Ahoj krásné zkušené maminky,
Mám 7.měsíčního špunta a nějak přemýšlím o druhém miminku. Chtěla bych se zeptat maminek co máte děti s vekovym rozdílem do 2max 3let od sebe jake to bylo kdyz byly male a jak ti zvládate. Těhotná nejsem a jde jenom o pocit a touhu o dalsiho člena rodiny,jen se bojim,aby jsem mela dost casu na obe děti . Prosim o vase zkušenosti.
Diky
Ahoj staršímu bylo 2,5 roku. Když se narodil mladší. Všechno si časově upravíš jak se to hodí tobě. Jen u nás byl trochu průšvih, že mladší měl tříměsíční koliku, a bylo to náročné. Nedávno jsme se s manželem rozhodli pro 3 děťátko, povedlo se, a budu mít mezi dětma 2,5 a 1,5 roku. Fakt se toho nebojím.
Ahoj Ja mám 18ti měsíční holčičku a čekáme druhou v červenci, takže od sebe budou 23 měsíců. I když je nám jasne, ze první rok bude asi divocina, nijak se toho nebojíme.
mám s rozdílem 22,5 měsíce a ze začátku to byl mazec, pak dobrý a teď jak jsou větší tak je to opět mazec 😀
Já mám děti od sebe 1rok a 3/4. Docela to bylo v pohode. Dcera začala chodit ve 2,5r do školky na 4 hodiny. Teď už druhým rokem chodi spolu do stejne třídy.
Já mám kluky od sebe 25 měsíců a kamarádka holky 23 měsíců. Nevím, jestli je to tím, že jsou to vždy stejné pohlaví, ale obojí jsou od malička úžasní parťáci, někdy skoro jako dvojčata a to říkám i s tím, že teď už jsou to všechno puberťáci. Chodí spolu ven (ono se po venku moc jiných dětí volně nepohybuje), na kroužky když to jde, mají i některé společné kamarády, nakupují spolu, chystají překvápka pro rodiče... Myslím, že jsou moc rádi, že se vzájemně mají i přes to, že jsou každý jiné povahy. Mě se rozdíl ty 2 roky opravdu osvědčil. Jaké by to bylo, kdyby byli jiného pohlaví, nevím, holčičku pak máme taky, ale už o hodně mladší, to už je skoro takový "jedináček".
Máme rozdíl 23 měsíců, ze začátku celkem pohoda, kam jsem malého položila, tam spal a já se věnovala starší. Teď už tak moc nespí, každý furt něco chce a já jsem z nich na prášky, domácnost stojí úplně bokem. Ještě že manžel je kliďas a pomůže, jinak bych byla asi v blázinci či vězení. Doufám, že se to brzy opět zklidní. Jinak pokud můžu soudit, tak se jako sourozenci mají hodně rádi. Starší se o mimi snaží starat a půl roční mimi se na ségru vždy šťastně kření.
Já s bratrem jsme od sebe 29 měsíců a mamka taky říkala, že to byl záhul. A s bráchou do teď nevycházím, natož v pubertě.
@lucinkamarecek Hoj, mezi prvni a druhou 22 mesicu, mezi druhou a tretatkem 23 mesicu. Kdyz jsem cekala prostredni, bylo to uplne ok, po narozeni take. Se dvema cacorama si ale podledni tehotenstvi nemam moc casu uzit, nejak nebylo kdy se zaobirat briskem. Ale holky uz se obe tesi, tak snad to nejak vsechno bude slapat 🙂
@lucinkamarecek ahoj, máme holky 2,5 roku od sebe. Výhoda je, že starší už je dost samostatná, chodí na záchod, oblékne se atd. Ale zároveň už je ve věku, kdy pociťuje žárlivost, snaží se upoutavat pozornost na sebe atd. Navíc je velmi tvrdohlava a hystericka 😁druhé jsme chtěli dřív, bohužel to několikrát nevyšlo... Jinak já jsem s bráchou 15m od sebe a podle mamky horší než dvojčata 😁
Máme rozdíl 22m. První rok byl očistec, teď už se to zlepšuje, jak šla starší do školky, ale i tak jsem dost utahaná. Ale pořád říkám, že už vidím světlo na konci tunelu, začínají si spolu hrát a mají se strašně moc rádi... Důležité je, ale jaký je ten starší. Naše byla zlatá, hrozně dobře se s ní dalo domluvit a byla šikovná. U prcka si nedovedu představit, že bych teď byla těhotná 😀 Teď bych to moc nedoporučila, fakt toho mám dost, ale věřím, že za pár let za to budu strašně ráda, jen si to teď nedovedu užít ☹
