Dvouleté batole vstává nevyspané v 5 ráno

zukru
21. únor 2017

Hezký den maminky,
vím, že asi je tu více maminek, co s tím má problém a třeba je tu některá, které se to podařilo vyřešit. Já jsem už toho nešťastná, zlá a pak mě to mrzí.
3/4 roku nespal pořádně ani v noci ani ve dne skrz napuchlé dutiny, než se mu došlo na alergii. Což mi přijde hodně dlouhá doba na rozházení spánku.
Nedávno byl syn (skoro 2 roky) nemocný, musel mít i atb. Poté spal do 7 rána, v poledne šel kolem 12h a spal hodinu a půl. Večer usnul v 19,30. Byl krásně vyspinkaný, vysmátý, rozvíjel - jak řečově, tak dovednostně.
Před nemocí nebyl žádný nějaký režim, pokaždé vstával jinak i když jsem ho dávala spát ve stejnou dobu večer. I přes den se to různilo.
Teď začal opět vstávat v 5 ráno. I když ho dávám ve stejnou dobu spát večer. Posunutí večerky nic neřeší. Je vzteklý, zlý na nás (už mu to oplácím, když nás bouchá), mluví ošklivě, nevyhraje si, pouze vytahuje hračky. Má svůj pokojík. Už jsem tam s ním začala i spávat, aby se v těch 5 ráno brečením neprobral a ještě usnul. Ale nepomáhá. I když dělám, že spí, tak neusne.
Když ho dám spát dopoledne, když vidím, že je unavený, tak spí i dvě hodiny, ale pak už odpoledne neusne. Když ho natáhnu, jak se v knížkách radí, tak spí jen hodinu a budí se s řevem. A už neusne. Večer má problém usnout, protože je přetažený.
Obávám se, jak to bude zvládat ve školce, kam od září má nastoupit do školky a obávám se, jak to bude zvládat, vždyť bude věčně unavený, nebude se rozvíjet.
Nekojím a umělé mléko jsem kvůli alergii vyřadila. Dříve stejně ani po něm neusínal.
Teď i zvažuji, že zruším všechny kroužky, i dva dny školky, co chodí, aby se adaptoval a nebyl to pro něj v září takový šok, že je tam na celý den.
Je možné, že by mu pomohlo posunutí celého dne? Tj, odpoledne dávat spát mezi 10-11 a večer dávat spát mezi 18-19hodinou (ted chodívá mezi 19-20h), aby spal aspon o hodinu déle?
Přijde mi, že na takové malé dítko spinká strašně málo. V noci 9hodin a přes den pouze hodinu (průměrně).
Děkuji za postřehy.

puresin
21. únor 2017

@zukru Jako prvni bych opravdu vyradila tu skolku, pises, ze mu nejsou ani dva a uz tam 2x tydne chodi. Myslim, ze na to neni zraly, nechala bych si ho doma, hyckala, nechala ho uzit si maminku a domov. Treba se tou jistotou srovna.
Moje deti byly dost citelne - kdyz spaly dlouho po obede, spatne vecer usinaly nebo se pak rano brzy budily, takze odpoledni spani nechavam max. do 15h a vecer chodi spat v pul8. Vstavaji v 6:15-6:30, coz neni nic moc, ale porad teda lepsi nez Tvych 5.. 🙂

zukru
autor
21. únor 2017

@puresin zatim tam byl jen 2x,pak byl 14 dni nemocny, takze skolkou to uplne neni. Spaval takto i drive :( . jeste me napadlo jestli mu nemam dat vyssi polstar. Tedka spi uz hodinu a pul v loznici, kde ma vyssi polstar nez u sebe v pokojiku. A je pravda, ze mel i vice pod hlavou, jak byl nemocny a kaslal..

pajounek
21. únor 2017

Nas syn vstaval tak kolem seste-pul sedme, pak si dal dve hodky po obede a vecer chodil kolem osme.
Kdyz se vzbudil k ranu driv, vzala jsem ho k sobe a dospavali jsme spolu, nekdy se zadarilo i do osmi :D
Podle me je jen rozhozeny - skolka, nemoc, zkus se s nim uz trosku domluvit, odpocivejte spolu 🙂 zadne velke zasahy bych mu do rezimu nedelala, ridila bych se podle neho.
klidne at si odpolko zdrimne a jde spat treba v devet. Detem se spani meni casto.

puresin
21. únor 2017

@zukru Tak to jo, to skolkou nebude.
S tim polstarem nevim, do dvou let by nemely mit zadny, nebo uplne placaty (rikala mi fyzioterapeutka), spis si myslim, ze se mu libi u maminky v posteli, mne tam i nespave mimco spava jak andilek. Pri nemoci je to jine vzdycky, to deti prospi klidne pul dne. 🙂

zukru
autor
21. únor 2017

@pajounek takhle spaval i predtim nez zacal do skolky.. Cas vstavani se hodne menil, ale vetsinou to bylo kolem te pate. Uz jsem s nim zacala i spavat a stejne nic. I kdyz mu domlouvam, ze je brzo, ze vsichni spinkaji, ze si ma jeste zavrit ocenka, i kdyz jsem si ho nevsimala, proste uz nezabere :( .

