Dvouleťák. Dávat nebo nedávat po obědě spát?

michaelasv14
15. zář 2021

Zdravím, ráda bych se zeptala zda se někdo setkal s takovým problémem, případně jak jste řešili. Za pár dní budou synovi dva, nikdy nebyl spáč má to asi po mě. Snad od osmi měsíců spí pouze po obědě. Problém je, že vstává v 5 maximálně 6 a proste nezabere. Chodí spát kolem 21 dřív proste neusne a je jedno jestli jsme doma nebo cely den venku. Nic rušivého v pokoji nemá. V noci se často budí ještě mu rostou poslední zuby. Přes den neumí usnout, bohužel musím uspávat v kočárku a je to masakr, protože nechce jenže potom usne. Když spí hodinu je to paráda, jakmile spí déle je řev a vypadá jako kdybych ho probrala o půlnoci a když ho nedám spát (přiznám se zkusila jsem to pakrkát) tak už někdy od 17 je na zabití a v 19 odpadne. Nastává otázka co teď nedávat ho spát s tím, ze se to upraví? Vozeni po obědě v kočárku je pro mě horor stejně jako pátá hodina když ho nedám spát po obědě. Zažil někdo něco podobného? Děkuji.

madbetka
15. zář 2021

Ano, první i druhá dcera ješte před 2. narozeninami přestaly spát po obědě. Nejhorší bylo to přechodné období, kdy usínání byl horor, ale bez toho spánku ještě nevydržely. To ale trvalo třeba měsíc, kdy občas spát šly a občas ne. A postupně prostě spát po obědě přestaly..
Nejmladší má rok a půl a už začíná protestovat, počítám, že do dvou let si ten spánek taky zruší.
Mamka se mi smála, že co jsem jako čekala, že jsem byla stejná (i moji sourozenci) 😀

te_reza
15. zář 2021

Když jsme rušili odpolední spaní, právě kolem toho 2.roku, chodila večer dřív spát, hold jsem musela chvíli vydržet, než si zvykla. Odpoledne jsme dělali jen volnější zábavu, než se jí to srovnalo. Rozuměj, ráno vstávala tak, aby do večera vydržela

fifinka2020
15. zář 2021

@michaelasv14 Ano, v podstate my... syn teda vstava pozdeji, ale kdyz spi po obede, nejde pak driv jak v 11... to obdobi, kdy nevydrzel do vecera zas tak dlouho nezrvalo, snazila jsem se treba neplanovat pak moc fyzicky narocne aktivity, no a obecne se snazim reagovat podle potreb... kdyz vidim, ze je fakt unaveny, dam spat (ale nejpozdeji do 2) a proste pocitam s delsim vecerem... vetsinou ted spi cca 1x tydne, ale spis usne v aute, kdyz kolem poledne nekam prejizdime... jinak jsem vzdala snahu neco moc nastavovat, odmalicka to akorat prineslo vic skody nez uzitku 🙂, tak se ridim aktualni situaci...

michaelarousova
15. zář 2021

@michaelasv14 taky nemam space…od 20mesice prestal po obede spat a odpoledne byl uknouranejsi sle brzo si to sedlo..chodi do ted (3,5ket)spat mezi 7-8 hod a vstava teda stale v 6 hodin ☺️ Nepocitam ze se to nekdy zmeni😂 ma to po me …a to fskt mize litat cele dny venku a stejne nespi dele..

merope
15. zář 2021

Dosti podobná situace, ale postupem času jsem vysledovala, že ve školce chodí spát cca 13:10 a když ho dám spát přesně v tuhle hodinu (nebo max tak 15 minut po), tak to zalomí a prospí půl odpoledne. Když ho spát nedám, tak usne někdy kolem čtvrté-páté, spí do osmi.

Jinak teda chodí spát cca v deset večer a vstává v 8. Plus-minus taky podle toho odpoledního spaní. Celkem spí tak kolem 12 hodin denně.

luciksima
15. zář 2021

Obe děti mi přestali spát po obědě prvni dcera v 1.roce přestala spát po obědě vstávala kolem 9 h.ale usínala až kolem 22-23 h.nezabiralo na ni nic...druhý syn přestal spát po obědě v 1,5 roce,ale ten tedy vstává mezi 5-6 h. A usíná mezi 18-19 h.ze zacatku už byl ko od 16 h.ale teď už pohodě vydrží do večera a někdy si sám řekne,že už chce spinkat.jsou mu 2,5 roku.

felixfelicis
15. zář 2021

Prostredni syn nespi přes den od 17 měsíců a nikdy neměl stavy, že by byl už odpoledne unavený a protivný, vždycky jede jako tryskomys, pak si večer lehne a v tu ránu spi. Takže někdo opravdu tu potřebu spanku má menší a není pravidlem, že děti musí spát pomalu do pěti let nebo do kolika 🙂 Většinou tam ale nějaké to přechodové období zvykani si na nový rezim je. Asi bych už přestala dávat spát, po nějaké dobe si zvyknete a ono to nespani má nakonec víc výhod než nevýhod - žádné omezení při plánování výletu, návštěv, kroužku...

bazarekprodeti
15. zář 2021

Syn take okolo 2.roku nechtel vubec spat, vecer chodil spat okolo 8 a rano okolo 8 vstaval. Ale po obede protestoval ze spat nebude. Nenutila jsem ho, naopak se mi osvedcilo kdyz jsem si po obede s nim sla treba na 1hod lehnout a misto spani jsme si bud prohlizeli knizky nebo si cetli. Vzdy u toho vydrzel lezet a aspon trochu si odpocinul, nebil pak v podvecer tak mrzuty. Zvyknul si rychle. Ted je mu 7 chodi spat po 8 a vstava v 7 do skoly. Uplne bez problémů 🙂

kapii
15. zář 2021

@michaelasv14 řeším podobnou situaci. Dvouleté dítě, po obědě většinou spát nechce, ale do večera nevydrží. Je přetažený a odpoledne pak propláče. Většinou se ho snažím uspat, protože když je přetažený, je to horor, ale to uspávání po obědě nám trvá tak hodinu a půl až dvě. A to je vylítaný, dopoledne stráví většinou venku, ale stejně má problém zabrat. Sama nevím co s tím.

cherie24
16. zář 2021

@michaelasv14 taky to máme podobné. Malá slaví dnes druhé narozeniny a je to horor teďka to spaní. Po obědě se jí spát nechce, to dělá kraviny. Musím u toho na ní ječet, občas i dostala na prdel, protože jsem těhotná a ona mi kolikrát skočí na břicho nebo mě kopne. Když nejsem hnusná, tak mi 2 hodiny skáče po hlavě a spánek se nekoná. Někdy se spánek nekoná ani když jsem zlá, jindy se zklidní a potom hned vytuhne. Pokud po obědě spí, usíná večer až v 11. V kočárku neusne už vůbec. Jenže někdy to do večera vydrží s přehledem a usne až po 9, aniž by byla protivná, je teda vzteklejší od té 5 hodiny, ale nic hrozného. Jindy je ale od 6 totálně hotová, pak je přetažená a třeba se jen válí po zemi a 3/4 hodiny řve jak tur a nedá se vůbec uklidnit. Nedá se převléct, nedá se s ní komunikovat, prostě konečná, jen se svíjí po zemi a nevnímá. Třeba půl hodiny jí houpu v náručí, aby se uklidnila a ani ne v 7 usne. Jsem z toho někdy nešťastná. Nevím zda uspávat na sílu, z toho mám pak výčitky, jenže když jí vidím večer v takovém stavu, tak je mi z toho úplně do breku, že je takhle hotová. 🙈