Máme rozdíl 21 měs. od sebe. První rok byl očistec, byla jsem ráda, když jsem se na dvě hodinky týdně někam utrhla sama. JInak stále jen péče o děti, byla jsem utahaná, podrážděná, měla jsem pocit, že celý den jen dávám a nedostávám nic zpět, jen dětský pláč a nespokojenost. Ač jsem se snažila sebevíc, stále někdo doma kňoural. Každou volnou chvíli jsem se snažila věnovat dětem. Ale musela jsem taky chystat různá dětská jídla .... Vozit v kočárku apod. Je velký rozdíl mít jedno dítě a dvě takhle malé, člověk se pak nemůže na 100% věnovat ani jednomu. 4 měsíce ještě nosili oba plenky. Jakmile jeden po obědě usnul, druhý ho vzbudil, protože mu nevysvětlíš, že je potřeba "být teď potichu". Když jsem šla s kočárkem ven, malé se zase nechtělo ťapat.... Ve spícím kočáře mi dítě neusnulo, když vedle druhé dítě mluvilo.... atd atd. Dny, kdy byl jeden nemocný a druhý proto taky nešel celý den ven, protože samozřejmě sám nemůže... a večer v 5, když manžel přišel, už je tma, čas na večeři a jít spát. Není to procházka růžovým sadem, pokud má člověk určité požadavky na to mít uklizeno, uvařeno, nemít mastné vlasy a ještě aby se děti po obědě vyspaly a aby člověk měl vůbec čas si hrát s každým alespň chvíli samostatně. Večer jsem padala únavou. Byly dny, kdy jsem se jen těšila na noc, noc to byl můj nejkrásnější čas, kdy si můžu odpočinout. Ráno jsem se probudila tím, že někdo brečí a volá mě a zase začal ten kolotoč.... A to mi manžel docela pomáhal - teda po 5. .... co se vracel domů. Děti na sebe nežárlily, myslím, že čím mladší dítě, tím to bere víc "tak jak to je", třeba některý prvň
áček může na miminko žárlit, že je doma s maminkou.... Dcera si ani nepamatuje, že syn prvních 21 měsíců jejího života nebyl na světě 🙂
Mame mezi detmi 22m. Dokud byli malí tak to bylo uplne v pohodě (do 1 roku mladšího a 3 let starší) pak mne zachranila jen stridacka s manželem. Ja do práce on na rodicak. Celkove to předškolní obdobi byl dost mazec protože v týdnu jsem na ně byla převážně sama (24/4). Ale jsou to super partaci☺
@lucinkamarecek cekam ted v červnu druhou dceru. Holky budou mit mezi sebou 15 mes. Jsem zvedava na tu jízdu.
První dva jsou 13 měsíců od sebe, druzí dva 23měsíců od sebe. Oboje je super....
Ja to trochu narusim. Mam od sebe deti 2 roky a je to narocne a psycho vetsinou kazdy den. Ale zacalo to uz tehotenstvim. Zvracela jsem 20x denne do 7.mesice, kazdou chvili hrozili doktori hospitalizaci, syn hyperaktivni... Zalezi hodne na detech, hlidani(nemam),...obe deti jsou narocne hodne, ani jedno nespi pres den, v noci ma jeden desy a druha usina kolem 22hod az noci. Starsi je ADHD, mladsi je hyperaktivni take, ale je to drobek, takze bratr je 2x tak velky a uhlidat je je tezke...hraji si minimalne. Miluji je nadevse, ale pisu i takovou zkusenost, protoze ty se tolik nehodi. Nerikam, ze bych to udelala jinak, ale prijde mi, ze kdyby jsme pockali, tak se budu vice venovat a bude to treba klidnejsi. Moje tehotenstvi jsou silena a syn se prakticky staral sam o sebe a pak najednou se mamka stara o nekoho mrnavyho. Jedine plus je to, ze se dcera od 1 roka obstara sama. A v budoucnu doufam v nerozlucnou dvojku.