zukru
autor
21. únor 2017

@puresin i kdyz spi u nas v posteli, tak je vzhuru :( ma to za ten 3/4 roku hodne rozhozene a nemuze se s tim srovnat

lenjii
21. únor 2017

U starší dcery platilo - čím víc tím líp... takže vstavala třeba kol 6-7, dopoledne pak spala 2-3 hodiny, odpoledne 2-3 hodiny (max do 16hod) a večer kolem te osme prostě krásně usla zase. Syn zatím spí 3x denně, ale on má jen půl roku...

zukru
autor
21. únor 2017

@lenjii bohuzel 2x denne se mi nedari uspat. Odpoledne bojkotuje i kdybyvh se stavela na hlavu. Tedka uz hodinu s nim lezim, jsem to vzdala a jen rve.

elu
21. únor 2017

Ja jsem obe decka nastavil na svuj rezim...ted muj 16 m syn chodi spat semnou cca v deset a spime do 11....
Odpiledne od 3 ...do peti...a taky s nim chodim ..takze jsme vYspany

zukru
autor
21. únor 2017

@elu jenze u nej posunuti casu usnuti nepomaha, vstava ve stejnou dobu. Dneska jsem s nim spala dopoledne, protoze jsem byla jak pytlem prastena😒

pajounek
21. únor 2017

A kdyby se treba takhle prospinkal dopolko, pak po obede treba chvilku v kocarku a vecer zkusit tak kolem 20h?
Nasemu synovi se to kolem druheho roku taky menilo a od te doby nespi po obede vubec..

zukru
autor
21. únor 2017

@pajounek bohuzel odpoledne neusne ani v posteli, ani v kocarku. A to v kocarku vzdy rychle usinal.

janaaanna
21. únor 2017

@zukru Naše dcera vstávala také v 5 s tím rozdílem, že byla vyspaná. Byla jsem zoufalá, jsem noční typ a nebyla jsem schopná vstávat v 5, ale ona to tak měla prostě nastavené, žádné tipy přesvědčit jí ještě spát nepomáhaly - vysvětlovali jsme, že je noc, zkoušeli jsme mléko, dělali, že spíme atp. - prostě v 5 vstala a byla vzhůru. Když se posunula večerka, tak jsme docílili jen toho, že nebyla vyspalá a stejně vstala v 5.
Takže za nás by byl tip zkuste ho dávat spát naopak dříve - vstane v 5, ale bude vyspaný (to je ale jen na základě naší zkušenosti, každé dítě je jiné).

anyza
21. únor 2017

Těžko radit, já už jsem se taky rok a půl pořádně nevyspala. Syn vstává ve 4 , spát chodí kolem půl osmé a v poledne si dá tak ty dvě hodiny. Nepomáhá nic, ale on mi připadá celkem vyspalý, ikdyz někdy je už třeba kolem 10 hodiny dopoledne taky šíleně protivný.

@janaaanna mužů se zeptat, jestli a kdy se to zlepšilo.

ladyhacek
21. únor 2017

1. co se školky týče děti se chytnou neboj se toho - tedy jen z doslechu 🙂.
2. může se mu změnit režim - náš syn dřív vstával kolem 6 a dávála jsem ho spát v 11 (tedy když už neěl dva spánky za den) spal cca 45 minut) večer usínál u večerníčku kolem 19-19:30 spal > v noci se budil 2x-3x. Teď vůbec nevíme jak si to vše posunul o 2h - už je to několik týdnů - prostě usíná se mnou až ve 22-23 (manžel nehctěl ale nakonec začla syn spát s námi- a ejhle občas dá i celou noc) ráno vstává 8-9h a odpoledne chodí spát 13-14h na 1,5h (dřív mi takto dlouho nespal) Když jsem se konečn smířila s jeho režimem a přestala řešit že malé dítě chodí spát až po 22h tak se nám vše zlepšilo. Dnes jako zázrakem usnul v 19h (ono jsem byli na nákupu a spal jen 20 min v autě a pak už neusnul. Dítě se mění a měníc se i jeho potřeby - důvěřuj mu - je to težké sama to vím z vlastní zkušensti - kolikrát jsem už byla vyřízený nešťastná - zoufalá. Ale ono to přjde je to jen období. A co se spánku a knížek týče? tak tomu už nevěřím - syn mi usínal cca po 2,5h v knížkách se psalo že by měl vydržet 3,5h a jelikož nespal celpu no a já po tom tak toužila tak jsem se mu to snažila natáhnout místo 2 spánků že by měl jeden dlouhý - spal přes den 2x po 30min to nic neudělám a slýchala jsem kamarádku jak jí kluci spal 3h v kuse po obědě - já se snažila dle knížek dle rad a stejně nic nepomohlo až když si to nastavil sám no tak chodil spát pozdě v noci no a co. 🙂. Když chce dej ho spát před oběděm a večer pak délé

janaaanna
21. únor 2017

@anyza U nás až nějak po 3. roce, kdy přestala spát po obědě. A měli jsme to tak asi od roka a půl, tj. skoro dva roky jsme vstávali v 5, strašné období. A to jí ještě dělalo problém se přizpůsobit zimnímu a letnímu času, takže když se ustálila na páté a pak se posunoval čas, třeba týden vstávala kolem čtvrté - už jsme si s manželem dělali legraci, že není naše 🙂
Dodnes je to ranní ptáče, vstává mezi 6 a 7. Jediná výhoda na tom všem je, že neznáme stres související s buzením do školky 🙂