂 já to dam🙂 dnes jsem to malymu vysvětlila a byl moc rad 🙂 myslím, ze to pochopil. JoJo, moje švagrová a taky tchyně se mohly zblaznit,ze se mnou spaly v posteli, ale musím říct,ze to je mi úplně sumafuk.
@zzzzzuzanka ono spousta zen je chytrych....mi prijde ze kazda nejlip vi jak vychovavat dite nekoho jineho....😃
@zzzzzuzanka k nám chodí dcera spát kolem druhé ráno - stále je ještě kojená ( 2 a třičtvrtě roku) a syn teď (5, 5 roku) přijde jen občas - třeba když má noční můru. Ale měl období, kdy chodil pravidelně, protože mu bylo v pokoji samotnému smutno. Občas, když se u nás v posteli moc roztahovali tak jsem šla spát nakonec já do dětského pokoje a přiznám se - samotné mi tam bylo taky divně, takže ty děti chápu.
Syna bych nechala ať se rozhodne kde chce být. Třeba potřebuje jen nějaký čas na uklidnění a za pár dní (týdnů, měsíců) začne zase spávat celou noc u sebe v postýlce.
moje děti nikdy s námi nespaly, ani jako miminka. V listopadu jsme se přestěhovali a dcerka (4 roky) za námi začala chodit spávat nad ránem. Nevím, zda se jí v novém pojíčku nelíbí? Nevím, prostě se probudí a jde za námi. Nějak to neřeším a doufám, že to přejde...
Já jsem se jako malá taky takhle v noci budila a když jsem se vzbudila, bála jsem se tmy a šla jsem spát k našim. Ti mě buď přenesli zpátky do pokoje (spici) nebo jsem u nich byla do rána. Upravilo se to samo a nástupem do školy, takže myslím, že jsem měla nějak blbě nastavený režim a diky tomu se budila uprostřed noci.
tak jako všechno u dětí to chce hlavně se pevně rozhodnout pro nějaký postup a pak být důsledná. v případě dvojčátek bych já měla hlavní problém v tom, jestli mezi nimi dělat rozdíly. jak chceš synovi vysvětlit, že on musí spát sám ve své postýlce, ale sestřička nemusí a může se tulit k tobě? dělání rozdílů mezi dětmi mi přijde jako častý a docela velký problém. samozřejmě chápu, že ač jsou dvojčátka, tak jsou prostě rozdílní, jeden tu potřebu mít může a druhý nemusí, ale podle popisu to vypadá, že ji mají oba. jen dcera spí klidně a tak ji nevracíte a syn vás při spaní omezuje, tak by jste rádi, aby spal sám.
já se tedy taky snažím o to, aby byly děti spokojené, abych naplnila jejich potřeby, ale tomu pláči se člověk přece nevyhne. když odmítnu dát místo oběda čokoládu, tak se taky vztekají a brečí. to přece není důvod jim ji dát 😅 😉 a tak si myslím, že je to ve více případech. oni často brečí, protože už jsou chytří a vědí, že podlehneme, potvůrky jedny 😀 to je jako kojení. taky vím, že dcera už kojení nutně k životu nepotřebuje a rozhodně ne každou hodinu v noci, ale stejně se budí a stejně to zkouší.
jak dlouho jste po tom očkování mmr? já vždycky při nemoci nebo po očkování ustoupím z klasických přísných pravidel a podřídím se oslabeným a přecitlivělým dětem, ale po určité "rozumné" době se to snažím nastavit zase tak, abych i já byla za člověka, co má právo si odpočinout aspoň na pár hodin v kuse. ony vyspané maminky jsou pak celkově lepší parťačky 😅
jak syn reaguje na to, když ho táta vrátí do postýlky? také hodně pláče nebo se prostě nechá přemístit a do rána spí v postýlce? nebo se za chvíli zas vrátí k tátovi?