Mám rozdíl 18 měsíců. Začátek byl mazec. Dcera furt rvala jen jsme si vzali malého do náruče. Po pár týdnech se to zlepšilo a začala nosit a odnaset pliny,, dávat dudlík nebo prikryvat. Teď je malému 10 měsíců a už jsou celkem parťáci. Malej na ni může oči nechat a dcera si přijde říct, že chce k bráchovi do ohrádky nebo že ho chce do chodítka. Takže už paráda. Poslední dobou mě prepadaji takové ty myšlenky na třetí, ale bohužel. Já mám vybráno
Mám mezi prvním a druhým dítětem rozdíl 1 rok a 9 měsíců. Nebylo to tak brzy v plánu a zpočátku jsem se toho bála. Ale druhé miminko bylo neskutečně hodně a kdybych tušila jaké bude, vůbec bych se toho nebála. Další věkové rozestupy mezi dětmi byly 3 roky, pak 2 roky a 9 měsíců a nakonec 2 roky a 3 měsíce. A za mě tedy nejlepší byl ten nejkratší rozestup. Brzy spolu děti chodili spát ve stejný čas a já měla šanci i něco udělat.
Milé maminky moc dekuji za vase zkusenosti,ale v pružnosti nazoru a zkušenosti jste mi to rozhodovani moc neulehcily😁.
Deti 22 mesicu od sebe. No zahul, nac lhat. Ale s tim musis pocitat, kdyz se pro to rozhodnes. Ja teda druhe tak brzy po prvni uplne necekala 😀 byla jsem postavena pred hotovou vec
Bohužel v tomhle ti názory ostatních asi nepomohou. Ono totiž záleží strašně na samotných dětech. Nám se teď jako druhé narodila holčička, která je na mě totálně fixovana, furt by se jen kojila a bez kojení ani neusne a to už jí je rok. Krom toho měla už čtyřikrát zánět ledvin, takže nemocnice atd. Musím říct, že mít doma k tomu dvouleté dítě, tak mě asi klepne, naštěstí máme to starší už devitilete. Třetí bysme vůbec k té naší malé teď asi nedali ani fyzicky ani psychicky.
máme rozdíl mezi dětmi 2r a 1m, první půl rok bylo peklíčko, syn byl hodně blicí, nepřibíral jak by měl i přesto,že byl plně na UM,tak to bylo složitější,ale po zavedení příkrmů a přechod na pevnou stravu se to spravilo a pohoda, od té doby neblinkal,tak se vše ustálilo.Vyhrajou si spolu,samozřejmě,že mezi nimi probíhají sourozenecké boje i láska,ale to je jedno zda jim je 4 roky nebo 10.Upřímně, neměnila bych,oba jsou samostatní,mladší syn bez plenek,dcerka chodí do školky,když je ve školce bráška se na ní těší.Je to fajn,když někam jdeme,syna jsem vždy brala s sebou,když jsem někam šla s dcerkou a máme to i doteď
mám děti od sebe 22měsíců a další 35 měsíců a naprosto super, se dvěma jsem zvládala více než s jedním 😀 jen doporučuji dvojkočár, pro děti od sebe 2 roky, já ho nepořídila a litovala, nejsi na nic fixovaná (hlavně únava a spánek dětí, můžeš být celý dny venku atd)
@lucinkamarecek Mám první dvě děti 18 měsíců od sebe a byla to větší pohoda, než jsem čekala. Celé těhotenství jsem kojila, po porodu jsme přešli na tandem, takže když se kojil novouš, batole se přidalo, takže nežárlilo a bylo pod kontrolou, že někde něco nevyvádí, zatímco já jsem přišpendlená na gauč. Spali jsme všichni na velké matraci, každý chlapeček z jedné strany. Ze začátku jsem mladšího nosila a starší byl v golfkách, v roce jsem to otočila - mladší do kočárku a starší na skejt ke kočárku. Jídlo se při tomhle rozdílu taky dá dělat jednotně, ne jak tu někdo psal, že musel vařit dvojmo - proč 🤷♀️ Třeťátko teď máme po skoro 5 letech od prostředního a je to zase něčím jiné a taky krásné. Volný čas pak záleží na tom, jestli máte někoho na hlídání - v tomhle máme štěstí, že máme hlídací prarodiče. Takže pokud jsou děti zdravé, tak se zvládne i menší rozdil, a pokud má občas kdo pohlídat, tak je to ještě lepší.
Mam rozdil 2r 4m a je to skvele. Zadny velky vzdor, uprimnost. Zaroven uz ji samostatne, nema plenky, nemusi byt na delsi vzdalenost ve sportaku apod.